Tips og råd dersom barna skal få Vipps

Barn under 15 år kan benytte seg av foreldrestyrt Vipps. Her kan foreldre få oversikt over barnets transaksjoner, chat i appen og eventuelt begrense barnets mulighet til å vippse andre.

I mange sammenhenger der barn og unge ferdes er det muligheter for å benytte seg av Vipps. Men foreløpig kan ikke barn under 15 vippse til lag, foreninger og bedrifter. Allikevel kan det være aktuelt å utveksle penger digitalt mellom foreldre og barn, annen familie og venner.

Hva er Vipps? Et norsk selskap som kobler seg til en brukers bankkonto. Voksne kan overføre, betale og ta imot penger mellom både privatpersoner, nettbutikker og organisasjoner. Tjenesten ble opprinnelig startet av DNB, men er i dag en selvstendig tjeneste.

For å i det hele tatt komme i gang med Vipps for barn under 15 år, må barnet selv ha

  1. Norsk bankkonto i sitt navn.
  2. Et mobilnummer.
  3. Begge foreldre må ha Vipps og være bank ID-verifisert.

Krav om bankkonto

De fleste nettbanker tilbyr bankkort for barn og ungdom. Gjerne egne ungdomskort for de over 13, og begrenset bankkort og kontoløsninger for de som er yngre. Noen bankkort som er beregnet for de aller yngste har egne beløpsgrenser, kan ikke overtrekkes (barn har ikke lov til å pådra seg gjeld) og det er heller ikke mulighet for netthandel.

Ved fylte 13 år tilbyr en rekke banker ungdomskort som kan benyttes til netthandel og med høyere beløpsgrenser. Merk at funksjonalitet, sperrer og beløpsgrenser kan variere mellom bankene. Mange tilbyr også mobil- og nettbank som barna kan logge seg inn på for å se saldo og lignende.

Vær obs på Vipps-ran

Fordelen med løsninger som Vipps er at barna rent fysisk slipper å drasse på kontanter, sier Thomas Iversen som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

– Det løser også praktiske oppgaver, for eksempel om foreldrene har behov for å overføre penger til barna når de er borte fra hjemmet. Ellers er det samme forholdsregler som gjelder for annen bruk av penger. Barna må læres om pengenes verdi, og være varsomme, sier Iversen.
Foto: Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver (Forbrukerrådet)

Blant annet viser rådgiveren til flere Vipps-ran som har foregått i Oslo-området. Der har barn og unge blitt truet til å vippse penger til andre.

– Men det er ikke grunn alene til å fraråde bruk av Vipps. Det er bare en annen form for tyveri der kriminelle opptrer uakseptabelt. Litt på samme måte som at barn blir frastjålet lommepenger når de har med seg kontanter, mener Iversen.

Han anbefaler foreldre å snakke med barna om trygg bruk av slike betalingsløsninger.

– Blant annet bør man være obs på at man kan stole på mottakeren, for eksempel om barna låner bort penger eller skal handle noe brukt fra privatpersoner. Og at man faktisk får varen som man har kjøpt. I slike tilfeller er det best å møtes fysisk når man handler og at Vipps-transaksjonen foregår der og da, gjerne i lag med mor eller far, sier Iversen.

På generelt grunnlag er nok Vipps et trygt system å benytte seg av, på samme måte som når man handler med bankkort.

– Men det krever også at foreldrene tar en prat med barna og veileder dem slik man også gjør når man gir ut kontanter eller et første bankkort, avslutter Iversen.

Foreldrekontroll i Vipps

For å komme i gang med Vipps for de under 15 år må de voksne ha brukerkonto. Inne på innstillinger-siden hos de voksne finnes det en egen undermeny for å legge til barn. Her vil barna dukke opp automatisk som følge av at de er registrert til foreldrene via folkeregisteret.

I de tilfellene hvor dette ikke er på plass, bes man om å ta kontakt med kundeservice.

Barnets telefonnummer må så legges til (må ligge i foreldrenes kontaktliste). Deretter fører man inn barnets kontonummer. Når denne prosessen er ferdig dukker barna opp med egne undermenyer på innstillinger-siden.

Barna kan så logge inn på Vipps på sin egen mobiltelefon.

På foreldrenes mobil kan man finne barnets brukernavn for å se barnets chat og historikk. Blant annet navn på den som har sendt eller mottatt penger, beløp og meldinger som er blitt utvekslet.

Man kan også stenge eller åpne for barnets mulighet til å vippse andre og se saldo.

Trygg bruk av Vipps

Vipps har utarbeidet egne råd for barn og unges bruk av tjenesten. Blant annet gjør de oppmerksom på at chatten kan misbrukes når man sender meldinger en-til-en eller i grupper i appen. Det er nemlig en egen funksjon i appen for å opprette grupper.

Utviklerne gjør også obs på tilfeller hvor barn og unge tvinges eller trues til å dele egenprodusert overgrepsmateriale og får betalt via Vipps. Derfor samarbeider de med politiet og er pålagt å rapportere inn alle mistenkelige transaksjoner.

Ifølge Vipps: Der Vipps oppdager mistenkelige transaksjoner som for eksempel kan være betalinger for overgrepsmaterialet varsler Vipps foreldrene direkte. Men, det er foreldrene som kjenner barna best og derfor råder Vipps foreldre til å sammen med barna sjekke vippsen en gang i måneden.

Noen grep man kan ta:

  • Barnet kan ha flere kontoer hos banken sin slik at ikke hele pengebeholdningen står på kontoen som er tilknyttet Vipps. Det kan forebygge at barnet ved uhell bruker mer penger enn det som var ment. Eventuelt kan man vurdere å slå av og på barnets mulighet til å vippse andre ved behov.
  • Barnet bør ha en sikker og hemmelig PIN-kode tilknyttet Vipps-kontoen sin. Denne bør ikke deles med andre.
  • Barnet kan blokkere andre brukere i appen.
  • Barnet bør ikke dele bankens kontonummer med andre.
  • Snakk med barnet om å ikke motta vipps-beløp og andre typer «gaver» fra fremmede.
  • Som med all annen pengebruk, ha avtaler om hvor mye og hvor ofte barna får lov til å vippse og til hva. Kanskje er det greit med en liten foreldregodkjennelse i hvert fall før store beløp skal overføres.

Ulemper og fordeler med Vipps

Det kan være vanskeligere å forstå verdien av digitale penger sammenlignet med sedler og mynter. Dette gjelder særlig for de yngste. I tillegg er det en risiko for at man bruker mer penger enn det som var ment. For eksempel om man taster en null for mye når man skal overføre penger, eller om man ikke helt har oversikt.

Motsatt kan det være like enkelt å miste eller ødelegge pengesedler.

Det er også fort gjort for foreldre å overføre penger til barna dersom man ikke er i hverandres fysiske nærhet. Og Vipps for barn kan også by på en gradvis opplæring i bruk av digitale penger, der foreldre fortsatt har oversikt og kan velge innstillinger på vegne av barna.

Eksempler på annen risiko med Vipps:

  • Barn trues, lures eller velger selv å dele egenprodusert overgrepsmateriale og får betalt via Vipps.
  • Barn kan bli Vipps-ranet – altså truet til å overføre penger.
  • Barn kan bli mellomledd ved betaling av narkotika, uten at de forstår det. De får spørsmål om å videresende penger mot å beholde en hundrelapp selv.
  • Barn kan motta pengegaver på Vipps og så bli truet til noe etterpå.

Les også

Les dette før du gir bankkort til barna (artikkelen er fra 2020)

Startside: Hva foreldre bør vite om barns pengebruk på nettet

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 13. juni og er blitt oppdatert senere)