Bereal. Your friends for real.

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple). 13-årsgrense i brukervilkår.

ANMELDELSE: Sosial app forsøker å legge til rette for deling av "ekte" hverdagsøyeblikk. Brukerne oppfordres til å dele innhold med hverandre ved bestemte tidspunkt i løpet av dagen.

Bereal på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Med denne appen oppfordres man til å dele bilder tatt med mobilkamera ved visse tidspunkt i løpet av dagen
  • Man kan dele bilder som blir synlige kun for venner, eller så kan man dele bilder som blir synlig for alle brukerne av plattformen
  • Andre brukere kan kommentere og legge igjen video-reaksjoner som svar på brukernes innlegg
  • For hvert bilde man deler kan man kan slå av eller på visning av lokasjon (bynavn og land der bildet ble tatt)
  • Det er mulig å rapportere brukere, innlegg og kommentarer inne i appen

Vår anmeldelse av Bereal

Hva om innlegg på sosiale medier ikke var så iscenesatt? I forsøk på å skrelle bort skrytebilder, pynt og det formelle – forsøker appen Bereal å være en motpol. Utvikleren setter som mål at brukerne skal dele så autentiske hverdagsøyeblikk som mulig.

For å få til denne spontaniteten oppfordres man til å dele bilder tatt der og da ved visse tidspunkt på dagen. Når man minst venter det, får man et varsel på mobilen, deretter 2 minutter til å knipse et bilde som blir synlig for venner eller alle brukerne av plattformen.

Bereal. Your friends for real.

Format: iOS / Android
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: BeReal

Til kontrast, med andre sosiale medier, har man som regel mer tid til å velge setting, ta bilder om igjen og eventuelt redigere disse digitalt, eller sminke seg selv før bildet en gang skal tas. Med Bereal mister man den muligheten, og bildet skal helst tas enten man er på butikken eller ute på sykkelen.

Det er riktignok et «men» her, fordi man kan publisere bilder etter at mobilvarselet har dukket opp. Da blir bildene merket som «publisert sent».

Appen er en ny vri på sosiale medier. Den oppfordrer til spontanitet og gir en opplevelse av tilstedeværelse mellom brukerne ettersom alle vennene får varsel om å dele bilder samtidig. Antageligvis er det noen forskjeller på tidssoner og slik dersom man har venner i flere land.

Når varselet dukker opp, tar man bilde av både seg selv og det som er foran mobilen samtidig. Appen tar altså i bruk både bak- og frontkameraet.

Appen kan by på en utfordring dersom påminnelsen om å ta bilder tikker inn når barna er i klasserommet, har lagt seg for å sove, sitter ved middagsbordet eller driver på med noe annet som helst ikke skal forstyrres.

Som med andre apper kan man ha vennelister. I appen er det mulig å bytte mellom to vinduer. I det ene ser man kun innhold fra venner, og i det andre ser man innhold som brukere fra hele verden har publisert.

Det minner litt om Tiktoks skille mellom «følger» og «for deg».

Ellers er det mulig å søke etter andre brukere og sende venneforespørsler til dem. I tillegg kan man på egen profilside se en kalender som viser oversikt over de siste to ukene. Her ligger alle bildene man har tatt som «minner» – slik at appen på den måten også blir en slags dagbok.

Som kontrast til en del andre sosiale medier er det ingen reklame eller nyhetssider som legger ut innhold i appen. Det er heller ikke noen form for video, spill eller annen type innhold. Appen er forenklet og byr kun på bildedeling og kommentarfelt – enn så lenge.

Bereal er på den måten kanskje et ryddigere alternativ til andre sosiale medier. Men som med alle plattformer som lever sitt liv på internett, kan det dukke opp upassende bilder, kommentarer og venneforespørsler fra fremmede som barn og unge helst ikke bør ha noe å gjøre med.

Alle foto: Bereal

Egnethet

Bereal har fått aldersanbefaling fra 12+ år i App Store (iOS) og «foreldreveiledning» i Google Play (Android) basert på egnethet.

Appen har i tillegg fått en grense på 13 år i brukervilkår. Og man får ikke opprettet en konto dersom man oppgir en fødselsdato under 13 år.

Utviklerne skriver (vår oversettelse til norsk): «Bereal er kun åpen for brukere over 13 år. Dersom du er under 13 år, har du ikke lov til å lage en konto og bruke appen. I tillegg, om du er mellom 13 og 16 år, avhengig av landet du bor i, kan det hende at vi må ha samtykke fra foresatte.»

Norsk lov gir foreldre anledning til å gi samtykke til at deres barn under 13 år kan bruke apper som samler inn personopplysninger, slik som for eksempel Bereal gjør. Men appene kan på sin side også sette en absolutt nedre aldersgrense som foreldrene ikke kan gi samtykke til. Bereal har satt 13 år som absolutt aldersgrense.

I registreringsprosessen må man også skrive inn mobilnummeret sitt for å opprette en konto.

Smarte innstillinger:

Det er noen innstillinger man kan bruke for å gi mer privatliv inne i appen Bereal .

For hvert bilde man publiserer kan man velge om bildet kun skal bli delt med venner, eller med alle på plattformen. Førstnevnte gir mest privatliv. I tillegg kan man velge om lokasjonen (GPS/stedsplassering) som bildet ble tatt skal være synlig for andre, eller skjult. Da vil andre kunne se bynavn og land. Det kan tenkes at denne informasjon bør være skjult, eventuelt kun synlig på bildet som deles med venner.

Man kan sende venneforespørsler, og man kan motta dette fra andre. Man må takke ja/nei til en venneforespørsel, dette godkjennes ikke automatisk.

I tillegg er det mulig å rapportere kommentarer på bilder, brukere og andres innlegg. Inne i innstillinger er det også mulig å deaktivere «minner». Som i praksis betyr at appen ikke lagrer bildene som er tatt de forrige dagene. Dette påvirker neppe datainnsamlingen som utviklerne selv gjør.

Man kan også lage egen bio/kontoside. Her kan man oppgi navn og bosted, i tillegg til profilbilde. Her kan det være lurt å snakke med barn og unge som bruker appen – om å ikke dele personlig eller sensitiv informasjon som kan bli synlig for fremmede. Det samme gjelder for hva enn som måtte være synlig i bildene man deler.

Lenke til appen: Android / iOS

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også:

 

Bli medlem av Barnevakten