Gode familiefilmer på Netflix

Netflix har et enormt utvalg av filmer å velge mellom. Vi hjelper deg å finne noen av de beste filmene.

Annonse


Oppdatert 20. juni 2024: Merk at Netflix jevnlig bytter innhold, og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. 

For de yngste (og hele hele familien)

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013 
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Knerten

Norsk barnefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Det kan lønne seg å ha en venn som Knerten. Det synes i alle fall Lillebror, som får seg en kul kamerat og møter en søt prinsesse i den første filmen i det som har blitt en flott filmserie for barn. I løpet av filmen gjentar Lillebror flere ganger at «det går bra», selv når han er redd og lei seg. Denne positive innstillingen hjelper ham gjennom omstillingen når han flytter til et nytt sted, og er noe barn kan lære mye av. Filmen er også en flott hyllest til fantasien. Livet til Lillebror blir mye bedre når han finner Knerten, og denne innbilte virkeligheten er noe Lillebror har godt av. Filmen tar også opp en del «voksne» problemer, blant annet knyttet til pengemangel, noe som gir barn et verdifullt innblikk i at livet kan være vanskelig av og til, og hvor viktig det er å holde sammen da. Aldersgrensen er tillatt for alle, men merk at noen drømmesekvenser kan være litt skumle for de aller yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den minst like gode oppfølgeren Knerten gifter seg er også på Netflix.
Les Barnevakten anmeldelse av Knerten gifter seg

Kjæledyrenes hemmelige liv

Amerikansk familiefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Passer for alle

Hva gjør kjæledyrene våre når vi ikke er hjemme? Det er det strålende utgangspunktet for denne filmen. Dessverre utnyttes ikke potensialet i ideen, men dette er likevel en sprø og underholdende historie som byr på fart og humor for hele familien. Filmen har noen svært morsomme scener, for eksempel med puddelen Augustus som blir en vill og gal headbanger med en gang han er alene. Det er også et greit budskap om at vi alle trenger hverandre, lojalitet og at selv de som er slemme kan være gode på bunnen. Men det er litt synd at dette ikke er blitt en enda bedre film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa / Herfra til Flåklypa

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norske familiefilmer, 2013/2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

I Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg.
Les Barnevaktens anmeldelse

I Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er det igjen et veddeløp det handler om. Krangelen med nabobygda Slidre om hvilken bygd som er den beste, har pågått i årevis, og hva er vel bedre enn et godt gammledags veddeløp for å avgjøre tvisten?
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Kikis Budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Det finnes to filmer om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin, og vi synes begge er like flotte. Én av dem finnes på Netflix, og det er en tegnefilm. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil. Filmen handler altså om å møte verden med optimisme og pågangsmot, men at man samtidig ikke kan forvente at alt vil gå helt prikkfritt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Annie

Annie

Amerikansk musikal, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Hele familien kan kose seg med flotte sangnummer og et sjarmerende filmunivers i denne moderniseringen av den kjente musikalen. Filmen har så mange scener med god stemning at her er det bare å sette seg godt til rette og bli smittet av gleden. Vi savner imidlertid litt reell motgang for Annie, slik at historien fikk mer tyngde og vår sympati ble dypere.
Les Barnevaktens anmeldelse

Katteprinsen

Katteprinsen

Japansk animasjonsfilm, 2003
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en absurd og artig tegnefilm om skolejenten Haru som bortføres til Kattekongeriket. Filmen passer for hele familien, men aller best for barn i skolealder. En dag redder Haru en katt fra å bli påkjørt. Det starter en rekke merkelige hendelser. Aller først takker katten henne for å ha blitt reddet – stående på to bein og med menneskespråk. Den følgende natten kommer en parade med katter for å vise sin takknemlighet til Haru – ledet av selveste Kattekongen. Historien handler om hvor viktig det er å være seg selv – fullt og helt. Her skjer det mye morsomt og uventet, og det skaper en frisk og veldig fin filmopplevelse for barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lille ville krokodille

Amerikansk komedie, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Historien om Hector og den syngende krokodillen Ville er en morsom og absurd komedie som passer for hele familien. Budskapet handler om hvordan det ikke er det som gjør deg unik som gjør deg verdt andres kjærlighet. Filmen har også flere underholdende musikalnumre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Arriettas hemmelige verden

Japansk tegnefilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en film. Historien beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Filmen er forseggjort ned til siste detalj, og har et flott budskap og en fascinerende historie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Syng 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dersom man ønsker en miks av store hits og familievennlig underholdning er Syng 2 en sikker vinner. Historien er ganske enkel, men den tar utgangspunkt i det som skal bli et fint budskap. Selv om gjengen møter motstand og kritikk hele veien, så mister de ikke motet og gir opp av den grunn. Resultatet blir en fin tematikk om å ha tro på seg selv og å jobbe hardt for å oppnå målene sine. Når et slikt budskap blandes med mange artige vitser og litt dramatikk blir resultatet veldig underholdende. I tillegg gir all den flotte musikken filmen enda et løft. Her er det så mange klassiske pop- og rocklåter at det skal godt gjøres å ikke la seg rive med av den flotte stemningen. Vi tror dette er en film som vil begeistre mange.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hjem til villmarken

Australsk/amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Hjem til villmarken er en sprø og smart animasjonsfilm med et godt budskap som anbefales for hele familien. Ideen med å gjøre en gjeng med dødelige dyr til de snille, og de vi vanligvis liker til de usympatiske, er helt super, og blir en kilde til sprø og absurd humor, og ikke minst utgangspunktet for filmens gode budskap. Historien tar et tydelig standpunkt til at det ikke er riktig å holde dyr i fangenskap, og at man ikke bør dømme andre etter hvordan de fremstår, men etter hvordan de er som personer – eller som slanger og edderkopper i dette tilfellet. Alle karakterene går gjennom en personlig reise, og ingen av dem ender opp med den personligheten de hadde da filmen begynte. Dette er med andre ord en rik film med et tydelig og lett håndgripelig budskap som inviterer til refleksjon etter å ha sett filmen, og når dette kombineres med fart, spenning og mye humor blir resultatet en svært så fornøyelig familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

Leo

Australsk/amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

En fin, morsom og underholdende animasjonsfilm om firfirslen Leo som blir mer klasserådgiver enn klassekjæledyr. Denne filmen har et klart budskap om at alle har en verdi og er viktige, og om å legge fordommer bak seg. Filmen klarer også å få frem noe om balansen mellom å fungere godt sammen som gruppe og i samfunnet, samtidig som det er viktig for barn å ha plass til å finne sin egen identitet og få lov til å være seg selv.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dora og den gyldne byen

Dora og den gyldne byen

Amerikansk eventyr, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

I Dora og den gyldne byen er «Dora the Explorer» blitt tenåring og må forholde seg til ungdomstidens problemer i tillegg til å rømme fra skumle leiesoldater, finne foreldrene til Dora og avdekke mysteriet med en tapt by og en veldig stor skatt. Filmen er hverken realistisk eller original, men den tar ikke seg selv veldig høytidelig, stemningen er positiv og munter og jungelen er fargerik og flott. Filmen har også en fin tematikk om vennskap og samarbeid. Filmen er en slags barneversjon av Indiana Jones, og passer fint for barn fra seks år, men det kan nok være noen barn rundt aldersgrensen som synes noen scener er litt skumle. Samtidig har filmen en så barnevennlig tone at den passer aller best for barn opp til tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Matilda the Musical

Britisk musikal, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 7 år

En morsom og storslått musikalversjon av Roald Dahls klassiker. Etter en litt treg begynnelse, blir denne filmen etter hvert god underholdning med viktige tema om å stå opp for seg selv og hverandre. Som i boken er personene delvis overdrevne karikaturer, men det fungerer bra for en musikal der mye skal være litt overdrevet. Originalen er på engelsk, men den er også tilgjengelig med norske stemmer. Passer fint for både voksne og barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tryllekunstnerens elefant

Amerikansk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en fin og rørende historie om en gutt og en elefant som leter etter familie, og troen på det umulige. Filmen klarer å få de fleste figurene til å føles menneskelige og ekte, selv om de også har delvis overdrevne personligheter og særtrekk for humorens skyld. Det er en varme i hvordan disse personene blir fremstilt, og alle utvikler seg i en viss grad i løpet av filmen. Et gjennomgående tema er troen på det umulige. Filmen handler også i stor grad om familie og vennskap.  Tryllekunstnerens elefant er en god familiefilm som passer for de aller fleste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Croods

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Passer fra syv år

Det beste med Croods er hovedpersonen Eep. Blandingen av ytre og indre styrke, eventyrlyst og naiv nysgjerrighet gjør Eep til en frisk og kul jente – en type karakter vi gjerne vil se mer av i filmer for barn og unge. Utover dette er er Croods en enkel og kommersiell film, men animasjonen er svært god og som lett og morsom underholdning duger dette i massevis.
Les Barnevaktens anmeldelse

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Amerikansk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Guillermo del Toros kunstneriske versjon av den velkjente historien om Pinocchio er storslått og visuelt imponerende, men mangler litt på å bli virkelig god. Men for de som vil ha et annet type eventyr enn Disney, er dette et godt valg. Det er få dødpunkter, og nok av action og drama som underholder både voksne og barn. Merk at dette en film som med vilje vil være litt skummel. Filmen er tydelig fantasi, figurene er mer dukkeaktige enn menneskelige, og derfor vil kanskje de skremmende scenene og figurene føles litt mindre farlige for barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flukten fra hønsegården

Britisk animasjonsfilm, 1999
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

En morsom, underholdende og rar animasjonsfilm, fra skaperne bak Wallace & Gromit. Inger og de andre hønsene legger plan etter plan for å rømme fra hønsegården, den ene mer absurd enn den andre, men blir tatt av bonden og hundene hans igjen og igjen. Budskapet i filmen kan kanskje sies å være at man aldri skal gi opp, og fortsette å kjempe uansett hvor umulig det virker. Filmen er sprø og underholdende, og man blir fort sjarmert av Inger som prøver så hardt å redde alle.
Les Barnevaktens anmeldelse
Oppfølgeren Flukten fra hønsegården: Nuggets uten nåde er også på Netflix. Les Barnevaktens anmeldelse

Paddington 2

Paddington 2

Britisk komedie, 2017 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Vi kan ikke annet enn å la oss imponere av denne oppfølgeren til filmsuksessen Paddington fra 2014. Paddington 2 går sin forgjenger en høy gang. Her får vi servert en historie som oppleves frisk og gjennomarbeidet, og blandingen mellom humor og spenning sitter som et skudd. Dette er et ekte filmeventyr – virkelighetsfjernt og overdrevet, men samtidig usedvanlig underholdende, morsomt og med et budskap som vi kan ta oss med tilbake til den virkelige verden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragetreneren 2

Dragetreneren 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dragetreneren 2 byr på en spennende historie, mye humor og et stort utvalg morsomme drager. Teknisk sett er filmen strålende, med animasjon av ypperste kvalitet. Filmens fremste styrke er nok at de sentrale karakterenes tette bånd og følelser gis en sentral plass i historien. Hikken vil gå sine egne veier, og i løpet av eventyret lærer han hvem han er og hvor han hører hjemme – men svaret er helt annerledes enn det han innledningsvis trodde. I tillegg viser historien livets alvor, blant annet ved at flere av karakterene har lidd personlige tap. Dette alvoret gir historien dybde, men samtidig er det så godt balansert med humor og muntre scener at filmen føles langt fra dyster.
Les Barnevaktens anmeldelse

Istid 3: Dinosaurene kommer

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den tredje Istidfilmen er mer action, mer eventyr, mer relasjonstrøbbel (det må det jo bli når Sid er tilstede) og flere karakterer. Selv om det da er mindre plass til den gode historien og de kjente figurene, holder det i massevis.
Les Barnevaktens anmeldelse

Legofilmen

Australsk/amerikansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Legofilmen har en spennende historie, karakterene fungerer godt, og det er mange morsomme referanser og fantasifulle landskaper. I hovedpersonen Emmets kamp mot den onde diktatoren blir tilskueren kastet rundt mellom forskjellige LEGO-verdener, befolket av cowboyer, trollmenn, astronauter, pirater og superhelter i en skjønn forening. Det er en fornøyelse å være vitne til denne fantasien. Ikke bare er den fin å se på, den driver også historien fremover, og gjør den velkjente kampen mellom de gode og de onde litt mindre forutsigbar, når man ofte blir overrasket over hvilken dreining universet tar.
Les Barnevakten anmeldelse

Orion og Mørket

Amerikansk animasjonsfilm, 2024
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En fin og underholdende film om barn og frykt og hva det betyr å være modig. Orion er noe mer angstfylt enn barn flest, men det er nok mange barn der ute som vil kunne kjenne seg igjen i denne mørkredde og lettskremte gutten. Filmen bruker noe overdrivelse og humor, uten å gjøre narr av det reelle problemet Orion har. Filmen har i utgangspunktet et ganske solid budskap og tematikk rundt det å være modig og overkomme frykt, og hva det egentlig betyr. Dessverre mister filmen litt fokus underveis, både på Orions reise og på budskapet historien vil frem til. Ting blir litt forvirrende, spesielt når filmen begynner å hoppe i tid og sted og bryter ut av historien, og det endres på hvem som forteller. Likevel er dette en fin film å se, med underholdning og et fint budskap som kommer greit frem.
Les Barnevaktens anmeldelse

Apekongen

Amerikansk/kinesisk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En spennende og underholdende film inspirert av den kinesiske klassikeren Reisen mot Vest fra 1600-tallet, og da spesielt figuren Sūn Wùkōng, apekongen. Selv om figurene selv er i en noe standard stil, så er alt rundt dem visuelt imponerende og artistisk gjennomført. Tidvis blir deler av handlingen fortalt i en mer tegneserieaktig stil som også er veldig fin. Det kunstneriske i stilen går av og til litt tapt i lysshow og effekter. Det er litt symbolsk på det generelle problemet i filmen; det meste overskygges av fart og spenning. Budskapet handler om inkludering og tilhørighet, å finne sin plass i samfunnet. Å velge mellom rett og galt er også et viktig tema, og begge de to hovedpersonene må ta vanskelige valg underveis. Filmen mangler bare litt på å bli veldig god, men tilbyr god underholdning og et fint budskap for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Småspioner: Armageddon

Amerikansk eventyr, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En gøy og spennende film som generelt dessverre mangler litt kvalitet. Men for mange barn vil nok denne likevel være en hit. De to barna som er hovedpersoner er sjarmerende, smarte og morsomme. Selv om de småkrangler en god del, og er uenige om mye, så hjelper de hverandre alltid. Moralsk har de to veldig forskjellig syn på rett og galt; Tony synes det er helt greit å jukse og bruke triks for å vinne, mens Patty er veldig opptatt av å gjøre det rette. Det er gjennom Patty at filmen stort sett leverer sitt budskap; hvor viktig det er å ikke bare vinne, men å vinne på riktig måte. Filmen er god underholdning, det er mye fart og spenning, og den har et klart og godt budskap. Men karakterene er litt for ensidige og plottet litt for enkelt til å hevde seg blant de beste familiefilmene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jakten på ‘Ohana

Amerikansk eventyr, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

En varm, morsom og spennende familiefilm fra Hawaii, med skattejakter, sjørøvere og vakker natur. Filmen har også mye varme og fokus på å forstå og være snill med hverandre. Pili som hovedperson er litt annerledes og en man fort blir glad i. Hun passer ikke inn i en typisk jenterolle, uten at dette eller kjønnsroller generelt blir gjort til et tema. Pili får bare lov til å være seg selv. Filmen har kanskje mest av interesse for barn fra 9-10 år og oppover, men det er ingenting som er upassende for yngre barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en oppfølger fra 2015 som også er på Netflix.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Emojifilmen

Emojifilmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Skjermhverdagen bringes til live i denne komedien om emojien Anton som havner på eventyr i mobilens moderne univers. Filmen har humor, varme og et godt budskap, og byr på fin underholdning for hele familien. Dette er ikke en toppfilm, men likevel en frisk og fantasifull animasjonsfilm som tar mobilverdenen og mange av nåtidens trender på kornet på en måte som er både sjarmerende og morsom, blandet med en liten dose hjertevarme. Filmen har et fint budskap om lojalitet, vennskap og å være stolt av den man er.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Boss Baby

The Boss Baby

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

The Boss Baby er en helsprø historie om syv år gamle Tim som får en ny lillebror – iført dress og stresskoffert. Filmen har en spennende tematikk som kan hjelpe barn med å bearbeide følelser knyttet til søskenkjærlighet og foreldres oppmerksomhet. Det er forfriskende å se en film med et originalt konsept, og selv om historien faller inn i kjente handlingsmønstre etterhvert, så beholder den likevel preget av originalitet. Filmen er full av sprø scener og mye humor og spenning, og egner seg utmerket for hele familien, selv om den ikke når opp til de aller beste filmene i sjangeren.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hunder, barn og Kraków

Polsk romantisk komedie, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 7 år

Sjarmerende og morsom romantisk komedie om Magda, som er redd hunder og får livet snudd på hodet når hun drar til Kraków og møter Krzysztof, sønnen Karol og hunden Trombone. Denne filmen er kanskje ikke blant de aller beste romantiske komediene, men den har en uimotståelig sjarme som gjør dette til en veldig koselig filmopplevelse for hele familien. Filmen fine budskap forteller oss at hverdagen kan bli enklere og bedre hvis man aksepterer at man ikke kan planlegge og kontrollere alt. I tillegg er det fine budskap om å kjempe for det man vil ha, fellesskap, lojalitet og verdien av å hjelpe hverandre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Reddet av Ruby

Amerikansk drama, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer for barn fra seks år

Politimannen Dan slår seg sammen med den tidligere gatehunden Ruby for å oppnå drømmen om å bli tatt opp i hundepatruljen i Rhode Island i denne koselige filmen for ungehundeelskere. Historien har mye fokus på positiv oppmuntring, at alle fortjener en sjanse til, viktigheten av å stole på hverandre – og at selv om ting virker vanskelig, så kan det lønne seg å ikke gi opp. Filmen er inspirert av en sann historie, og har et fint budskap om å ikke gi opp dyr som er litt rampete og ikke har fått skikkelig oppdragelse. Filmen fremstår imidlertid som enkelt laget, og manuset er ikke akkurat originalt. Men samtidig er ikke dette en film som gir seg ut for å være noe mer enn det den er – dette er en koselig og positiv film om en artig hund som mange barn vil ha glede av å se.
Les Barnevaktens anmeldelse

Storkene

Amerikansk komedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Storkene går hardt ut for å være en helsprø historie som ikke tar seg selv så høytidelig. Alt som foregår er ganske absurd, med alt fra maskiner som lager babyer til ulver som krysser havet i ubåtformasjon. Egentlig er dette en god idé – filmer som dropper all seriøsitet og bare lar fortellergleden boble er det for få av. Så dette er morsom underholdning for barn, men hva i all verden vil egentlig denne filmen fortelle? Storkene ønsker å fremme verdien av å tilhøre en familie, men ender med opp med å bli en snodig greie der storker lager babyer med maskiner og styrer på med mye rart.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ja-dag

Amerikansk komedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Passer for barn fra syv år

En morsom og litt sprø feelgood-film som passer for hele familien, uten at den gir så mye mer enn lett underholdning. Ja-dag er en fin film, som av og til går litt over i det urealistiske, men uten at det går alt for langt. Den tar opp problemstillinger mange familier kan kjenne seg igjen i, og er rettet mot både voksne og barn i familien. Det er få muligheter til å kjede seg siden karakterene og handlingen stadig er i bevegelse. Det er nok av klisjeer og en historie man nok føler man har sett og hørt litt før, men filmen unngår de alt for sentimentale øyeblikkene man kanskje forventer seg i en amerikansk familiefilm, og føler ikke behov for å overforklare tema eller budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Nimona

Amerikansk/britisk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

En flott og underholdende film som kombinerer spennende handling med en fin animasjonsstil, mye humor og karakterer man blir glad i. Filmen er satt i et univers som er blanding av eventyr og science fiction med en god dose inspirasjon fra middelalderen. Det er riddere og adel i et høyteknologisk samfunn, som lever i frykt for monstre utenfor veggene, og denne frykten virker også å være det som holder samfunnet noe lukket og klasseskillene ved like. Filmens hovedpersoner er fremstilt på en veldig menneskelig måte, og de gjør ikke alltid de beste moralske valgene. Både ridderen Ballister og den hamskiftende og vittige Nimona sliter med vonde følelser over måten de har blitt behandlet på av samfunnet og utfordrer egne grenser i møte med sine og andres mørkere sider. I bunnen er de likevel gode rollemodeller som vil gjøre det rette og som bryr seg om andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Laputa – Himmelslottet

Japansk animasjonsfilm, 1986
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 9 år

En visuelt imponerende og actionpreget film, med mye humor og varme. Drømmen om og jakten på himmelslottet Laputa handler om hovedpersonenes familiehistorier og å finne svar for seg selv. For andre handler det om makt og grådighet, siden Laputa ryktes å holde krefter som kan brukes til å få makt og kontroll. I stor grad handler filmen om det gode mot det onde, og det er tydelige helter og skurker. Samtidig finnes det også personer som havner litt midt i mellom, og filmen unngår slik å bli for enkel i sitt budskap. Filmen er actionpreget og bruker mye humor, men samtidig er det også mye varme i historien, og flere tilfeller av folk som hjelper hverandre og bryr seg om hverandre, også i noen tilfeller hvor man ikke forventer det. Filmen er visuelt imponerende og har mye fin humor, som kan passe for både barn og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Chihiro og heksene

Japansk tegnefilm, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien. Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner. Filmen åpner for undring og refleksjon, og den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv.
Les Barnevaktens anmeldelse

Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne? Dette er også imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo. Aldersgrensen er seks år, men egentlig passer den best for litt eldre barn og ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lego Batman-filmen

Lego Batman-filmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense seks år, anbefales fra ni år

Befriende useriøs og absurd komedie, der Lego-universet gir anledning til å fortelle en historie som tar fullstendig av. Men filmen har også et budskap som gjør den til mer enn bare underholdning. Alt de sprøe som skjer har utgangspunkt i en dyp sårhet i Batman – han mistet foreldrene sine som barn og er nå helt alene i verden, med unntak av tjeneren Alfred. Samtidig har han et oppblåst ego som fører til at han stenger alle andre ute. Og det er bare ved å forandre seg og åpne seg opp for samarbeid, vennskap og en ny familie at han kan redde Gotham.
Les Barnevaktens anmeldelse

Le Mans 66

Ford v Ferrari

Amerikansk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Gripende drama om utviklingen av Fords revolusjonerende racerbil har strålende bilscener og flott mellommenneskelig tematikk. Filmen er basert på en sann historie, og handlingen foregår i årene frem til 1966, da Ford for alvor var klar til å utfordre de tilsynelatende uslåelige bilene til Ferrari. De som kjenner historien vil derfor vite hva som skjer, men det tar ikke vekk noe av dramatikken. Scenene med bilkjøring er imponerende, og motorbrølene dirrer helt inn til ryggmargen. Bilentusiaster vil storkose seg, og selv de mest skeptiske kan komme til å trekke på smilebåndet. Kombinasjonen av realistiske bilscener sammen med et gripende og innsiktsfullt drama, gjør Ford v Ferrari til en film vi varmt anbefaler.
Les Barnevaktens anmeldelse

True Spirit

Amerikansk drama, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ti år

True Spirit er en film som handler om å overvinne frykt og følge sine drømmer, uansett hvor umulige de virker. At filmen er basert på en sann historie gjør bare dette budskapet sterkere og mer inspirerende. Historien i seg selv er veldig interessant, og er et fascinerende innblikk inn i tenkemåte og personlighet hos de som tar utfordringer som folk flest ikke engang ville tenkt på. Det en spennende og fin historie, med mye varme og fokus på familie og samhold. Filmen bruker musikk og humor på en god måte, og visuelt er filmen tidvis veldig imponerende, og viser frem havet både på sitt vakreste og mest skremmende. Samtidig mangler det litt for å bli en skikkelig god film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ungdom

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer best for ungdom

Spider-Man: Into The Spider-Verse er på mange måter en nyskapende film. Filmskaperne har tatt i bruk tegneseriens virkemidler i fullt monn, med stilsikker og lekker animasjon som gjenspeiler stilen i de mange tegneseriebladene fra Marvel-universet. Man har til og med tatt i bruk snakkeboblene, og samlet er resultatet blitt et originalt filmuttrykk som oppleves friskt og spennende. Historien er full av humor og parodi, og det er noen sekvenser som er svært morsomme. Det er også mye godt budskap, som alt stammer fra karakterenes personlighet og skjebne. Selv om filmen trygt kan ses av barn fra ni år, så er nok tema, humor og den generelle stilen best egnet for tenåringer og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Karate Kid

Amerikansk sportsdrama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

The Karate Kid er Harald Zwart sin nyinnspilling av klassikeren med samme navn fra 1984, en film som de fleste som var unge på den tiden husker. Resultatet er blitt en godt laget film som helt sikkert vil begeistre dagens ungdom. Historien er i stor grad den samme som i originalen, men samtidig er en rekke elementer blitt fornyet, slik at filmen fremstår som friskere og smartere enn de fleste nyinnspillinger. Filmens tema fokuserer i stor grad på den indre kampen i Dre. Den unge gutten må tilpasse seg et land med et nytt språk, en helt annen kultur og en tilværelse der han nesten ikke har noen venner. Men Dre har stor indre styrke, og etter hvert som vennskapen med Mr. Han utvikler seg lærer Dre mer enn Kung Fu. Han forstår at han styrer sin egen skjebne, og det er opp til ham selv om han vil gi opp eller om han vil kjempe for å vinne den respekten han fortjener.
Les Barnevaktens anmeldelse

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Glass Onion er oppfølgeren til Knives Out, om detektiven Benoit Blanc som involveres i ett nytt mysterium, med en ny gruppe mistenkte. Som den første filmen, er også oppfølgeren sterkt inspirert av Agatha Christie og lignende mordmysterier, men med en mer moderne setting og humoristisk vri. Den har en parodisk følelse, som føles nærmest som en hyllest til krimsjangeren. Filmskaperne bruker også overdrivelse til å sette mye i dagens kulturlandskap på spissen, på en morsom og intelligent måte. Denne oppfølgeren lever opp til den første, og kanskje til og med overgår den.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den første filmen om detektiven Benoit Blanc, Knives Out, er også på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelse av Knives Out

Fucking Åmål

Svensk drama, 1998
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

En sterk, viktig og god film om tenåringers utforskning av egen identitet og seksualitet fra 1998. Denne filmen er rå og realistisk, og på mange måter ganske mørk. Filmen var ganske omdiskutert når den kom ut, og er fortsatt i dag ganske provoserende og tankevekkende på flere måter. Til tross for dette, har også historien noe uskyldig og fint ved seg. Både Elin og Agnes vil gjerne være voksne og modne, men er fortsatt barn med drømmer og håp, som bare prøver å finne ut hvem de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rutete Ninja

Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer for ungdom

Dansk animasjonsfilm med superdrøy og grov humor, men også et overraskende godt budskap. Aldersgrensen er tolv år på grunn av svært mye innhold som kan virke forstyrrende på barn. Rutete Ninja er overhodet ikke en film for barn, ettersom filmen er en sammenhengende strøm av bannskap, grove vitser, mobbing, nedverdigelser, fyll og rør og mye, mye mer av samme sorten. Men om man ikke blir støtt av den krasse humoren, så gir den også en overraskende effektiv måte å formidle et solid budskap på. Her handler det nemlig om å stå opp for seg selv og å ta ansvar for å rette opp urett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Forrest Gump

Amerikansk drama, 1994
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Gjennom tre turbulente tiår rir Forrest på en bølge av begivenheter som fører ham fra å bli stemplet som en evneveik person til å bli en berømt fotball stjerne, fra Vietnam-helt til rekekonge, fra æresbevisninger i Det Hvite Hus og inn i armene til hans store kjærlighet, Jenny. Forrest blir selve symbolet på en æra. Hans store hjerte forstår mer enn hans begrensede IQ. Seks Oscar-statuetter ble det på denne filmen som har rørt manges hjerter.

Mean Girls

Mean Girls

Amerikansk komedie, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Når tenåringsjenten Cady flytter hjem til USA etter å ha bodd i Afrika i mange år, oppdager hun at high school kan være mye mer krevende enn den villeste villmark. Denne klassiske tenåringskomedien er svært morsom og treffer ungdoms hverdag midt på spikeren med bitende satire og aktuell tematikk. Ved hjelp av komikk og overdrivelser klarer filmen på en flott måte å vise ungdommers identitetssøken, usikkerhet og sosiale utforsking. Filmen viser den destruktive kraften til blant annet sosiale klikker, baksnakking og utestengelse, og samtidig hvordan man kan ordne opp og lære av sine feil. Merk at filmen har mye ufint språk, seksuelle referanser og viser alkoholforbruk og noe slåssing. På den annen side er alt dette skildret med komediens overdrevne virkemidler, så filmen fremstår som passende for ungdom, som er målgruppen for denne filmen. Filmen er imidlertid gitt aldersgrense seks år, og anses ikke som skadelig for barn fra skolealder.

The Pirates: The Last Royal Treasure

Koreansk actionkomedie, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Helsprøtt og friskt sjørøvereventyr med mye sjarme passer fint til en uhøytidelig filmkveld for ungdom. Denne koreanske actionkomedien har en fullstendig virkeligsfjern historie, men kompenserer for det med humor og sjarme i bøttevis. Karakterene er sprø og morsomme, de mange fektekampene er fartsfylte og spennende – og temaet med sjørøvere og banditter er friskt og artig. Piratene har også en sterk, kvinnelig leder, og i måten hun setter seg i respekt – og får respekt – ligger det et godt og tydelig budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vinden stiger

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

Unge Jiro drømmer om å fly. Men en nærsynt gutt kan ikke bli pilot, så han setter seg derfor som mål å bli flykonstruktør. Historien foregår i mellomkrigstiden, og historien om Jiro bygger på faktiske hendelser og personer. Jiro selv er delvis inspirert av Jiro Horikoshi, ingeniøren som utviklet jagerflyet Zero som ble brukt av Japan i andre verdenskrig. Filmen forteller en storslått historie som ikke fokuserer på det storpolitiske spillet i en turbulent tid, men derimot på enkeltmenneskene som forsøker å leve. Det er drømmen som driver Jiro videre, som får ham gjennom studiene, skaffer ham anseelse i firmaet, hjelper ham gjennom politisk forfølgelse og gir ham støtte i kjærlighet og sorg. Det er en historie som gir oss innsikt, stimulerer til refleksjon og oppmuntrer oss til å drømme. Filmen gir et veldig interessant perspektiv på mellomkrigstiden i et land som var vår fiende på denne tiden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Møte på Valmueåsen

Japansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense tillatt for alle)

Året er 1963. Den unge jenten Umi møter den populære gutten Shun, og romansen blomstrer mellom dem, og alle tror de vil bli et søtt kjærestepar. Etter hvert forstår Umi og Shun at de har en bakgrunn ingen av dem kjenner fullt ut, og at deres skjebner er flettet sammen i en historie om vennskap og kjærlighet som har røtter langt tilbake i tid. Møte på Valmueåsen er en fantastisk film. Det er som å pakke opp en presang som åpenbarer stadig flere skatter etter hvert som man utforsker den. I starten vet ikke vi så mye om de ulike karakterene, men etter hvert får vi innblikk i stadig flere sider ved deres personlighet og historie – samt i det japanske samfunnet på denne tiden. Dette fører til at den forholdsvis enkle grunnhistorien holder oss nysgjerrige helt til slutten, mens vi stadig får informasjon som endrer vårt forhold til kjærlighetshistorien mellom Umi og Shun. Det er vakkert fortalt, og animasjonen er aldeles utsøkt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jurassic Park

Amerikansk actioneventyr, 1993
Anbefales fra tolv år

Den første Jurassic Park-filmen er en milepæl i filmhistorien, og den er like vellaget og underholdende som den var banebrytende for dataanimerte spesialeffekter. Den eksentriske milliardæren John Hammond bygger opp en temapark med genetisk klonede dinosaurer, men når han inviterer tre paleontologer for å inspisere parken før åpning, går alt fryktelig galt, og snart har de et gjenopplivet eksemplar av T-Rex i hælene. Filmen har et klart budskap om hva som kan skje om man tukler med naturen. I løpet av filmen skildres noen voldsomme dinosaurangrep, men alt er uten mye blod og gørr. Og filmen har selvfølgelig den svært så berømte vannglass-scenen som er like spennende i dag som da filmen hadde premiere i 1993.
På Netflix finner du alle de tre Jurassic Park-filmene.

Twilight-serien

Amerikansk filmserie, 2008-2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Bella og trekantdramaet mellom henne, vampyren Edward og varulven Jacob har begeistret ungdom over hele verden. Den vellykkede filmatiseringen av hele bokserien er tilgjengelig på Netflix.
Les Barnevaktens anmeldelser av Twilight-filmene


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.


Hjelp til lærere