Tre gode sjakk-apper

Det finnes utallige sjakk-apper, både kvaliteten og prisen varierer. Vi har funnet frem tre bra gratis-apper.

Av Ruben Mulelid.

Med sjakk-apper kan man som regel spille på nettet mot tilfeldige motstandere, eller mot en datastyrt spiller, eller mot venner på samme enhet. Nedenfor viser vi tre slike sjakk-apper som vi synes er så bra at de kan anbefales.

De tre appene har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI. Det betyr ikke at man forventer at treåringer behersker sjakk, men det betyr at det ikke er noen fæle scener i spillet.

Foreldre kan vurdere om man bør skru av muligheten til å kommunisere med motstanderen under partier. Man kan også vurdere om det er greit at det er reklame under spillingen og at det er mulig å kjøpe oppgradering av spillet.

Sjakk-appen Chess.com

Denne appen er en meget god sjakk-app, laget av et av verdens største sjakk-nettsteder. Den passer for spillere på alle nivåer, og er en veldig god kilde til læring om dette utrolig kompliserte spillet.

Man kan spille ubegrensede mengder partier på nett, og det finnes mange forskjellige tidsbegrensninger å velge blant, inkludert partier som varer over flere dager.
Denne appen følger det såkalte ELO-rankingsystemet, som går ut på at man får poeng når man vinner, og mister poeng når man taper. Dette bidrar til at man kun møter motstandere på omtrent samme nivå.

Det er også mulig å spille mot en dataspiller som kan tilpasses i styrke. Man kan dessuten gjøre taktikkøvelser og leksjoner, men bare i begrenset omfang om man ikke kjøper en oppgradering til appen. Appen har veldig mange andre lærerike funksjoner, som artikler, videoer og mye mer.

Det eneste åpenbare problemet med denne appen er at den inneholder reklame og kjøp. Noen funksjoner kan bare brukes i begrensede mengder før en får beskjed om at en må kjøpe medlemskap for å få gjøre mer. Denne appen inneholder kort sagt alt som trengs for å utvikle dine sjakkfaglige kunnskaper i tillegg til at du kan spille sjakk mot gode motstandere på omtrent samme nivå. Dette er en av de beste sjakk-appene på markedet.

Appen finnes for enheter som benytter Android og IOS. Her er appen i nettbutikken Google Play.

Sjakk-appen Play Magnus

Appen finnes for enheter som benytter Android og IOS. Dette er en veldig morsom app som er laget i regi av Magnus Carlsen. Her kan man prøve sine sjakk-kunnskaper mot verdensmester Magnus, til forskjellige aldre. Man spiller mot den offisielle Magnus Carlsen-trimmede datamaskinen som gjengir Magnus sitt nivå på ganske bra vis.
Det å spille mot verdensmesteren er en ønskedrøm for mange, og siden denne appen kan gi en følelse av å gjøre nettopp dette, har den blitt veldig populær. I appen er det også mulig å lære litt sjakk, men mange av leksjonene koster penger. Den inneholder også annonser.
Som en ekstra bonus kan man vinne en sjanse til å spille mot Magnus på et årlig arrangement.

Appen finnes for enheter som benytter Android og IOS. Her er appen i nettbutikken Google Play.

Sjakk-appen Chess

Chess er et veldig populært sjakkspill, og er en fin app å bruke om man har lyst til å spille sjakk på mobilen. Her er det ingen form for leksjoner; den er kun designet for spilling. I denne appen er det ti nivåer man kan spille i, og disse nivåene kan by på en svær utfordring for de fleste. I tillegg kan man spille mot en venn, men da må man overlevere mobilen til hverandre etter hvert trekk.

Når man spiller partier er det mulig å trekke tilbake trekk som ble gjort, en funksjon som er svært kjærkommen for mange. Denne appen skiller seg fra mange andre liknende apper ved at brettet ser tredimensjonalt ut. Man spiller altså ikke på et flatt, kjedelig brett. Dette gjør at det likner litt mer på vanlig, fysisk sjakk.

Appen inneholder annonser og er ikke på norsk, men det er veldig lett å forstå hva man skal trykke på om man ikke forstår engelsk. Det er i tillegg ganske få situasjoner hvor man trenger å lese i appen.

Appen finnes for enheter som benytter Android, muligens også for enheter som benytter IOS. Her er appen i nettbutikken Google Play.

Les mer om sjakk-apper:

Barnevakten har også en eldre artikkel om sjakk-apper, det kan være gjort endringer i appene siden den gangen, men ta gjerne en kikk.