Minecraft

Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI i Google Play og 9+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple)/PS4 og 5/Xbox One og Series S/X, Switch og PC.

ANMELDELSE: Kreativt byggespill gir barna muligheten til å lage alt det fantasien måtte se for seg! Her kan de bygge på egenhånd eller sammen med venner.

Minecraft på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Minecraft er et byggespill der man kan lage ting med kvadratiske klosser som alle har ulike farger og funksjon
 • Spillet byr på enkel, «gammeldags» grafikk
 • Man kan spille Minecraft på forskjellige måter. Kreativt (bygg så mye du vil) overlevelse (kjemp mot monstre) og eventyr
 • Det er også mulig å spille på nett med andre. Her er det andre spillmodus som slåssespill og morderleker, samt byggekonkurranser
 • Man kan begrense chat, nettspill og kjøpepress i spillets innstillinger

Vår anmeldelse av Minecraft

Med over 126 millioner mennesker som spiller Minecraft hver måned, er spillet mer populært enn noen gang. Også her til lands viser Medietilsynet sine undersøkelser at omtrent fire av ti barn mellom 9 – 10 år spiller Minecraft. Og spillet nevnes på topplisten blant barn mellom 9 og 18 år.

Det ser ut til at byggemanien aldri tar slutt og spillet har holdt koken siden det opprinnelig ble utgitt av svenske Mojang i 2011. Og i dag er spillet tilgjengelig til alle spillkonsoller, PC, mobil og nettbrett.

Minecraft

Format: Android (Google)/iOS (Apple)/PS4 og 5/Xbox One og Series S/X og PC
Kategori: Kreativitet/eventyr
Utgiver: Microsoft

Gangen i spillet kan deles inn i tre områder: Kreativt modus, overlevelse og nettspill på offentlige servere.

Og man kan bruke en Microsoft-konto for å spille Minecraft. Det kan være en skolekonto dersom organisasjonen har en Microsoft-lisens. Denne fungerer til Minecraft Education (skoleversjonen av spillet).

Foreldre kan også opprette Microsoft-kontoer på vegne av barn via Microsoft-familiegruppe. Og med det kan man sette opp restriksjoner for blant annet kjøp og tidsbruk inne i spillet. På noen enheter behøver man ikke å logge seg inn via en Microsoft-konto for å spille spillet.

Etter det er det bare å begi seg ut på byggeeventyret og lage alt fra slott til dyrehager – eller sitt eget nabolag i riktig målestokk.

Kreativt modus kan sammenlignes med å ha tilgang til en uendelig stor eske med LEGO-klosser. Her kan barna lage alt de ønsker, uten å være bekymret for at materialer og ressurser skal ta slutt.

Man kan også velge ulike vanskelighetsgrader, som igjen endrer om dyr og monstre («mobs») skal kunne skade spilleren eller ikke i spillet. Alle verdener blir generert tilfeldig, og disse kan være flate eller med forskjellig type terreng, høyde, vann og med trær.

Denne måten å spille Minecraft på dreier seg som nevnt om å være kreativ og uten å møte hindringer. Man må ikke bekymre seg for å sanke inn ressurser, men kan i stedet bare hente inn tømmer, stein, dører, vinduer, våpen, dyr, møbler og mye mer fra en meny, for så å plassere ut dette der man ønsker i spillet.

I tillegg kan spillfiguren fly over landskapet – noe som letteregjør byggeprosessen. Og her kan man lage alt fra nydelige hytter ved vannkanten, til en helsprø tivolipark med boder, karuseller og alt man måtte ønske seg. Kun fantasien setter grenser.

På nettbrett og mobiltelefoner er det enkelt å invitere venner inn i spillet dersom de er lagt til som kontakter. På spillkonsoller kan man spille med venner på delt skjerm og på nett. Og på PC kan man spille med venner på servere. Det er mulig for foreldre å sette opp begrensninger for flerspillermuligheter.

Overlevelse-delen av Minecraft byr på et annet sett med utfordringer. Spillfiguren er nå sårbar og kan ta skade av omgivelsene blant annet fra fall og andre, farlige skapninger i spillet. I tillegg må byggemateriale og ressurser sankes inn før man kan bruke dem.

For eksempel, må man hogge trær, lete etter stein og andre typer blokker. Eller lete etter og kombinere materiale for å lage ting – dører, kister, ildsted, rustninger, våpen, lys og nye typer materialer.

I starten begynner man kanskje med å sanke inn ved fra et tre, så lager man pinner og med det en øks for å finne stein til å lage et tilfluktsted. Og så forsetter syklusen til man får stadig, større byggverk.

Denne delen av Minecraft er ikke mindre kreativt enn forrige nevnte modus. Men kanskje enda litt mer spennende fordi det krever utforsking og hardt arbeid for å lete opp byggemateriale. I tillegg er det alltid en overhengende fare ved at man kan bli angrepet og må slåss mot både ville dyr, men også zombier, edderkopper og andre typer uhyrer.

Spesielt farlig blir det på nattestid. Så her må man altså forsvare seg for ikke å bli drept og miste tingene man har samlet.

Ressurser kan også kombineres til å lage verktøy, som for eksempel øks. Eller så kan man lage ildsted, arbeidsbenker og våpen som sverd, buer og rustning. For ikke å nevne alt man kan lage i interiøret som dører, senger, kister, lys, skilt, gjerde. I tillegg, mekaniske innretninger som feller, knapper, sensorer, vogner.

Og i tillegg er det alt mulig av mat. Dyrk poteter og gulrøtter, lag kjeks og kaker, slakt dyrene og stek maten. Eventuelt kan man lage farge for å endre på utseendet på gjenstander i spillet. Listen med ting man kan lage er ganske omfattende.

I tillegg har Minecraft tilgang til offentlige servere. Her kan man møte på og chatte med spillere fra hele verden. Her er det også en rekke minispill, for eksempel der man skal kjempe mot andre for å overleve. Det kan være bruk av våpen i noen av disse spillene her og skytespilltematikk.

Eksempler på spill (spillenes egne beskrivelser):

 • EggWars: kjemp alene eller som et lag. Ødelegg eggene til motstanderne samtidig som du forsøker å forsvare dine egne
 • SkyWars: Kjemp mot andre. Finn kister på øyer som svever i himmelen. Siste spiller eller lag som overlever vil vinne
 • BlockWars: Rødt lag kjemper mot blått lag
 • Survival Games: Finn kister og kjemp for å overleve. Siste spiller eller lag som står igjen og overlever vil vinne
 • Lobbies: Møt nye venner og prøv deg på parkour-opplevelser
 • Hide and seek: lek gjemsel i Minecraft
 • Murder Mystery: Fjorten uskyldige spillere og en sheriff. Sheriffen må finne morderen før han eller hun dreper de andre
 • City: Få en jobb og gjør byen bedre. Vær en politimann, brannmann, pizzabud eller noe annet
 • Speed Builders: Bygg etter en modell/skisse før tiden tar slutt

Det er riktignok mulig å begrense barns tilgang til offentlige servere via spillets innstillinger/foreldresiden til Microsoft (se lengre ned i artikkelen).

Å si at Minecraft er et kreativt spill, er ikke en overdrivelse. Og det er kanskje nettopp den opplevelsen av å skape noe og bygge seg opp ved å samle inn ressurser – som gjør at spillet blir givende.

Ved å spille med venner kan man dessuten samarbeide og bygge sammen. Det er god trening på kommunikasjon og planlegging. På nettbrett og spillkonsoller er det enkelt å invitere venner inn i sin egen verden. På PC er dette noe mer tungvint. Da må man enten leie en server gjennom Microsoft Realms, eller så må man selv sette opp en server.

Med spillkonsoll er det mulig å spille på delt skjerm. Slik at flere kan sitte og spille i samme fysiske rom.

I Minecraft kan man lære litt om ressurskjeder – at tømmer og stein blir til møbler for eksempel. Det er også matte med tanke på håndtering av antall, og design og romforståelse. Med tekstplakater kan man til og med skrive inn sine egne fortellinger og bygge modeller til disse.

På nett møter man et hav av andre spillere. Noen ganger blir man også bedt om å registrere seg på nettsiden til eierne av serveren, før man får tilgang til spillverden.

Det er mulig å chatte, både i modus der man bare spiller med venner, og på offentlige servere. Dette dreier seg om tekst-chat. Noen har også adresser til andre chatteprogrammer med stemme slik som Discord for eksempel.

Og noen servere er mer barnevennlige enn andre. Der noen spill handler om å bygge og være kreativ, finnes det også minispill som går ut på å drepe alle andre før de tar deg. Men grafikken er gjennomgående pikselert og enkel.

I tillegg kan man på noen servere punge ut med ekte penger for å kjøpe kosmetisk utstyr. Noen servere oppfordrer deg også til å donere penger i bytte mot «goder». Noen av spillene her er også gratis i en periode, men så må man betale for å fortsette å spille.

Det er også mulig å legge til nye servere, annet enn de man får tilgang til ved første øyekast. For eksempel kan man søke opp servere på nett, og legge til en adresse slik at man får tilgang til denne. Her finner man alt fra oppbyggende innhold og verdener basert på Harry Potter, byer og landemerker – men også innhold som ikke egner seg for barn. Ikke minst umoderert chat.

Alle foto: Microsoft

Egnethet

Minecraft har fått aldersanbefaling fra 9+ år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play (Android). Og spillet er merket 7 år fra PEGI på spillkonsoller og datamaskin.

Begrunnelsen i App Store er sjelden, mild tegneserievold. Begrunnelsen fra PEGI i Google Play er frykt og mild vold.

Akkurat hvilke former for spill man møter på, og tematikken for disse, varierer fra server til server. Om man spiller alene i kreativt modus, eller i overlevelse, er det kun utviklerens egne betingelser som gjelder. På offentlige servere kan det være action- og skyteelementer. Andre servere har igjen mer barnevennlig tematikk.

Grafikken er til tross for dette ganske enkel og pikselert. Det er ingen former for blod eller gørr. Men noen barn kan reagere på volden og monstre som er lagt inn i spillet.

Ellers bør man være obs på chattemuligheter med fremmede på nett. Det finnes innstillinger som begrenser hvem som kan bli med i et spill, dersom man lager en privat server, eller inviterer venner privat. Så det er mulig å stenge av for at uvedkommende skal kunne hoppe inn.

Et kjensgjerning i Minecraft er at når man bygger noe, så finnes det andre som har lyst til å bare gå rundt og ødelegge alt som man har bygget. Så store byggeprosjekter bør kanskje begrenses til en selv, eller sammen med venner man stoler på.

Vær også obs på pengebruk og muligheter for å kjøpe gjenstander i spillet og ekstrapakker med innhold for ekte penger.

For de aller yngste som spiller Minecraft. Kan det være lurt å begrense spillingen til offline, slik at man ikke møter på servere og andre på nett. Eventuelt finnes det på noen spillkonsoller muligheter for at man spiller sammen på samme skjerm.

Smarte innstillinger for Minecraft

Det er flere grep man kan gjøre for å gi barna en tryggere opplevelse med Minecraft. For de fleste av disse innstillingene, må barna være logget inn på egen Microsoft-bruker.

 • Skru på passordmur for kjøp i App- og spillbutikkene. Minecraft har mange kjøpemuligheter der man kan handle innhold for ekte penger. For eksempel kosmetiske goder, våpen, ekstrainnhold i spillet og innhold på offentlige servere
 • Lag en «fredelig» verden i kreativt modus dersom du ikke ønsker at barna skal bli angrepet av fiendtlige monstre og dyr i spillet. Det er fortsatt mulig for barna å slå og angripe dyr i spillet. Man kan også skru av muligheten for at selve spillfigurene kan angripe hverandre (innstilling når man oppretter en ny verden: beskutt av sine egne)
 • Inne på Xbox – live kan man sette begrensinger for chat og venneforespørsler. Som familieadministrator kan man også sette grenser for barnekontoene. Velg om barna skal få lov til å legge til venner i kontaktlisten, delta i flerspillerspill.
 • Steng offentlig chat/begrens til venner – logg inn på siden over. Gå inn på personvern. Ved innstillingene: «du kan kommunisere utenfor Xbox Live med tale og tekst» og «andre kan kommunisere med tale, tekst eller invitasjoner». Velg venner eller blokker.
 • Steng for venneforespørsler: logg inn på siden over. Gå inn på «nettsikkerhet på Xbox One / Windows 10». Velg innstillingen: «Du kan legge til venner». Velg tillat eller blokker.
 • Steng tilgang til offentlige servere: logg inn på siden over. Gå inn på «nettsikkerhet på Xbox One / Windows 10». Velg innstillingen: «Du kan delta i flerspillerspille til venner». Velg tillat eller blokker.
 • Vurder å betale for en server som barna og vennene kan spille på.

Her kan du også finne flere foreldreinnstillinger på Minecraft-siden.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten