Foto: Shutterstock

Les dette før du gir bankkort til barna

Bankkort til barn tillater ikke at barnet tar opp gjeld. Men barnets konto kan tømmes hvis barnet gir etter for alle fristelsene på nettet og i nærbutikken. Fortell gjerne barnet om ulike reklametriks, for eksempel at man tilbys rabatt på spill hvis man slår til raskt.

Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten.

Kjøpepress på nettet

– Det kommer stadig annonser i spillmediene om nye spill eller oppdateringer av spillene. Kampanjene var noen dager eller uker og barna blir fristet til å kjøpe med rabatt, selv om de ikke får spillet før etter flere måneder. Resultatet er at barna kan bli sittende med mange flere spill enn de har bruk for og har tid til å spille, sier Leif Gunnar Vestbødstad Vik som er daglig leder i Barnevakten. Han fortsetter:

– Foreldre kan følge med på barnets transaksjoner, men det skjer først i etterkant. Før man gir barnet bankkort, bør man ta en prat om hvordan markedsførere frister oss alle til å kjøpe. Bankkortet er ikke utømmelig og det gjelder å fordele utgiftene. Barn kan bli fristet av blant annet spillbutikker, digitale klistremerker, shoutouts, digitalt spillutstyr og brukte skins. Eller så forsvinner det penger til lootbox som er et slags lotteri. Det kan være lurt at foreldrene sammen med barnet går gjennom typiske fristende kjøpssituasjoner og gir noen råd.

Barn kan ikke oppta lån

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.

– Man må være myndig for å stifte gjeld. Personer under 18 år har derfor ikke tilgang til kredittkort. Bankkort for barn handler derfor om debetkort. Regelverket setter ingen nedre aldersgrense for debetkort, og en rekke banker tilbyr kort til barn fra seks og syv år, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen hos Finansportalen – en tjeneste fra Forbrukerrådet.

Debetkort trekker penger rett fra kontoen. Kredittkort kan oppta lån etter den størrelsen som er bestemt i kortet.

Kjøpe apper og spill

Å kjøpe spill og apper digitalt til mobiltelefonen er vanskelig med en hundrelapp i hånden, og løsningen kan derfor være et bankkort. Men for de aller yngste er det ikke sikkert at banken tilbyr denne muligheten. Noen banker har et skille for hvor gamle barna må være for å kunne handle på nett.

Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Nordea. Foto: Nordea.

– I Nordea er bankkort for barn sperret for netthandel, og apper regnes som netthandel. Når barnet blir 13 år kan barnet bestille et ungdomskort, det kan brukes til å handle på nett og i apper etter at det godkjennes av foresatte, forteller Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Nordea har en anbefalt aldersgrense på syv år for bankkort. Disse kortene fungerer på samme måte som bankkort for voksne, bortsett fra at barn ikke kan betale på nett i tillegg til at kortet har lavere beløpsgrenser, forteller Thorsen.

– Barnet mottar en egen PIN-kode og penger kan settes inn på barnets konto (slik voksne gjør), og pengene kan benyttes av barnet ved å betale med kortet. Kortet kan også brukes til kontaktløs betaling. Barnet får også tilgang til «Basistjenesten» hos oss som er en forenklet nettbank hvor barnet får oversikt over saldo og bruk, opplyser Thorsen.

Fra fylte 15 år kan barn opprette konto med bankkort og nettbank med BankID hos Nordea uten fullmakt fra foresatte.

Bankkort til barn er tidlig merkevarebygging

Barn er morgendagens voksne og derfor bankens fremtidige kunder. Og merkevarebygging hos barn har alltid vært en god investering for banken, fordi mange kunder forblir lojale i mange år, ifølge Realfsen.

– Med et kort og nettbank fra én leverandør, skapes en unik forbindelse mellom banken og en kunde med sterke lojalitetsbånd potensielt i mange tiår. Har du bare tenkt å gi barnet kortet uten å fortelle at det finnes omtrent 140 banker å velge mellom bare i Norge, bør du kanskje vente, mener Realfsen.

Forstår barna hva penger er?

Matematikklærere kan også være skeptiske til bankkort, sier Realfsen. Og ikke uten grunn. Å telle kontanter er en fin måte å gi barnet forståelse av mengder og tall på, men dette faller bort hvis seddel og mynt erstattes med kort og nettbank.

– Er ikke tallforståelsen på plass ennå, er det all grunn til å holde på pengetelling i barnets hverdag. Men brukt på riktig måte av ungdom som mestrer enkel matematikk, kan fordelene ved et kort veie opp for ulempene. Foreldre som selv sjelden har kontanter slipper hasteturen i minibank når lommepengene skal betales. Et kort kan også gi sikrere oppbevaring av penger enn en lommebok eller lomme, og det er fint å lære at PIN-koder må huskes, påpeker Realfsen.

Men glemmer barna verdien av penger?

Med sedler og mynter i butikken er det lett å se både hva man betaler for og når lommeboka eventuelt går tom. Men med et bankkort forsvinner penger inn og ut av konto uten at man engang har rørt ved dem.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

– Digitale penger kan gi barna en følelse av at det alltid er penger tilgjengelig. I ytterste konsekvens kan det føre til en uheldig oppfatning av forbrukslån og kredittkort i voksen alder. Samtidig beveger vi oss mot det kontantløse samfunnet og barn som vokser opp i dag har et annet forhold til fysiske kontanter enn det vi voksne har. Og bankkort for barn kan dessuten forberede dem til styring av penger i fremtiden, mener forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun.

Realfsen i Finansportalen mener at det også kan være god læring i det å kjenne på at «kontoen går i null».

– Vi vet at NAV er spesielt opptatt av at ungdom lærer forskjellen mellom debetkort og kredittkort. Barnets bankkort gir foreldre en fin mulighet til å formidle at det er stor forskjell på å bruke penger man allerede har med et debetkort, og å låne penger med et kredittkort. Med et debetkort får dessuten ungdommen oppleve at et kort kan «gå tomt». Dette er en god ting å lære før man får sitt første kredittkort, sier Realfsen.

Enten foreldrene velger bankkort eller kontanter, så er samtalen om pengebruk viktig, og med det hvor pengene faktisk kommer fra.

– I stedet for å bare gi barna penger ved behov, kan man heller gi deem en sum som de må disponere selv. Man kan gi lommepenger som for eksempel skal dekke lørdagsgodt, aktiviteter, spill og apper på ukesbasis og så må barna selv prioritere bruk. Det er en fin måte å lære økonomisk styring på. Å knytte opp lommepenger til oppgaver hjemme er også fint. Da får barna en opplevelse av at de faktisk har gjort noe for å få pengene, sier Incedursun.

Snakk om farene ved netthandel

På kjøpesentre finner man stort sett de faste butikkene på plass, men på nettet florerer det med seriøse og useriøse nettsider om hverandre. Dette må man fortelle barn før de får anledning til netthandel.

– Man bør snakke med barna om at det finnes svindelvirksomhet og useriøse butikker på nett. Kommer opplysninger på avveie hos feil personer, kan alle pengene forsvinne fra kontoen. Ved å sette beløpsgrenser kan man redusere risikoen noe, i tillegg er det lurt å lære barna å gå gjennom transaksjoner og kontrollere hva som faktisk er blitt brukt av penger, sier Incedursun.

Hun oppfordrer også foreldre til å veilede barna og være tilstede ved første handletur med eget bankkort.

– Snakk med barna om å holde PIN-koden hemmelig og at kortet er en verdigjenstand som skal tas godt vare på. Opplysninger på kortet skal ikke gis til uvedkommende, og bankkortet skal heller ikke lånes bort til andre, påpeker Incedursun.

Finn et bankkort som passer

Finansportalen har laget en søkemotor for å finne frem til banktilbud etter oppgitt alder (også for barn) og bruksmønster. Som en test skrev Barnevakten inn tusen kroner som «månedslønn»  til et barn på syv år. Listen over bankkort som da dukket opp, viste at gebyret var null i den billigste banken og 1863 kroner i den dyreste. Det er altså ikke sikkert at du bør gi barnet bankkort fra den banken du bruker selv.

I den dyreste banken på listen koster selve bankkortet 300 kroner i året. Og hver gang barnet handler en is eller brus i nærbutikken, skal denne banken ha 4 kroner. Tar barnet ut penger i minibank, forsvinner 7 kroner. Og dersom dere er på ferie i utlandet og barnet benytter minibank der, kommer det to gebyrer oppå hverandre, både fast gebyr og prosentgebyr. Den eneste fordelen ved å velge en dyr bank er at det gir fine anledninger til sviende matematikkopplæring.

Middelveien mellom bankkort og kontanter

Dersom foreldre ønsker å vente med bankkort, men samtidig ønsker å gi barna et alternativ til kontanter, finnes det noen muligheter (Barnevaktens forslag):

  • Gavekort som kan brukes på kjøpesentre
  • Gavekort i nettbutikker
  • Apper og spill som har egne gavekort fra for eksempel Apple, PlayStation og Xbox
  • Digitale spillbutikker som har egne gavekort

Les Forbrukerrådets tips og råd når det gjelder kjøp av gavekort

Les også

Slik lærer du barna å ta ansvar for penger

Barn sender penger til Tik Tok-kjendiser

Sosialt press om å bruke penger i spill

Derfor vil barna bruker penger i Fortnite

Forsøker å kjøpe bedre fotballspillere i spillet Fifa

Frister det å bruke ekte penger i spillet Roblox?

Shoutout – barn ber om penger fra andre barn

Spillene som kan tømme lommeboka

Slik hindrer du at barna tømmer bankkortet i spill

Bli medlem av Barnevakten