Få innsikt i kontaktlisten til barna og hvem de sender meldinger med. I tillegg kan du skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold. Du kan også fjerne muligheten for at barna kan motta svar fra samtaleroboten MY AI, og du kan se barnets posisjon på et kart.
Man kan også bruke foreldreinnstillinger til å angi tider der tenåringen ikke kan bruke Tiktok. Og om ikke lenge kan foreldre også se hvem barna følger på Tiktok og hvem som følger dem.
Seks foreldre med barn på ulike skoler i Oslo har startet iniativet Smarttelefonfri Barndom. Målet er at barn skal vente med smarttelefon til de er ferdige med barneskolen. Initiativet har allerede spredd seg til en god del skoler på Østlandet.
Halvparten av tyske foreldre mener tenåringer har rett på et digitalt privatliv. I USA og Brasil mener 8 av 10 foreldre at de har rett til å overvåke sine tenåringer.
Tilpass barnets mobiltelefon og nettbrett (android/Google). Sett grenser for tidsbruk, kjøp, i skoletiden, aldersgrenser på apper, kommunikasjon og nettsidebesøk.
Tenåringer som oppretter Instagram-kontoer med kontoalder under 16 år får automatisk begrensninger. De må derfor ha hjelp av foreldre til å skru av innholdsfilter, privat profil og en rekke andre innstillinger.
Foreldre kan gjøre Ipad og Iphone tryggere for barn ved å velge gode innstillinger. Det kan hindre at barn kjøper innhold uten foreldres tillatelse, laster ned uegnede apper og spill og besøker nettsider som de ikke bør. Men helt vanntett er ikke systemet.
Man kan opprette Youtube-kontoer for barn med innholdsfilter 9+ og 13+ år. Da stenges kommentarfelt og kjøp i tillegg til at innholdet blir mer tilpasset for målgruppen.
Man kan gi barna en smarttelefon, men allikevel "dumme den ned" til å bare ha enkle ringe- og meldefunksjoner. Dermed kan den være et alternativ til den klassiske knappetelefonen.
SPØRSMÅL: Barnet mitt ønsker å laste ned en app som har høyere aldersgrense enn barnets alder. Hun sier at «alle andre får lov». Hva skal jeg gjøre? (Medlemmer finner passord til artikkelen, nederst i Torsdagsposten).
Det kan være vanskelig å vurdere hvilken alder som er riktig for å skaffe barnets første mobil. Les mer om hvilke alternativer som finnes, samt mulige fordeler og ulemper.
Et Tiktok-fenomen omtaler 24. april som en dag hvor voldtekt er lovlig. Jenter oppfordres derfor til å være forsiktige. Helt åpenbart feilinformasjon, og ingen grunn til å skape frykt, forteller Rune Fimreite, fagleder i Politiets Nettpatrulje Vest.
For å bidra til et best mulig skolemiljø for elevene, laget FAU og ansatte ved Fagerholt skole en veileder for barnas skjermbruk. Her finner foreldrene konkrete råd for bruk av mobil, sosiale medier og spill.