Gode familiefilmer på Netflix

Netflix har et enormt utvalg av filmer å velge mellom. Vi hjelper deg å finne noen av de beste filmene.

Oppdatert 6. september 2021: Merk at Netflix jevnlig bytter innhold, og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. 

Er du ikke medlem i Barnevakten? Bli medlem i dag for fra bare 299 kroner i året og få ukentlig nyhetsbrev med anmeldelser av film, spill og apper, råd og tips, aktuelle artikler og gratis tilgang til alle webinarer fra Barnevakten, samt andre gode tilbud. Les mer og bli medlem her

For de yngste (og hele hele familien)

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013 
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Solen og Ludvig: Jul i Flåklypa / Herfra til Flåklypa

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norske familiefilmer, 2013/2015
Anbefales for hele familien
I Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg.
Les Barnevaktens anmeldelse

I Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er det igjen et veddeløp det handler om. Krangelen med nabobygda Slidre om hvilken bygd som er den beste, har pågått i årevis, og hva er vel bedre enn et godt gammledags veddeløp for å avgjøre tvisten?
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Det finnes to filmer om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin, og vi synes begge er like flotte. Én av dem finnes på Netflix, og det er en tegnefilm. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil. Filmen handler altså om å møte verden med optimisme og pågangsmot, men at man samtidig ikke kan forvente at alt vil gå helt prikkfritt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Katteprinsen

Katteprinsen

Japansk animasjonsfilm, 2003
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en absurd og artig tegnefilm om skolejenten Haru som bortføres til Kattekongeriket. Filmen passer for hele familien, men aller best for barn i skolealder. En dag redder Haru en katt fra å bli påkjørt. Det starter en rekke merkelige hendelser. Aller først takker katten henne for å ha blitt reddet – stående på to bein og med menneskespråk. Den følgende natten kommer en parade med katter for å vise sin takknemlighet til Haru – ledet av selveste Kattekongen. Historien handler om hvor viktig det er å være seg selv – fullt og helt. Her skjer det mye morsomt og uventet, og det skaper en frisk og veldig fin filmopplevelse for barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grusomme meg

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Gru er skurken som vil være den største skurken av alle. Problemet er bare at han har et hjerte av gull. Til tross for at Gru forsøker så godt han kan å bevare sitt ufordragelige ytre, viser han et hjerte gjennom omsorgen for arbeiderne sine. Det er riktignok ikke av et godt hjerte han adopterer de tre jentene Margo, Edith og Agnes – det er kun som et ledd i planen. Men de tre, som kanskje har de beste rollene i filmen, snur Grus liv på hodet. Først til kaos, så til et liv med et mål. Dette er en veldig morsom film med et hjertevarmende og godt budskap som passer utmerket til hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Arriettas hemmelige verden

Japansk tegnefilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en film. Historien beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Filmen er forseggjort ned til siste detalj, og har et flott budskap og en fascinerende historie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gilberts grusomme hevn

Norsk komedie, 2016
Anbefales fra seks år

Det er ikke lett å være Gilbert. Han er superallergisk mot egg, og spyr som bare det om han får litt i seg. Det har gjort ham til et mobbeoffer, og av den grunn er Gilbert lykkelig når familien flytter. Enda bedre blir det når han møter nabojenten, som inviterer ham til å spille på ishockeylaget. Men Gilbert skal snart rote det til for seg selv, og det blir enda verre når Gilberts selvopptatte tante Doris dukker opp. Denne filmen forteller en sprø historie for å vise hvilke problemer man kan havne i hvis man skjuler viktige ting og ikke tør å være seg selv. Samtidig forstår vi at mobbeofferet Gilbert ikke er ærlig fordi han er redd for å bli plaget. Budskapet blir dermed at det er bedre å gjøre seg litt sårbar og ta en sjanse på at man blir godtatt slik man er – med både sine gode og dårlige sider. Tante Doris er også en flott karakter som belyser temaet fra en annen side. Det er lett å forstå hvor teit det er å mobbe andre når hun som voksen begynner å mobbe Gilbert. For barn fra aldersgrensen er dette super og lærerik underholdning som treffer en flott balanse mellom humor, alvor og spenning.
Les Barnevaktens anmeldelse

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en vellaget, lattervekkende og varm film om bjørnen Paddington som er på søken etter et nytt hjem. Strålende animasjon, hjertevarme og herlig humor gjør dette til en super familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den like gode oppfølgeren er også på Netflix.
Les vår anmeldelse av Paddington 2

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en oppfølger fra 2015 som også er på Netflix.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film med et godt og morsomt budskap som anbefales for barn fra syv år. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den avskyelige snømannen

Den avskyelige snømannen

Amerikansk/kinesisk animasjonsfilm, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Yi er en ung jente som jobber hele sommeren for å skaffe penger til drømmereisen sin; en tur på tvers av Kina som hun hadde planlagt med sin avdøde far. Men så dukker det et avskyelig vesen opp på hustaket til Yi i Beijing. En vaskekte Yeti har rømt fra fangenskap, og ender opp hjemme hos Yi. Men vesenet er ikke særlig avskyelig, faktisk er han ganske sky og koselig av seg, og det eneste han ønsker seg er å komme hjem til Himalaya. Dette er en fargerik og frisk animasjonsfilm med mye spenning, sjarme og humor. Filmen er fint lite original, men den har fine karakterer som lærer mye om familie og hva som er viktig i livet. Det er mange dramatiske og mørke scener, og det er mulig at noen seks- og syvåringer kan oppleve deler av filmen som litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse

Shrek

Amerikansk komedie, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Shrek har levd hele livet for seg selv. Han er tross alt et stort stygt troll som skremmer vettet av folk, tenker han selv. Shrek synes han har det fint, men da han møter et pratsomt esel som ikke bryr seg om at Shrek er et grønt troll, blir det starten på en personlig forandring som involverer en eventyrlig og morsom reise, samt en prinsesse med navn Fiona. Dersom man ønsker å ha en samtale med barn om selvbilde, så kan denne populære animasjonsfilmen være et godt utgangspunkt. Shrek lever med en tro på at han er et utskudd, og selv om livet hans forandrer seg når han åpner seg for nye vennskap, så sliter han fortsatt med usikkerheten. Og når vi får vite prinsesse Fiona sin hemmelighet, blir spørsmål om skjønnhetsidealer svært så aktuelle.

Dora og den gyldne byen

Dora og den gyldne byen

Amerikansk eventyr, 2019
Passer fra seks år

I Dora og den gyldne byen er «Dora the Explorer» blitt tenåring og må forholde seg til ungdomstidens problemer i tillegg til å rømme fra skumle leiesoldater, finne foreldrene til Dora og avdekke mysteriet med en tapt by og en veldig stor skatt. Filmen er hverken realistisk eller original, men den tar ikke seg selv veldig høytidelig, stemningen er positiv og munter og jungelen er fargerik og flott. Filmen har også en fin tematikk om vennskap og samarbeid. Filmen er en slags barneversjon av Indiana Jones, og passer fint for barn fra seks år, men det kan nok være noen barn rundt aldersgrensen som synes noen scener er litt skumle. Samtidig har filmen en så barnevennlig tone at den passer aller best for barn opp til tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julie & Julia 

Amerikansk drama, 2009
Tillatt for alle, passer fra seks år

Da Julie Powell nærmet seg 30-årsdagen, var hun nedtrykt og motløs. På leting etter en retning, eller i det minste en distraksjon, siktet hun mot et nytt mål: Å kunne lage alle rettene i de 524 oppskriftene i kokeboken «Å mestre den franske kokekunst». Hun ville gjøre det i løpet av 365 dager mens hun blogget om sine erfaringer til et stadig økende antall lesere på nettet. Dette er en koselig film som passer for hele familien.

Fra ni år

Jumanji: The Next Level

Jumanji: The Next Level

Amerikanske actioneventyr, 2017/2019  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 9 år 

Når fire vidt forskjellige ungdommer må sitte igjen på skolen, så blir det starten på et vanvittig eventyr i en farlig jungelverden. I kjelleren finner de nemlig et gammelt videospill som sender dem inn i et dataspill der gruppen må samarbeide for å komme seg ut av dataspillet og hjem igjen.Dette er et uhøytidelig eventyr som ikke gir seg ut for å være noe mer enn det er – lettbeint underholdning med mye humor, spenning og farer som må overvinnes. Konseptet med å være fanget i et dataspill, der spillets regler må følges for å overleve, fungerer utmerket, og det lages mye moro ut av typiske ting man møter i en spillverden. I tillegg finnes det også et fint budskap om vennskap, lagarbeid og lojalitet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Chihiro og heksene

Japansk tegnefilm, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien. Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner. Filmen åpner for undring og refleksjon, og den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv.
Les Barnevaktens anmeldelse

Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne? Dette er også imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo. Aldersgrensen er seks år, men egentlig passer den best for litt eldre barn og ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Everest

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra ni år

En gruppe fjellklatrere på Mount Everest havner i store problemer i denne dramatiske filmen som er basert på en sann historie. Her tas det opp sterke tema som gir unge mye konstruktivt å reflektere over. Vissheten om at dette dramaet virkelig utspilte seg for knappe 20 år siden gjør inntrykk. Filmen er nydelig fotografert. Naturen er ubeskrivelig vakker når det er stille, og mektig og fryktinngytende når uværet herjer. Denne kontrasten er en øyeåpner. Når solen skinner føles det som om ingenting galt kan skje, men når det brått snur står liv på spill. Denne filmen vil nok få mange til å sjekke fjellvettreglene en ekstra gang før man går på tur i fjellet. Vi får et tydelig innblikk i hva som kan skje dersom kulden får overtaket, forfrysningene setter inn og psyken svekkes. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser. Merk at filmen er merket 13+ på Netflix, men aldersgrensen satt av Medietilsynet er ni år – så dette er den gjeldende aldersgrensen i Norge. Barnevakten skrev følgende om filmens egnethet i vår anmeldelse: «Siste del av filmen er svært dramatisk, og en rekke alvorlige hendelser finner sted. Vi får se dødsfall og lik. Aldersgrensen oppleves likevel som passende, ettersom alt som skjer er skildret på en realistisk og behersket måte. Dersom barn i alderen ni til elleve år får se filmen, anbefaler vi å ha en samtale med barna i etterkant slik at de får reflektert over hendelsene på en konstruktiv måte. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser. Når det er sagt mener vi likevel at filmen passer best for tenåringer og voksne. Da vil man være moden nok å reflektere over filmen på egenhånd, og det potensielle utbyttet av å se filmen er stort.»
Les Barnevaktens anmeldelse

Ungdom

Knives out

Knives Out

Amerikansk thriller, 2019
Anbefales fra tolv år

Når den søkkrike krimforfatteren Harlan Throbey blir funnet død i herskapshuset sitt på sin 85-årsdag, mangler det ikke på ubesvarte spørsmål. Tok den vellykkede mannen virkelig sitt eget liv? Hvorfor sier alle i den skakkjørte familien knapt et sant ord? Hva er tjenernes rolle i alt dette? Og hvem i all verden hyret inn den snodige, men briljante detektiven Benoit Blanc til å løse gåtene? Denne hyllesten til Agatha Christie blander klassisk krim og moderne spenning i et svært så engasjerende og underholdende mordmysterium, med et stjernelag av skuespillere. Filmen har også et fint budskap om barmhjertighet og godhet.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Man from U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015
Anbefales fra tolv år

Denne filmen er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har her laget frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Humor, action og «hvem lurer hvem» gjør dette til en svært underholdende film for ungdom. Det er flere voldsscener i filmen, men alt skildres med humor og oppleves ikke urovekkende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra tolv år

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

Amerikansk eventyr, 2011
Anbefales fra elleve år

Den unge reporteren Tintin vikler seg inn i et morsomt, halsbrekkende og eksotisk eventyr som anbefales for barn fra elleve år. Med Steven Spielberg i registolen har dette blitt et vellaget og meget underholdende actioneventyr. Action og humor blandes fint sammen, historien tar oss med til uventede og spektakulære steder.
Les Barnevaktens anmeldelse

De urørlige

De urørlige

Fransk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense syv år, passer best for ungdom og voksne

Mangemillionæren Philippe er lammet fra nakken og ned og skal ansette en ny pleieassistent. Driss søker jobben fordi han må vise at han er aktiv arbeidssøker for å beholde trygdepengene. Et usannsynlig vennskap oppstår i denne oppløftende komedien om vennskap, tillit og menneskelige muligheter. Filmen er kritikerrost og har gått sin seiersgang over hele verden.

Tilbake til Fremtiden

Tilbake til Fremtiden

Amerikansk actionkomedie, 1985
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Få filmer har tålt tidens tann bedre enn denne klassikeren fra 1985. Manuset er ytterst velskrevet, og filmen er så underholdende, morsom og spennende at det er en fryd. Dette er et supert filmeventyr med et gjennomtenkt budskap som passer perfekt for hele familien. Bli med Marty og Doc tilbake til fremtiden!

The Social Network

Amerikansk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Historien om starten av Facebook er blitt god og interessant underholdning i dette dramaet. Filmen gir ikke alle svar, og forteller ikke den hele og fulle sannhet, men den tar opp sentrale tema som ambisjoner, vennskap, den destruktive måten makt kan endre en person, og hvordan de sosiale strukturene betyr noe i så mange deler av livene våre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Amerikansk thriller, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Vellaget thriller om menneskene som jobbet på oljeriggen Deepwater Horizon da katastrofen inntraff. Dette er en spennende og interessant film for ungdom. Denne skildringen har mer fokus på dramatiske eksplosjoner enn det medmenneskelige, men lykkes likevel i å skildre et intenst og spennende drama som gir et godt innblikk i en katastrofesituasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Aviator

Amerikansk drama, 2004
Anbefales for ungdom og voksne

Howard Hughes var den raskeste i luften, den rikeste på jorden og en av det 20. århundrets mest myteomspunne skikkelser. Han stod bak flere storfilmer, sjarmerte vakre Hollywood-stjerner i fleng, og satte en rekke verdensrekorder som pilot. Dette er en spennende og interessant film for ungdom og voksne fra regissør Martin Scorsese.

Forrest Gump

Amerikansk drama, 1994
Anbefales fra tolv år

Gjennom tre turbulente tiår rir Forrest på en bølge av begivenheter som fører ham fra å bli stemplet som en evneveik person til å bli en berømt fotball stjerne, fra Vietnam-helt til rekekonge, fra æresbevisninger i Det Hvite Hus og inn i armene til hans store kjærlighet, Jenny. Forrest blir selve symbolet på en æra. Hans store hjerte forstår mer enn hans begrensede IQ. Seks Oscar-statuetter ble det på denne filmen som har rørt manges hjerter.

The Other Guys

Amerikansk actionkomedie, 2010
Passer fra tolv år

Denne filmen starter som en svært lovende actionkomedie, men dupper dessverre litt i siste tredjedel. Likevel er konseptet så morsomt og samspillet mellom Mark Wahlberg og Will Ferrell så godt at denne filmen scorer høyt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Good Boys

Good Boys

Amerikansk komedie, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer for moden ungdom

Dette er en svært drøy komedie med store mengder dop, bannskap, sexleketøy og annen galskap, men det ligger også et fint budskap om oppvekst og vennskap under overflaten. Dette er ingen film for barn, men for modne tenåringer som forstår den overdrevne og helsprø humoren kan dette være en artig filmopplevelse. Alt som skjer er satt helt på spissen, og for mange vil nok humoren oppleves som upassende. Guttene banner kontinuerlig, de prøver seg på utpressing og tyveri – og de besitter både dop og sexleketøy. Samtidig ligger mye av filmens humor i at dette er unge og svært naive gutter som har fått sin virkelighetsoppfattelse fra en blanding av politisk korrekt skoleinformasjon, rykter og spekulasjoner fra jevnaldrende og selvsagt fra film, tv og tvilsomme nettsider. Og her kommer litt av det fine budskapet frem. Det gjøres et klart stikk til oss voksne og det ansvaret vi har for å veilede og bevisstgjøre barn til å danne seg et nyansert og sannferdig verdensbilde. Mot slutten kommer det også frem et tydelig fokus på vennskap, og viktigheten av båndene som knyttes gjennom felles dannende opplevelser i barndommen. Under all den drøye galskapen er filmen en hyllest til oppveksten og dem vi delte den med. Filmen har ni års aldersgrense, og selv om den nok ikke er skadelig for barn i denne alderen, så er det langt fra denne aldersgruppen filmen egner seg best for. Merk at filmen er merket 16+ på Netflix, men den norske aldersgrensen gitt av Medietilsynet er altså ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk actioneventyr, 2017  
Anbefales fra tolv år 
Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri. Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet. Hele Hobbiten-trilogien og Ringenes Herre-filmene er nå tilgjengelig på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelse

Twilight-serien

Amerikansk filmserie, 2008-2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Bella og trekantdramaet mellom henne, vampyren Edward og varulven Jacob har begeistret ungdom over hele verden. Den vellykkede filmatiseringen av hele bokserien er nå tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelser av Twilight-filmene

The Hunger Games-serien er også tilgjengelig på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelser av The Hunger Games-filmene


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.