Barn kan lære om personvern og nettsikkerhet med gratis Minecraft-leksjoner

En ny Minecraft-verden kan lastes ned gratis. Denne lærer barn og unge smarte grep for å sikre eget personvern, samt mer om hvordan de kan være trygge i spill og på internett.

Minecraft er fortsatt veldig populært både på spillkonsoller og nettbrett til hjemmebruk, og i form av egen skoleversjon med Minecraft Education. I tillegg til fri fantasi, bygging og gjøremål som handler om å overleve i villmark, finnes det egne Minecraft-verdener som lærer barn og unge om forskjellige konsepter.

Man kan undersøke kroppens anatomi, besøke Den internasjonale romstasjonen, eller utforske livet på gården. (Les mer om dette her).

I tillegg har spillutviklerne lansert en splitter ny verden der barn og unge kan lære mer om personvern og annet som har med nettvett å gjøre. Blant annet om hvem det kan være lurt eller ikke lurt å dele passord, e-post og lokasjonsdata med.

Minecraft-leksjonene går også gjennom hva som er greit eller ikke greit å gjøre i forhold til bildedeling på nett og fysiske møter med noen man kun kjenner fra spill.

Denne verdenen heter «personverngeni». Man finner dette spillinnholdet ved å trykke på markedsplass når man er i hovedmenyen i Minecraft. Selv om det meste koster ekte penger i denne spillbutikken, enten det er kostymer til spillfiguren eller verdener som andre har laget, er akkurat denne leksjonen og en håndfull andre, gratis.

Ved å trykke på et forstørrelsesglass i denne butikken kan man søke etter «personverngeni», så kan man laste ned verdenen for å ta denne i bruk. I Minecraft Education vil spillet være tilgjengelig i leksjonsbiblioteket.

Personvernmodulen er på engelsk og ikke særlig langvarig eller kompleks. Samtidig kan dette være en annerledes måte å utforske nettvett-tematikken på og som kan være spennende for barn og unge.

Ikke minst kan konseptet inspisere til nettvett-samtaler mellom barn og voksne, og leksjonene fra Minecraft legger vekt på viktigheten av å prate med trygge voksne når det er noe barna er usikre på.

Nettvett-leksjonen består av ulike områder som har forskjellige farger basert på det nære med venner og familie, og så andre verdener som representerer skole og samfunnet utover det.

Alle disse områdene kan besøkes og med oppgaver som krever forskjellige typer personopplysninger. Man møter spillfigurer som stiller spørsmål som man må svare på. For eksempel om det er lurt å dele skjermlås med foreldre eller ikke, eller passord med en venn.

Og er det lurt å dele bostedsadresse med en noen man kun kjenner på internett, men ikke ellers for eksempel? Det er stort sett ja/nei spørsmål, men barna kan trykke på en hjelpeknapp som forklarer hvorfor eller hvorfor et svaralternativ bør velges.

Til slutt får barna utdelt et sverd og bue og skal beskytte «persondata» fra edderkopper og andre uhyrer. En litt mer uhøytidelig vri på spillmoduset med andre ord.

Utviklerne har også tidligere laget en annen verden, «Nettsikkerhet: hjem kjære hmmm» som kan være verdt å teste ut. Her lærer barn og unge mer om trygge valg på nett.

Først banker det på døren, og spilleren må (som på internett) ta stilling til om det er lurt å åpne for en fremmed, eller ikke. Mantraet i denne leksjonen er at barna bør stoppe opp og tenke seg om før de tar ulike valg på nett.

Disse prinsippene blir vist på en visuell og konkret måte. I denne verdenen går barna innom:

  • Hvordan forholde seg til venneforespørsler og brukernavn som ligner hverandre på nett
  • Deling av konto- og påloggingsinformasjon med andre
  • Svindelforsøk
  • Troverdige og ikke-troverdige nettbutikker
  • Foreldreinnstillinger hos Microsoft og Xbox

Underveis er det også labyrinter og hinderløyper som barna kan leke seg gjennom.

Alle foto: Microsoft / Minecraft

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.