Foto: Shutterstock

Hjelp – barnet mitt vil spille hele tiden!

Noen barn blir så oppslukt av spillingen at det blir en kamp hver gang skjermen skal av. Her ønsker vi å dele noen råd som kan være til hjelp.

Det er mange barn som er opptatt av dataspill. Ja faktisk hele 96 prosent av gutter og 76 prosent av jenter mellom 9 og 18 år spiller dataspill, ifølge Medietilsynet sine undersøkelser (Barn og Medier: 2020).

Selv om det er mer vanlig å spille enn å aldri gjøre det, kan det også bety høy skjermbruk. Fire av ti barn sier for eksempel selv at de bruker mye tid på gaming. 

Og spør man foreldrene, sier 56 prosent at de ofte eller av og til er uenige med barna om tiden de bruker på dataspill (Foreldre og medier: 2020). En undersøkelse i regi av Blå Kors viser også at 5 av 10 foreldre er bekymret for dataspillingen til barna, selv om kun et fåtall er veldig bekymret.

Men når er det grunn til bekymring?

Det er vanskelig å sette en konkret grense og et timetall for når spillingen er problematisk, fordi alle hjem er forskjellige og noen har høy tidsbruk foran gamingskjermen uten at det er en utfordring i seg selv.

Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen som vant VM i Fortnite, er nettopp et eksempel på dette. Les mer i vårt intervju om hvordan Emil og pappaen jobbet for å balansere skjermtid opp mot skole og andre fritidsaktiviteter.

Det er også en forskjell på det å være en «storspiller» som spiller mye uten at det er en utfordring, og en «problemspiller». Hos Medietilsynet kan man lese at problemspilleren kjennetegnes ved at spillingen blir tvangsmessig og til hinder for skole, familie, karriere og sosialt liv over lenger tid. Les mer om dette her.

Medietilsynet påpeker at mange barn og unge spiller mye, men for de færreste utvikler spillingen seg til et problem.

Eksperter på området advarer mot at man bare ser på dataspillingen isolert som et problem. Hva er grunnen til at barna spiller så mye – er det symptomet eller problemet. Er det andre vansker i livet som fører til mer spilletid?

Så hvordan få barna mindre på skjerm?

Det er nok flere foreldre som kjenner på følelsen av at det er vanskelig å få barna til å skru av skjermen for dagen, selv om barna ikke nødvendigvis kan kategoriseres som «problemspillere» av den grunn.

Derfor ønsker vi å dele noen tips og råd:

1: Lag avtaler om spilletid

«Bare fem minutter til!» Å bli bedt om å stoppe med noe man er superengasjert i der og da, er vanskelig. Tenk selv at du ser på en fotballkamp og så ryker TV-signalet, eller når du lager middag og så går strømmen. Frustrerende? Sånn kan det også være for barna hvis de blir bedt om å skru av skjermen midt i et høydepunkt.

De er kanskje midt oppi en spennende runde i Roblox eller bygger noe storslått med venner i Minecraft. Klare avtaler om spilletid gir forutsigbarhet, og hvis man sier til barna at de kan gjøre ferdig runden de er midt oppi før de må skru av, så kan det dempe på noe av konflikten.

2: Bruk foreldreinnstillinger på spillmaskinen

De fleste spillmaskiner i dag tilbyr foreldreinnstillinger. Her kan man som regel sette begrensinger for blant annet tidsbruk og innhold. Både Xbox, Playstation og Nintendo Switch-konsollene kan til og med styres med foreldre-app på mobilen.

Slike verktøy er ikke perfekte. Men man kan med disse sette opp tidsbegrensninger slik at det blir mer forutsigbart for barna når de har spilletiden sin. Man kan for eksempel begrense spilletiden etter et gitt antall timer eller mellom to tidspunkter. Og man kan ha ulike tidsgrenser for hver enkelt ukedag eller i helgen, for eksempel.

Spillkonsollene er også gode på å gi barna påminnelser om hvor mye spilletid som gjenstår slik at det er enkelt for barna å ha oversikt.

3: Gi barna alternativer til skjerm

For noen barn er dataspill selve livet. Mye annet oppleves kanskje til sammenligning: Kjedelig. Og dataspill, særlig spillene som foregår på nett, byr på en form for lek. Særlig onlinespill er steder der barna møter vennene sine og har det hyggelig sammen med dem.

Å gå fra skjerm til ingenting, er vanskelig. Derfor kan det være fint å gi barna noen alternativer. Å bygge en LEGO-technic-bil for eksempel, eller fargelegge noe som kommer til live når man peker med familiens nettbrett. Les gjerne våre syv tips til (nesten) skjermfrie alternativer som kan gi barn mye glede og moro. Det kan gjøre overgangen fra skjermtid til skjermfri enklere.

4: Finn gode offline-spill

Selv om det kan være sosialt og hyggelig å spille sammen med venner på nett, er også disse spillene vanskelige å  sette på pause. Man kan ikke pause en fotballkamp når man skal hente en kopp med kaffe, og man kan heller ikke pause en konkurranse i et onlinespill der man kjemper om vinnerpallen.

Derfor kan det være greit å variere spillutvalget til barna og sikre seg at de også har noen spill som ikke er på nett. Typiske eventyrspill der man kan spille i økter og ta pause for så å fortsette der man var sist igjen.

5: Motiver barna til å være ute

Å erstatte skjermen med en fiskestang – i håp om at barna nå skal bli glade i friluftsliv – er sjelden en løsning som fungerer. Men en mellomløsning kan hjelpe. Det finnes blant annet mange spennende mobilspill som foregår utendørs. Og selv om barna fortsatt spiller, er de i hvert fall ute og i bevegelse!

Test ut Pokémon Go, let etter Minecraft-hendelser i virkeligheten, eller lek trollmann med Harry Potter. Les våre tips til mobilspill som foregår utendørs.

Vi har også en liste med stilige apper som kan identifisere planter og insekter, eller til og med fuglekvitter. Les mer om disse her.

6: La spillingen foregå på et «offentlig» sted

Selv om det kan være fristende for barna å ha spillmaskinen på barnerommet, isoleres barna også mer. De drar ikke lenger bare inn i sin egen spillverden, men de lukker seg også inn fysisk, noe som kan by på enda en terskel å komme over.

Det er mange fordeler ved å la spillingen foregå på et sted som familien ferdes, enten det er i stua eller en kjellerstue.

Som forelder får man mer oversikt og kan stikke hodet innom iblant. Kanskje hører man også på barna hva slags stemning de er i. Det gjør det enklere å plukke opp vanskelige hendelser som kan skje i spill, eksempelvis nettmobbing, eller at det kommer uegnet innhold.

7: Svelg en kamel eller to – ta barnas synspunkt

Det finnes forskning på spill og familieforhold som tilsier at når foreldre interesserer seg positivt for barnas spilling, så går konfliktnivået ned. Men kanskje har man vært i tottene på hverandre lenge, og det siste man ønsker er å vende tankene på noe man nesten ikke orker å høre mer om.

Men, hvis man går litt inn for det, og kanskje leser litt om hva spillene til barna handler om eller ser et videoklipp eller to, så får man en bedre forståelse for hva dette går i. Det gjør det enklere å sette grenser i etterkant.

Mange foreldre er også blitt gode til å prate med barna sine om hva de spiller. Ja, nesten 80 prosent av foreldre gjør dette ofte eller av og til, ifølge Medietilsynet sine undersøkelser (Foreldre og medier 2020).

8: Spill sammen med barna

Mange av aktiviteter deles med familien når barna tegner, pusler, ser på film, leser, eller deltar på forskjellige fritidsaktiviteter. Det samme kan man gjøre med spill! Også her finnes det forskning som viser at foreldre som spiller litt med barna, får en lettere jobb med grensesettingen etterpå.

Det betyr ikke nødvendigvis at foreldre må sette seg i hardtrening for å vinne VM-tittelen i Fortnite. Men litt lett spilling med barna i ny og ne kan være hyggelig for alle parter. I praksis kan spillkonsoller som Nintendo Switch være et godt alternativ til familiens brettspill.

Så her er det bare å finne fram godteskålen og samle familien til litt digital moro. Gjør kos ut av det!

Med Nintendo Switch-konsollen kan flere spille sammen, spillene er stort sett overkommelige, og mange spill er samlende fordi flere kan spille sammen.

Les for eksempel vår liste med spill som passer for hele familien. Eller disse spillene som til og med en fersking kan mestre.

Les også

Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett