Foto: Shutterstock

Spennende nyheter fra Apple, nyttig for barna!

Ipad og Iphone får bedre foreldreinnstillinger og Apple TV kan nå brukes som spillkonsoll. Les om høstens Apple-oppdateringer som du kan laste ned.

Med jevne mellomrom oppdaterer Apple operativsystemet til sine produkter. Ofte slår de store endringene igjennom ved lansering av nye iPhone og iPad. Høstens utgivelse er intet unntak, og Apple byr på noen spennende og nyttige funksjoner. Her kan du lese mer om noen av endringene som kan være aktuelt for din familie.

Gjør Apple TV om til en «spillkonsoll»

Apple TV er en «underholdningsboks» som fungerer som et bindeledd mellom internett og TV-skjermen din. Med Apple TV kan man strømme filmer og serier (krever abonnement for ulike tjenester), laste ned apper og spill, lytte til musikk og se gjennom bildealbum.

Operativsystemet til Apple TV heter tvOS. Nytt denne høsten, er Apple Arcade, som er en abonnementstjeneste for spill. Dette viser at Apple tar spilling på mobil og nettbrett til et helt nytt plan!

Ved lansering får man tilgang til over hundre spill, og kan spille de så mye man vil. Et abonnement kan deles med opptil seks familiemedlemmer, og man slipper reklame og muligheter for kjøp i app. Dette er gode nyheter for barnefamilier som er bekymret for at barna ser annonser fra tredjeparter, eller blir fristet til å kjøpe digitale goder i spill for ekte penger.

Det er også mulig å veksle mellom å spille på de ulike enhetene som Apple har, enten det er Apple TV, iPhone eller iPad. Så man kan starte spillet på en enhet, og fortsette der man slapp på en neste.

Dette er mulig fordi progresjonen lagres og synkroniseres på nett mellom enhetene. Spillene lastes ned slik at man ikke må ha tilgang til internett for å spille disse når man er ute på reisefot.

Eksempler på spill man kan finne her, er titler som Sonic Racing, Rayman mini og LEGO Arthouse. Abonnementet koster 59 kroner per måned. Det er ingen bindingstid, men abonnementet fornyes automatisk frem til det kanselleres. Det finnes også en prøveperiode på en måned for de som vil teste dette ut gratis før kjøp. Bare husk å kanseller abonnementet før kortet blir belastet.

En annen super nyhet, er at man kan koble opp PlayStation og Xbox One-kontrolleren til Apple TV og andre iOS-enheter (mulig når tvOS 13 blir lansert).

Før har man måttet spille ved hjelp av fjernkontrollen, og det er jo så som så. Med en ordentlig kontroller i hånden, blir spillopplevelsen enda bedre. Og med det kan man si at Apple TV har tatt steget videre for å bli en aldri så liten spillkonsoll. Ikke alle spill har støtte for tilknytning til kontroller, men mange vil nok det.

En annen nyttig lansering er flerbrukerstøtte, som gjør det enkelt å bytte mellom kontoer på Apple TV. Få TV- og filmanbefalinger basert på smak, og la hvert familiemedlem spille sine tilpassede spillelister i Apple Music.

Nytt med iPhone

Bedre batteritid og raskere oppstart av apper er noe som skal gi mer liv til eldre iPhone-modeller. For de som har kameralås med Face ID, så skal også dette systemet bli raskere. Apper skal også ta mindre plass slik at man sparer båndbredde og mobildata når man laster ned nye apper.

Ellers er det andre nyttige funksjoner:

Nytt «mørk modus»

Dette er rett og slett et eget nattmodus som demper lyset og gir skjermen en mørk farge. Den hvite bakgrunnen blir dermed svart. (fungerer kun på apper som støtter denne funksjonen). Dette gjør mobilskjermen mildere for øynene ved dårlige lysforhold. Mobillyset blir derfor ikke like sjenerende på kveldstid.

Det betyr ikke at det nå er fritt frem for at barna kan bruke mobilen til alle døgnets tider. Men det er i hvert fall gjort en jobb med lysforholdene slik at denne blir mer behagelig ved svakt lys. Det er kjent at lys fra mobil og nettbrett forstyrrer melatoninproduksjonen i kroppen, noe som er viktig for at barn skal føle seg trøtte og sove inn. Det er allikevel ikke fastslått at endring av lysforhold på mobil og nettbrett med eget nattmodus er en løsning for unngå at skjermlyset forstyrrer søvnrytmen til barna.

Dessuten er det andre faktorer enn bare lyset fra skjermen som kan ødelegge for nattesøvnen. Som at aktivitet på sosiale medier kan sette bekymringer og tanker i spinn, eller at barn kan bli oppstemt av spill.

Nye redigeringsmuligheter for bilde og video

Mobiltelefonen er et fantastisk redskap der barn og unge kan være kreative når de fanger bilder og video.

Det finnes mange apper som gjør det mulig å redigere på bilder og video. Noen er gratis, andre må man betale for. Visste du at iMovie nylig fikk en funksjon som heter «green screen», der man kan filme seg selv, og endre bakgrunnen med et annet bilde/video, så lenge man har et grønt lerret/teppe bak seg. Noe som blant annet blir hyppig brukt i Hollywood-filmer.

Nytt nå er at man kan endre video på samme måte som med bilder. Det vil si at man kan legge på filtre og beskjære videoklipp. Det finnes også automatiske funksjoner som retter opp, beskjærer og justerer perspektivet i bildene auto­matisk. Også kan man nå kontrollere hvor mye automatiske endringer skal gjøres. For eksempel ved å selv øke eller senke lys, kontrast, metning og livlighet.

Det er altså mange spennende nyheter her som gjør det enklere å være kreativ med bilder og video enn før, bygget rett inn i mobilens operativsystem.

Endringer i personvern

Det er også noen endringer som gir bedre innstillinger for personvern. Nå kan man velge å gi en app tilgang til steds­informasjonen (GPS-lokalisering av din posisjon) kun én gang, eller hver gang man bruker appen. Før måtte man huke av igjen for dette i innstillinger. Også kan man velge å motta varslinger når en app bruker stedsinformasjon i bakgrunnen.

Nyheter i «skjermtid»

«Skjermtid» er den innebygde funksjonen for foreldrekontroller på Apple-produkter. Her kan man angi grenser for skjermfri tid, velge restriksjoner for apper barna kan laste ned og ta hånd om innstillinger for innhold og personvern.

Noen endringer nå er at man kan lage grupperinger med grenser innenfor kategorier med innhold, nettsider og apper. For eksempel, er det mulig å begrense alle installerte sosiale nettverk, spill og angitte nettsider til et gitt antall timer og minutter hver dag.

Man kan også nå ta mer hånd om barnas kontaktlister på mobiltelefonen. For eksempel ved å kun tillate anrop til bestemte personer innen visse tidsrom, og velge hvilke tider på døgnet mobiltelefonen skal være tilgjengelig for anrop (Vi fant ikke denne funksjonen tilgjengelig i «Skjermtid» rett ved lansering, men regner med at denne kommer på plass etter hvert).

Når grensen for skjermtid er nådd, kan barna også be om «ett minutt til» for å lagre arbeidet eller spillet de er midt oppi. Bruksdata (tid brukt på mobil og iPad) spenner seg nå over 30 dager, slik at man som forelder kan sammenligne med forrige ukes skjermtiddata.

AR-teknologi mer avansert

AR-teknologi, eller utvidet virkelighet som det heter på norsk, dreier seg om at mobiltelefonen viser datagrafikk og de virkelige omgivelsene på skjermen samtidig. Et eksempel på dette, er mobilspillet Pokémon Go, der skjermen viser det mobilkameraet ser, og i tillegg, ser man animerte pokémons.

Nytt med iOS 13, er at datagrafikken også er synlig bak gjenstander som kameraet plukker opp. Virtuelle figurer kan plasseres bak eller foran mennesker og gjenstander i bildet på en helt ny måte – noe som også kan gi spill og læringsapper en ny dimensjon fremover.

Ny måte å skrive tekst og meldinger på (ikke til norsk tastatur ennå)

Brukere av mobiltelefoner og nettbrett med operativsystemet fra Google (Android) har lenge hatt en «kjappere» mulighet for å skrive meldinger og tekst. For å få dette på Apple-produkter har man måttet laste ned tredjepartsapper.

I stedet for å trykke på hver enkelt bokstav når man skal skrive ord, så drar man bare fingeren over bokstavene man skal bruke, også gjetter programvaren ordet du skal bruke. Dette er mer nøyaktig og raskere enn man skulle tro!

Apple kaller denne funksjonen «Quick Path», og den kommer potensielt til å endre måten barna kommuniserer på med raskere inntasting enn før.

Logg inn med Apple

Når man melder seg på tjenester eller laster ned nye apper, er det ofte en mulighet for å logge inn med en Facebook- eller Google-konto. Fordelen er at man slipper å taste inn mye kontoinformasjon for å registrere seg, ulempen er at Facebook og Google da tidvis får innsyn i dine brukerdata når du bruker disse tjenestene/appene.

Apple har vært opptatt av personvern, og har for eksempel ganske så god oversikt inne i innstillinger med en egen fane for «personvern». Der kan man begrense hver enkelt apps tillatelse. Nå lanserer de en mulighet for å logge inn med Apple, i stedet for andre tjenester. Apple påstår selv at de ikke sporer  aktiviteten din, og at du har kontroll over dataene dine.

Lettere å finne barnas «bortgjemte» mobil og iPad

Finn iPhone og finn venner er funksjoner som Apple har laget for å lete frem bortgjemte enheter. For eksempel når poden har lagt mobilen i sprekken mellom sofaputene og ikke klarer å finne den. Da kan foreldre logge inn og be mobilen om å spille av en lyd slik at man kan finne den. Eventuelt finne den på et kart om den er mistet utenfor hjemmets fire vegger.

Nå slås disse funksjonene sammen slik at man kan finne venner og dine egne enheter i samme app.

Man bør være obs på barnets personvern ved bruk av slike apper, slik at barnets posisjon ikke blir «overvåket» av de som har fått tilgang til å vite dette. Det er for eksempel mulig å se kontaktperson nokså nøyaktige posisjon på et kart.

Nytt kart

Kart-appen til Apple er også forbedret. Nå kan man se utvalgte steder med 360 graders perspektiv (på samme måte som i Google Maps). Rutetider og kollektivtrafikk er også lagt inn og mer…

Nytt med iPad

Til iPad kommer det også noen egne funksjoner utover de som blir delt til Apple sine produkter generelt. En nyhet er at man kan ha et sidevindu, eller kall det en verktøylinje som ligger over appen man bruker der og da. Dette gjør det enklere å benytte flere apper samtidig, og man kan bytte mellom disse, for eksempel ved å ha kalender eller kalkulator liggende over en nettside.

Apple Pencil, for de som har enheter som støtter bruk av denne, blir det færre forsinkelser når man tegner/skriver på skjermen.

Også er det nye fingerbevegelser for å kopiere og lime inn tekst. Og man kan koble iPaden til eksterne harddisker ved å bruke filer-appen. Denne appen brukes til å håndtere alt fra bilder til PDF og tekst, litt på samme måte som «skrivebordet» og mapper på en datamaskin.

Likte du artikkelen? Støtt Barnevaktens arbeid med 10 kroner på Vipps 104805.

Bli medlem av Barnevakten