Sarahah

iOS/Android, foreldreveiledning anbefales

ANMELDELSE: Sarahah ligger på topplisten når det gjelder apper som er lastet ned flest ganger. Her kan man gi og motta tilbakemeldinger helt anonymt. I noen tilfeller kan det være nyttig, men vær oppmerksom på muligheten for misbruk. Foreldreveiledning anbefales.

(Artikkelen er fra 2017.)

Sarahah er en relativt ny tjeneste, i det minste på den vestlige halvkule. Appen har eksistert over lengre tid, men har nylig blitt populær i vår kant av verden. Sarahah er et arabisk ord, som noenlunde riktig oversatt betyr «ærlig». I denne sammenheng er det en sosial app der brukere kan sende og motta meldinger med hverandre helt anonymt. Avhengig av hvilke innstillinger man velger, kan hvem som helst, også fremmede, søke deg opp i appen dersom du er registrert som bruker, eller gå inn på en lenke hvis du legger ut dette. Her kan man sende beskjeder og mottakeren får ikke vite hvem det er som har sendt en gitt melding.

I appbeskrivelsen foreslår utvikleren at du skal kunne oppdage dine styrker og svakheter ved å motta ærlige tilbakemeldinger fra venner og kollegaer. Det er også enkelt å gi ut en lenke som hvem som helst kan gå inn på, uten å måtte opprette profil i Sarahah.

For noen er det spennende å få tilbakemeldinger som går på seg selv som person, og hyggelige og oppbyggende bemerkninger kan bli gitt på et blunk og uten store tekniske anstrengelser. Men det finnes også rom for misbruk og det å gi ufine tilbakemeldinger.

Brukersnittet er veldig enkelt med få menyer å navigere seg gjennom. Man har en innboks der alle innkommende meldinger kommer opp, og så er det et eget valg for å lagre meldinger i en fane som kalles «favoritter». Det finnes i tillegg en side for å se sendte meldinger, og en fane for å søke opp registrerte brukere av appen.

Man kan også bruke Sarahah opp mot sosiale medier. En måte er når man tar bilder på Snapchat og deretter trykker på et lite bindersikon. Her kan man lime inn en unik url som leder rett til meldingstjenesten ved Sarahah. Her kan hvem som helst sende anonyme beskjeder rett inn til din konto på Sarahah.

Den unike url som er koblet opp mot hver profil på Sarahah, kan også kopieres og deles hvor som helst, enten det er i en epost, meldingstjeneste eller sosiale medier generelt. Dette kopieres og legges ut akkurat som vanlig tekst.

Når man får en beskjed inn i appen, så finnes det flere muligheter for å behandle meldingen. Man kan som nevnt huke den av som favoritter, slik at den ligger klar til bruk senere. Det er også mulig å blokkere avsendere som er registrert som brukere, og man kan rapportere meldinger eller slette dem helt.

Sarahah har fått mye mediedekning både her til lands og internasjonalt. Blant annet på grunn av popularitet, men også fordi appen brukes til å hetse andre helt anonymt. I og med at avsenderen forblir anonym, er det vanskelig å spore opp hvem som har sendt en gitt melding. Dette kan også senke terskelen for å sende ufine beskjeder, i og med at avsenderens identitet forblir hemmelig.

Sarahah

Format: iOS/Android
Kategori: Sosialt
Utvikler: Sarahah

Egnethet

Sarahah har fått merkingen  17 år i App Store (iOS), og anbefalt foreldreveiledning (PG)  i Play Store (Android). Det er altså tydelige at appbutikkene merker en terskel når det gjelder aldersanbefaling for bruk av appen.

Les også: Kaos i aldersmerking på app

Det finnes noen funksjoner for personvern inne i appen. Ved å endre «appear in search», blir man ikke søkbar i appen. Dersom man endrer «recieve from non-registered», kan ikke lenger uregistrerte brukere sende deg meldinger på Sarahah. Disse innstillingene kan begrense avsendermassen noe.

Selv om appen var tenkt som en arena for å gi og motta konstruktive tilbakemeldinger, så er den dessverre i praksis brukt til mye av det motsatte. Anonymiteten i appen gjør at mange sender og/eller mottar krenkende eller seksualiserte meldinger eller utsettes for mobbing. Vi oppfordrer foreldre til å sette seg inn i appens muligheter – både det positive og det utfordrende. At Apple har merket den 17 er verdt å merke seg. Dersom barn og unge bruker appen så understreker vi, som PEGI-anbefalingen, at foreldreveiledning er nødvendig. Det er viktig å ha god dialog med barn og unge dersom foreldre gir tillatelse til bruk av appen.

Vær oppmerksom på at det finnes flere saker i media der barn har blitt mobbet og hetset når de har brukt appen.

Det er for øvrig ingen former for reklame i appen, og den er gratis å laste ned. Man må oppgi epost-adresse ved registrering.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser