Avowed
Windows/Xbox Series S og X. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

ANMELDELSE: Vakkert, rikt og eventyrlig spill byr på fantasi og magiske elementer. I dette rollespillet trer man inn i oppgaven som potensiell helt i en verden der valgene man tar påvirker omgivelsene.
Avowed er et rollespill satt til førstepersonsperspektiv (eventuelt tredjepersonsperspektiv om man velger det). Sjangeren er eventyr og man innbys til en verden full av fantasifulle skapninger og folk, magi og overnaturlige elementer.
Hele seansen foregår i et øyområde som kalles «Living Lands». Hvor man da vil møte på både venner, eventyr og diverse farer.
Utgangspunktet er rykter om en pest som sprer seg i dette området. Sykdommen gjør folk ville, gale og tidvis morderiske. Som utsendt fra keiseren skal man etterforske hva som egentlig foregår. Men i prosessen oppdager man en egen, personlig tilknytning til området.
Avowed
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Obsidian Entertainment
Utgiver: Xbox Game Studios
Når man starter spillet for første gang så får man muligheten til å lage sin egen spillfigur. Her kan man leke med og utforske forskjellige typer kroppsbygninger, hår, hudfarger, evner og mer. Alt i alt kan man gjenskape en spillfigur etter egen fantasi og ønske.
Etter det er spillet i gang.
Det første området byr på en opplæringssekvens. Her lærer man hvordan man navigerer i landskapet, hvordan man slåss og rett og slett hvordan hele spillmekanikken er bygget opp. Samtidig oppleves introduksjonen som meningsfull i det å fortelle spillets premiss.
Landskapet er definitivt vakkert og mystisk, men likeså farlig. Utviklerne har gjort en fenomenal jobb med å skape et øyrike med natur, grotter, byer, vann og fossefall. Hele premisset for spillet er passe spennende og avdekkende til at man får interesse for veien videre.
Og det delvis åpne landskapet byr på nok av stikkveier til at man kan utforske litt her og der på jakt etter skatter og goder.
I tillegg møtes man med en spillverden med maktintriger og konflikt, ulike folkeslag og personligheter som trenger hjelp her og der. Derfor vil man tilbringe noe tid med spillets hovedoppdrag, men også med å hjelpe folk med forskjellige gjøremål.
Som spiller kan man farte omkring med ulike datastyrte venner. Man har i tillegg leirsteder hvor man kan oppgradere våpen og utstyr mellom slagene. Ellers har man flere bosetninger som man reiser mellom. Og på landeveiene er det all slags fiender som øglemennesker, banditter, småkryp, bjørner og overnaturlige vesener.
Til hjelp i kamp har man kniver, buer, øks, sverd, skjold og overnaturlige evner.
Allerede i starten av spillet tildeler man spillfiguren en rekke evner og bakgrunn. Sistnevnte gjør at man får nye muligheter i dialog med andre spillfigurer. For eksempel om man vekter egne replikker mot det intellektuelle eller det bråe.
Kampsystemet er godt, responsivt og passe intuitivt. Man kan tilnærme seg den kampstilen man ønsker, for eksempel om man foretrekker slagvåpen kontra magiske evner. En bue er genial fra avstand, men ofte må man møte skurker og uhyrer i nærkamp.
Det er mulig å bytte på ulike typer våpen og rustning. Og dette kan også oppgraderes med ulike ressurser som man finner underveis. Eventuelt kan man besøke butikker her og der for å kjøpe nytt og bedre utstyr.
Spillet byr også på muligheter for å skjule seg og snikangripe fiender. Det kan hjelpe på å få bort en av flere fiender i en gruppe. Men som regel går løypa gjennom en rekke kampsekvenser og tidvis møter man på større lederskikkelser som krever mer.
Det er et spennende og rikt eventyr som man begir seg ut på. Dialogene er interessante og godt laget. Man lærer mer om selve universet, de ulike folkeslagene som kjemper om makt og anerkjennelse og man får flere medhjelpere underveis som bidrar i kamp mot fiender.
Disse har også unike evner. Kai har magiske evner til hjelp og kan brenne ned hindringer. Giatta kan by på skjold og helbredene krefter om man tar skade. Yatzli er bedre i kamp mot større grupper og Marius avdekker gjenstander og skatter når man utforsker.
Alle har ulike personligheter og bakgrunnshistorier som er spennende nok i seg selv. Og de gir også innspill og råd til ulike valg som man må ta. I tillegg er det bare kjekt å slippe å utforske det farlige landskapet på egenhånd.
Som spiller kan man også oppgradere evner og ferdigheter over tid. Man kan satse mer på sniking og slåssing fra avstand, nærkamp og rå kraft eller magiske evner som en trollmann. Og omgivelsene tilpasser seg ikke spillerens nivå.
Derfor må man oppgradere utstyr og våpen for å kunne hanskes med stadig tøffere motstand.
Alt i alt fungerer kampsystemet godt og utforskingen likeså. Det er ikke umulig å finne skatter og goder i omgivelsene. Tvert imot er spillet brukbart til å belønne spilleren og det er nokså intuitiv å finne ressurser her og der.
Som spill oppleves Avowed som en blanding av Overwatch, Far Cry og Skyrim. Kampsystemet fungerer godt og som spiller får man mer enn nok kontroll over styring og omgivelse. Utforskingen er også god og man bruker en hel del tid på å utforske grotter, fossefall, fjellstier og mer.
Manøvreringen fungerer problemfritt enten man løper, hopper, klatrer eller balanserer på mer trange partier. Det er plattformelementer, logiske hindringer og spennende løyper.
Og så er det muligheter til å eksperimentere med ulike typer våpen og evner. Over tid kan man bytte på og leke med forskjellige utstyr og evner. Det oppleves som om det er nok rom til å veksle med stiler enten man ønsker å være en brå kampmaskin eller en trollmann som bruker unike evner.
Selve spillverdenen er vakkert, detaljert og spennende. Det er en delvis åpen verden som man får bryne seg på med stier som kan gås. I stedet for å bare satse på et massivt kart så har utviklerne fokusert på detaljer og ikke bare generiske omgivelser.
Det betyr at det er mye å se og utforske langs veien, og ikke mistforstå, det er et omfattende kart med ulike bosetninger som kan utforskes. Bare hovedbyen i seg selv er omfattende.
Dialogene og oppgavene som skal gjøres er også interessante. Som oftest dreier det seg om å nå et punkt på kartet og få bort fiender langs veien. Men bakgrunnshistoriene er ofte interessante, samt skattene som man kan avdekke underveis.
Og hele hovedhistorien er passe mystisk og spennende å avdekke med små spor og avdekkinger litt etter litt.
Alt i alt er Avowed et rikt og spennende eventyrspill. Og man får også ta valg underveis som påvirker enkeltpersoners skjebne. Andre vil også reagere på spillerens valg og dermed er man med på å påvirke spillverdenen.
Spillet byr på en 15 – 20 timer med gjøremål. Om man skal gjøre alt, er det enda mer spilletid. Allikevel oppleves ikke spillet som langdrygt eller altfor omfattende å begi seg ut på. Og klare mål og tydelig markering på kartet – gjør dette til et overkommelig spill innenfor sjangeren.
Alle foto: Obsidian Entertainment
Egnethet
Avowed har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI. Spillet er merket med vold, ufint språk og frykt.
Det er mulig å skru av visning av blod fra slåssekamper i spillets innstillinger (skjuler ikke annet blod).
Utviklerne skriver også (på Steam): At spillet inneholder vold mot mennesker og fantasiskapninger. Ufin språkbruk er gjennomgående i spillet, og det er referanser til alkohol, sex og rusmidler. Spilleren kan også benytte seg av alkohol og rusmidler.
Spillet inneholder døde kropper, gufne monstre, tydelige blodspor, visning av torturscener og dystre beretninger om enkeltpersoners skjebner.
Vanskelighetsgrad:
0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.
16+: Spiller har ulike vanskelighetsgrader som man kan velge fra. I tillegg er det en opplæring i starten av spillet. All tale og tekst er på engelsk og det er mye å sette seg inn i for å mestre spillet. Samtidig kan man bryne seg på hoved- og sideoppdrag. Eller ta omveier fra hovedhistorien på leting etter skatter og goder.
Spilltrailer (obs obs – 16årsgrense):