Pokémon Go

Android/iOS, passer fra ni år

Jakten på Pokémons har fått begeistrede spillere ut i gatene over hele verden. Spillet gir både trim og læring, men unge spillere møter også noen utfordringer.

Med flere titalls millioner nedlastinger i Play Store og på iTunes har Pokémon Go tatt verden med storm. Spillet er enkelt forklart et gratis, stedsbasert mobilspill, som hovedsakelig benytter seg av mobilens GPS, internett og kamera. Spillerne må bevege seg ute i den virkelige verden for å fange fantasidyr som hver har sine spesielle egenskaper. Når du nærmer deg en Pokémon vil denne dukke opp på kartet på spillskjermen, og da har du mulighet til å prøve å fange denne ved hjelp av såkalte Poké-baller. Til sammen kan du fange opptil 250 Pokémons, og underveis kan du arbeide deg opp i nivå.

Du vil også finne Pokéstops, der du kan samle Pokéballer og andre bonuselementer. Når du når femte nivå velger du ett av tre lag du vil tilhøre – rødt, gult eller blått – og du får tilgang til å gå inn på «gym» – ulike møtesteder lagene kjemper om å kontrollere. For å overta et gym må du slåss mot motstanderlagets Pokémoner i tegneserielignede kamper.

Pokémon Go

Format: Android, iOS
Kategori: Spill
Utvikler: Niantic/Nintendo

Morsomt og lærerikt

Pokeḿon Go er blitt et verdensomspennende fenomen som har skapt et enormt engasjement både blant barn, ungdom og voksne. Det er ikke uten grunn. Spillet er veldig morsomt, og byr på noe nytt og forfriskende. Her kan man ikke sitte inne foran skjermen for å ha fremgang – her må man ut i verden og aktivt engasjere seg for å finne i de beste Pokémonene.

Det fører med seg mye positivt. For de første må man være fysisk aktiv. Spillet er lagt opp slik at jo mer man forflytter seg, desto mer fremgang kan man oppnå. Dermed får man gratis trim, samtidig som man kan man oppleve natur og nærmiljø på en ny måte. I tillegg er Pokestops ofte lagt til kjente landemerker, statuer, turistattraksjoner og lignende. Det følger som regel med litt informasjon om stedet, noe som gir grunnlag for læring og økt lokalkunnskap.

Spillet egner seg veldig godt til å spille sammen med venner, som sammen kan legge ut på morsom jakt i nærmiljøet. Det er også mulig å bytte Pokémons mellom spillere.

Noen utfordringer

Pokémon Go er likevel ikke uten utfordringer. I mediene har det kommet frem episoder om alt fra brukne bein til eiendomskrenkelse. Pokémons kan nemlig dukke opp på alle tenkelige steder, og det er viktig at man ikke glemmer å følge trafikkreglene eller tar seg inn på private eller forbudte områder.

Samtidig er det veldig lett å bli så oppslukt av telefonen at man ikke legger merke til hull i veien – eller stup for den del. Vi har også sett at mange barn og unge bruker sykkelen for å dekke større områder, og med øynene på skjermen er det lett å krasje i både folk og fe.

Av den grunn er det viktig å ha et bevisst forhold til sikkerhet mens man spiller, og at man tar ansvar for å følge lover og regler. Ingen Pokémon er så viktig at man skal sette egen eller andres sikkerhet på spill.

Spillet er gratis å laste ned, men det er mulig å bruke ekte penger. Man kan kjøpe Pokéballer og andre fordeler for alt fra elleve kroner til drøye tusenlappen. Dette kan være fristende, men det skal strengt tatt ikke være nødvendig å bruke penger i spillet. Det er bedre å bruke en time eller to på å løpe mellom ulike Pokéstops og samle baller på den måten.

Samtidig krever spillet at man er logget på hele tiden, og dette vil påvirke databruken. Forbruket av mobildata kan altså bli kostbart om man spiller svært mye.

Det kan være lurt at foreldre snakker litt med barna om Pokémon-jakt. Man kan for eksempel lage avtale om hvilke områder man skal bevege seg i, samt pengebruk. Det er også greit å være klar over at på gym og Pokéstops er det ofte andre spillere, og selv om de aller fleste er veldig hyggelige bør barna ta vanlige forhåndsregler når de møter fremmede.

Passer for barn fra ni år. Spillets innhold kan også passe yngre barn, men ettersom spillet brukes utenfor hjemmet kan det oppstå utfordringer for de yngste.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser