Rive-Rolf krasjer internett

Gode familiefilmer på Viaplay

Vi hjelper deg med å finne de gode titlene på Viaplay til filmkvelden med familie og venner.

Merk at Viaplay jevnlig bytter innhold og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. Anbefalingene er hentet fra filmene som kan ses som en del av Viaplay månedsabonnement. Viaplay har i tillegg mulighet for å kjøpe og leie en rekke andre filmer gjennom Viaplay Store.

For de yngste

Kutoppen

KuToppen

Norsk barnefilm, 2018
Anbefales for de yngste barna
Her er en fin film for de yngste, der vi møter de kjente karakterene fra bondegården i Dyreparken i Kristiansand. Det er en kort og grei historie med et godt budskap for barn. Gjennom filmen lærer Klara at hun ikke må stå på en scene for å være en stjerne, og i tillegg er det mye fint budskap om vennskap, å ha tro på seg selv og andre, og verdien av å være hjelpsom, for å nevne noe. Filmen formidler historien på en fin måte til de yngste, der de ulike karakterene tilbyr forskjellige perspektiver på tematikken, og samlet får vi en fin blanding av humor, litt spenning og fin musikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ferdinand

Ferdinand

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Anbefales for hele familien
Sjarme, humor og et tydelig og flott budskap om vennlighet og fred gjør dette til en film som anbefales for hele familien. Vi blir kjent med en artig ung okse som stiller spørsmål om sin plass i livet, og som inntar et tydelig standpunkt mot vold og forutinntatte holdninger. I det hele tatt fremstår Ferdinand som et flott forbilde for et ungt publikum. Budskapet presenteres i en underholdende innpakning, der vi presenteres for en rekke morsomme karakterer. Her er det duket for fart, spenning og mye sprø og smart humor. Dette er kort sagt en svært solid og vellaget familiefilm, velprodusert og gjennomtenkt i alle ledd.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mary Poppins vender tilbake

Mary Poppins vender tilbake

Amerikansk familiefilm, 2018
Anbefales for hele familien
Mary Poppins kommer tilbake for å hjelpe en ny generasjon i familien Banks med å se lyst på livet i denne morsomme og musikalske familiefilmen. Jane og Michael var de to barna Mary Poppins kom for å hjelpe i Julie Andrews sin skikkelse i den klassiske filmen fra 1964. I denne nye filmen er Jane og Michael blitt voksne, men livene deres er ikke helt enkle. Det blir mange flotte sangnumre, en fantasifull historie og litt spenning i den nye filmen med den magiske barnepiken Mary Poppins. Noen scener er spennende, men ingenting er så skummelt at det ikke egner seg for de yngste barna. Samtidig er både historie og humor tilrettelagt for alle aldersgrupper, så her kan alle fra minstemann til oldemor kose seg foran skjermen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flåklypa-filmene

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norske familiefilmer, 2013/2015/2018
Anbefales for hele familien
I Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg.
Les Barnevaktens anmeldelse

I Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er det igjen et veddeløp det handler om. Krangelen med nabobygda Slidre om hvilken bygd som er den beste, har pågått i årevis, og hva er vel bedre enn et godt gammledags veddeløp for å avgjøre tvisten?
Les Barnevaktens anmeldelse

I 2018 tok det av i Flåklypa, da Solan og Ludvig reiste helt til månen i Månelyst i Flåklypa. Historien er helsprø, koselig og morsom, men samtidig er det nok den svakeste spillefilmen om Flåklypa så langt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Rive-Rolf krasjer internett

Rive-Rolf krasjer internett

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Anbefales fra seks år
Bli med Rive-Rolf og Vanilje på et spennende, hjertevarmt og morsomt eventyr som presenterer dilemmaene med nettbruk på en smart og engasjerende måte. Med humor og innsikt lar denne filmen både barn og foreldre kjenne på sitt forhold til nettbruk på en måte som stimulerer til samtale og understreker viktigheten av å være åpen og ha tillit til hverandre. Filmen er et glimrende utgangspunkt for en samtale om livet på nett, men det er en mulighet for at barn kan misforstå noen elementer, så vil vi oppfordre foreldre til å snakke om filmen med barna. Den beste og morsomste sekvensen i hele filmen er for øvrig da Vanilje drar til Disney sin nettside, og vi får servert selvironi av beste sort, samt et par veldig gode og morsomme poeng.
Les Barnevaktens anmeldelse

Shrek

Amerikansk komedie, 2001
Anbefales fra seks år
Shrek har levd hele livet for seg selv. Han er tross alt et stort stygt troll som skremmer vettet av folk, tenker han selv. Shrek synes han har det fint, men da han møter et pratsomt esel som ikke bryr seg om at Shrek er et grønt troll, blir det starten på en personlig forandring som involverer en eventyrlig og morsom reise, samt en prinsesse med navn Fiona. Dersom man ønsker å ha en samtale med barn om selvbilde, så kan denne populære animasjonsfilmen være et godt utgangspunkt. Shrek lever med en tro på at han er et utskudd, og selv om livet hans forandrer seg når han åpner seg for nye vennskap, så sliter han fortsatt med usikkerheten. Og når vi får vite prinsesse Fiona sin hemmelighet, blir spørsmål om skjønnhetsidealer svært så aktuelle.
Du finner for øvrig også Shrek 2 og Shrek den Tredje på Viaplay

Antz

Antz

Amerikansk komedie,1998
Anbefales fra syv år
Alt går galt for den nevrotiske mauren Z når han prøver å bryte ut fra det totalitære samfunnet i maurtuen og samtidig få den vakre prinsessens oppmerksomhet. Denne klassiske filmen er blant de første helaftens datanimerte filmene, og var med å definere sjangeren. Antz tilbyr flott underholdning for hele familien, med mye humor og spenning. Merk at det er en del vold i filmen, der maurene blant annet kriger mot termitter i kamper der det går ganske hardt for seg. Dette er likevel skildret med tegnefilmens virkemidler, men filmen anbefales ikke for de yngste barna.

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Anbefales fra syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en oppfølger fra 2015 som kan leies på Viaplay Store. Begge disse filmene finnes også på Netflix.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Anbefales fra syv år
En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragetreneren-filmene

Amerikanske animasjonsfilmer, 2010/2014/2018
Anbefales fra syv år
(«Dragetreneren 3» anbefales fra seks år og er gitt terningkast 5)
De tre filmene om Hikken og dragen Tannlaus er flotte familiefilmer som byr på mye humor, fart og spenning – iblandet gode budskap. Hikken møter Tannlaus med en åpen og vennlig holdning, han ønsker å løse konflikter med fredelige midler og verdien av familie, samarbeid og vennskap fremheves. Alle de tre Dragetreneren-filmene er svært godt laget og vil kunne appellere til både barn, ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse av Dragetreneren
Les Barnevaktens anmeldelse av Dragetreneren 2
Les Barnevaktens anmeldelse av Dragetreneren 3

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Anbefales fra seks år
Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Dumbo

Dumbo

Amerikansk eventyr, 2018
Anbefales fra ni år
Den sjarmerende elefanten Dumbo er tilbake i en vellaget film med interessant tematikk. Denne nyinnspillingen av den gamle tegnefilmklassikeren har blitt en spennende film med et godt budskap om likeverd og verdien av ulike talenter, familie og nære relasjoner. Filmen har en rekke mørke og dramatiske scener som er noe skumlere enn det som er vanlig i Disney sine familiefilmer. Vi anbefaler filmen fra aldersgrensen på ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Aladdin

Aladdin

Amerikansk musikal, 2019
Anbefales fra ni år
Vellaget modernisering av den klassiske fortellingen byr på mye humor, en spennende handling og et flott budskap for barn og unge. Aladdin er et muntert eventyr som presenteres i musikalform, med mange flotte sanger og mer fokus på stemning enn realistiske miljøskildringer. Den mest interessante karakteren i filmen er Jasmine. Hun fremstilles som en sterk kvinne i et mannsdominert samfunn. Som prinsesse er det forventet at hun bare skal ses, men ikke høres. Men Jasmine ønsker ikke å være en «utstillingsdukke», nei, hun ønsker at hennes stemme skal bli hørt. Og dette er bare ett eksempel på hvordan Jasmine fremstår. Gjennom filmen blir hun en Disney-prinsesse som tydelig uttrykker sine meninger, står opp for riket sitt og samtidig søker kjærligheten. De moderniseringene som er gjort av eventyret fungerer veldig bra, og gir filmen en ny dimensjon for dagens unge. I tillegg er det mye god tematikk om vennskap, ærlighet, lojalitet og makt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ungdom

Searching

Searching

Amerikansk spenningsfilm, 2018
Anbefales fra tolv år
En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår nemlig hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på både godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye nyttig om nettvett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots

Britisk drama, 2019
Anbefales fra tolv år

Sterkt og vellaget drama om maktkampen mellom det skotske og engelske hoffet på 1500-tallet. Feiden mellom Mary Stuart og dronning Elizabeth I er velkjent for dem som kan sin historie, og i denne filmen får vi innblikk i de samvittighetsløse konspirasjonene mellom kongelige og adelsmenn. Her får man et lærerikt innblikk i en berømt periode i britisk historie som fokuserer på livet i den øverste makteliten, og spesielt på kvinner som de øverste lederne. Skildringen er både fascinerende og interessant, og kan vekke nyttige og gode refleksjoner. Det tegnes også et tydelig og godt bilde av hvordan religion er blitt misbrukt gjennom historien for å både undertrykke og oppnå makt. Som et startpunkt for refleksjon og læring om engelsk historie, likestilling og maktkamp generelt, er denne filmen midt i blinken. Aldersgrensen er satt til tolv år på grunn av flere skildringer av drap og noen seksuelle scener. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen, og barn like over aldersgrensen som skal se filmen kan gjerne forberedes på at filmen skildrer mørke og kyniske sider av mennesket.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jurassic Park

Amerikansk actioneventyr, 1993
Anbefales fra tolv år
Den første Jurassic Park-filmen er en milepæl i filmhistorien, og den er like vellaget og underholdende som den var banebrytende for dataanimerte spesialeffekter. Den eksentriske milliardæren John Hammond bygger opp en temapark med genetisk klonede dinosaurer, men når han inviterer tre paleontologer for å inspisere parken før åpning, går alt fryktelig galt, og snart har de et gjenopplivet eksemplar av T-Rex i hælene. Filmen har et klart budskap om hva som kan skje om man tukler med naturen. I løpet av filmen skildres noen voldsomme dinosaurangrep, men alt er uten mye blod og gørr. Og filmen har selvfølgelig den svært så berømte vannglass-scenen som er like spennende i dag som da filmen hadde premiere i 1993.
På Viaplay finner du alle de tre Jurassic Park-filmene.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

Amerikansk actioneventyr, 2019
Anbefales fra tolv år
Storslagen avslutning på Avengers-serien er «må se» for superheltfans. Heltene blir mer personlige og innsatsen er skyhøy i det som er blitt en kruttsterk siste kamp for de mange superheltene i Avengers.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk actioneventyr, 2017  
Anbefales fra ni år 
Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri. Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet. Hele Hobbiten-trilogien er nå tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rutete Ninja

Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm, 2018
Passer fra tolv år
Rutete Ninja er en kjempemorsom dansk animasjonsfilm, men humoren er superdrøy og grov, samtidig som budskapet er overraskende sterkt og godt. MERK: Aldersgrensen er tolv år på grunn av svært mye innhold som kan virke forstyrrende på barn. Dette er overhodet ikke en film for barn, ettersom vi får servert en sammenhengende strøm av bannskap, grove vitser, mobbing, nedverdigelser, fyll og rør og mye, mye mer av samme sorten. Men om man ikke blir støtt av den krasse humoren, så gir disse virkemidlene også en overraskende effektiv måte å formidle et solid budskap på. Her handler det nemlig om å stå opp for seg selv og å ta ansvar for å rette opp urett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Les også

Strømmetjenester med filmer og serier for barn