Among Us vil slå ned på trakassering og juks

Atter en gang har spillet Among Us fått en oppdatering. Nå kan man opprette kontoer slik at det er mulig å rapportere andre spillere som har ufin oppførsel eller driver på med juks. Spillet har også fått innlemmet en enkel foreldrekontroll og samtykkeløsning.

Det populære spillet Among Us får stadig nye oppdateringer. Nylig ble det lansert en tryggere chattefunksjon for barn under tretten år. Og nå har utviklerne bakt inn et etterlengtet kontosystem for å ansvarliggjøre brukerne.

Uten et kontosystem er anonymiteten desto større i og med at alle bruker et tilfeldig brukernavn.

Som utviklerne skriver, kan man nå rapportere tilfeller der andre spillere oppfører seg på en ufin måte. Det kan være på bakgrunn av navnebruk, chat, juks, trakassering og annen type negativ oppførsel.

Konsekvensen for den som blir rapportert kan være kortvarig eller langsiktig utestenging fra spillet, ifølge utviklerne. Spillskaperne påpeker også at rapporteringen blir lest gjennom av mennesker og ikke datamaskiner. Derfor må man oppgi en årsak i rapporteringsprosessen.

Krever foreldresamtykke

Når man starter spillet for første gang må man oppgi  alder. Dersom barn under tretten år skriver inn fødselsdatoen sin, får de beskjed om å legge inn foreldrenes epostadresse for å hente et samtykke dersom de skal opprette en egen konto.

Barna kan ikke gå videre i prosessen med å lage en konto før foreldrene har mottatt og godkjent eposten. Det er fortsatt mulig å spille Among Us uten å opprette en konto. Barna kan nemlig velge å gå videre som «gjest». Spillet har da noen restriksjoner:

  • Det er ikke mulig å endre eget brukernavn. I stedet må barna velge fra forhåndslagde brukernavn
  • Barna kan ikke skrive fritt i chat. I stedet er chat låst til «quick chat». Her kan barna kun velge fra forhåndskrevne utsagn. Les mer om dette her.

Utover det er spillet i stor grad som før dersom barna har «gjestetilgang». De kan fortsatt bli med inn på offentlige servere og lignende.

Hvordan gir foreldre sitt samtykke?

For å opprette en konto må barn under tretten år ha samtykke via en epost som blir sendt til foreldrene. Spillet kobler seg deretter til kontoen som befinner seg på enheten, eksempelvis Apple, Google, Steam osv.

I eposten som foreldrene mottar, kan man velge om barna skal få lov til å velge eget brukernavn eller om dette skal velges tilfeldig av spillet. I tillegg, kan man velge om barna skal få lov til å skrive fritt i chat, eller om barna kun kan bruke forhåndsskrevne utsagn (quick chat).

For at utviklerne skal være helt sikre på at det faktisk er foreldrene som gir sitt samtykke må man også skrive inn kredittkortinformasjon. Her blir man visstnok belastet 5 kroner som så skal bli refundert etter 7 dager.

Så klart hindrer jo ikke dette barna fra å «lyve» på alderen når de oppretter en ny konto. Oppgir man en alder over 13 år unngår man hele prosessen over.

Hvordan rapportere andre spillere?

Man kan rapportere andre spillere basert på:

  • Ufin navnebruk
  • Ufin oppførsel i chat
  • Hacking/juks
  • Trakassering

For å rapportere andre spillere går man til chattevinduet og velger «sparkeikonet» (se bildet under). Deretter velger man vedkommendes navn og trykker på «report». Man må så angi årsak og skrive inn en kort beskrivelse av hendelsen.

Vi antar at det er best å skrive beskrivelsen av hendelsen på engelsk i og med at spillutviklerne bruker dette som språk på nettside og i spillet.

Hva annet er nytt?

Ellers har spillet andre oppdateringer som er verdt å merke seg. Blant annet er det mer innhold å kjøpe i spillbutikken enn noen gang og i tillegg byr spillet på et helt nytt kart og nye spillmekanikker.

I fremtiden ønsker utviklerne også å få til et vennesystem der man mest sannsynlig kan se når venner er pålogget og bli med dem inn i spill.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.