
Danske skoler bør kvitte seg med bigtech
Kommuner, skoler og staten skal være uavhengig av tech-gigantene. Dette er anbefalingen fra den danske regjeringens ekspertgruppe.
Danske uddannelsesinstitutioner skal være fri fra kommercielle tech-giganter.
Sitatet over er et av de syv forslagene fra en ekspertgruppe oppnevnt av den danske regjeringen.
I rapporten står det at skolenes digitale verktøy må tilpasses alderen til elevene, være uten reklame og sporing, og ikke utnytte barns data til kommeriselle formål.
Videre står det at bruk av digitale tjenester på skolen ikke må kreve at elevene må opprette personlige kontoer som leder elevene inn i teknologigigantenes økosystem.
Ekspertgruppen mener også at kommunene i større grad må benytte skandinaviske og europeiske samarbeids-, lærings- og undervisningsverktøy.
Kampen mot gigantene tilspisser seg. EU lager regler som bigtech må følge, Australia har fått lovbestemt aldersgrense ved sosiale medier og nå sier en dansk ekspertgruppe at gigantene bør ut av skolen.
Barnevakten har i mange år stusset over at elever på norske skoler indirekte lærer at tech-gigantene er deres beste venner, når elevene må bruke gigantenes tjenester hver dag til skolearbeid. Vi har også stusset over norske reklameregler i skolen ikke gjelder digitale flater.
Den danske ekspertgruppen skriver:
«I dag har teknologigigantene i stor grad tilgang til barn og unges data. Dette skjer gjennom sosiale nettverk som barna bruker, og for eksempel via chat-apper, nettspill osv. Men det kan også skje i klasserommet og på utdanningsinstitusjonene som de unge går på.»
15-årige danske elever bruker digitale verktøy i nesten fire timer hver dag. Ekspertene skriver:
«Det gir teknologigigantene en stor fordel at de allerede fra tidlig alder kan venne barn og unge til å bruke produktene deres. Dette kan føre til at barn og unge vil etterspørre de samme produktene når de går videre i utdanningssystemet og inn på arbeidsmarkedet.»
Samme poeng har Barnevakten vist til en rekke ganger.
Ikke lett å lage digital skoleløsning fra bunnen av
Når ekspertgruppen sier at skolene må gjøre seg uavhengige av bigtech, er det lettere sagt enn gjort. Det kommer til å gå en del år før man har på plass et samlet alternativ, selv om det finnes mange alternative enkeltprogrammer på markedet for skriving, regning, videoredigering og så videre. Barnevakten har tidligere skrevet om et dansk selskap som jobber med en alternativ digital skoleløsning.
Spesielt Googles skoleløsning har vært under debatt i Danmark. Også i Nederland er man skeptiske til gigantenes skoleløsninger (artikkelen er fra 2022).