Gode familiefilmer på Netflix

Netflix har et enormt utvalg av filmer å velge mellom. Vi hjelper deg å finne noen av de beste filmene.

Annonse


Oppdatert 10. november 2023: Merk at Netflix jevnlig bytter innhold, og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. 

For de yngste (og hele hele familien)

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013 
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften

Svensk dramakomedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Vi møter et fargerikt og morsomt persongalleri i denne klassiske svenske julefortellingen som byr på mye humor, men aller mest på et flott budskap om å hjelpe de som ikke har det like bra som en selv. Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften er en svært populær historie i Sverige, der tegnefilmversjonen fra 1975 vises på fjernsyn hver eneste julaften. Det er lett å forstå hvorfor fortellingen er så populær, dette er en original, morsom og hjertevarmende fortelling som anbefales for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kjæledyrenes hemmelige liv

Amerikansk familiefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Passer for alle

Hva gjør kjæledyrene våre når vi ikke er hjemme? Det er det strålende utgangspunktet for denne filmen. Dessverre utnyttes ikke potensialet i ideen, men dette er likevel en sprø og underholdende historie som byr på fart og humor for hele familien. Filmen har noen svært morsomme scener, for eksempel med puddelen Augustus som blir en vill og gal headbanger med en gang han er alene. Det er også et greit budskap om at vi alle trenger hverandre, lojalitet og at selv de som er slemme kan være gode på bunnen. Men det er litt synd at dette ikke er blitt en enda bedre film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa / Herfra til Flåklypa

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norske familiefilmer, 2013/2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

I Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg.
Les Barnevaktens anmeldelse

I Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er det igjen et veddeløp det handler om. Krangelen med nabobygda Slidre om hvilken bygd som er den beste, har pågått i årevis, og hva er vel bedre enn et godt gammledags veddeløp for å avgjøre tvisten?
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Det finnes to filmer om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin, og vi synes begge er like flotte. Én av dem finnes på Netflix, og det er en tegnefilm. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil. Filmen handler altså om å møte verden med optimisme og pågangsmot, men at man samtidig ikke kan forvente at alt vil gå helt prikkfritt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Annie

Annie

Amerikansk musikal, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Hele familien kan kose seg med flotte sangnummer og et sjarmerende filmunivers i denne moderniseringen av den kjente musikalen. Filmen har så mange scener med god stemning at her er det bare å sette seg godt til rette og bli smittet av gleden. Vi savner imidlertid litt reell motgang for Annie, slik at historien fikk mer tyngde og vår sympati ble dypere.
Les Barnevaktens anmeldelse

Katteprinsen

Katteprinsen

Japansk animasjonsfilm, 2003
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en absurd og artig tegnefilm om skolejenten Haru som bortføres til Kattekongeriket. Filmen passer for hele familien, men aller best for barn i skolealder. En dag redder Haru en katt fra å bli påkjørt. Det starter en rekke merkelige hendelser. Aller først takker katten henne for å ha blitt reddet – stående på to bein og med menneskespråk. Den følgende natten kommer en parade med katter for å vise sin takknemlighet til Haru – ledet av selveste Kattekongen. Historien handler om hvor viktig det er å være seg selv – fullt og helt. Her skjer det mye morsomt og uventet, og det skaper en frisk og veldig fin filmopplevelse for barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Arriettas hemmelige verden

Japansk tegnefilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en film. Historien beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Filmen er forseggjort ned til siste detalj, og har et flott budskap og en fascinerende historie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hjem til villmarken

Australsk/amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Hjem til villmarken er en sprø og smart animasjonsfilm med et godt budskap som anbefales for hele familien. Ideen med å gjøre en gjeng med dødelige dyr til de snille, og de vi vanligvis liker til de usympatiske, er helt super, og blir en kilde til sprø og absurd humor, og ikke minst utgangspunktet for filmens gode budskap. Historien tar et tydelig standpunkt til at det ikke er riktig å holde dyr i fangenskap, og at man ikke bør dømme andre etter hvordan de fremstår, men etter hvordan de er som personer – eller som slanger og edderkopper i dette tilfellet. Alle karakterene går gjennom en personlig reise, og ingen av dem ender opp med den personligheten de hadde da filmen begynte. Dette er med andre ord en rik film med et tydelig og lett håndgripelig budskap som inviterer til refleksjon etter å ha sett filmen, og når dette kombineres med fart, spenning og mye humor blir resultatet en svært så fornøyelig familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

Matilda the Musical

Britisk musikal, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 7 år

En morsom og storslått musikalversjon av Roald Dahls klassiker. Etter en litt treg begynnelse, blir denne filmen etter hvert god underholdning med viktige tema om å stå opp for seg selv og hverandre. Som i boken er personene delvis overdrevne karikaturer, men det fungerer bra for en musikal der mye skal være litt overdrevet. Originalen er på engelsk, men den er også tilgjengelig med norske stemmer. Passer fint for både voksne og barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ildsjel

Kanadisk/fransk/britisk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En fin, spennende og morsom film om en jente som nekter å gi opp drømmen sin om å bli brannmann, til tross for at faren er overbeskyttende og at samfunnet generelt ikke synes jenter burde bli brannmenn. Eller brannkvinner. Fortellingen om en jente som kler seg ut som mann for å bli akseptert i en mannsdominert rolle er ikke ny, men den fortelles på en fin og morsom måte. Ildsjel er nærmest en hyllest til brannfolk, spesielt de kvinnelige, og fokuserer på familie og samhold. Dette er en film man blir i godt humør av. Humoren er kanskje mest tilpasset for barn, men det er også morsomt og underholdende for voksne som er i humør for en skikkelig feelgood-film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tryllekunstnerens elefant

Amerikansk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en fin og rørende historie om en gutt og en elefant som leter etter familie, og troen på det umulige. Filmen klarer å få de fleste figurene til å føles menneskelige og ekte, selv om de også har delvis overdrevne personligheter og særtrekk for humorens skyld. Det er en varme i hvordan disse personene blir fremstilt, og alle utvikler seg i en viss grad i løpet av filmen. Et gjennomgående tema er troen på det umulige. Filmen handler også i stor grad om familie og vennskap.  Tryllekunstnerens elefant er en god familiefilm som passer for de aller fleste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Croods – en ny tid

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Familien Croods drar på jakt etter et nytt hjem i en sprø og fargerik film som byr på mye fart og moro for barn fra seks år. Om man likte den første filmen med familien Croods, så har man mye å glede seg til her. Ipp er en flott hovedperson; en sterk, frisk og kul jente som bryter mange stereotyper. Dette er en veldig underholdende film med et godt budskap, men samtidig er det en del billige triks for å skape underholdning.
Les Barnevaktens anmeldelse

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Amerikansk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Guillermo del Toros kunstneriske versjon av den velkjente historien om Pinocchio er storslått og visuelt imponerende, men mangler litt på å bli virkelig god. Men for de som vil ha et annet type eventyr enn Disney, er dette et godt valg. Det er få dødpunkter, og nok av action og drama som underholder både voksne og barn. Merk at dette en film som med vilje vil være litt skummel. Filmen er tydelig fantasi, figurene er mer dukkeaktige enn menneskelige, og derfor vil kanskje de skremmende scenene og figurene føles litt mindre farlige for barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en vellaget, lattervekkende og varm film om bjørnen Paddington som er på søken etter et nytt hjem. Strålende animasjon, hjertevarme og herlig humor gjør dette til en super familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den like gode oppfølgeren er også på Netflix.
Les vår anmeldelse av Paddington 2

Dragetreneren 2

Dragetreneren 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dragetreneren 2 byr på en spennende historie, mye humor og et stort utvalg morsomme drager. Teknisk sett er filmen strålende, med animasjon av ypperste kvalitet. Filmens fremste styrke er nok at de sentrale karakterenes tette bånd og følelser gis en sentral plass i historien. Hikken vil gå sine egne veier, og i løpet av eventyret lærer han hvem han er og hvor han hører hjemme – men svaret er helt annerledes enn det han innledningsvis trodde. I tillegg viser historien livets alvor, blant annet ved at flere av karakterene har lidd personlige tap. Dette alvoret gir historien dybde, men samtidig er det så godt balansert med humor og muntre scener at filmen føles langt fra dyster.
Les Barnevaktens anmeldelse

Småspioner: Armageddon

Amerikansk eventyr, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En gøy og spennende film som generelt dessverre mangler litt kvalitet. Men for mange barn vil nok denne likevel være en hit. De to barna som er hovedpersoner er sjarmerende, smarte og morsomme. Selv om de småkrangler en god del, og er uenige om mye, så hjelper de hverandre alltid. Moralsk har de to veldig forskjellig syn på rett og galt; Tony synes det er helt greit å jukse og bruke triks for å vinne, mens Patty er veldig opptatt av å gjøre det rette. Det er gjennom Patty at filmen stort sett leverer sitt budskap; hvor viktig det er å ikke bare vinne, men å vinne på riktig måte. Filmen er god underholdning, det er mye fart og spenning, og den har et klart og godt budskap. Men karakterene er litt for ensidige og plottet litt for enkelt til å hevde seg blant de beste familiefilmene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jakten på ‘Ohana

Amerikansk eventyr, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

En varm, morsom og spennende familiefilm fra Hawaii, med skattejakter, sjørøvere og vakker natur. Filmen har også mye varme og fokus på å forstå og være snill med hverandre. Pili som hovedperson er litt annerledes og en man fort blir glad i. Hun passer ikke inn i en typisk jenterolle, uten at dette eller kjønnsroller generelt blir gjort til et tema. Pili får bare lov til å være seg selv. Filmen har kanskje mest av interesse for barn fra 9-10 år og oppover, men det er ingenting som er upassende for yngre barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en oppfølger fra 2015 som også er på Netflix.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Emojifilmen

Emojifilmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Skjermhverdagen bringes til live i denne komedien om emojien Anton som havner på eventyr i mobilens moderne univers. Filmen har humor, varme og et godt budskap, og byr på fin underholdning for hele familien. Dette er ikke en toppfilm, men likevel en frisk og fantasifull animasjonsfilm som tar mobilverdenen og mange av nåtidens trender på kornet på en måte som er både sjarmerende og morsom, blandet med en liten dose hjertevarme. Filmen har et fint budskap om lojalitet, vennskap og å være stolt av den man er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grinchen (2000)

Grinchen

Amerikansk komedie, 2000
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Grinchen hater julen. Han ergrer seg grønn over alle Hvemingene i Hvemvik som forbereder julen med stor entusiasme. Men da han reiser ned til byen for å sabotere møter han vesle Cindy Lou, den eneste i byen som stiller spørsmålstegn med Hvemingenes opptatthet av gavekjøp og julepynt. Hun bestemmer seg for å finne ut mer om Grinchen, og resultatet blir at Grinchen sitt hjerte vokser og begge lærer julens egentlige mening.

The Boss Baby

The Boss Baby

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

The Boss Baby er en helsprø historie om syv år gamle Tim som får en ny lillebror – iført dress og stresskoffert. Filmen har en spennende tematikk som kan hjelpe barn med å bearbeide følelser knyttet til søskenkjærlighet og foreldres oppmerksomhet. Det er forfriskende å se en film med et originalt konsept, og selv om historien faller inn i kjente handlingsmønstre etterhvert, så beholder den likevel preget av originalitet. Filmen er full av sprø scener og mye humor og spenning, og egner seg utmerket for hele familien, selv om den ikke når opp til de aller beste filmene i sjangeren.
Les Barnevaktens anmeldelse

Shrek

Amerikansk komedie, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Shrek har levd hele livet for seg selv. Han er tross alt et stort stygt troll som skremmer vettet av folk, tenker han selv. Shrek synes han har det fint, men da han møter et pratsomt esel som ikke bryr seg om at Shrek er et grønt troll, blir det starten på en personlig forandring som involverer en eventyrlig og morsom reise, samt en prinsesse med navn Fiona. Dersom man ønsker å ha en samtale med barn om selvbilde, så kan denne populære animasjonsfilmen være et godt utgangspunkt. Shrek lever med en tro på at han er et utskudd, og selv om livet hans forandrer seg når han åpner seg for nye vennskap, så sliter han fortsatt med usikkerheten. Og når vi får vite prinsesse Fiona sin hemmelighet, blir spørsmål om skjønnhetsidealer svært så aktuelle.

Den fantastiske Mikkel Rev (Fantastic Mr. Fox)

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne dukkefilmen er en original og underholdende tolkning av den kjente barneboken til Roald Dahl. Det er ingen typisk familiefilm, og vil kanskje ha størst appell blant voksne, men filmen er god og anbefales for barn fra seks år. Filmen er flott laget, der stop-motion teknikk er blitt brukt for å gi de håndlagde dukkene liv. I tillegg er budskapet om den arrogante rakkeren Mikkel Rev som til slutt innser at han trenger hjelp og støtte for å rette opp i kaoset han skaper, svært godt og lærerikt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hunder, barn og Kraków

Polsk romantisk komedie, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 7 år

Sjarmerende og morsom romantisk komedie om Magda, som er redd hunder og får livet snudd på hodet når hun drar til Kraków og møter Krzysztof, sønnen Karol og hunden Trombone. Denne filmen er kanskje ikke blant de aller beste romantiske komediene, men den har en uimotståelig sjarme som gjør dette til en veldig koselig filmopplevelse for hele familien. Filmen fine budskap forteller oss at hverdagen kan bli enklere og bedre hvis man aksepterer at man ikke kan planlegge og kontrollere alt. I tillegg er det fine budskap om å kjempe for det man vil ha, fellesskap, lojalitet og verdien av å hjelpe hverandre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film med et godt og morsomt budskap som anbefales for barn fra syv år. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Reddet av Ruby

Amerikansk drama, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer for barn fra seks år

Politimannen Dan slår seg sammen med den tidligere gatehunden Ruby for å oppnå drømmen om å bli tatt opp i hundepatruljen i Rhode Island i denne koselige filmen for ungehundeelskere. Historien har mye fokus på positiv oppmuntring, at alle fortjener en sjanse til, viktigheten av å stole på hverandre – og at selv om ting virker vanskelig, så kan det lønne seg å ikke gi opp. Filmen er inspirert av en sann historie, og har et fint budskap om å ikke gi opp dyr som er litt rampete og ikke har fått skikkelig oppdragelse. Filmen fremstår imidlertid som enkelt laget, og manuset er ikke akkurat originalt. Men samtidig er ikke dette en film som gir seg ut for å være noe mer enn det den er – dette er en koselig og positiv film om en artig hund som mange barn vil ha glede av å se.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ja-dag

Amerikansk komedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Passer for barn fra syv år

En morsom og litt sprø feelgood-film som passer for hele familien, uten at den gir så mye mer enn lett underholdning. Ja-dag er en fin film, som av og til går litt over i det urealistiske, men uten at det går alt for langt. Den tar opp problemstillinger mange familier kan kjenne seg igjen i, og er rettet mot både voksne og barn i familien. Det er få muligheter til å kjede seg siden karakterene og handlingen stadig er i bevegelse. Det er nok av klisjeer og en historie man nok føler man har sett og hørt litt før, men filmen unngår de alt for sentimentale øyeblikkene man kanskje forventer seg i en amerikansk familiefilm, og føler ikke behov for å overforklare tema eller budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

SVK – Store Vennlige Kjempe

Amerikansk eventyr, 2016
Barnevaktens vurdering: Vi anbefaler fra 6 år

SVK – Store Vennlige Kjempe er en eventyrfilm i kjent Roald Dahl-stil. Visuelt er filmen imponerende, noe man kanskje også forventer av en Spielberg-film. Men til tider virker det som om filmen eksisterer like mye for å vise frem spesialeffekter som for å fortelle historien, og filmen kunne nok vært litt kortere. Filmen har flere tema og budskap den vil fortelle. Det viktigste budskapet er å være modig, og tørre å stå opp for seg selv og hverandre. Filmen byr på god underholdning og har nok dybde til at det blir mer enn bare underholdning.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grease

Grease

Amerikansk musikal, 1978
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

I sommerferien møter en snill pike en tøff kjekkas med talent på dansegulvet. Spørsmålet er om forelskelsen blir noe av når skolen starter. Denne klassiske musikalen fra 1978 er en hyllest til 1950-tallet, og samtidig en tidløs film som passer for flere generasjoner.

Fra ni år

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Instant Family

Instant Family

Amerikansk komedie, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Pete og Ellie er et ektepar som aldri seriøst har vurdert å få barn, så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé. Denne filmen er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap om vanskelige tema. Det er ingen toppfilm, men samtidig er historien så inspirerende at den kanskje kan skape en liten forskjell.
Les Barnevaktens anmeldelse

Chihiro og heksene

Japansk tegnefilm, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien. Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner. Filmen åpner for undring og refleksjon, og den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv.
Les Barnevaktens anmeldelse

Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne? Dette er også imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo. Aldersgrensen er seks år, men egentlig passer den best for litt eldre barn og ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rango

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en annerledes og underholdende animasjonsfilm, med en gruppe karakterer som er sære, frastøtende og sjarmerende til samme tid. Historien er en frisk miks av elementer fra store klassikere i filmhistorien og den egner seg for både unge og voksne. Budskapet er mangfoldig og passer fint for et ungt publikum. Her handler det om viktigheten av å ha tilgang på vann, og hovedpersonen drives fremover av en jakt på identitet og en klar forståelse av hvem han er. Filmen er litt skummel til tider, så selv om filmen kan ses fra aldersgrensen på seks år, gir vi en generell anbefaling fra ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

True Spirit

Amerikansk drama, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ti år

True Spirit er en film som handler om å overvinne frykt og følge sine drømmer, uansett hvor umulige de virker. At filmen er basert på en sann historie gjør bare dette budskapet sterkere og mer inspirerende. Historien i seg selv er veldig interessant, og er et fascinerende innblikk inn i tenkemåte og personlighet hos de som tar utfordringer som folk flest ikke engang ville tenkt på. Det en spennende og fin historie, med mye varme og fokus på familie og samhold. Filmen bruker musikk og humor på en god måte, og visuelt er filmen tidvis veldig imponerende, og viser frem havet både på sitt vakreste og mest skremmende. Samtidig mangler det litt for å bli en skikkelig god film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ungdom

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Glass Onion er oppfølgeren til Knives Out, om detektiven Benoit Blanc som involveres i ett nytt mysterium, med en ny gruppe mistenkte. Som den første filmen, er også oppfølgeren sterkt inspirert av Agatha Christie og lignende mordmysterier, men med en mer moderne setting og humoristisk vri. Den har en parodisk følelse, som føles nærmest som en hyllest til krimsjangeren. Filmskaperne bruker også overdrivelse til å sette mye i dagens kulturlandskap på spissen, på en morsom og intelligent måte. Denne oppfølgeren lever opp til den første, og kanskje til og med overgår den.
Les Barnevaktens anmeldelse

17 igjen

Amerikansk komedie, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Hva ville du gjort hvis du fikk sjansen til å leve om igjen de beste årene av ditt liv, og kunne rette opp alle feilene du har gjort? Denne underholdende tenåringskomedien har et godt budskap om verdien av å legge vekk egoisme til fordel for altruisme og nestekjærlighet, og har i tillegg et artig konsept, morsomme karakterer og mye sprø og hjertevarm humor som passer utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år (aldersgrense tillatt for alle)

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av å ha en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer nettavisene er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spider-Man: No way home

Amerikansk actioneventyr, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Tom Hollands Spider-Man univers blandes i denne oppfølgeren sammen med de tidligere Spider-Man-universene, i en gøy og underholdende film. For de som ikke er så godt kjent med de tidligere filmene, er det nok en del som blir litt forvirrende, og mye å holde styr på. Men filmen gjør en grei jobb med å forklare hvem som er hvem og gi et raskt innblikk i det man trenger å vite, slik at det er mulig å henge med også for nye seere. Det finnes mye humor og varme, og mer enn nok action og spenning til å holde de fleste interessert. Som man er vant til fra Spider-Man-filmer, så handler det i stor grad om å gjøre det som er rett. Filmen fokuserer også i stor grad på samhold, vennskap og familie.
Les Barnevaktens anmeldelse 

The Pirates: The Last Royal Treasure

Koreansk actionkomedie, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Helsprøtt og friskt sjørøvereventyr med mye sjarme passer fint til en uhøytidelig filmkveld for ungdom. Denne koreanske actionkomedien har en fullstendig virkeligsfjern historie, men kompenserer for det med humor og sjarme i bøttevis. Karakterene er sprø og morsomme, de mange fektekampene er fartsfylte og spennende – og temaet med sjørøvere og banditter er friskt og artig. Piratene har også en sterk, kvinnelig leder, og i måten hun setter seg i respekt – og får respekt – ligger det et godt og tydelig budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vinden stiger

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

Unge Jiro drømmer om å fly. Men en nærsynt gutt kan ikke bli pilot, så han setter seg derfor som mål å bli flykonstruktør. Historien foregår i mellomkrigstiden, og historien om Jiro bygger på faktiske hendelser og personer. Jiro selv er delvis inspirert av Jiro Horikoshi, ingeniøren som utviklet jagerflyet Zero som ble brukt av Japan i andre verdenskrig. Filmen forteller en storslått historie som ikke fokuserer på det storpolitiske spillet i en turbulent tid, men derimot på enkeltmenneskene som forsøker å leve. Det er drømmen som driver Jiro videre, som får ham gjennom studiene, skaffer ham anseelse i firmaet, hjelper ham gjennom politisk forfølgelse og gir ham støtte i kjærlighet og sorg. Det er en historie som gir oss innsikt, stimulerer til refleksjon og oppmuntrer oss til å drømme. Filmen gir et veldig interessant perspektiv på mellomkrigstiden i et land som var vår fiende på denne tiden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Møte på Valmueåsen

Japansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense tillatt for alle)

Året er 1963. Den unge jenten Umi møter den populære gutten Shun, og romansen blomstrer mellom dem, og alle tror de vil bli et søtt kjærestepar. Etter hvert forstår Umi og Shun at de har en bakgrunn ingen av dem kjenner fullt ut, og at deres skjebner er flettet sammen i en historie om vennskap og kjærlighet som har røtter langt tilbake i tid. Møte på Valmueåsen er en fantastisk film. Det er som å pakke opp en presang som åpenbarer stadig flere skatter etter hvert som man utforsker den. I starten vet ikke vi så mye om de ulike karakterene, men etter hvert får vi innblikk i stadig flere sider ved deres personlighet og historie – samt i det japanske samfunnet på denne tiden. Dette fører til at den forholdsvis enkle grunnhistorien holder oss nysgjerrige helt til slutten, mens vi stadig får informasjon som endrer vårt forhold til kjærlighetshistorien mellom Umi og Shun. Det er vakkert fortalt, og animasjonen er aldeles utsøkt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Uncharted

Amerikansk actioneventyr, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Nathan Drake fra den kjente spillserien Uncharted er på jakt etter Magellans gullskatt i et spennende, men endimensjonalt actioneventyr som passer for ungdom. Uncharted er en typisk popcornfilm med gode effekter, kjente skuespillere, feller i Indiana Jones-stil, heftige førfølgelses- og kampscener og selvsagt litt humor og romantikk. Filmen har et typisk hvem-lurer-hvem-opplegg, der det gjennomgående temaet er tillit. Hvem kan du stole på i denne verden, der alle tenker mest på seg selv og sin egen rikdom og lykke?
Les Barnevaktens anmeldelse

Forrest Gump

Amerikansk drama, 1994
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Gjennom tre turbulente tiår rir Forrest på en bølge av begivenheter som fører ham fra å bli stemplet som en evneveik person til å bli en berømt fotball stjerne, fra Vietnam-helt til rekekonge, fra æresbevisninger i Det Hvite Hus og inn i armene til hans store kjærlighet, Jenny. Forrest blir selve symbolet på en æra. Hans store hjerte forstår mer enn hans begrensede IQ. Seks Oscar-statuetter ble det på denne filmen som har rørt manges hjerter.

Darkest Hour

 

Britisk drama, 2017
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense ni år, passer best for ungdom 

Spennende og lærerik dramafilm for ungdom. Storbritannia stor i fare for å bli invadert av nazistene, og den nyutnevnte statsministeren Winston Churchill samler folket for å kjempe for nasjonens overlevelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ace Ventura: Jakten på den forsvunne delfinen

Amerikansk komedie, 1994
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Hvem kidnappet Snowflake? Dyredetektiven Ace Ventura går amok med sine helsprø og mildt sagt ukonvensjonelle metoder. Men jobben får han som regel gjort. Jim Carrey briljerer i denne klassiske crazykomedien som er like kul i dag som da den kom på kino i 1994.

Jurassic Park

Amerikansk actioneventyr, 1993
Anbefales fra tolv år

Den første Jurassic Park-filmen er en milepæl i filmhistorien, og den er like vellaget og underholdende som den var banebrytende for dataanimerte spesialeffekter. Den eksentriske milliardæren John Hammond bygger opp en temapark med genetisk klonede dinosaurer, men når han inviterer tre paleontologer for å inspisere parken før åpning, går alt fryktelig galt, og snart har de et gjenopplivet eksemplar av T-Rex i hælene. Filmen har et klart budskap om hva som kan skje om man tukler med naturen. I løpet av filmen skildres noen voldsomme dinosaurangrep, men alt er uten mye blod og gørr. Og filmen har selvfølgelig den svært så berømte vannglass-scenen som er like spennende i dag som da filmen hadde premiere i 1993.
På Netflix finner du alle de tre Jurassic Park-filmene.

Twilight-serien

Amerikansk filmserie, 2008-2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Bella og trekantdramaet mellom henne, vampyren Edward og varulven Jacob har begeistret ungdom over hele verden. Den vellykkede filmatiseringen av hele bokserien er tilgjengelig på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelser av Twilight-filmene

Hunger Games-serien

Amerikansk filmserie, 2012-2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Eventyret om Katniss, Dødslekene og de tolv distriktenes kamp mot det undertrykkende regimet er vellagede og spennende actionfilmer  for ungdom. Hele filmserien er tilgjengelig på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelser av The Hunger Games-filmene


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.


Hjelp til lærere