Gåsehud

Barnevennlig skrekkfilm

FILMTIPS: Barnevennlig skrekk og gru til filmkvelden.

Corpse Bride

Corpse Bride

Amerikansk animasjonsfilm, 2005
Anbefales fra syv år

Victor virvles inn i en underverden av levende døde når en misforståelse tvinger ham til å gifte seg med den makabre Corpse Bride. Han er fast bestemt på at ingenting skal holde ham adskilt fra sin sanne elskede, som er forlatt i de levendes verden. Tim Burton har her laget en skummel, morsom og romantisk film som passer fint for unge seere.

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Anbefales fra syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. «Hotell Transylvania» passer for barn fra syv år, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bokstrollene

Amerikansk animasjonsfilm, 2014
Anbefales fra syv år

De mystiske bokstrollene bor i en mørk grotte under den ærverdige gamle byen Ostebro, men de er egentlig ikke så slemme som folk vil ha det til. Dette er en ganske skummel, men også morsom dukkefilm med et godt budskap om identitet. Både den slemme Grafse og den snille Egg har et sprøtt selvbilde, og historien fremstår som en oppdagelsesreise i egen personlighet for alle karakterene. Dette er et spennende perspektiv som gir barn mye spennende å reflektere over – spesielt siden dette foregår både hos de gode og de slemme karakterene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gåsehud

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Aldersgrense ni år

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les Barnevaktens anmeldelse

Et førjulsmareritt

Amerikansk animasjonsfilm, 1993
Anbefales fra ni år

Filmen handler om den uberegnelige gresskarkongen Jack Skellington, som regjerer over Halloween-byen. Han kontrollerer produksjonen av alt det redselsfulle, uhyggelige og overraskende som byen eksporterer til «den virkelige verden» hvert år. En dag går Jack seg vill og oppdager julebyen. Jack vil gjøre denne vidunderlige verdenen til sin egen, og derfor kidnapper han Julenissen. Denne dukkefilmen er meget godt laget, og er en blanding av skrekk og gru, fantasi, musikal og komedie. Dette er en litt annerledes julefilm med originale karakterer og en flott historie som absolutt fortjener kultstatusen den har fått. Filmen er høyt verdsatt av filmelskere og kritikere. Aldersgrensen er ni år på grunn av flere skremmende skikkelser og skumle scener.

Coraline og den hemmelige dør

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Anbefales fra elleve år

Coraline oppdager en hemmelig dør, og snart befinner hun seg i en alternativ virkelighet der foreldrene har knapper til øyne og en ond heks regjerer. Dette er en skummel og original dukke-/animasjonsfilm som byr på snodige karakterer og fantasifulle scener. Vi blir tatt med til et særpreget og unikt eventyrunivers som både fascinerer og underholder. Flere av scenene klarer å få oss til å le, føle vemmelse, engasjement og bli litt redd – alt på en gang. Filmen har også et tydelig og flott budskap. Det etterlates ingen tvil om at man bør være forsiktig med hva man ønsker seg, og at ingenting er så perfekt som det fremstår. Alle de skumle virkemidlene er med på å bygge opp eventyruniverset på en god måte, men det fører også til at filmen ikke egner seg for barn under elleve år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Frankenweenie

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Anbefales fra elleve år

Unge Victor vekker hunden sin fra de døde, noe som får skrekkelige og morsomme konsekvenser. Manuset har noen litt enkle løsninger, men konseptet er veldig artig med sin spesielle vri på historien om Frankenstein, en rekke sære og morsomme karakterer og et svart-hvitt univers spekket med små grøss og morsomme skumle skygger.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rom 213

Rom 213

Svensk skrekkfilm, 2017
Anbefales fra tolv år

Er det et spøkelse på sommerleiren? Elvira, Meja og Bea opplever skumle ting i denne prisbelønnede skrekkfilmen som har ungdom fra tolv år som målgruppe. «Rom 213» vant Barnefilmfestivalens filmpris i 2017. Det er sjelden det kommer gode grøssere som er tilpasset en litt yngre målgruppe, og således synes vi denne prisen var velfortjent. Filmen lykkes godt i å skape en stemning som er skikkelig skummel for barn fra tolv år, men skrekkfaktoren er milevis unna de langt mer urovekkende grøsserfilmene som får 15-årsgrense. Samtidig har historien en tematikk som unge kan kjenne seg igjen i. Elvira er redd for å være alene, og  det er denne frykten, sammen med frykten for det ukjente, som setter rammen for historien. I tillegg handler filmen vel så mye om vennskap og kjærlighet, og jentene går gjennom en utvikling fra å være litt umodne til å bli gode forbilder.
Les Barnevaktens anmeldelse