Armand
Norsk drama, 2024, anbefales fra 12 år

ANMELDELSE: Et sterkt og gripende drama mellom skolebarnsforeldre. Her skapes en intens atmosfære for å formidle et tidsrelevant tema.
Armand viser en situasjon mange nok kan kjenne seg igjen i. Denne gangen er bare intensiteten ganget med en faktor på tusen. En ting er den samme: ingen forlater samtalen lykkeligere enn de ankom. Den svært spente atmosfæren er kompetent satt sammen, ved hjelp av alle verktøy filmskaperne har i verktøykassa. Dette er ikke noen lykkelig film, men den anbefales absolutt.
Handling
Det er kalt inn til hastesamtale. Sunna er kontaktlærer, og er allerede i rommet. Mor til Armand kommer stresset inn. Hun lurer på hva som er skjedd, men Sunna vil ikke. Hun mener det er best å vente på foreldrene til Jon. Da de omsider kommer, blir det likevel ingen forklaring. Jons foreldre vil ha aktive tiltak. Sunna prøver å være diplomatisk. Mor til Armand skjønner ingenting.
Etter hvert blandes både rektor og helsesøster inn. Når det omsider blir klart at Armand blir beskyldt for særs alvorlige forhold, blir kaoset enda større. Armand har ikke fått fortelle sin versjon. Jons foreldre kommer med ekstra informasjon, som umiddelbart blir godtatt av skoleledelsen. Det blir fort usikkert om dette egentlig handler om Jon og Armand, eller om det handler om foreldrenes felles fortid.
Armand
Sjanger: Drama
Skuespillere: Renate Reinsve, Ellen Dorrit Petersen, Øystein Røger, Endre Hellestveit, Thea Lambrechts Vaulen, Vera Veljovic, m.fl.
Språk: Norsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 57min.
Produksjonsår: 2024
Vurdering
Armand er intens. Skolegangene er trange og begrensende. Bygget er gammelt og slitt. Brannalarmen er ute av stand. Det føles som om man sitter fast en plass, hvor fornying er et sårt behov. Til å begynne med er det ingen musikk. Fraværet av musikk får Armands mors forvirring til å komme ekstra tydelig frem. Når seeren etter hvert får vite mer, kommer musikken frem. Den er slettes ikke dårlig, og passer filmens stemning godt. Skuespillet er kompetent og manuset bra skrevet. Armand er en temmelig konsis film, men den tar seg også tid til lengre stillheter gjennomgående. Dette fortellertempoet kler filmens stemning særs godt.
Vi møter aldri Armand og Jon. Vi vet ikke hvordan de opplever dette – eller om de i det hele vet om denne foreldresamtalen. Til å begynne med vet vi ingenting om den betente hendelsen. Ved filmens ende vet vi mer, men alt konkret er spekulativt. For filmen handler ikke om hendelsen. Den handler om konflikten som dannes i kjølvannet av den. Den handler også om Sunna, som må stå i midten av det hele, men som ikke har noen etablerte protokoller å lene seg på. Hun har heller ikke lov å gjøre personlige vurderinger. Den ferske lærerutdannede som umiddelbart blir nødt til å megle i en skjærende personlig feide, men hun står der helt uten verktøykasse.
Og dette er tema i Armand. Den fullstendig umulige oppgaven mange lærere opplever, hvor de mangler den utrustningen de trenger for å utføre oppgavene som møter dem. Hvor en ikke har lov å være et medmenneske, men ikke har nok standarder til å være profesjonell. Et annet tema er om hvordan vi må gi andres familier rom for å være annerledes. På et punkt reises bekymringer om hvordan Armand har det hjemme. Det spekuleres i utfordringer Armand måtte ha. «Armand sier han har det bra, han», sier mora da. Man må få lov til å ha det bra selv om ikke alt er perfekt.
Egnethet
Armand er en intens og dramatisk film, der de fleste karakterene oppfører seg både utrygt og skremmende til tider. Anklagene Armand står ovenfor er også svært grove, og ute av proporsjon med alt en kan forvente seg ved en barneskole. Det er også noen scener som henspiller på seksualitet, og en med vold i nære relasjoner.
Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:
12 år.
Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes
Filmtrailer:
Les mer om Armand:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?
Les våre kriterer for filmanmeldelser
Foto/trailer: NFD / Norsk Filmdistribusjon