Bloons TD 5

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Taktisk og hektisk tårnforsvarspill. Har også mulighet for at to kan samarbeide fra hvert sitt nettbrett. Appen inneholder samtidig kjøpemuligheter og reklame.

Bloons er en serie med tårnforsvarspill. Enkelt forklart dreier dette seg om fiender som beveger seg langs en sti og som skal nå utgangen av et kart. For hver fiende som når utgangen, mister man som spiller liv, og når alle livene er tapt, er spillet over.

For å bote på dette må man plassere ut vakttårn langs stien som angriper fienden. Unikt for Bloons er at man ikke kjemper mot levende vesener, men ballonger. Dette gir spillet et mildere uttrykk uten å lette på den hektiske og taktiske stemningen.

Bloons TD 5

Format: Android / iOS
Kategori: Spill
Utvikler: Ninja Kiwi

Man starter med å velge spillbrett. Alle har forskjellig utforming og stil. Den viktigste faktoren er hvordan stien til fienden er lagt opp. Dersom det er mye på kryss og tvers kan det hende at fienden passerer samme sted to ganger, noe som gir flere forsvarsmuligheter.

Uansett må man plassere ut vakttårnene med omhu.

I dette spillet består vakttårnene av apekatter. Her er det mange forskjellige å velge fra og alle har unike evner til hjelp. I starten av spillet har man bare noen få å velge fra, men ved å spille mye låser man opp nye aper.

Alle apene kaster piler og prosjektiler mot ballongene. Den første fotsoldaten kaster dartpiler og kan oppgraderes til å kaste raskere og lengre. Det finnes også et tårn som skyter i alle retninger og som dermed passer utmerket midt i en «rundkjøring» for eksempel.

En kanon treffer flere ballonger om gangen og en skarpskytter treffer fra langt hold. Denne figuren kan oppgraderes til å skyte kjappere og gjennom ballonger som har flere lag med beskyttelse.

I tillegg har man andre varianter. Helikoptre, båter, ballonger som skyter lim og is for å sakke ned motstanderne og mer. Alle disse figurene er med på å komplimentere hverandre. Noen ganger er det en fordel å sakke ned så mange fiender som mulig for å lette trykket i den andre enden.

For hver ballong man sprekker får man penger. Dette må brukes med omhu enten på å oppgradere eksisterende aper, eller på å kjøpe nye.

Det finnes en nyere versjon av Bloons enn denne appen. Fordelen i dette tilfellet er blant annet et tospiller-modus hvor man kan samarbeide for å knerte ballonger. To spillere kan sitte på hvert sitt nettbrett. Ved å dele en unik kode kan man bli med inn i hverandres spill.

Skjermen deles så i to og man kan bygge på hver sin side. Dette kan være en kjekk måte å oppleve spillet på der man må samarbeide, kommunisere og planlegge godt.

Alle foto: skjermdump og bilder av appen, Ninja kiwi

Egnethet

Bloons TD5 er merket 9+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Man må være obs på muligheter for å kjøpe innhold i spillet for ekte penger. Det er mulig å få tak i flere liv, oppgraderinger og annet innhold ved å betale ekte penger. Disse mulighetene dukker opp flere steder i appen.

Brukere kan også se reklame for å få spillvaluta. Her kan det også dukke opp reklame for spill med høyere aldersmerking enn det Bloons har (se eksempelet under).

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser