Jodel

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 17+ år i App Store. Grense for bruk fra 16 år ifølge vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Jodel er en app for å se og dele innlegg med andre i lokalområdet. Alle brukerne av appen er anonyme, noe som kan føre til at terskelen senkes for mobbing og uthenging av andre.

Jodel på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Dette er en app for å se og dele innlegg med andre der alle brukerne er anonyme
  • Man kobles til brukere i nærområdet, men kan i tillegg få opp innlegg som er publisert i andre land
  • I appen kan man kommentere på andres innlegg, også her anonymt
  • Appen inneholder også en chattefunksjon der man kan utveksle private meldinger, og man kan opprette nye, offentlige kanaler (grupper)
  • Jodel har flere ganger blitt trukket frem som en app der det foregår mobbing, uthenging og andre grenseoverskridende aktiviteter

Vår anmeldelse av Jodel

Jodel er på ingen måte en ny app, men konseptet er fortsatt oppe og går den dag i dag. Blant annet med avisoverskrifter og hendelser der skoler opplever hets, uthenging og trakassering av elever som foregår via chatteappen.

Under 1 av 10 barn og unge i alderen 9 – 18 år oppgir at de bruker appen her til lands, ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier, 2022). Allikevel kan det være verdt å være obs på denne og tilsvarende apper der man kan være anonym.

Som eksempel med appen Sendit. Ettersom det er stort potensial for mobbing via slike apper når man ikke må stille med synlig brukernavn.

Jodel

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: The Jodel Venture GmbH

Jodel beskriver seg selv som en port til lokalsamfunnet. Et sted der man kan dele spørsmål, tanker, humor og etterspørre råd fra andre i nærområdet. Appen baserer seg altså på brukerens GPS og stedsplassering, der bydelsnavn og by kan markeres på innlegg som publiseres.

Appen har en feed/vegg der man får opp innlegg som andre i nærområdet har publisert. Man ser altså ikke brukernavnet til vedkommende som legger ut innlegg, kun stedsnavn.

I tillegg til at man kan få opp innlegg fra brukere i samme bydel eller by som en selv, kan man også plassere en «nål» på et verdenskart og få opp innlegg som er publisert i valgte områder. Ellers er det mulig å filtrere innlegg etter publiseringsdato eller antall kommentarer.

Det er mulig å kommentere innlegg anonymt, og man kan stemme opp eller ned innlegg. Innlegg som får mange stemmer havner i en egen kategori (høyest). Det er vanskelig å si akkurat hva stemming på innlegg fører til i appen.

Utviklerne skriver på sin nettside: «Helt fra starten av har vi gitt lokalsamfunnene våre muligheten til å styre feeden sin gjennom nedstemming og rapportering av krenkende innhold».

Antageligvis er det en eller annen styring som påvirker hvor synlige en brukers innlegg blir for andre, blant annet avhengig av hvordan det stemmes på innleggene. Jodel har også et eget system der hver bruker får oppgitt en poengsum for «karma».

Her står det ikke mer eller mindre om karma enn: «en mystisk enhet du kan tjene opp ved å stemme, svare, reagere på eller poste jodler».

Det er også mulig å dele bilder og videoklipp i appen. Bilder kan bli delt i offentlig feed, video kun i egne kanaler. Det finnes for eksempel egne kanaler /grupper) som omhandler reise, kjæledyr, politikk og mer.

I tillegg kan man søke etter treff på alt fra gaming til trening og få opp relevante innlegg deretter.

Sist, men ikke minst. Så er det mulig å chatte direkte med brukere av appen. Mottakeren må aktivert for chatteforespørsler i appens innstillinger. Og per nå ser det også ut til at man må ha lagt ut en kommentar på vedkommende sitt innlegg, før man kan sende en chatteforespørsel.

I sum er det enkelt å komme i kontakt med andre i lokalområdet. Men det er også mulig å se innlegg fra hele verden ved å flytte en nål på et kart, og deretter dukker det opp jodels fra det området enten det er i London eller Oslo.

Anonymiteten gjør det kanskje hakket enklere å legge ut et innlegg. Men det kan også dukke opp upassende språk, kommentarer, og mer – ettersom man ikke må stå frem offentlig med ekte navn, bilde eller et brukernavn.

Det er også mulig å opprette nye grupper/kanaler som kan ha en skoles navn, et stedsnavn eller navnet til en bestemt person. Dette blir søkbart for andre, slik at flere kan legge ut kommentarer om vedkommende.

Og det har vært flere tilfeller der appen har blitt brukt til deling av innlegg og meldinger som omhandler seksualisert innhold, uthenging av andre, planlegging av slåsskamper og til og med trusler om å sprenge en skole.

For å opprette en konto må man huke av på at man er over 16 år. Man må også gi appen tillatelse til mobiltelefonens GPS-plassering. Og man må huke av på at man skal etterleve retningslinjene for brukersamfunnet.

Det er mulig å registrere seg ved å oppgi en e-postadresse eller via Google.

Ellers er appen gratis å bruke, men man kan betale for et månedsabonnement for å bli kvitt reklame. I tillegg kan man «booste» innlegg slik at de blir mer synlig for personer i eget lokalområde. Dessuten får man flere designvalg på innleggene, samt noen flere emoji-ikoner man kan bruke.

Alle foto: skjermbilder fra The Jodel Venture GmbH

Egnethet

Jodel er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 17+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Jodel endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller ikke, egnet for barn. Foreldre anbefales å veilede barna dersom de skal bruke appen.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 17+ med at innholdet  i appen kan bestå av tematikk rettet mot voksne (mature), grov humor, simulert gambling, referanser til alkohol og rusmidler, seksuelt innhold, vold, og mer.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe. Med mulighet for å være helt anonym, senkes terskelen for hva brukere av plattformen kan finne på å si til og om andre.

Her til lands er det trettenårsgrense for bruk av sosiale medier, men foreldre kan gi samtykke til barn som er yngre. Aldersgrensen dreier seg om at plattformene ikke har lov til å samle og bruke personopplysninger om barnet uten foreldrenes tillatelse.

I utviklernes (Jodel) vilkår angis det allikevel en absolutt grense med minimum fylte 16 år for bruk av tjenesten.  Her står det (vår oversettelse til norsk): Kun brukere som er over 16 år kan registrere seg og bruke appen. Du blir bedt om å bekrefte alderen din under appregistreringsprosessen. Hvis du er under 16 år, har du ikke tillatelse til å bruke appen.

Man får heller ikke gått videre og opprettet en bruker uten å oppgi 16 år.

Ellers er det mulig å rapportere innlegg og kommentarer til utvikleren. Og det finnes en egen knapp for å slå av chatteforespørsler.

Som hovedregel advarer Barnevakten mot at barn bruker slike apper som dette med muligheter for å være anonym. Dette på grunn av fare for misbruk og nettmobbing.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser