Umax – Become Hot

Denne appen er merket 17+ år i App Store og 3 år i Google play. Ikke tillatt for bruk av mindreårige (under 18 år) ifølge brukervilkår. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen hevder å kunne gjøre brukeren mer attraktiv basert på analyser av selfie-bilder og forslag til ulike tiltak som man kan gjøre. Appen spiller åpenbart på det overfladiske, selvfølelse, rangering og reklame.

«App, app i hånden der, hvem er vakrest i landet her?» – det kunne like gjerne ha vært slagordet til appen Umax – Become Hot. Dette er et konsept som sikter seg inn mot alle som ønsker å få utseendet sitt vurdert av en app, og forslag til forbedring av utseendet.

På nett er det også en trend , blant annet på Tiktok, som heter «looksmaxing» og «mewing». Dette går ut på å sammenligne seg med urealistiske skjønnhetsidealer, og hvordan man kan oppnå disse.

For det er bokstavelig talt løftet til utviklerne. Eller som de selv skriver (vår oversettelse til norsk): «Om du ønsker å bli mer attraktiv, Umax vil hjelpe deg å komme deg dit raskere enn noen andre».

Umax – Become Hot

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Livsstil
Utvikler: Improvement Tech

Appen er gratis å laste ned, men tilbyr kjøpemuligheter. Og for å komme i gang må man koble seg til en Google-konto. Deretter må man enten kjøpe et abonnement, eller sende en invitasjonskode til minst tre venner for å komme i gang.

Når eventuelle venner har mottatt og lagt inn din kode på egen bruker, låses tilgang opp for å sende inn selfie-bilder til vurdering i appen.

Her må man knipse bilde av ansiktet forfra, på skrått og fra siden. Deretter kjører appen i gang med en analyse av ansiktet. Hvor nøye, riktig eller faktabasert denne konklusjonen blir, er vanskelig å si. Det får man vite lite om, og kanskje må man ta resultatet med en stor klype salt.

Man får uansett en vurdering som går på faktorer som hudkvalitet, hakeparti, maskulinitet (om man huker av på at man er mann), en slags generell vurdering og så potensialet man har og som appen kan hjelpe til med å oppnå.

Appen gir blaffen i om man vurderer seg som empatisk, modig, tillitsfull eller noe som helst annet av indre kvaliteter. Her er det ansiktet som gjelder, og det å få opp kvaliteten på nettopp det.

Man kan også gå inn på individuelle elementer her. Og blant annet se an hvordan man rangeres i forhold til andre brukere av plattformen. Kanskje er det en trøst å vite at hudkvaliteten er 98 prosent bedre enn andre brukere av plattformen.

Men det er ikke sikkert at det hjelper når man på et generelt nivå ikke når til topps på rangeringen.

Man får også en dagsplan med oppgaver som skal bedre utseendet på ansiktet. Dersom man får beskjed om å øke tykkelsen på øyebryn, så står det instrukser om å påføre olje og en slags rulle så og så ofte.

Og så klart er det reklame og kjøpsknapp direkte til produktet man kan bruke.

Det finnes også egne øvelser for å styrke kinnpartiet eller hvilken annen del som må forbedres, samt tips om hva slags hårfasong som kan passe aller best. Og underveis i prosessen kan man legge inn bilder og foreta nye analyser på vei til å bli et «bedre» selv.

På Apple-enheter har appen også en egen AI-funksjon – en samtalerobot som man kan stille spørsmål til både på norsk og engelsk. Denne koster penger for å bruke og krever kjøp av abonnement.

Her kan man spørre om alt mulig fra det å få tips til å gå ned i vekt, hvordan bli kvitt kviser, øke muskelmasse og mer. Det fremstår som om roboten gir en hel del overfladiske råd, men kan tilby treningsplaner og kostholdsråd.

Fagligheten bak rådene er i det minste usikker. Psykolog Smiti Kahlon ved Haukeland ved Forskningssenter for Digitale Psykiske Helsetjeneste, har tidligere advart mot AI som kilde til helseråd. Og at det er stor sannsynlighet for at informasjonen man får kan være feil eller direkte skadelig.

I en tid hvor mange skjermer fokuserer på det overfladiske, enten man legger på filtre på Snapchat og Instagram, eller bruker retusjer-funksjonen på Tiktok – så finnes det nok av måter å endre utseendet på digitalt.

Umax – Become Hot tar steget lengre og fokuserer på utseendekorrigering, også fysisk.

Det kan være til fordel eller ulempe for egen selvfølelse avhengig av hvilken poengsum man får. Å bli gitt en analyse rett i lomma om alt som må forbedres, kan gjøre at man overfokuserer på elementer som man kanskje ikke hadde tenkt over ellers.

I tillegg er datagrunnlaget for appen usikkert og potensielt veldig tynt. Og er det et mål i seg selv at alle skal klones og perfeksjoneres (hvem trenger egentlig tykkere øyebryn for eksempel?).

Eller som Kristin Aaserudseter som er barne- og ungdomspsykolog i bydel Nordre-Aker i Oslo sier i vår artikkel: «Med en god selvfølelse liker man seg selv på tross av feil og mangler man måtte ha».

Foto: skjermdump fra Umax – Become Hot/ Improvement Tech

Egnethet

Umax – Become Hot har fått aldersanbefaling 17+ år i App Store (iOS) og 3 år  i Google Play Store (Android).

I appens brukervilkår  kreves det at man 1) har juridisk kapasitet til å etterfølge brukervilkår og 2)er ikke mindreårig i landet man bor i. Dersom disse vilkårene brytes, krever utvilkerne retten til å slette kontoen.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser