Bloons TD 5

Android/iOS, anbefales fra seks år

Bloons TD 5

Dette er et spill som er så gøy at det er avhengighetsskapende. Passer for femårsalder og oppover, men vær var på fristelser for å kjøpe ting i spillet.

«Tower Defence» er en egendefinert sjanger innenfor spillverdenen. Det handler om at man tar imot bølger av fiender som følger en gitt sti over skjermen din. Målet er å bygge opp forsvarstårn langs veien og hindre fienden å slippe gjennom.

I Bloons består fienden av ballonger. Og dette er kanskje det første imponerende momentet, da spillet i bunn og grunn er fri for vold mot levende skapninger. Målet er å sette ut apekatter langs veien som igjen kaster piler for å sprekke disse ballongene.

Høres det snodig ut? Vel, spillet er faktisk utrolig vanedannende. Ballongene kommer i ulike farger og former, og alle har sine særegne egenskaper og evner. Dette betyr at man alltid får en variabel masse av utfordrere som byr på en økende vanskelighetsgrad.

Oppgrader eller bygg nytt

Man har et helt hav (eller jungel) av apekatter å velge fra. Og det er kanskje det som løfter opp spillet fra mange andre i sjangeren. Skal man satse på snikskyterapekatter, eller skal man teste ut tyngre skyts med kanoner? Man kan til og med sette inn superaper og fly som slipper ananasbomber.

Spillet byr på strategisk tenking da ingenting kan legges til tilfeldigheter i kampen om å overleve. Og har du satset på feil hest (ape), ja da kan du være sikker på at det går galt.

Man må også være utholdende fordi hvert brett byr på mange titall av bølger med fiender. Dette er også noe som skiller Bloons fra andre i sjangeren, og det er det heftige antallet runder. På den måten får man virkelig tid til å bygge opp forsvaret sitt og teste det ut før runden er ferdig. Må man ta en pause, ta det med ro, spillet lagres automatisk.

Bloons TD 5

Format: Android, iOS
Kategori: Spill
Utvikler: Ninja Kiwi

Vern om lommeboka

Bloons koster litt i utgangspunktet, og er du ikke forsiktig vil det koste enda mer. Man kan nemlig kjøpe et hav av oppgraderinger og løsningsmåter for ekte penger via appen. Og det kommer til å friste med ekstra forsterkninger når spillet stanger imot. Men som i alle spill så er det jo utfordringen som er gøy og alle andre snarveier er juks. Vær allikevel var på at det kan bli en del press om å bruke ekte penger i spillet.

Man får mye spill for pengene. Det er et drøss av ulike brett og vanskelighetsgrader, og på den måten loves man timevis med moro. Man kan også spille med andre over nett i samarbeidsmodus, og man kan filme spillet sitt og dele via sosiale medier etterpå.

Egnethet

Bloons er fri for vold med mindre man har lav terskel for ballongdrap. Det er allikevel sterke sammenligninger mot militære styrker i forhold til apekattarméen i spillet. Allikevel så er kampene av tegneseriekvalitet slik at det neppe bør være noen problemer på denne fronten.

Språket tilbys på blant annet engelsk og norsk, om enn noe gebrokkent på sistnevnte. Vær var på kjøp-i-app da disse fort kan nå store summer. Vær også oppmerksom på mulighetene for integrasjon med sosiale medier gjennom spillet og onlinespill.

Ellers er dette en suveren kilde til strategisk tenking. Man må plassere og planlegge tårn og håndtere en innebygd økonomi. Og så krever spillet tålmodighet og villighet til å ta på seg stadig økende utfordringer.

Testet på iPad

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser