Gode familiefilmer på Netflix

Netflix har et enormt utvalg av filmer å velge mellom. Vi hjelper deg å finne noen av de beste filmene.

Oppdatert 10. juni 2021: Merk at Netflix jevnlig bytter innhold, og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. 

Er du ikke medlem i Barnevakten? Bli medlem i dag for fra bare 299 kroner i året og få ukentlig nyhetsbrev med anmeldelser av film, spill og apper, råd og tips, aktuelle artikler og gratis tilgang til alle webinarer fra Barnevakten, samt andre gode tilbud. Les mer og bli medlem her

For de yngste (og hele hele familien)

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013 
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Det finnes to filmer om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin, og vi synes begge er like flotte. Én av dem finnes på Netflix, og det er en tegnefilm. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil. Filmen handler altså om å møte verden med optimisme og pågangsmot, men at man samtidig ikke kan forvente at alt vil gå helt prikkfritt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Katteprinsen

Katteprinsen

Japansk animasjonsfilm, 2003
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en absurd og artig tegnefilm om skolejenten Haru som bortføres til Kattekongeriket. Filmen passer for hele familien, men aller best for barn i skolealder. En dag redder Haru en katt fra å bli påkjørt. Det starter en rekke merkelige hendelser. Aller først takker katten henne for å ha blitt reddet – stående på to bein og med menneskespråk. Den følgende natten kommer en parade med katter for å vise sin takknemlighet til Haru – ledet av selveste Kattekongen. Historien handler om hvor viktig det er å være seg selv – fullt og helt. Her skjer det mye morsomt og uventet, og det skaper en frisk og veldig fin filmopplevelse for barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grusomme meg

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Gru er skurken som vil være den største skurken av alle. Problemet er bare at han har et hjerte av gull. Til tross for at Gru forsøker så godt han kan å bevare sitt ufordragelige ytre, viser han et hjerte gjennom omsorgen for arbeiderne sine. Det er riktignok ikke av et godt hjerte han adopterer de tre jentene Margo, Edith og Agnes – det er kun som et ledd i planen. Men de tre, som kanskje har de beste rollene i filmen, snur Grus liv på hodet. Først til kaos, så til et liv med et mål. Dette er en veldig morsom film med et hjertevarmende og godt budskap som passer utmerket til hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Annie

Annie

Amerikansk musikal, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Hele familien kan kose seg med flotte sangnummer og et sjarmerende filmunivers i denne moderniseringen av den kjente musikalen. Filmen har så mange scener med god stemning at her er det bare å sette seg godt til rette og bli smittet av gleden. Vi savner imidlertid litt reell motgang for Annie, slik at historien fikk mer tyngde og vår sympati ble dypere.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Hugo Cabret

Amerikansk drama, 2011 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år 

Filmmagi fra Martin Scorsese. Gjør deg klar for en fantasifull, spennende, morsom og rørende film som egner seg utmerket for hele familien. Hovedhistorien presenterer et mysterium som er originalt og rørende, samtidig som fortellingen krydres med fart, spenning og humor. Det finnes også flere lag av mening formidlet ved hjelp av rik symbolbruk, samt noen morsomme historiske referanser. Hovedbudskapet handler blant annet om å finne sitt formål i livet. Hugo elsker å reparere mekaniske ting, men det han egentlig vil reparere er sin egen sorg og ensomhet. Når han får sjansen til å reparere et annet menneskes sorg, åpner det seg en mulighet for at han selv også kan få det bedre – om enn på en litt annen måte enn han hadde tenkt seg.
Les Barnevakten anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Arriettas hemmelige verden

Japansk tegnefilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en film. Historien beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Filmen er forseggjort ned til siste detalj, og har et flott budskap og en fascinerende historie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en vellaget, lattervekkende og varm film om bjørnen Paddington som er på søken etter et nytt hjem. Strålende animasjon, hjertevarme og herlig humor gjør dette til en super familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den like gode oppfølgeren er også på Netflix.
Les vår anmeldelse av Paddington 2

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en oppfølger fra 2015 som også er på Netflix.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film med et godt og morsomt budskap som anbefales for barn fra syv år. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den avskyelige snømannen

Den avskyelige snømannen

Amerikansk/kinesisk animasjonsfilm, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Yi er en ung jente som jobber hele sommeren for å skaffe penger til drømmereisen sin; en tur på tvers av Kina som hun hadde planlagt med sin avdøde far. Men så dukker det et avskyelig vesen opp på hustaket til Yi i Beijing. En vaskekte Yeti har rømt fra fangenskap, og ender opp hjemme hos Yi. Men vesenet er ikke særlig avskyelig, faktisk er han ganske sky og koselig av seg, og det eneste han ønsker seg er å komme hjem til Himalaya. Dette er en fargerik og frisk animasjonsfilm med mye spenning, sjarme og humor. Filmen er fint lite original, men den har fine karakterer som lærer mye om familie og hva som er viktig i livet. Det er mange dramatiske og mørke scener, og det er mulig at noen seks- og syvåringer kan oppleve deler av filmen som litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse

Shrek

Amerikansk komedie, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Shrek har levd hele livet for seg selv. Han er tross alt et stort stygt troll som skremmer vettet av folk, tenker han selv. Shrek synes han har det fint, men da han møter et pratsomt esel som ikke bryr seg om at Shrek er et grønt troll, blir det starten på en personlig forandring som involverer en eventyrlig og morsom reise, samt en prinsesse med navn Fiona. Dersom man ønsker å ha en samtale med barn om selvbilde, så kan denne populære animasjonsfilmen være et godt utgangspunkt. Shrek lever med en tro på at han er et utskudd, og selv om livet hans forandrer seg når han åpner seg for nye vennskap, så sliter han fortsatt med usikkerheten. Og når vi får vite prinsesse Fiona sin hemmelighet, blir spørsmål om skjønnhetsidealer svært så aktuelle.

Fra ni år

Chihiro og heksene

Japansk tegnefilm, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien. Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner. Filmen åpner for undring og refleksjon, og den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv.
Les Barnevaktens anmeldelse

Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne? Dette er også imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo. Aldersgrensen er seks år, men egentlig passer den best for litt eldre barn og ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Everest

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra ni år

En gruppe fjellklatrere på Mount Everest havner i store problemer i denne dramatiske filmen som er basert på en sann historie. Her tas det opp sterke tema som gir unge mye konstruktivt å reflektere over. Vissheten om at dette dramaet virkelig utspilte seg for knappe 20 år siden gjør inntrykk. Filmen er nydelig fotografert. Naturen er ubeskrivelig vakker når det er stille, og mektig og fryktinngytende når uværet herjer. Denne kontrasten er en øyeåpner. Når solen skinner føles det som om ingenting galt kan skje, men når det brått snur står liv på spill. Denne filmen vil nok få mange til å sjekke fjellvettreglene en ekstra gang før man går på tur i fjellet. Vi får et tydelig innblikk i hva som kan skje dersom kulden får overtaket, forfrysningene setter inn og psyken svekkes. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser. Merk at filmen er merket 13+ på Netflix, men aldersgrensen satt av Medietilsynet er ni år – så dette er den gjeldende aldersgrensen i Norge. Barnevakten skrev følgende om filmens egnethet i vår anmeldelse: «Siste del av filmen er svært dramatisk, og en rekke alvorlige hendelser finner sted. Vi får se dødsfall og lik. Aldersgrensen oppleves likevel som passende, ettersom alt som skjer er skildret på en realistisk og behersket måte. Dersom barn i alderen ni til elleve år får se filmen, anbefaler vi å ha en samtale med barna i etterkant slik at de får reflektert over hendelsene på en konstruktiv måte. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser. Når det er sagt mener vi likevel at filmen passer best for tenåringer og voksne. Da vil man være moden nok å reflektere over filmen på egenhånd, og det potensielle utbyttet av å se filmen er stort.»
Les Barnevaktens anmeldelse

Rango

Amerikansk komedie, 2011
Aldersgrense syv år. Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en annerledes og underholdende animasjonsfilm. Budskapet er mangfoldig, historien er en frisk miks av elementer fra store klassikerne i filmhistorien og den egner seg for både unge og gamle. Det vil si, filmen er litt skummel til tider, så den egner seg ikke for de yngste barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ungdom

The Man from U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015
Anbefales fra tolv år

Denne filmen er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har her laget frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Humor, action og «hvem lurer hvem» gjør dette til en svært underholdende film for ungdom. Det er flere voldsscener i filmen, men alt skildres med humor og oppleves ikke urovekkende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots

Britisk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Sterkt og vellaget drama om maktkampen mellom det skotske og engelske hoffet på 1500-tallet. Feiden mellom Mary Stuart og dronning Elizabeth I er velkjent for dem som kan sin historie, og i denne filmen får vi innblikk i de samvittighetsløse konspirasjonene mellom kongelige og adelsmenn. Her får man et lærerikt innblikk i en berømt periode i britisk historie som fokuserer på livet i den øverste makteliten, og spesielt på kvinner som de øverste lederne. Skildringen er både fascinerende og interessant, og kan vekke nyttige og gode refleksjoner. Det tegnes også et tydelig og godt bilde av hvordan religion er blitt misbrukt gjennom historien for å både undertrykke og oppnå makt. Som et startpunkt for refleksjon og læring om engelsk historie, likestilling og maktkamp generelt, er denne filmen midt i blinken. Aldersgrensen er satt til tolv år på grunn av flere skildringer av drap og noen seksuelle scener. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen, og barn like over aldersgrensen som skal se filmen kan gjerne forberedes på at filmen skildrer mørke og kyniske sider av mennesket.
Les Barnevaktens anmeldelse

De urørlige

De urørlige

Fransk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense syv år, passer best for ungdom og voksne

Mangemillionæren Philippe er lammet fra nakken og ned og skal ansette en ny pleieassistent. Driss søker jobben fordi han må vise at han er aktiv arbeidssøker for å beholde trygdepengene. Et usannsynlig vennskap oppstår i denne oppløftende komedien om vennskap, tillit og menneskelige muligheter. Filmen er kritikerrost og har gått sin seiersgang over hele verden.

Tilbake til Fremtiden

Tilbake til Fremtiden

Amerikansk actionkomedie, 1985
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Få filmer har tålt tidens tann bedre enn denne klassikeren fra 1985. Manuset er ytterst velskrevet, og filmen er så underholdende, morsom og spennende at det er en fryd. Dette er et supert filmeventyr med et gjennomtenkt budskap som passer perfekt for hele familien. Bli med Marty og Doc tilbake til fremtiden!

In the heart of the sea

Amerikansk actioneventyr, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Den sanne historien som var inspirasjonen til «Moby Dick» er blitt et solid og actionfylt drama som anbefales for ungdom og voksne. Her er det bare å gjøre seg klar for skildringer av et røft sjøliv og møtet med en enorm mannevond hval. Den prisbelønnede regissøren Ron Howard leverer et storslagent drama der vi får innblikk i noen tøffe sannheter om menneskets natur.
Les Barnevakten anmeldelse

The Social Network

Amerikansk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Historien om starten av Facebook er blitt god og interessant underholdning i dette dramaet. Filmen gir ikke alle svar, og forteller ikke den hele og fulle sannhet, men den tar opp sentrale tema som ambisjoner, vennskap, den destruktive måten makt kan endre en person, og hvordan de sosiale strukturene betyr noe i så mange deler av livene våre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Amerikansk thriller, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Vellaget thriller om menneskene som jobbet på oljeriggen Deepwater Horizon da katastrofen inntraff. Dette er en spennende og interessant film for ungdom. Denne skildringen har mer fokus på dramatiske eksplosjoner enn det medmenneskelige, men lykkes likevel i å skildre et intenst og spennende drama som gir et godt innblikk i en katastrofesituasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Aviator

Amerikansk drama, 2004
Anbefales for ungdom og voksne

Howard Hughes var den raskeste i luften, den rikeste på jorden og en av det 20. århundrets mest myteomspunne skikkelser. Han stod bak flere storfilmer, sjarmerte vakre Hollywood-stjerner i fleng, og satte en rekke verdensrekorder som pilot. Dette er en spennende og interessant film for ungdom og voksne fra regissør Martin Scorsese.

Forrest Gump

Amerikansk drama, 1994
Anbefales fra tolv år

Gjennom tre turbulente tiår rir Forrest på en bølge av begivenheter som fører ham fra å bli stemplet som en evneveik person til å bli en berømt fotball stjerne, fra Vietnam-helt til rekekonge, fra æresbevisninger i Det Hvite Hus og inn i armene til hans store kjærlighet, Jenny. Forrest blir selve symbolet på en æra. Hans store hjerte forstår mer enn hans begrensede IQ. Seks Oscar-statuetter ble det på denne filmen som har rørt manges hjerter.

Good Boys

Good Boys

Amerikansk komedie, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer for moden ungdom

Dette er en svært drøy komedie med store mengder dop, bannskap, sexleketøy og annen galskap, men det ligger også et fint budskap om oppvekst og vennskap under overflaten. Dette er ingen film for barn, men for modne tenåringer som forstår den overdrevne og helsprø humoren kan dette være en artig filmopplevelse. Alt som skjer er satt helt på spissen, og for mange vil nok humoren oppleves som upassende. Guttene banner kontinuerlig, de prøver seg på utpressing og tyveri – og de besitter både dop og sexleketøy. Samtidig ligger mye av filmens humor i at dette er unge og svært naive gutter som har fått sin virkelighetsoppfattelse fra en blanding av politisk korrekt skoleinformasjon, rykter og spekulasjoner fra jevnaldrende og selvsagt fra film, tv og tvilsomme nettsider. Og her kommer litt av det fine budskapet frem. Det gjøres et klart stikk til oss voksne og det ansvaret vi har for å veilede og bevisstgjøre barn til å danne seg et nyansert og sannferdig verdensbilde. Mot slutten kommer det også frem et tydelig fokus på vennskap, og viktigheten av båndene som knyttes gjennom felles dannende opplevelser i barndommen. Under all den drøye galskapen er filmen en hyllest til oppveksten og dem vi delte den med. Filmen har ni års aldersgrense, og selv om den nok ikke er skadelig for barn i denne alderen, så er det langt fra denne aldersgruppen filmen egner seg best for. Merk at filmen er merket 16+ på Netflix, men den norske aldersgrensen gitt av Medietilsynet er altså ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Twilight-serien

Amerikansk filmserie, 2008-2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Bella og trekantdramaet mellom henne, vampyren Edward og varulven Jacob har begeistret ungdom over hele verden. Den vellykkede filmatiseringen av hele bokserien er nå tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelser av Twilight-filmene

The Hunger Games-serien er også tilgjengelig på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelser av The Hunger Games-filmene


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.