Foto: Barnevakten og Shutterstock. Bildet viser ei jente med mobiltelefon. Montert inn er logoer fra sosiale medier.

Tiktok og Snapchat stenger kontoene til barn under 13 år

Populære apper som Zoomerang, Tiktok, Snapchat og Discord utestenger aktivt barn som har opprettet konto under aldersgrensen.

Det er et sjokk for barnet når kontoen blir låst eller slettet. Fra det ene minuttet til det andre er kontakten med vennene brutt.

Men appene er i sin fulle rett. Aldersgrensen i vilkårene kan nemlig overstyre foreldrenes samtykkemulighet som er gitt i personvernlovgivningen. Det skyldes at vi har fri avtalerett i Norge.

Flere foreldre har kontaktet Barnevakten og fortalt at barna har blitt utestengt fra appen fordi selskapet oppdaget at aldersgrensen var brutt.

Barnevakten har også vært i skriftlig samtale med flere av de store appene som har bekreftet hva som står i vilkårene og hva som er politikken. Det er kort sagt «på hue ut» hvis man bryter aldersgrensen.

En del foreldre er kanskje ikke klar over hvor strengt appene forholder seg til aldersgrensen. Det kan skyldes flere forhold:

  • Innviklet: Aldersgrenser i apper og spill er innviklet, for det er mange aldersgrenser som oppgis til en og samme app. Foreldrene makter ikke forstå hvilken aldersgrense som egentlig gjelder.
  • Misforståelse om samtykke: Foreldrene har kanskje hørt i mange år fra myndigheter og fagpersoner at aldersgrensen på 13 år er noe som foreldrene kan samtykke seg rundt.

Er det absolutt aldersgrense i den appen som barnet ditt bruker eller har lyst til å laste ned? Sjekk hva du kan se etter.

Listen under viser eksempler på apper som Barnevakten tolker til å ha absolutt aldersgrense. Klikker du på lenkene, kan du lese om detaljene i vilkårene:

Har rett til å stenge kontoen

Barnevakten så på problemstillingen i 2020 og fikk bekreftet fra blant annet Datatilsynet at appene har rett til overstyre samtykkemuligheten.

Barnevakten gikk nylig gjennom vilkårene til flere av de mest populære sosiale appene. Vilkårene er strenge, selskapene bak appene sier rett ut at de ikke vil ha noen barn under 13 år som brukere og at kontoen i tilfelle vil bli stengt. Appselskapene vet jo at de kan få gigantiske bøter.

Hvordan oppdager app-selskapet at aldersgrensen er brutt?

Selskapene oppfordrer folk til å rapportere inn brukere som er under 13 år.Det kan også tenkes at noen apper bruker kunstig intelligens som oppdager at for eksempel en tiåring viser bilder fra sin bursdag eller på andre måter røper sin alder, men dette har vi ikke fått bekreftet.

Et etisk spørsmål

Siden appene er så tydelig på aldersgrensen både i vilkårene og ved at de kaster ut barn uten å nøle, dukker det opp en etisk dimensjon. Er det egentlig greit å lyve på alderen for å kunne opprette konto i en app? Synes du det er greit å bryte vilkår ellers i samfunnet? Det etiske spørsmålet behandler vi her.

Men hva er best for barnet?

Flere fagmiljøer har uttrykt at det er best at barnet starter tidlig å bruke sosiale medier for å komme i gang med den digitale treningen. Dette har nok mange foreldre oppfattet til at barn under 13 år bør starte med sosiale medier, gjerne med foreldreinnstillinger i starten.

Men slik tidlig bruk har barna altså ikke rett til. Vel, det kan kanskje finnes enkelte sosiale apper som har lagt til rette for samtykke, men Barnevakten har så langt ikke funnet noen slike blant de mest populære appene.

Når bør barn egentlig starte med internett og sosiale apper? Det finnes to syn, enten «tidlig bruk» eller «sen bruk», det forteller vi om denne artikkelen.

Flere aldersgrenser til samme app

Mange foreldre opplever at det er vanskelig å forholde seg til de ulike aldersgrensene som er knyttet til apper og kanskje spesielt sosiale apper. Dette har vi ved flere anledninger tatt opp med myndighetene og appselskapene for å prøve å gjøre det enklere.

Det er tre typer aldersgrenser:

  • Anbefalt alder for å unngå at barn tar skade. Denne settes av app-butikken eller ulike merkeordninger.
  • Personvernalder 13 år for å unngå at aktører samler inn personopplysninger. Grensen er satt i norsk lov.
  • Vilkårsalder kan settes som en absolutt alder hvis app-selskapet ikke vil ha barn under en viss alder inn i appen, dette er basert på fri avtalerett i norsk lov.

Vårt råd er at du setter deg inn i de tre ulike aldersgrensene og gjør deg en vurdering ut fra totalbildet. Sjekk også Barnevaktens anmeldelse av appen for å få en vurdering av egnethet og gode innstillinger.

Les mer om hvordan prioritere aldersgrenser

Hvis du velger å bryte en absolutt aldersgrense, anbefaler vi at du forteller barnet at appen kan når som helst stenge kontoen og at det lønner seg ikke å bli for avhengig av en bestemt app. Alle minnene som barnet opparbeider seg i form av fotoer, filmer og meldinger forsvinner hvis kontoen slettes helt og ikke bare stenges for videre bruk.

Vi anbefaler også at profilene settes til privat for barn under 13 år, at man bruke eventuelle barnevennlige innstillinger i appen, og at man kun legger til venner som man kjenner på ekte.
Les også:

Slik settes aldersgrenser for apper og spill

Digitale EU-rettigheter


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.