Gode familiefilmer på Viaplay

Vi hjelper deg med å finne de gode titlene på Viaplay til filmkvelden med familie og venner.

Annonse


Oppdatert 10. november 2023: Merk at Viaplay jevnlig bytter innhold og at vi ikke kan garantere at listen alltid er oppdatert med de siste endringene. Anbefalingene er hentet fra filmene som kan ses som en del av Viaplay månedsabonnement. Viaplay har i tillegg mulighet for å kjøpe og leie et stort utvalg filmer gjennom Viaplay Store.

For de yngste

Kutoppen

KuToppen

Norsk barnefilm, 2018
Anbefales for de yngste barna
Her er en fin film for de yngste, der vi møter de kjente karakterene fra bondegården i Dyreparken i Kristiansand. Det er en kort og grei historie med et godt budskap for barn. Gjennom filmen lærer Klara at hun ikke må stå på en scene for å være en stjerne, og i tillegg er det mye fint budskap om vennskap, å ha tro på seg selv og andre, og verdien av å være hjelpsom, for å nevne noe. Filmen formidler historien på en fin måte til de yngste, der de ulike karakterene tilbyr forskjellige perspektiver på tematikken, og samlet får vi en fin blanding av humor, litt spenning og fin musikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa / Herfra til Flåklypa

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norske familiefilmer, 2013/2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

I Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg.
Les Barnevaktens anmeldelse

I Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er det igjen et veddeløp det handler om. Krangelen med nabobygda Slidre om hvilken bygd som er den beste, har pågått i årevis, og hva er vel bedre enn et godt gammledags veddeløp for å avgjøre tvisten?
Les Barnevaktens anmeldelse

Mirakel (Wonder)

Amerikansk drama, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra fem år

Auggie er ikke en vanlig tiåring. En arvelig genfeil gjør at mange tenker på ham som et slags misfoster når de ser ansiktet hans. Når han endelig begynner på skolen etter noen år med hjemmeskole, blir det et veldig tøft, men også et lærerikt og oppbyggende år. Dette er en striglet Hollywood-film som spiller på følelsene våre som en velstemmet fiolin, men selv om det blir noen klisjeer lykkes filmskaperne med å formidle en rørende og sterk film man seint vil glemme.
Se Barnevaktens filmoppgaver om Mirakel

Nanny McPhee og det store smellet (Nanny McPhee returns)

Britisk komedie, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra fem år

Nanny McPhee må hjelpe til med å redde gården til familien Green i denne friske komedien som passer flott for barn i skolealder. Rammehistorien er ikke spesielt original, men de enkelte scenene er friske og fulle av humor og morsom magi som helt sikkert vil treffe målgruppen. Samtidig er filmen godt laget og budskapet er mangesidig og lærerikt. Dette er en super film for barn mellom fem og tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dette er en vellaget, lattervekkende og varm film om bjørnen Paddington som er på søken etter et nytt hjem. Strålende animasjon, hjertevarme og herlig humor gjør dette til en super familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den like gode oppfølgeren er også på Viaplay.
Les vår anmeldelse av Paddington 2

Dora og den gyldne byen

Dora og den gyldne byen

Amerikansk eventyr, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

I Dora og den gyldne byen er «Dora the Explorer» blitt tenåring og må forholde seg til ungdomstidens problemer i tillegg til å rømme fra skumle leiesoldater, finne foreldrene til Dora og avdekke mysteriet med en tapt by og en veldig stor skatt. Filmen er hverken realistisk eller original, men den tar ikke seg selv veldig høytidelig, stemningen er positiv og munter og jungelen er fargerik og flott. Filmen har også en fin tematikk om vennskap og samarbeid. Filmen er en slags barneversjon av Indiana Jones, og passer fint for barn fra seks år, men det kan nok være noen barn rundt aldersgrensen som synes noen scener er litt skumle. Samtidig har filmen en så barnevennlig tone at den passer aller best for barn opp til tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Syng 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dersom man ønsker en miks av store hits og familievennlig underholdning er Syng 2 en sikker vinner. Historien er ganske enkel, men den tar utgangspunkt i det som skal bli et fint budskap. Selv om gjengen møter motstand og kritikk hele veien, så mister de ikke motet og gir opp av den grunn. Resultatet blir en fin tematikk om å ha tro på seg selv og å jobbe hardt for å oppnå målene sine. Når et slikt budskap blandes med mange artige vitser og litt dramatikk blir resultatet veldig underholdende. I tillegg gir all den flotte musikken filmen enda et løft. Her er det så mange klassiske pop- og rocklåter at det skal godt gjøres å ikke la seg rive med av den flotte stemningen. Vi tror dette er en film som vil begeistre mange.
Les Barnevaktens anmeldelse

Croods

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Passer fra syv år

Det beste med Croods er hovedpersonen Eep. Blandingen av ytre og indre styrke, eventyrlyst og naiv nysgjerrighet gjør Eep til en frisk og kul jente – en type karakter vi gjerne vil se mer av i filmer for barn og unge. Utover dette er er Croods en enkel og kommersiell film, men animasjonen er svært god og som lett og morsom underholdning duger dette i massevis.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragetreneren

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Filmene om Hikken og dragen Tannlaus er flotte familiefilmer som byr på mye humor, fart og spenning – iblandet gode budskap. Hikken møter Tannlaus med en åpen og vennlig holdning, han ønsker å løse konflikter med fredelige midler og verdien av familie, samarbeid og vennskap fremheves. Dragetreneren er svært godt laget og vil kunne appellere til både barn, ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grusomme meg 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Gru har lagt sin grusomme fortid bak seg. Skurkehjernen hans er likevel verdifull for en ultrahemmelig antiskurkeliga, som trenger Gru for å fange en ny superslemming. Dette er en sprø og fin oppfølger som tilbyr lettbeint underholdning for barn. Aldersgrensen er tillatt for alle, men på grunn av noen «kveppescener» og en kort scene der superskurken er veldig skummel, er det mulig filmen passer best for barn fra skolealder – selv om den ikke anses som skadelig for yngre barn.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den første filmen i serien, Grusomme meg fra 2010, er også på Viaplay. Les Barnevaktens anmeldelse

Lille ville krokodille

Amerikansk komedie, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Historien om Hector og den syngende krokodillen Ville er en morsom og absurd komedie som passer for hele familien. Budskapet handler om hvordan det ikke er det som gjør deg unik som gjør deg verdt andres kjærlighet. Filmen har også flere underholdende musikalnumre.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Boss Baby

The Boss Baby

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

The Boss Baby er en helsprø historie om syv år gamle Tim som får en ny lillebror – iført dress og stresskoffert. Filmen har en spennende tematikk som kan hjelpe barn med å bearbeide følelser knyttet til søskenkjærlighet og foreldres oppmerksomhet. Det er forfriskende å se en film med et originalt konsept, og selv om historien faller inn i kjente handlingsmønstre etterhvert, så beholder den likevel preget av originalitet. Filmen er full av sprø scener og mye humor og spenning, og egner seg utmerket for hele familien, selv om den ikke når opp til de aller beste filmene i sjangeren.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film med et godt og morsomt budskap som anbefales for barn fra syv år. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hotell Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Bigfoot

Familien Bigfoot

Belgisk animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Bigfoot og sønnen Adam er tilbake i en underholdende og morsom film. Historien er helsprø, og spesielt dette at Bigfoot og Adam har evnen til å snakke med dyr skaper mange veldig morsomme scener. Barn får også et fint budskap om at en person kan gjøre en forskjell dersom man engasjerer seg. Vi får også et veldig tydelig miljøbudskap, der verdien av å bevare naturen fremheves. Vi tror dette er en film mange barn vil kose seg med. Men utover en sprø friskhet i historien, er ikke dette en film som skiller seg veldig ut sammenlignet med andre filmer i sjangeren.
Les Barnevaktens anmeldelse
Forløperen til denne filmen – Bigfoot Junior – er også på Viaplay. Les Barnevaktens anmeldelse

Polarekspressen

Polarekspressen

Amerikansk animasjonsfilm, 2004
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Chris er i ferd med å miste troen på julenissen, men på julekvelden stopper et skinnende, svart tog utenfor huset hans. Konduktøren inviterer ham med på det som skal bli en fantastisk reise, og som fjerner all tvil hos Chris på at det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan fatte. Denne filmen er basert på Chris Van Allburgs fantasifulle julefortelling, og kan smelte hjertet til den mest hardbarka realist. Polarekspressen har et vakkert budskap om tro, verdien av vennskap, respekt for andre, mot og det gode i å være snill mot andre. Historien formidler at julens ånd ligger i hjertet, og alle karakterene fremstår som gode forbilder.

Hopper – Jakten på mørkets hamster

Fransk/belgisk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Den unge kyllingharen Hopper opplever et morsomt eventyr og finner seg selv i denne animasjonsfilmen som passer fint for barn fra skolealder, men merk at det er en del dramatiske scener.  I utgangspunktet skiller ikke filmen seg nevneverdig ut fra mengden av animasjonsfilmer, men et fint budskap om å omfavne sine særegenheter hever helhetsinntrykket.
Les Barnevaktens anmeldelse

De fem legendene

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Jack Frost bringer med seg snø og is hvor enn han går, og han liker godt å gjøre fantestreker og lage litt kaos med kreftene sine. Men Jack er også ensom, fordi ingen kan se ham og ingen barn tror på ham. Julenissen derimot, sammen med Påskeharen, Tannfeen og Ole Lukkøye, blir trodd på av barn over hele verden. De er voktere som har i oppgave å bevare barns undring, håp og drømmer. Sammen må de kjempe mot busemannen og samarbeide for å redde verdens barnetro. De fem legendene er en original actionkomedie som griper fatt i kjente mytologiske figurer og bruker dem på en ny og sprø måte. Filmen har et fint budskap og passer for barn fra syv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Emojifilmen

Emojifilmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Skjermhverdagen bringes til live i denne komedien om emojien Anton som havner på eventyr i mobilens moderne univers. Filmen har humor, varme og et godt budskap, og byr på fin underholdning for hele familien. Dette er ikke en toppfilm, men likevel en frisk og fantasifull animasjonsfilm som tar mobilverdenen og mange av nåtidens trender på kornet på en måte som er både sjarmerende og morsom, blandet med en liten dose hjertevarme. Filmen har et fint budskap om lojalitet, vennskap og å være stolt av den man er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tilbake til Fremtiden

Tilbake til Fremtiden

Amerikansk actionkomedie, 1985
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Få filmer har tålt tidens tann bedre enn denne klassikeren fra 1985. Manuset er ytterst velskrevet, og filmen er så underholdende, morsom og spennende at det er en fryd. Dette er et supert filmeventyr med et gjennomtenkt budskap som passer perfekt for hele familien. Bli med Marty og Doc tilbake til fremtiden!

Grease

Grease

Amerikansk musikal, 1978
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

I sommerferien møter en snill pike en tøff kjekkas med talent på dansegulvet. Spørsmålet er om forelskelsen blir noe av når skolen starter. Denne klassiske musikalen fra 1978 er en hyllest til 1950-tallet, og samtidig en tidløs film som passer for flere generasjoner.

Fra ni år

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Instant Family

Instant Family

Amerikansk komedie, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Pete og Ellie er et ektepar som aldri seriøst har vurdert å få barn, så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé. Denne filmen er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap om vanskelige tema. Det er ingen toppfilm, men samtidig er historien så inspirerende at den kanskje kan skape en liten forskjell.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lego Batman-filmen

Lego Batman-filmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Aldersgrense seks år, anbefales fra ni år

Befriende useriøs og absurd komedie, der Lego-universet gir anledning til å fortelle en historie som tar fullstendig av. Men filmen har også et budskap som gjør den til mer enn bare underholdning. Alt de sprøe som skjer har utgangspunkt i en dyp sårhet i Batman – han mistet foreldrene sine som barn og er nå helt alene i verden, med unntak av tjeneren Alfred. Samtidig har han et oppblåst ego som fører til at han stenger alle andre ute. Og det er bare ved å forandre seg og åpne seg opp for samarbeid, vennskap og en ny familie at han kan redde Gotham.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kongens nei

Norsk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en sterk beskrivelse av noen av de viktigste døgnene i Norges historie. I denne filmen følger vi de dramatiske timene rundt 9. april, da Tyskland invaderte Norge og Norges regjering måtte ta stilling til hvordan de skulle håndtere situasjonen – kapitulere og legge seg under Tyskland frivillig, eller erklære krig. Kongens nei til tyskerne er en svært viktig hendelse i det norske demokratiets historie, og filmen viser hvordan Kong Haakon VII må ta svært bevisste valg ut fra hva som er hans rolle i samfunnet. Dramaet er lavmælt skildret, med forholdsvis lite action og mer fokus på personlige beskrivelser. Måten Haakon blir skildret som et helt menneske, med alt fra sine ryggproblemer til sin store omsorg for barn, er gjort på en varm og rørende måte – og mesterlig spilt av Jesper Christensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kon-Tiki

Norsk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Historien om Thor Heyerdahls fantastiske ferd over Stillehavet er blitt et storslått, spennende og visuelt imponerende eventyr. Bildene er fantastisk flotte, og havet fremstår som en mektig, uendelig vakker og til tider nådeløs naturkraft. Barn og unge kan lære mye verdifullt om bragden til Heyerdahl, men merk at filmskaperne har tatt seg friheter i forhold til hva som virkelig skjedde.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jumanji: Welcome to the Jungle/Jumanji: The Next Level

Jumanji: Welcome to the Jungle

Amerikanske actioneventyr, 2017/2019  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år 

Når fire vidt forskjellige ungdommer må sitte igjen på skolen, så blir det starten på et vanvittig eventyr i en farlig jungelverden. I kjelleren finner de nemlig et gammelt videospill som sender dem inn i et dataspill der gruppen må samarbeide for å heve en grusom forbannelse og komme seg hjem igjen. Begge disse filmene er nøyaktig det de gir seg ut for å være – uhøytidelige og urealistiske eventyr laget for å more sitt publikum. Men i tillegg finnes det også et fint budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: Welcome to the Jungle
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: The Next Level

E.T. The Extra-Terrestrial

Amerikansk eventyr, 1982
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

En bortkommen liten utenomjordisk skapning, tre millioner lysår hjemmefra. En ensom ti år gammel gutt som tar ham med seg hjem, og får sitt livs sommerprosjekt. Denne prisbelønnede klassikeren fra Steven Spielbergs er en morsom og rørende film som egner seg for hele familien.

Ungdom

Coda

Amerikansk/fransk drama, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales varmt for eldre barn, ungdom og voksne

Hjertevarmende og intelligent drama om familiens betydning og verdi. CODA står for «Child Of Deaf Adults», og denne filmen handler om en fargerik døv familie der 17 år gamle Ruby er den eneste som ikke er døv. Dette er en svært rik og nyansert filmfortelling. Fellesnevneren for filmens tema og budskap er språk – historiens mange dimensjoner handler alle om kommunikasjon og om å forstå (og misforstå) hverandre på ulike måter. Karakterene er langt fra perfekte, men fremstår likevel som sympatiske og gode mennesker. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og resultatet er et sterkt, rørende og hjertevarmende drama som på glimrende vis viser hva det betyr å tilhøre en familie. CODA anbefales spesielt for døve, ettersom store deler av dialogen er på tegnspråk. Det er noen scener der man drikker øl og slåss på en bar, far tar seg gjerne en joint og det er flere seksuelle antydninger. Historien handler også om en familie med så godt som voksne barn, som har voksnes problemer. Dette er altså ikke en film som er laget med tanke på de yngste barna som målgruppe.
Les Barnevaktens anmeldelse

Missing

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Hele Missing er fortalt gjennom en skjerm. Som oftest er det hovedpersonen Junes datamaskin, men diverse andre – som telefon eller smartklokke – blir også brukt. Dette skaper sterke begrensninger for kameraarbeid og scenene generelt, men det hele er utført på en fabelaktig måte. Dette er en meget god og engasjerende thriller som viser oss de uendelige mulighetene teknologien gir oss på unikt vis, uten at det distraherer fra spenningen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Knives out

Knives Out

Amerikansk thriller, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Når den søkkrike krimforfatteren Harlan Throbey blir funnet død i herskapshuset sitt på sin 85-årsdag, mangler det ikke på ubesvarte spørsmål. Tok den vellykkede mannen virkelig sitt eget liv? Hvorfor sier alle i den skakkjørte familien knapt et sant ord? Hva er tjenernes rolle i alt dette? Og hvem i all verden hyret inn den snodige, men briljante detektiven Benoit Blanc til å løse gåtene? Denne hyllesten til Agatha Christie blander klassisk krim og moderne spenning i et svært så engasjerende og underholdende mordmysterium, med et stjernelag av skuespillere. Filmen har også et fint budskap om barmhjertighet og godhet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Star Trek Into Darkness

Amerikansk actioneventyr, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

I en underholdende blanding av action og komedie serveres fansen akkurat det de ønsker – et solid eventyr som både ivaretar og utdyper det komplekse Star Trek-universet. Det mest spennende med Star Trek Into Darkness er at det er forholdet mellom hovedpersonene Kirk og Spock som ligger til grunn for utviklingen av historien, samtidig som vi ser begge går gjennom en tydelig personlig utvikling. Filmen tar også opp en opp en rekke interessante dilemmaer knyttet til den sentrale konflikten mellom personlig lojalitet og militære regler. Historien levner liten tvil om at noen ganger kan det være riktig å bryte selv de mest grunnleggende regler, men samtidig settes dette opp mot det katastrofale som kan skje når noen hever seg over reglene og utvikler et aldri så lite gudekompleks.
Les Barnevaktens anmeldelse
Den første filmen i serien, Star Trek, er også tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bombshell

Bombshell

Amerikansk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Sterke skuespillerprestasjoner i spennende og aktuelt drama om skandalen med seksuell trakassering i Fox News, som ble avslørt i 2016. Denne filmen er inspirert av virkelige hendelser, og tegner et urovekkende bilde av kulturen som hersket i et av USAs mektigste og kontroversielle medieimperier. Men det er også en inspirerende film om styrken og motet til tre sterke kvinner. Aldersgrensen er ni år, men tematikken gjør at filmen egner seg best for ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tunnelen

Tunnelen

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Heftig og vellaget drama om tunnelkatastrofe anbefales for ungdom og voksne. Tunnelen er en solid produksjon som leverer dramatikk og spenning av fineste sort – med et aktuelt og viktig tema i bunn. Vær klar over at filmen har en rekke realistiske scener som skildrer kritiske situasjoner, dødsfall og lik, og ved en anledning får vi se et brennende menneske og en sterkt forbrent person. Aldersgrensen er tolv år og vi anbefaler å overholde denne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Margrete den første

Dansk/norsk drama, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Dronning Margrete I må balansere mellom intriger, maktkamp og umulige valg i denne sterke, gripende og vellagete dramafilmen. Margrete er en sterk kvinne som fremstår som den eneste som har klokskapen og overblikket til å holde unionen sterk og samlet. De mannlige karakterene har på den annen side ulike svakheter, alt fra kong Erik sin unge dårskap til adelsmennenes egoistiske maktkamp. Det er veldig interessant å se de ulike karakterene opp mot hverandre, og til slutt blir man sittende igjen med en tydelig hyllest av kvinnelig lederskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fair Game

Amerikansk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Dette vellagete dramaet viser hvordan mektige krefter i amerikansk politikk manipulerte sannheten for å forsvare krigen i Irak, og hvordan dette gikk ut over enkeltskjebner. Filmen er basert på en sann historie, og anbefales for ungdom fra 13 år. Filmen handler vel så mye om Valerie og Joe som om det internasjonale politiske spillet, og vi får et godt innblikk i personligheten til og forholdet mellom to intelligente og dyktige mennesker som jobbet tett innpå makteliten i USA. Dette tilfører filmen en ekstra dimensjon, slik at den ikke bare fremstår som et interessant politisk drama, men også som et psykologisk drama der spørsmål om lojalitet, moralsk ansvar, samhold og profesjonalitet står sentralt. I tillegg har filmen en god bihistorie som gir oss innblikk i noen irakiske skjebner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wonder Woman

Wonder Woman

Amerikansk actioneventyr, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

«Wonder Woman» gjør det god science fiction skal gjøre; fortelle oss noe om den virkelige verden gjennom et underholdende fantasiunivers. Denne antikrigsfilmen gir et spennende innblikk i menneskets natur og ikke minst den kvinnelige hovedpersonens blanding av sårbarhet og styrke. Dette er en meget god superheltfilm, og den viser at kvinnelige helter er det for få av.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mean Girls

Mean Girls

Amerikansk komedie, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Når tenåringsjenten Cady flytter hjem til USA etter å ha bodd i Afrika i mange år, oppdager hun at high school kan være mye mer krevende enn den villeste villmark. Denne klassiske tenåringskomedien er svært morsom og treffer ungdoms hverdag midt på spikeren med bitende satire og aktuell tematikk. Ved hjelp av komikk og overdrivelser klarer filmen på en flott måte å vise ungdommers identitetssøken, usikkerhet og sosiale utforsking. Filmen viser den destruktive kraften til blant annet sosiale klikker, baksnakking og utestengelse, og samtidig hvordan man kan ordne opp og lære av sine feil. Merk at filmen har mye ufint språk, seksuelle referanser og viser alkoholforbruk og noe slåssing. På den annen side er alt dette skildret med komediens overdrevne virkemidler, så filmen fremstår som passende for ungdom, som er målgruppen for denne filmen. Filmen er imidlertid gitt aldersgrense seks år, og anses ikke som skadelig for barn fra skolealder…

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

Amerikansk eventyr, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Den unge reporteren Tintin vikler seg inn i et morsomt, halsbrekkende og eksotisk eventyr som anbefales for barn fra elleve år. Med Steven Spielberg i registolen har dette blitt et vellaget og meget underholdende actioneventyr. Action og humor blandes fint sammen, historien tar oss med til uventede og spektakulære steder.
Les Barnevaktens anmeldelse

Livets lyse side

Livets lyse side

Amerikansk dramakomedie, 1997 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Jack Nicholson briljerer i rollen som Melvin, en gretten forfatter som lider av tvangsnevroser og ikke har mye til overs for menneskeheten. Men livet hans tar en uventet vending når han tvinges til å bli kjent med sin homofile nabo og servitrisen på sitt faste lunsjsted.

La La Land

La La Land

Amerikansk musikal, 2016
Barnevaktens vurdering: Tillatt for alle, passer best for ungdom og voksne

Flotte musikalnumre, en rørende kjærlighetshistorie og en nostalgisk hyllest til Hollywoods storhetstid. Filmen er ytterst velprodusert, med fengende låter og imponerende skuespillerprestasjoner. La La Land bygger opp en varm og nostalgisk stemning gjennom filmen, der vi følger paret Mia og Sebastian sine opp- og nedturer. Det er lett å la seg rive med, både av de fengende sangene og hovedpersonenes skjebne. Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av hele familien. Historien egner seg nok likevel best for ungdom og voksne, på grunn av en tematikk som omhandler forhold mellom voksne og søken etter å sin rolle i samfunnet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den store Gatsby

Amerikansk drama, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Regissør Baz Luhrmann er kjent for sine overdådige og velkoreograferte filmer, og i The Great Gatsby ser vi en regissør som mestrer sin sjanger til det fulle. Det innebærer at realisme er mindre viktig enn stil – noe som slår mot oss i de storslåtte festscenene, der hip-hop og annen moderne musikk krasjer sammen med 1920-tallets kultur og kostymer i et overdådig og fengslende show. Det hele er et fyrverkeri av en filmopplevelse. Luhrmann er trofast mot store deler av boken, men det er ikke til å komme unna at den energiske stemningen overskygger noe av dramaet.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Man from U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Denne filmen er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har her laget frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Humor, action og «hvem lurer hvem» gjør dette til en svært underholdende film for ungdom. Det er flere voldsscener i filmen, men alt skildres med humor og oppleves ikke urovekkende.
Les Barnevaktens anmeldelse

A Monster Calls

A Monster Calls

Spansk/amerikansk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Conor O’Malley er en ung gutt som burde hatt en bekymringsløs og lykkelig barndom. Men han er ikke så heldig. Moren er alvorlig kreftsyk, og behandlingen har ingen effekt. De voksne holder Conor litt utenfor, men han forstår alvoret. Samtidig plages Conor på skolen, noe som gjør hverdagen enda vanskeligere. En dag våkner Conor av at treet på kirkegården utenfor har blitt et digert monster. Herfra skildres et strålende og trist drama om en ung gutts håndtering av moren alvorlige kreftsykdom. Filmen lar unge og voksne reflektere over sterke og grunnleggende spørsmål knyttet til blant annet liv og død, sannhet, skyldfølelse, mellommenneskelige forhold og sinne.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Social Network

Amerikansk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Historien om starten av Facebook er blitt god og interessant underholdning i dette dramaet. Filmen gir ikke alle svar, og forteller ikke den hele og fulle sannhet, men den tar opp sentrale tema som ambisjoner, vennskap, den destruktive måten makt kan endre en person, og hvordan de sosiale strukturene betyr noe i så mange deler av livene våre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Amerikansk thriller, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Vellaget thriller om menneskene som jobbet på oljeriggen Deepwater Horizon da katastrofen inntraff. Dette er en spennende og interessant film for ungdom. Denne skildringen har mer fokus på dramatiske eksplosjoner enn det medmenneskelige, men lykkes likevel i å skildre et intenst og spennende drama som gir et godt innblikk i en katastrofesituasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rutete Ninja

Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer for ungdom

Dansk animasjonsfilm med superdrøy og grov humor, men også et overraskende godt budskap. Aldersgrensen er tolv år på grunn av svært mye innhold som kan virke forstyrrende på barn. Rutete Ninja er overhodet ikke en film for barn, ettersom filmen er en sammenhengende strøm av bannskap, grove vitser, mobbing, nedverdigelser, fyll og rør og mye, mye mer av samme sorten. Men om man ikke blir støtt av den krasse humoren, så gir den også en overraskende effektiv måte å formidle et solid budskap på. Her handler det nemlig om å stå opp for seg selv og å ta ansvar for å rette opp urett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Birkebeinerne

Norsk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Når kong Håkon Sverresson tas livet av i 1204, havner Norge i en dramatisk maktkamp. På den ene siden står Baglerne, som har kontrollen på Østlandet og som er ute etter å ta makten i hele Norge. På den andre siden står støttespillerne til kongens uekte sønn – spedbarnet Håkon Håkonsson. Birkebeinerne har samlet et solid lag med skuespillere som leverer gode prestasjoner. Filmen er flott fotografert, der et historisk Vinter-Norge fremstilles gjennom nydelige bilder. Da er det skuffende at historien fremstår ufokusert og ikke klarer å vekke det store engasjementet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Skammerens datter 2 – Slangens gave

Skammerens datter 2

Dansk/norsk eventyr, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Denne oppfølgeren til Skammerens datter (også tilgjengelig på Viaplay) fortsetter filmatiseringen av den populære bokserien med samme navn. For ungdom som er liker bøkene og kjenner historien i mer detalj, så er dette en god visualisering av et spennende og mystisk eventyrunivers som byr på gode budskap om fellesskap, familie og å finne sin indre styrke. Men man bør kjenne historien fra bøkene om man vil henge med. For de som ikke kjenner historieuniverset tar det litt tid før man får oversikt over hva som foregår.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer best for ungdom

Spider-Man: Into The Spider-Verse er på mange måter en nyskapende film. Filmskaperne har tatt i bruk tegneseriens virkemidler i fullt monn, med stilsikker og lekker animasjon som gjenspeiler stilen i de mange tegneseriebladene fra Marvel-universet. Man har til og med tatt i bruk snakkeboblene, og samlet er resultatet blitt et originalt filmuttrykk som oppleves friskt og spennende. Historien er full av humor og parodi, og det er noen sekvenser som er svært morsomme. Det er også mye godt budskap, som alt stammer fra karakterenes personlighet og skjebne. Selv om filmen trygt kan ses av barn fra ni år, så er nok tema, humor og den generelle stilen best egnet for tenåringer og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Other Guys

Amerikansk actionkomedie, 2010
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Denne filmen starter som en svært lovende actionkomedie, men dupper dessverre litt i siste tredjedel. Likevel er konseptet så morsomt og samspillet mellom Mark Wahlberg og Will Ferrell så godt at denne filmen scorer høyt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den 12. mann

Norsk drama, 2017
Aldersgrense 12 år

I mars 1943 blir skuta Brattholm angitt og tatt i arrest av tyskerne. Av mannskapet er det bare Jan Baalsrud som unnslipper, og en legendarisk flukt begynner. Harald Zwarts vellagede film fra 2017 bærer mer preg av å være actionunderholdning enn et nyansert drama, og har en rekke fantastiske scener med norsk vinterlandskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gåten Ragnarok

Norsk actioneventyr, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Ideen bak «Gåten Ragnarok» er ypperlig. Her har manusforfatterne grepet fatt i Osebergskipet, et av Norges mest kjente kulturminner, og utviklet et artig konsept som spiller på ulike myter knyttet til vikingtiden. På sitt beste er «Gåten Ragnarok» et forfriskende og spennende eventyr, på sitt verste en simpel kopi av Hollywood-formelen. Men helhetsinntrykket er at dette er en god norsk filmproduksjon som passer fint for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kong: Skull Island

Kong: Skull Island

Amerikansk actioneventyr, 2017
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Denne filmen er en actionfest fra begynnelse til slutt, og dersom man liker fartsfylt blanding av spenning og vanvittige kampscener med enorme fantasiskapninger, så er dette midt i blinken. Budskap er det ikke så mye av, men av og til er det greit å se en film som ikke gir seg ut for å være noe mer enn det den er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jurassic Park

Amerikansk actioneventyr, 1993
Anbefales fra tolv år

Den første Jurassic Park-filmen er en milepæl i filmhistorien, og den er like vellaget og underholdende som den var banebrytende for dataanimerte spesialeffekter. Den eksentriske milliardæren John Hammond bygger opp en temapark med genetisk klonede dinosaurer, men når han inviterer tre paleontologer for å inspisere parken før åpning, går alt fryktelig galt, og snart har de et gjenopplivet eksemplar av T-Rex i hælene. Filmen har et klart budskap om hva som kan skje om man tukler med naturen. I løpet av filmen skildres noen voldsomme dinosaurangrep, men alt er uten mye blod og gørr. Og filmen har selvfølgelig den svært så berømte vannglass-scenen som er like spennende i dag som da filmen hadde premiere i 1993.
På Viaplay finner du alle de tre Jurassic Park-filmene.

Jurassic World / Jurassic World: Fallen Kingdom

Jurassic Park: Fallen Kingdom

Amerikansk actioneventyr, 2015/2018
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Spektakulær action og vanvittige kjøttetende dinosaurer dominerer lerretet i disse underholdende actioneventyrene som passer fint for ungdom, samtidig som filmene legger grunnlag for refleksjon om genmanipulering.
Les Barnevaktens anmeldelse av Jurassic World
Les Barnevaktens anmeldelse av Jurassic World: Fallen Kingdom

Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk actioneventyr, 2017  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år 
Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri. Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet.
Les Barnevaktens anmeldelse
Hele Hobbiten-trilogien er tilgjengelig på Viaplay.

Twilight-serien

Amerikansk filmserie, 2008-2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Bella og trekantdramaet mellom henne, vampyren Edward og varulven Jacob har begeistret ungdom over hele verden. Den vellykkede filmatiseringen av hele bokserien er nå tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelser av Twilight-filmene

Hunger Games-serien

Amerikansk filmserie, 2012-2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Eventyret om Katniss, Dødslekene og de tolv distriktenes kamp mot det undertrykkende regimet er vellagede og spennende actionfilmer  for ungdom. Hele filmserien er tilgjengelig på Viaplay.
Les Barnevaktens anmeldelser av The Hunger Games-filmene