Gode familiefilmer på Viaplay

Vi hjelper deg med å finne de gode titlene på Viaplay til filmkvelden med familie og venner.

Merk at Viaplay jevnlig bytter innhold og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. Anbefalingene er hentet fra filmene som kan ses som en del av Viaplay månedsabonnement. Viaplay har i tillegg mulighet for å kjøpe og leie en rekke andre filmer gjennom Viaplay Store.

Er du ikke medlem i Barnevakten? Bli medlem i dag for fra bare 299 kroner i året og få ukentlig nyhetsbrev med anmeldelser av film, spill og apper, råd og tips, aktuelle artikler og gratis tilgang til alle webinarer fra Barnevakten, samt andre gode tilbud. Les mer og bli medlem her

For de yngste

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Norsk barnefilm, 2016
Anbefales for hele familien

Thorbjørn Egners klassiker formidles på en flott måte med sang, humor og litt spenning i denne vellagede animasjonsfilmen. Filmen har en flott og karakteristisk stil, og balanserer fint mellom drama, musikal og komedie. Det er veldig kjekt å se pepperkakebakesangen og alle de andre klassiske sangene. Og Mikkel Rev har en akkurat passe blanding mellom slem og snill.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

Norsk animasjonsfilm, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Dette er en frisk og morsom film med en passe dose spenning, men samtidig mangler det en litt dypere mening i historien. Til tross for dette har filmen høy underholdningsverdi for barn, og det er det først og fremst de mange flotte bikarakterene som sørger for. Budskapet dreier seg om at lykken og et godt liv ikke nødvendigvis oppnås ved å kunne ønske seg hva man vil. I tillegg er Sunniva et fint forbilde, for hun viser mennene til Kaptein Sabeltann at hun kan være minst en like god dekksgutt som en gutt, og at hun i tillegg har mye bra å bidra med på skuten.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bamse og Tyvenes by

Bamse og Tyvenes by

Svensk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

I landsbyen til Bamse hersker idyllen. Bamse og vennen Lille Hopp planlegger bursdagsfest for Skallmann, og alle er inviterte. Men det finnes én lurendreier. Snart har Reinart Rev lurt noen gamle tyver med på sin onde plan – å kidnappe Farmor slik at hun ikke kan lage dunderhonning som gjør Bamse sterk, og så kapre toget med verdens største godteritransport. Bamse og Tyvenes by er en kort og passe spennende tegnefilm for de yngste. Filmen handler egentlig om hvor lett det er å gjøre dumme ting hvis man ikke får være med, og hvor viktig og bra det er å ha mange og gode venner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grusomme meg

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Gru er skurken som vil være den største skurken av alle. Problemet er bare at han har et hjerte av gull. Til tross for at Gru forsøker så godt han kan å bevare sitt ufordragelige ytre, viser han et hjerte gjennom omsorgen for arbeiderne sine. Det er riktignok ikke av et godt hjerte han adopterer de tre jentene Margo, Edith og Agnes – det er kun som et ledd i planen. Men de tre, som kanskje har de beste rollene i filmen, snur Grus liv på hodet. Først til kaos, så til et liv med et mål. Dette er en veldig morsom film med et hjertevarmende og godt budskap som passer utmerket til hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Torden & Magi

Torden & Magi

Belgisk animasjonsfilm, 2013
Tillatt for alle

Dette er er en frisk og vellaget belgisk animasjonsfilm som sjarmere med sine morsomme karakterer, friske tryllekunstner-triks og artige påfunn. Spesielt godt liker vi den «onde» nevøen. Han starter rolig i sine forsøk på å tømme det gamle huset, men når han møter motstand – og i tillegg er superallergisk mot katter – blir han stadig sprøere i sine utspekulerte planer. Filmen formidler et greit budskap om verdien av samarbeid og det å tilhøre en familie (selv om man ikke er i slekt). Barn får også et fint innblikk i hvordan skepsis til nye som kommer inn i en etablert gruppe kan skygge over det som kan bli et flott vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Hugo Cabret

Amerikansk drama, 2011 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år 

Filmmagi fra Martin Scorsese. Gjør deg klar for en fantasifull, spennende, morsom og rørende film som egner seg utmerket for hele familien. Hovedhistorien presenterer et mysterium som er originalt og rørende, samtidig som fortellingen krydres med fart, spenning og humor. Det finnes også flere lag av mening formidlet ved hjelp av rik symbolbruk, samt noen morsomme historiske referanser. Hovedbudskapet handler blant annet om å finne sitt formål i livet. Hugo elsker å reparere mekaniske ting, men det han egentlig vil reparere er sin egen sorg og ensomhet. Når han får sjansen til å reparere et annet menneskes sorg, åpner det seg en mulighet for at han selv også kan få det bedre – om enn på en litt annen måte enn han hadde tenkt seg.
Les Barnevakten anmeldelse

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en vellaget, lattervekkende og varm film om bjørnen Paddington som er på søken etter et nytt hjem. Strålende animasjon, hjertevarme og herlig humor gjør dette til en super familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den like gode oppfølgeren er også på Netflix.
Les vår anmeldelse av Paddington 2

Knerten

Norsk barnefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Det kan lønne seg å ha en venn som Knerten. Det synes i alle fall Lillebror, som får seg en kul kamerat og møter en søt prinsesse i denne morsomme, rørende og spennende norske barnefilmen som er en fin hyllest til fantasien og har et flott budskap om å ha en positiv innstilling. Du finner også flere Knerten-filmer på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelse

Shrek

Amerikansk komedie, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Shrek har levd hele livet for seg selv. Han er tross alt et stort stygt troll som skremmer vettet av folk, tenker han selv. Shrek synes han har det fint, men da han møter et pratsomt esel som ikke bryr seg om at Shrek er et grønt troll, blir det starten på en personlig forandring som involverer en eventyrlig og morsom reise, samt en prinsesse med navn Fiona. Dersom man ønsker å ha en samtale med barn om selvbilde, så kan denne populære animasjonsfilmen være et godt utgangspunkt. Shrek lever med en tro på at han er et utskudd, og selv om livet hans forandrer seg når han åpner seg for nye vennskap, så sliter han fortsatt med usikkerheten. Og når vi får vite prinsesse Fiona sin hemmelighet, blir spørsmål om skjønnhetsidealer svært så aktuelle.
Du finner for øvrig også Shrek 2 og Shrek den Tredje på Viaplay

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragetreneren

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Filmene om Hikken og dragen Tannlaus er flotte familiefilmer som byr på mye humor, fart og spenning – iblandet gode budskap. Hikken møter Tannlaus med en åpen og vennlig holdning, han ønsker å løse konflikter med fredelige midler og verdien av familie, samarbeid og vennskap fremheves. Dragetreneren er svært godt laget og vil kunne appellere til både barn, ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det elleville nøttekuppet

Amerikansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Det egoistiske ekornet Egon er en ordentlig nøttetyv, og er ikke interessert i å hjelpe andre enn seg selv. Men når han kastes ut av parken begynner en personlighetsforvandlende reise der han lærer å sette andre foran seg selv. Og underveis må han gå i spissen for å gjennomføre et ellevilt nøttekupp for å sikre alle dyrene mat til vinteren. Dette en fartsfylt og morsom film for barn og unge.
Les Barnevaktens anmeldelse

Milo – Månens vokter

Milo - Månens vokter

Fransk animasjonsfilm, 2014
Anbefales fra seks år

Dette er en ambisiøs fransk tegnefilm som tar for seg verdens store spørsmål om det onde og det gode. Gir både barn og voksne noe å tenke på, samtidig som den er spennende. Historien tar for seg hele universets tilblivelse og eksistens, og gir oss innblikk i enkeltmenneskers skjebner og viser hvordan enkeltpersoner må våge å møte utfordringer for at verden skal være et godt sted for alle. Samtidig er alt tilpasset barn og deres fantasi, og presentert med vakker animasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Antz

Antz

Amerikansk komedie,1998
Anbefales fra syv år

Alt går galt for den nevrotiske mauren Z når han prøver å bryte ut fra det totalitære samfunnet i maurtuen og samtidig få den vakre prinsessens oppmerksomhet. Denne klassiske filmen er blant de første helaftens datanimerte filmene, og var med å definere sjangeren. Antz tilbyr flott underholdning for hele familien, med mye humor og spenning. Merk at det er en del vold i filmen, der maurene blant annet kriger mot termitter i kamper der det går ganske hardt for seg. Dette er likevel skildret med tegnefilmens virkemidler, men filmen anbefales ikke for de aller yngste barna.

The Blind Side

The Blind Side

Amerikansk drama, 2009
Anbefales fra syv år

Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende og inspirerende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie. Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner fremfor en mer realistisk skildring av Michaels bakgrunn. Dette kan ses på som en svakhet, men det styrker også budskapet om medmenneskelighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tilbake til Fremtiden

Tilbake til Fremtiden

Amerikansk actionkomedie, 1985
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Få filmer har tålt tidens tann bedre enn denne klassikeren fra 1985. Manuset er ytterst velskrevet, og filmen er så underholdende, morsom og spennende at det er en fryd. Dette er et supert filmeventyr med et gjennomtenkt budskap som passer perfekt for hele familien. Bli med Marty og Doc tilbake til fremtiden!

Sangklubben

Sangklubben

Engelsk dramakomedie, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien, men passer ikke de yngste barna

Koselig og hjertevarm film om en gruppe kvinner på en militærbase som starter sangkor mens mennene deres er ute i krig. Sangklubben byr på en morsom og rørende filmopplevelse og et godt budskap om samhold og medmenneskelighet. Filmen er tillatt for alle, og kan trygt ses av de yngste, men det er noen tema, blant annet død og sorg, som gjør at filmen ikke egner seg så godt for de aller yngste barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Operasjon Mørkemann

Operasjon Mørkemann

Norsk spenningsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en vellaget norsk film for barn på mellomtrinnet, som får et mysterium som de kan klare å løse i løpet av filmen, men som samtidig byr på noen overraskelser. Filmen har noen svakheter, men dette går ikke utover underholdningsverdien for målgruppen. I tillegg lærer man litt om historie og sosiale skiller i løpet av filmen, og vi liker at skuespillerne dukker opp i løpet av rulleteksten og utfordrer seerne med noen spørsmål. Dette er et flott og artig grep for å skape videre refleksjon rundt filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kongens nei

Norsk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en sterk beskrivelse av noen av de viktigste døgnene i Norges historie. I denne filmen følger vi de dramatiske timene rundt 9. april, da Tyskland invaderte Norge og Norges regjering måtte ta stilling til hvordan de skulle håndtere situasjonen – kapitulere og legge seg under Tyskland frivillig, eller erklære krig. Kongens nei til tyskerne er en svært viktig hendelse i det norske demokratiets historie, og filmen viser hvordan Kong Haakon VII må ta svært bevisste valg ut fra hva som er hans rolle i samfunnet. Dramaet er lavmælt skildret, med forholdsvis lite action og mer fokus på personlige beskrivelser. Måten Haakon blir skildret som et helt menneske, med alt fra sine ryggproblemer til sin store omsorg for barn, er gjort på en varm og rørende måte – og mesterlig spilt av Jesper Christensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jumanji: Welcome to the Jungle/Jumanji: The Next Level

Jumanji: Welcome to the Jungle

Amerikanske actioneventyr, 2017/2019  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år 

Når fire vidt forskjellige ungdommer må sitte igjen på skolen, så blir det starten på et vanvittig eventyr i en farlig jungelverden. I kjelleren finner de nemlig et gammelt videospill som sender dem inn i et dataspill der gruppen må samarbeide for å heve en grusom forbannelse og komme seg hjem igjen. Begge disse filmene er nøyaktig det de gir seg ut for å være – uhøytidelige og urealistiske eventyr laget for å more sitt publikum. Men i tillegg finnes det også et fint budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: Welcome to the Jungle
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: The Next Level

Logan Lucky

Logan Lucky

Amerikansk actionkomedie, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Jimmy Logan er den tidligere kongen av high school, og var spådd en lysende fremtid som fotballspiller i NFL. Slik skulle det ikke bli. I dag jobber Jimmy som bulldosersjåfør, og han har et dårlig kne. Så får han sparken, og ekskonen truer med å flytte til et nytt sted sammen med datteren Sadie. Jimmy trenger penger for å komme seg ut av problemene, og han trenger det fort. Denne komedien om et brødrepar som bestemmer seg for å gjøre et heftig kupp byr på fin underholdning for et ungt publikum.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ungdom

Slumdog Millionaire

Amerikansk/britisk drama, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Denne prisbelønte filmen er fartsfylt, dramatisk og underholdende, og inneholder alt en god historie skal – kjærlighet, lengsel og svik, samt et fascinerende innblikk i en annen kultur. Filmen klarer på en forbilledlig måte å fortelle en flott kjærlighetshistorie samtidig som den gir et realistisk innblikk i problemene i et samfunn som er i rask vekst. Det India vi blir kjent med her er eksotisk, farlig, vakkert og skittent – alt på én gang. Dette er en kvalitetsfilm av de sjeldne, men vær oppmerksom på at filmen inneholder sterke scener. Vi får se bilder av tortur, levende mennesker som brenner, og drap. Disse scenene er ikke av de mest eksplisitte, ettersom filmskaperne bruker korte klipp og unngår unødvendige nærbilder. Samtidig er scenene helt nødvendige for å skape et realistisk bilde av samfunnet, og for å vise hva som ligger bak hovedpersonene sin utvikling som mennesker.
Les Barnevaktens anmeldelse

17 igjen

Amerikansk komedie, 2009
Anbefales fra elleve år

Hva ville du gjort hvis du fikk sjansen til å leve om igjen de beste årene av ditt liv, og kunne rette opp alle feilene du har gjort? Denne underholdende tenåringskomedien har et godt budskap om verdien av å legge vekk egoisme til fordel for altruisme og nestekjærlighet, og har i tillegg et artig konsept, morsomme karakterer og mye sprø og hjertevarm humor som passer utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

De urørlige

De urørlige

Fransk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense syv år, passer best for ungdom og voksne

Mangemillionæren Philippe er lammet fra nakken og ned og skal ansette en ny pleieassistent. Driss søker jobben fordi han må vise at han er aktiv arbeidssøker for å beholde trygdepengene. Et usannsynlig vennskap oppstår i denne oppløftende komedien om vennskap, tillit og menneskelige muligheter. Filmen er kritikerrost og har gått sin seiersgang over hele verden.

Tunnelen

Tunnelen

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Heftig og vellaget drama om tunnelkatastrofe anbefales for ungdom og voksne. Tunnelen er en solid produksjon som leverer dramatikk og spenning av fineste sort – med et aktuelt og viktig tema i bunn. Vær klar over at filmen har en rekke realistiske scener som skildrer kritiske situasjoner, dødsfall og lik, og ved en anledning får vi se et brennende menneske og en sterkt forbrent person. Aldersgrensen er tolv år og vi anbefaler å overholde denne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra tolv år

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

Amerikansk eventyr, 2011
Anbefales fra elleve år

Den unge reporteren Tintin vikler seg inn i et morsomt, halsbrekkende og eksotisk eventyr som anbefales for barn fra elleve år. Med Steven Spielberg i registolen har dette blitt et vellaget og meget underholdende actioneventyr. Action og humor blandes fint sammen, historien tar oss med til uventede og spektakulære steder.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Man from U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015
Anbefales fra tolv år

Denne filmen er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har her laget frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Humor, action og «hvem lurer hvem» gjør dette til en svært underholdende film for ungdom. Det er flere voldsscener i filmen, men alt skildres med humor og oppleves ikke urovekkende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den store Gatsby

Amerikansk drama, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Regissør Baz Luhrmann er kjent for sine overdådige og velkoreograferte filmer, og i The Great Gatsby ser vi en regissør som mestrer sin sjanger til det fulle. Det innebærer at realisme er mindre viktig enn stil – noe som slår mot oss i de storslåtte festscenene, der hip-hop og annen moderne musikk krasjer sammen med 1920-tallets kultur og kostymer i et overdådig og fengslende show. Det hele er et fyrverkeri av en filmopplevelse. Luhrmann er trofast mot store deler av boken, men det er ikke til å komme unna at den energiske stemningen overskygger noe av dramaet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk actioneventyr, 2017  
Anbefales fra tolv år 
Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri. Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet. Hele Hobbiten-trilogien og Ringenes Herre-filmene er nå tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelse

Les også

Strømmetjenester med filmer og serier for barn