Gode familiefilmer på Viaplay

Vi hjelper deg med å finne de gode titlene på Viaplay til filmkvelden med familie og venner.

Annonse


Oppdatert 14. oktober 2022: Merk at Viaplay jevnlig bytter innhold og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. Anbefalingene er hentet fra filmene som kan ses som en del av Viaplay månedsabonnement. Viaplay har i tillegg mulighet for å kjøpe og leie et stort utvalg filmer gjennom Viaplay Store.

For de yngste

Bamse og Tyvenes by

Bamse og Tyvenes by

Svensk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

I landsbyen til Bamse hersker idyllen. Bamse og vennen Lille Hopp planlegger bursdagsfest for Skallmann, og alle er inviterte. Men det finnes én lurendreier. Snart har Reinart Rev lurt noen gamle tyver med på sin onde plan – å kidnappe Farmor slik at hun ikke kan lage dunderhonning som gjør Bamse sterk, og så kapre toget med verdens største godteritransport. Bamse og Tyvenes by er en kort og passe spennende tegnefilm for de yngste. Filmen handler egentlig om hvor lett det er å gjøre dumme ting hvis man ikke får være med, og hvor viktig og bra det er å ha mange og gode venner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Torden & Magi

Torden & Magi

Belgisk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Dette er er en frisk og vellaget belgisk animasjonsfilm som sjarmerer med sine morsomme karakterer, friske tryllekunstner-triks og artige påfunn. Spesielt godt liker vi den «onde» nevøen. Han starter rolig i sine forsøk på å tømme det gamle huset, men når han møter motstand – og i tillegg er superallergisk mot katter – blir han stadig sprøere i sine utspekulerte planer. Filmen formidler et greit budskap om verdien av samarbeid og det å tilhøre en familie (selv om man ikke er i slekt). Barn får også et fint innblikk i hvordan skepsis til nye som kommer inn i en etablert gruppe kan skygge over det som kan bli et flott vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mirakel (Wonder)

Amerikansk drama, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra fem år

Auggie er ikke en vanlig tiåring. En arvelig genfeil gjør at mange tenker på ham som et slags misfoster når de ser ansiktet hans. Når han endelig begynner på skolen etter noen år med hjemmeskole, blir det et veldig tøft, men også et lærerikt og oppbyggende år. Dette er en striglet Hollywood-film som spiller på følelsene våre som en velstemmet fiolin, men selv om det blir noen klisjeer lykkes filmskaperne med å formidle en rørende og sterk film man seint vil glemme.
Se Barnevaktens filmoppgaver om Mirakel

Nanny McPhee og det store smellet (Nanny McPhee returns)

Britisk komedie, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra fem år

Nanny McPhee må hjelpe til med å redde gården til familien Green i denne friske komedien som passer flott for barn i skolealder. Rammehistorien er ikke spesielt original, men de enkelte scenene er friske og fulle av humor og morsom magi som helt sikkert vil treffe målgruppen. Samtidig er filmen godt laget og budskapet er mangesidig og lærerikt. Dette er en super film for barn mellom fem og tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en vellaget, lattervekkende og varm film om bjørnen Paddington som er på søken etter et nytt hjem. Strålende animasjon, hjertevarme og herlig humor gjør dette til en super familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den like gode oppfølgeren er også på Viaplay.
Les vår anmeldelse av Paddington 2

Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr

Operasjon Nordpolen

Amerikansk (m.fl.) animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Bli med på et friskt og kaldt arktisk eventyr med polarreven Svippen, som drømmer om å bli en av de populære og verdsatte posthundene som leverer pakker til alle som bor i og utenfor Tundravåg. Operasjon Nordpolen – Svippen på eventyr er er et godt eksempel på en film for barn og unge som ikke bare legger til et platt budskap, noe som er litt for vanlig i denne typen filmer, men som faktisk bygger historien rundt et godt budskap. Alle de sentrale karakterene, både de gode og de onde, har et felles personlighetstrekk som ødelegger for dem; de ønsker anerkjennelse og berømmelse – og de lukker øynene for realitetene i sine forsøk på å oppnå det de vil. Og for Svippen sin del er det først når han gradvis forstår at alt blir bedre om han bare er seg selv, at ting begynner å bli bedre, og at andre får større tro på ham. Tematikken rundt selvbilde er også spennende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragetreneren

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Filmene om Hikken og dragen Tannlaus er flotte familiefilmer som byr på mye humor, fart og spenning – iblandet gode budskap. Hikken møter Tannlaus med en åpen og vennlig holdning, han ønsker å løse konflikter med fredelige midler og verdien av familie, samarbeid og vennskap fremheves. Dragetreneren er svært godt laget og vil kunne appellere til både barn, ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse
Du finner også Dragetreneren 2 og Dragetreneren 3 på Viaplay

Det elleville nøttekuppet

Amerikansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Det egoistiske ekornet Egon er en ordentlig nøttetyv, og er ikke interessert i å hjelpe andre enn seg selv. Men når han kastes ut av parken begynner en personlighetsforvandlende reise der han lærer å sette andre foran seg selv. Og underveis må han gå i spissen for å gjennomføre et ellevilt nøttekupp for å sikre alle dyrene mat til vinteren. Dette en fartsfylt og morsom film for barn og unge.
Les Barnevaktens anmeldelse

Milo – Månens vokter

Milo - Månens vokter

Fransk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dette er en ambisiøs fransk tegnefilm som tar for seg verdens store spørsmål om det onde og det gode. Gir både barn og voksne noe å tenke på, samtidig som den er spennende. Historien tar for seg hele universets tilblivelse og eksistens, og gir oss innblikk i enkeltmenneskers skjebner og viser hvordan enkeltpersoner må våge å møte utfordringer for at verden skal være et godt sted for alle. Samtidig er alt tilpasset barn og deres fantasi, og presentert med vakker animasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Croods

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Passer fra syv år

Det beste med Croods er hovedpersonen Eep. Blandingen av ytre og indre styrke, eventyrlyst og naiv nysgjerrighet gjør Eep til en frisk og kul jente – en type karakter vi gjerne vil se mer av i filmer for barn og unge. Utover dette er er Croods en enkel og kommersiell film, men animasjonen er svært god og som lett og morsom underholdning duger dette i massevis.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den sprø og fargerike oppfølgeren Croods – En ny tid er også på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pjokken i flokken

Pjokken i flokken

Australsk animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Filmen byr på humor, spenning og et passende budskap for barn, og er til tider morsom underholdning, men generelt er kvaliteten bare så som så. Dette er en film med mye sprø humor som helt sikkert vil more et ungt publikum. De fleste karakterene er klin kokos, og det skjer så mye rart at latteren nok vil sitte løst hos unge seere. Den har også et fint budskap om å være seg selv, men det er for langt opp til de beste animasjonsfilmene i sjangeren til at vi kan gi høyere enn terningkast tre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den fantastiske Mikkel Rev (Fantastic Mr. Fox)

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne dukkefilmen er en original og underholdende tolkning av den kjente barneboken til Roald Dahl. Det er ingen typisk familiefilm, og vil kanskje ha størst appell blant voksne, men filmen er god og anbefales for barn fra seks år. Filmen er flott laget, der stop-motion teknikk er blitt brukt for å gi de håndlagde dukkene liv. I tillegg er budskapet om den arrogante rakkeren Mikkel Rev som til slutt innser at han trenger hjelp og støtte for å rette opp i kaoset han skaper, svært godt og lærerikt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Bigfoot

Familien Bigfoot

Belgisk animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Bigfoot og sønnen Adam er tilbake i en underholdende og morsom film. Historien er helsprø, og spesielt dette at Bigfoot og Adam har evnen til å snakke med dyr skaper mange veldig morsomme scener. Barn får også et fint budskap om at en person kan gjøre en forskjell dersom man engasjerer seg. Vi får også et veldig tydelig miljøbudskap, der verdien av å bevare naturen fremheves. Vi tror dette er en film mange barn vil kose seg med. Men utover en sprø friskhet i historien, er ikke dette en film som skiller seg veldig ut sammenlignet med andre filmer i sjangeren.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Operasjon Mørkemann

Operasjon Mørkemann

Norsk spenningsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en vellaget norsk film for barn på mellomtrinnet, som får et mysterium som de kan klare å løse i løpet av filmen, men som samtidig byr på noen overraskelser. Filmen har noen svakheter, men dette går ikke utover underholdningsverdien for målgruppen. I tillegg lærer man litt om historie og sosiale skiller i løpet av filmen, og vi liker at skuespillerne dukker opp i løpet av rulleteksten og utfordrer seerne med noen spørsmål. Dette er et flott og artig grep for å skape videre refleksjon rundt filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kongens nei

Norsk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en sterk beskrivelse av noen av de viktigste døgnene i Norges historie. I denne filmen følger vi de dramatiske timene rundt 9. april, da Tyskland invaderte Norge og Norges regjering måtte ta stilling til hvordan de skulle håndtere situasjonen – kapitulere og legge seg under Tyskland frivillig, eller erklære krig. Kongens nei til tyskerne er en svært viktig hendelse i det norske demokratiets historie, og filmen viser hvordan Kong Haakon VII må ta svært bevisste valg ut fra hva som er hans rolle i samfunnet. Dramaet er lavmælt skildret, med forholdsvis lite action og mer fokus på personlige beskrivelser. Måten Haakon blir skildret som et helt menneske, med alt fra sine ryggproblemer til sin store omsorg for barn, er gjort på en varm og rørende måte – og mesterlig spilt av Jesper Christensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kon-Tiki

Norsk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Historien om Thor Heyerdahls fantastiske ferd over Stillehavet er blitt et storslått, spennende og visuelt imponerende eventyr. Bildene er fantastisk flotte, og havet fremstår som en mektig, uendelig vakker og til tider nådeløs naturkraft. Barn og unge kan lære mye verdifullt om bragden til Heyerdahl, men merk at filmskaperne har tatt seg friheter i forhold til hva som virkelig skjedde.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jumanji: Welcome to the Jungle

Jumanji: Welcome to the Jungle

Amerikansk actioneventyr, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år 

Når fire vidt forskjellige ungdommer må sitte igjen på skolen, så blir det starten på et vanvittig eventyr i en farlig jungelverden. I kjelleren finner de nemlig et gammelt videospill som sender dem inn i et dataspill der gruppen må samarbeide for å heve en grusom forbannelse og komme seg hjem igjen. Dette er et uhøytidelig og urealistisk eventyr laget for å more sitt publikum. Men i tillegg finnes det også et fint budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: Welcome to the Jungle

Gåsehud/Goosebumps

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julie & Julia 

Amerikansk drama, 2009
Tillatt for alle, passer fra seks år

Da Julie Powell nærmet seg 30-årsdagen, var hun nedtrykt og motløs. På leting etter en retning, eller i det minste en distraksjon, siktet hun mot et nytt mål: Å kunne lage alle rettene i de 524 oppskriftene i kokeboken «Å mestre den franske kokekunst». Hun ville gjøre det i løpet av 365 dager mens hun blogget om sine erfaringer til et stadig økende antall lesere på nettet. Dette er en koselig film som kan ses av hele familien, men som passer aller best for litt eldre barn, ungdom og voksne.

Ungdom

Slumdog Millionaire

Amerikansk/britisk drama, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Denne prisbelønte filmen er fartsfylt, dramatisk og underholdende, og inneholder alt en god historie skal – kjærlighet, lengsel og svik, samt et fascinerende innblikk i en annen kultur. Filmen klarer på en forbilledlig måte å fortelle en flott kjærlighetshistorie samtidig som den gir et realistisk innblikk i problemene i et samfunn som er i rask vekst. Det India vi blir kjent med her er eksotisk, farlig, vakkert og skittent – alt på én gang. Dette er en kvalitetsfilm av de sjeldne, men vær oppmerksom på at filmen inneholder sterke scener. Vi får se bilder av tortur, levende mennesker som brenner, og drap. Disse scenene er ikke av de mest eksplisitte, ettersom filmskaperne bruker korte klipp og unngår unødvendige nærbilder. Samtidig er scenene helt nødvendige for å skape et realistisk bilde av samfunnet, og for å vise hva som ligger bak hovedpersonene sin utvikling som mennesker.
Les Barnevaktens anmeldelse

17 igjen (17 again)

Amerikansk komedie, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Hva ville du gjort hvis du fikk sjansen til å leve om igjen de beste årene av ditt liv, og kunne rette opp alle feilene du har gjort? Denne underholdende tenåringskomedien har et godt budskap om verdien av å legge vekk egoisme til fordel for altruisme og nestekjærlighet, og har i tillegg et artig konsept, morsomme karakterer og mye sprø og hjertevarm humor som passer utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fair Game

Amerikansk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Dette vellagete dramaet viser hvordan mektige krefter i amerikansk politikk manipulerte sannheten for å forsvare krigen i Irak, og hvordan dette gikk ut over enkeltskjebner. Filmen er basert på en sann historie, og anbefales for ungdom fra 13 år. Filmen handler vel så mye om Valerie og Joe som om det internasjonale politiske spillet, og vi får et godt innblikk i personligheten til og forholdet mellom to intelligente og dyktige mennesker som jobbet tett innpå makteliten i USA. Dette tilfører filmen en ekstra dimensjon, slik at den ikke bare fremstår som et interessant politisk drama, men også som et psykologisk drama der spørsmål om lojalitet, moralsk ansvar, samhold og profesjonalitet står sentralt. I tillegg har filmen en god bihistorie som gir oss innblikk i noen irakiske skjebner.
Les Barnevaktens anmeldelse

In the heart of the sea

Amerikansk actioneventyr, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Den sanne historien som var inspirasjonen til «Moby Dick» er blitt et solid og actionfylt drama som anbefales for ungdom og voksne. Her er det bare å gjøre seg klar for skildringer av et røft sjøliv og møtet med en enorm mannevond hval. Den prisbelønnede regissøren Ron Howard leverer et storslagent drama der vi får innblikk i noen tøffe sannheter om menneskets natur.
Les Barnevakten anmeldelse

De urørlige

De urørlige

Fransk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense syv år, passer best for ungdom og voksne

Mangemillionæren Philippe er lammet fra nakken og ned og skal ansette en ny pleieassistent. Driss søker jobben fordi han må vise at han er aktiv arbeidssøker for å beholde trygdepengene. Et usannsynlig vennskap oppstår i denne oppløftende komedien om vennskap, tillit og menneskelige muligheter. Filmen er kritikerrost og har gått sin seiersgang over hele verden.

Marley and Me

Amerikansk dramakomedie, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

John og Jenny Grogan starter et nytt liv i Florida. De skaffer seg valpen Marley, og han er en ustyrlig krabat som vil prege livene deres for alltid. Historien er litt ufokusert, men sett under ett er dette en morsom og rørende dramakomedie med et godt budskap om at det ikke alltid er den eller det som gjør livet lett å leve som er årsaken til de aller beste tingene som skjer i livet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mean Girls

Mean Girls

Amerikansk komedie, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Når tenåringsjenten Cady flytter hjem til USA etter å ha bodd i Afrika i mange år, oppdager hun at high school kan være mye mer krevende enn den villeste villmark. Denne klassiske tenåringskomedien er svært morsom og treffer ungdoms hverdag midt på spikeren med bitende satire og aktuell tematikk. Ved hjelp av komikk og overdrivelser klarer filmen på en flott måte å vise ungdommers identitetssøken, usikkerhet og sosiale utforsking. Filmen viser den destruktive kraften til blant annet sosiale klikker, baksnakking og utestengelse, og samtidig hvordan man kan ordne opp og lære av sine feil. Merk at filmen har mye ufint språk, seksuelle referanser og viser alkoholforbruk og noe slåssing. På den annen side er alt dette skildret med komediens overdrevne virkemidler, så filmen fremstår som passende for ungdom, som er målgruppen for denne filmen. Filmen er imidlertid gitt aldersgrense seks år, og anses ikke som skadelig for barn fra skolealder.

La La Land

La La Land

Amerikansk musikal, 2016
Barnevaktens vurdering: Tillatt for alle, passer best for ungdom og voksne

Flotte musikalnumre, en rørende kjærlighetshistorie og en nostalgisk hyllest til Hollywoods storhetstid. Filmen er ytterst velprodusert, med fengende låter og imponerende skuespillerprestasjoner. La La Land bygger opp en varm og nostalgisk stemning gjennom filmen, der vi følger paret Mia og Sebastian sine opp- og nedturer. Det er lett å la seg rive med, både av de fengende sangene og hovedpersonenes skjebne. Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av hele familien. Historien egner seg nok likevel best for ungdom og voksne, på grunn av en tematikk som omhandler forhold mellom voksne og søken etter å sin rolle i samfunnet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Man from U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Denne filmen er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har her laget frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Humor, action og «hvem lurer hvem» gjør dette til en svært underholdende film for ungdom. Det er flere voldsscener i filmen, men alt skildres med humor og oppleves ikke urovekkende.
Les Barnevaktens anmeldelse

A Monster Calls

A Monster Calls

Spansk/amerikansk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Conor O’Malley er en ung gutt som burde hatt en bekymringsløs og lykkelig barndom. Men han er ikke så heldig. Moren er alvorlig kreftsyk, og behandlingen har ingen effekt. De voksne holder Conor litt utenfor, men han forstår alvoret. Samtidig plages Conor på skolen, noe som gjør hverdagen enda vanskeligere. En dag våkner Conor av at treet på kirkegården utenfor har blitt et digert monster. Herfra skildres et strålende og trist drama om en ung gutts håndtering av moren alvorlige kreftsykdom. Filmen lar unge og voksne reflektere over sterke og grunnleggende spørsmål knyttet til blant annet liv og død, sannhet, skyldfølelse, mellommenneskelige forhold og sinne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Les Miserables

Britisk musikal, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Denne filmversjonen av musikalen med samme navn er en storslått, rørende og inspirerende fortelling om kjærlighet, offer og frelse. Her er det bare å gjøre seg klar til en skikkelig storfilm. «Les Miserables» er basert på musikalen som i over 30 år har hatt enorm suksess over hele verden, og denne er igjen basert på Victor Hugo sitt klassiske mesterverk, romanen «De elendige» fra 1862. Denne filmen er et solid gjennomført verk, med flotte kulisser og kostymer og et stort stjernelag med skuespillere. All dialog synges, og historien drives fremover av en rekke gripende og sterke låter.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Social Network

Amerikansk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Historien om starten av Facebook er blitt god og interessant underholdning i dette dramaet. Filmen gir ikke alle svar, og forteller ikke den hele og fulle sannhet, men den tar opp sentrale tema som ambisjoner, vennskap, den destruktive måten makt kan endre en person, og hvordan de sosiale strukturene betyr noe i så mange deler av livene våre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Amerikansk thriller, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Vellaget thriller om menneskene som jobbet på oljeriggen Deepwater Horizon da katastrofen inntraff. Dette er en spennende og interessant film for ungdom. Denne skildringen har mer fokus på dramatiske eksplosjoner enn det medmenneskelige, men lykkes likevel i å skildre et intenst og spennende drama som gir et godt innblikk i en katastrofesituasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Forrest Gump

Amerikansk drama, 1994
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Gjennom tre turbulente tiår rir Forrest på en bølge av begivenheter som fører ham fra å bli stemplet som en evneveik person til å bli en berømt fotball stjerne, fra Vietnam-helt til rekekonge, fra æresbevisninger i Det Hvite Hus og inn i armene til hans store kjærlighet, Jenny. Forrest blir selve symbolet på en æra. Hans store hjerte forstår mer enn hans begrensede IQ. Seks Oscar-statuetter ble det på denne filmen som har rørt manges hjerter.

Rutete Ninja

Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer for ungdom

Dansk animasjonsfilm med superdrøy og grov humor, men også et overraskende godt budskap. Aldersgrensen er tolv år på grunn av svært mye innhold som kan virke forstyrrende på barn. Rutete Ninja er overhodet ikke en film for barn, ettersom filmen er en sammenhengende strøm av bannskap, grove vitser, mobbing, nedverdigelser, fyll og rør og mye, mye mer av samme sorten. Men om man ikke blir støtt av den krasse humoren, så gir den også en overraskende effektiv måte å formidle et solid budskap på. Her handler det nemlig om å stå opp for seg selv og å ta ansvar for å rette opp urett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Skammerens datter 2 – Slangens gave

Skammerens datter 2

Dansk/norsk eventyr, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Denne oppfølgeren til Skammerens datter (også tilgjengelig på Viaplay) fortsetter filmatiseringen av den populære bokserien med samme navn. For ungdom som er liker bøkene og kjenner historien i mer detalj, så er dette en god visualisering av et spennende og mystisk eventyrunivers som byr på gode budskap om fellesskap, familie og å finne sin indre styrke. Men man bør kjenne historien fra bøkene om man vil henge med. For de som ikke kjenner historieuniverset tar det litt tid før man får oversikt over hva som foregår.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer best for ungdom

Spider-Man: Into The Spider-Verse er på mange måter en nyskapende film. Filmskaperne har tatt i bruk tegneseriens virkemidler i fullt monn, med stilsikker og lekker animasjon som gjenspeiler stilen i de mange tegneseriebladene fra Marvel-universet. Man har til og med tatt i bruk snakkeboblene, og samlet er resultatet blitt et originalt filmuttrykk som oppleves friskt og spennende. Historien er full av humor og parodi, og det er noen sekvenser som er svært morsomme. Det er også mye godt budskap, som alt stammer fra karakterenes personlighet og skjebne. Selv om filmen trygt kan ses av barn fra ni år, så er nok tema, humor og den generelle stilen best egnet for tenåringer og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Other Guys

Amerikansk actionkomedie, 2010
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Denne filmen starter som en svært lovende actionkomedie, men dupper dessverre litt i siste tredjedel. Likevel er konseptet så morsomt og samspillet mellom Mark Wahlberg og Will Ferrell så godt at denne filmen scorer høyt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jerry Maguire

Amerikansk dramakomedie, 1996
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Jerry er sportsagenten som tar seg av de virkelig store idrettsstjernene. Men etterhvert synes han at bransjen begynner å bli litt vel kynisk. Derfor skriver han et notat hvor han avlaster sin samvittighet. Dette koster ham jobben. Men Jerry er ikke av typen som gir seg. Med bare den selvopptatte fotballspillen Rod Tidwell og sin gamle regnskapsfører og sekretær Dorothy på laget starter han sitt eget firma. Denne amerikanske klassikeren er kjent for sine mange legendariske scener, og blander humor, drama, romantikk og et godt budskap på en strålende måte.

Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk actioneventyr, 2017  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år 
Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri. Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet. Hele Hobbiten-trilogien er tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelse

Twilight-serien

Amerikansk filmserie, 2008-2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Bella og trekantdramaet mellom henne, vampyren Edward og varulven Jacob har begeistret ungdom over hele verden. Den vellykkede filmatiseringen av hele bokserien er nå tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelser av Twilight-filmene

Hunger Games-serien

Amerikansk filmserie, 2012-2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Eventyret om Katniss, Dødslekene og de tolv distriktenes kamp mot det undertrykkende regimet er vellagede og spennende actionfilmer  for ungdom. Hele filmserien er tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelser av The Hunger Games-filmene