Fortnite (for mobil/nettbrett)

iOS/Android (kommer snart), passer fra tolv år

Det populære, nettbaserte skytespillet Fortnite er nå tilgjengelig på ulike typer mobil og nettbrett. Spillet passer fra tolv år, og anbefales ikke for yngre barn.

Fortnite har eksplodert i popularitet og nådd millioner av spillere på verdensbasis. Det nettbaserte skytespillet finnes til PC, PlayStation 4, Xbox One, og nå, mobil og nettbrett. Dette kan være et lysere alternativ til andre skytespill med høyere aldersgrense på markedet.

Sjangeren er «Battle Royale», som kort fortalt minner om Hunger Games-filmene, der deltakerne kjemper til én person eller ett lag står igjen som eneste vinner. Totalt 100 spillere kan delta på samme tid i Fortnite.

Først velger man modus. Man kan spille alene og alle mot alle i «solo», i par mot par i «duo», eller lagmodus i «squad». Deretter slippes en bunt på 100 spillere ut i fallskjerm på en stor øy. Her er det byer, hus, parker, innsjøer, fjell, fabrikker, fengsel, gårder, gruver og mer som skal utforskes.

Til å begynne med har man kun en stakkarslig øks til hjelp. Men overalt på dette gigantiske landområdet ligger det strødd ut våpen, bandasjer og skjold. Dette bruker man til å bygge inventaret sitt slik at man kan kjempe mot de andre spillerne. Gullkister er også spesielt verdifulle, og byr på et tilfeldig utvalg av våpen som man kan plukke opp.

Våpenutvalget består av snikskytterrifler, maskingevær, revolvere, håndgranater, rakettkastere, dødelige feller og mer. Dersom man blir såret kan man ty til bandasjering for å få opp helsenivået, og skjold legges oppå dette igjen som ekstra beskyttelse mot fiendens ildkraft. Det gjelder å finne de beste våpnene fortest mulig.

Det er også fullt mulig å hente inn råvarer som trær, metall og murstein. Dette kan man bruke til å bygge baser med vegger, trapper, tak og gulv. Man kan også bruke byggevarene til å nå strategiske punkt på kartet som en høyde, eller for å lage en beskyttende vegg når man er midt i kamp.

Mobilutgaven av Fortnite gjør det mulig å for hvem som helst å spille dette spillet på farten. Fortnite er gratis å laste ned, men man kan bruke ekte penger for å kjøpe kosmetiske oppgraderinger. Dette gjør deg ikke bedre ved å gi fordeler, men det kan forandre hvordan spillfiguren ser ut. I spillet omtales denne valutaen som «V-bucks», og spillet har en egen nettbutikk der ekte penger kan omgjøres til V-bucks.

Ulempen med å spille på mobil kontra konsoll og PC, er definitivt kontrollspakene. Man styrer bevegelsene til spillfiguren med venstre hånd og en virtuell joystick. Og det er knapper og berøringspunkt på skjermen for hopp, byggemuligheter, inventarbytte og mer. Men det er langt vanskeligere å sikte ved å berøre skjermen, sammenlignet med å styre en joystick fysisk.

Allikevel kan det være fint å ha en alternativ plattform å spille Fortnite på, særlig hvis man ikke selv eier en konsoll eller en PC. Grafikken er også ganske god og ikke så langt unna konsollutgaven.

Fortnite (for mobil/nettbrett)

Format: iOS/Android (kommer snart)
Kategori: Spill
Utvikler: Epic Games

Egnethet

Fortnite har fått aldersanbefaling på tolv år i App Store (iOS) på grunn av gjennomgående og hyppige innslag av vold, men med tydelig tegneserie/fantasi-preg.

Grafikken minner svært mye om tegneseriefilmer, og er derfor ikke særlig realistisk. Allikevel er det tydelig at dette er et skytespill med våpen som etterligner disse fra virkeligheten.

Merk at selv om spillet er gratis å laste ned, så er det fullt mulig å bruke store summer med ekte penger på kjøp i appen. Derfor er det lurt å ha et eget passord for kjøp-i-app som foreldre kjenner til. Og det er ingen tvil om at det kan være fristende å kjøpe kosmetiske forbedringer til spillfiguren sin.

Vær obs på at det også er mulig å chatte med andre spillere på nett, og eventuelt mulig å rapportere andre spillere for ufin oppførsel, eller juks.

Fortnite krever internett-tilgang for å spille, så det kan være lurt å kun bruke trådløst nett og ikke dyrebar mobildata. Spillet er også tøff på batteribruken, og vær obs på at enheten kan bli varm under bruk. Sjekk også hvilke mobiler og nettbrett som er kompatible med dette spillet før nedlasting.

Testet på iOS

Apptrailer:

Les også:

Vår anmeldelse av Fortnite (for PlayStation 4/Xbox One/Windows/Mac OS)

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser