Warcraft III: Reforged

Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år

Populær og banebrytende klassiker vender tilbake i ny drakt. Warcraft III er blitt pusset opp og leverer dermed et fantasifullt strategispill atter en gang.

Det har blitt en egen greie å oppdatere gamle spill og publisere dem på ny. Forbedret grafikk, endringer i spillmekanikk og bonusinnhold er ikke for mye å forvente. Og på den måten kan de som er kjent med spillene gjenskape nostalgien og magien (eller oppleve at forventningene ikke lever opp).

Ikke minst blir spillene tilgjengelig for et nytt publikum som opplever spillene som oppdaterte og nye.

Over tyve år gamle Homeworld-serien er et eksempel på hvor godt dette arbeidet kan gjøres. Å se grafikken i de gamle spillene kan rett og slett ikke måles mot de oppgraderte utgavene. Det viser at bare viljen og arbeidet er der, så kan omtrent tidens spor svinne hen.

Warcraft III: Reforged

Format: Windows
Sjanger: Strategispill
Utvikler: Blizzard Entertainment
Utgiver: Blizzard Entertainment

Det har nok vært mange forventninger når Blizzard Entertainment kunngjorde at de skulle relansere strategispillet Warcraft III, hele 18 år etter opprinnelig lansering. Nå skal det også sies at Blizzard er blitt ganske så store med tanke på omdømme og historikk.

World of Warcraft, Starcraft, Diablo og Overwatch er eksempler på spill som har bakt Blizzard inn i et godt stykke spillhistorie.

Men allerede fra dag én etter lansering av Warcraft III: Reforged haglet kritikk fra både fans og spillanmeldere. Påstanden er blant annet at altfor lite arbeid er lagt inn i overhaling av grafikk og nytt innhold. Med andre ord minner spillet mye om opprinnelig utgave.

Andre igjen rapporterer store problemer med spillene. Utviklerne hevder at noen av punktene på klagelisten vil utbedres gjennom fremtidige oppdateringer av spillet.

Men foruten alt det tekniske og detaljorienterte – hva er egentlig Warcraft III?

Sjangeren er strategispill der man skal bygge ut en base og med det lede en hær for å overvinne fienden. Warcraft er i fantasy-sjangeren og inneholder derfor både mennesker, fantasiskapninger og magiske elementer.

I spillet har man fire arter med mennesker, orker, vandøde og nattalver. Hver fraksjon har en unik spillestil som gjør at man må sette seg inn i svakheter og styrker for å gjøre det godt i kamp mot fienden.

Sammen med utvalget av fotsoldater har man også unike helter (over 20 å velge fra) som kan oppgradere evnene sine i kamp. Disse kan være mektige nok til å vende krigen i egen favør. Innlemmelse av helter i Warcraft kan dessuten påstås å være kilden til inspirasjon av spill som Leauge of Legends og Dota 2 (sistnevnte er en spillmodifikasjon til Warcraft III).

Man kan gå løs på hovedoppdrag i spillet der man kjemper for de ulike fraksjonene. Her er det over 62 oppdrag som i all hovedsak dreier seg om å nedkjempe en fiendtlig base, eller så er det valgfrie sideoppdrag som tar deg ut på redningstokt og kamper mot drager, dyreliv og andre mytiske vesener.

Mellom oppdragene får man se dialoger og filmsnutter som rent grafisk har blitt oppgradert siden originalspillet.

Det er også et aldri så lite utvalg av brukergenerert innhold i «custom games». Her er det altså spillmodus som andre har laget og delt med nettsamfunnet. Tower defence- og MOBA (Multiplayer kamparena) står på menyen her. Tower defence dreier seg om å forsvare seg mot bølger av fiender, og MOBA handler om lag som møtes mot hverandre der hver spiller kontrollerer hver sin helt.

Warcraft III: Reforged byr derfor både på enspilleroppdrag med en dyp og vellaget historie i bunn. I tillegg har man nettspill og chatteforum.

Rent grafisk er det ingen tvil om at det er forskjell mellom originalspillet og denne nye lanseringen. Arbeidet kunne kanskje ha vært enda mer utbredt, men man ser tydelig at vann, karakterer i spillet, trær og andre detaljer i omgivelsene er pusset opp.

Spillet ser rett og slett en hel del bedre ut enn originalen, og dette gjør spillet mer tilgjengelig for et publikum som er blitt vandt med moderne spillgrafikk. At reforged holder mål med nye lanseringer er allikevel å trekke tråden langt.

Det kan også argumenteres for at spillutviklerne overdriver noe i påstandene på sine nettsider om akkurat hvor forandret og forbedret spillet er blitt. Men fra eiernes egen reklamevideo, så lover allikevel ikke filmen noe mer enn det egentlige resultatet.

Warcraft III: Reforged er kanskje mest for de som er nye til spillet, og som opplever det for første gang. Eventuelt for de som har spilt det før, men som ikke har altfor store forventninger til endring i innhold.

Spillet byr fortsatt på et strategispill som er relativt enkelt å mestre, men allikevel utfordrende å bli skikkelig god i.

Her er det ressurshåndtering (samle byggematerialer som gull og tømmer og fø folket) strategi (bygge ut en hær, legge opp forsvar, forbruke heltens evner og hjelpemidler taktisk) og episke kamper som skal utkjempes.

Spillet byr også på mange timer med innhold i enspillermodus, og lang spilletid utover det om man utfordrer andre i ulike modus på nett.

Egnethet

Warcraft III: Reforged er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år og er merket vold og ufint språk.

Begrunnelsen fra PEGI er (vår oversettelse fra engelsk): Spillet har fått PEGI 12 år fordi spillet inneholder moderat vold mot fantasi- eller menneskeskikkelser. Spillet har også mild banning. Warcraft III: Reforged er ikke egnet for noen yngre enn 12 år (fra PEGI sine nettsider).

Spillet inneholder blod og gørr. Monstre og mennesker blir drept og etterlater seg en blodpøl. Scener kan vise mennesker med hodet kuttet av, hengende på påler, og grafiske scener i filmsnutter.

Alt dette er riktignok nok med tegneseriegrafikk og i en fantasisjanger. Det er allikevel innhold her som kan være uegnet for akkurat ditt barn. Ellers er selve kampene i spillet stort sett vist fra avstand (fugleperspektiv), men det er mulig å forstørre bildet noe.

Barn kan også delta i spillchat (med tekst) med andre personer i spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder.

12-15 år: Det er mulig å velge ulike vanskelighetsgrader i enspillermodus. Man får en opplæring og dermed en grunnleggende forståelse i starten av spillet. Med mulighet for å spille på nett vil man også kunne møte på andre som er mer erfarne enn en selv.

16+: Også ungdom og voksne vil kunne få utfordringer med dette spillet her.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser