Dette spiller barna nå
Vi har tatt temperaturen hos tre femteklassinger for å finne ut mer om hvilke spill som er populære blant barn, og hva de synes er kjipt og bra med spill.
(Artikkelen er fra 2021.) På Krapfoss skole i Moss møter vi ti år gamle Håvard (til venstre på bildet), Åsmund og Thea som alle har stor glede av spill i sin hverdag. På topplisten nevnes spill som Roblox, Minecraft, Fortnite, Among Us og Rocket League.
– Jeg spiller både på mobil, konsoll og pc. Akkurat nå er det Roblox jeg spiller mest, sier Åsmund.
– Roblox er på en måte et spill med mange spill inni seg. Her kan man også lage spill som kan bli populære. Roblox er gratis å spille, men man kan bruke ekte penger og kjøpe robux (spillets egen valuta, red.anm.) for å få ting. Gjør man det, kan man få fordeler og bli bedre i spillene. I tillegg får den som har laget spillet en del av pengene.
Thea mener at det alltid er noe nytt å oppdage i Roblox, det kan være et nytt spill eller at man selv kan lage noe kreativt og spennende.
– Men jeg liker best å spille og ikke å lage spill. Da synes jeg at det er gøy å lære å bli bedre til å styre spillfiguren. For eksempel i Tower of Hell, der man kan bli bedre på å hoppe og bevege seg. Det er som en hinderløype der man skal unngå å være borti farlige ting mens man prøver å komme seg til toppen, forklarer Thea.
Håvard er enig, og det han liker best med Roblox er den sosiale biten. Det er nemlig mulig å spille sammen med venner, noe Åsmund ofte gjør når han har overnattingsbesøk.
– Da kan alle ha med sin egen mobil, og så spiller vi og snakker sammen samtidig. Det hender også at vi spiller Among Us, sier Åsmund.
Vi bygde og spilte sammen og lagde de største slottene som er mulig i Minecraft i over et halvt år
Minecraft fortsatt en favoritt
Det virket som om Fortnite-bølgen satte Minecraft i skyggen for noen år siden. Men Barn og Medier-undersøkelsen viser at Minecraft fortsatt ligger høyt på listen som favoritt hos gutter og jenter i alderen ni til ti år.
– Vi spiller mye survival-delen av spillet. Her må man samle ressurser som trær og stein for å bygge ting. Og man må finne mat for å overleve. Det finnes også dyr og monstre og sånt som man må slåss mot. Jeg og Håvard hadde en verden på Playstation der vi spilte sammen og lagde de største slottene som er mulig og fant det beste utstyret som finnes til spillfiguren. I tillegg måtte vi slåss og vinne mot en drage. Vi bygde og spilte sammen i denne verdenen i over et halvt år, sier Åsmund.
Thea spiller ofte sammen med kusinen og fetteren sin. Da er det «kreativt modus» som står på menyen. Dette er en del av spillet der man får uendelig tilgang til «byggeklosser» og det finnes ingen farer å bekymre seg for. Thea liker å være kreativ og lage fine hus.
Men hva kan være kjipt?
Thea synes at det kan være vanskelig å legge fra seg spillene, fordi det er så fort gjort å bli «hekta».
– Det er ikke lett å legge vekk Ipaden når man først har begynt, fordi da vil man bare spille og spille. Man blir på en måte avhengig, og det synes jeg er litt dumt med spill, sier Thea.
Håvard for sin del blir irritert på hackere – altså når noen bruker jukseprogrammer i spill. Det kan skje i omtrent alle spill, og da er det umulig å vinne mot dem, mener han. Thea synes dessuten at det er kjipt
å møte på spillere som svindler henne.
– I Roblox er det mulig å bytte bort ting som man har fått i spillet. Det kan for eksempel være et kjæledyr, en kul bil eller noe annet verdifullt. Så hender det at andre kommer bort midt i spillet og spør om å få bytte noe. De sier gjerne at jeg må starte med å gi fra meg tingen, men så tar de imot denne og stikker av fra spillet. Da får de beholde tingen jeg har gitt fra meg, uten at jeg får noe igjen. Det synes jeg er dårlig gjort, forteller Thea.
Spill er sosialt, og selv om man ikke drar hjem til hverandre er man fortsatt sammen med venner på nett
Frister å bruke ekte penger
Mange av spillene som er populære blant barn, eksempelvis Roblox, Fifa og Rocket Leauge – er gratis å spille, men byr på valgfrie kjøpemuligheter. De tre femteklassingene er veldig klare på at det frister å bruke ekte penger.
– Jeg spiller Ultimate Team i Fifa, og der kan man få bedre fotballag raskere hvis man bruker ekte penger. Og det hjelper jo når man skal spille mot andre på nett. Allikevel tror jeg at det er minst like viktig å øve på å bli god, så det hjelper ikke bare å bruke ekte penger på å kjøpe de beste fotballspillerne, sier Håvard.
For Håvard frister det allikevel å bruke ekte penger i Roblox iblant, for å få bedre våpen i paintballspillet Big Paintball. Og Thea forklarer at det er mye reklame for kjøpemuligheter inne i Roblox.
– Akkurat det er litt irriterende, fordi man går rundt i spillet, og så plutselig kommer det opp reklame for at man kan kjøpe noe. Så det blir litt masete, mener Thea.
Til slutt spurte vi om femteklassingene har noen gode råd til foreldre med barn som spiller.
– Husk at spill er sosialt, og selv om man ikke drar hjem til hverandre er man fortsatt sammen med venner på nett. Husk også at spill er lærerikt, man kan for eksempel lære engelske ord i Minecraft og bli bedre i matte når man bygger. I tillegg så blir man kreativ, avslutter Åsmund, Thea og Håvard.
Foto: Kris Munthe. Artikkelen er tidligere publisert i Barnevaktens papirmagasin (desember 2020).
Les mer: