Akademiet til herr Kleks

Polsk eventyrfilm, 2024, passer fra 6 år

ANMELDELSE: En underholdende og visuelt fantastisk film å se på, men med et plott som ikke helt henger sammen og som varer litt for lenge.

*Akademiet til herr Kleks har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Polsk fantasifilm fra 2024. Tilgjengelig dubbet på norsk. Passer fra 6 år, men kan muligens være litt for uhyggelig og skremmende for noen barn i 6-7-årsalderen.

Handling

Unge Ada filmer hverdagen sin for faren, som er savnet. På bursdagen forventer hun en overraskelsesfest, men det viser seg at moren har vært for opptatt med å prøve å finne faren til å huske bursdagen hennes, og Ada begynner å miste troen på det meste. Men så blir hun invitert til å starte på herr Kleks sitt akademi. Ada er skeptisk og insisterer på at mye av det hun blir fortalt ikke er mulig. Men til sist er det muligheten for å finne ut noe mer om faren og hans forsvinning som gjør at hun takker ja.

På akademiet blir hennes fantasi, eller mangel på den, utfordret, og Ada begynner å få seg venner og utforske dette nye stedet. Samtidig er det onde krefter utenfra som truer den fantastiske verden Kleks akademi befinner seg i, og Ada og resten av barna må finne ut hvem de kan stole på.

Akademiet til herr Kleks

Regi: Maciej Kawulski
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Antonina Litwiniak, Tomasz Kot, Piotr Fronczewski, Sebastian Stankiewicz, m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Bulgaria, Norge, Polen
Spilletid: 2t 10min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Dette er en film med mye rart i. Visuelt er den fantastisk, med farger og kostymer og figurer som barna vil elske. Spesialeffektene er ikke så verst, og kostymene holder godt også, mesteparten av tiden. Filmen har mye sjarme og eksentriske figurer som man blir glad i, og gir av og til litt Narnia– eller Alice i eventyrland-følelse. Den spiller også en del på eventyr og andre fortellinger. Det er mye fengende og morsom sang og musikk. I stor grad er det tydelig at dette er en film laget for barn, og det får den pluss for. Men det blir delvis også en unnskyldning for et usammenhengende og noe forvirrende plott. Det hjelper heller ikke at den norske dubbingen er sånn passe og ikke alltid stemmer overens med underteksten. Filmer varer også en god del lengre enn den behøver, og man kan lure på om det var meningen at dette skulle være en tv-serie som ble kortet ned til en alt for lang film, med større og mindre plott som enten burde vært utforsket mer eller kuttet ut.

Filmen har fokus på vennskap og samhold, og det å stå opp for hverandre. Det er også et fint budskap om hvor viktig det er å ha fantasi og noe å tro på. Den er også innom lojalitet, og empati og vilje til å sette seg inn i andres situasjon. Samtidig blir det aldri noe veldig tydelig budskap ut av disse tingene. Filmen er litt for rotete og mye av tematikken og budskapet blir derfor aldri sammenhengende nok. Ada og de andre barna er likevel fine rollemodeller for barn, og handler stort sett etter hva de tror er det rette å gjøre. Ada er modig og sterk, og utfordres til å tro på seg selv underveis i filmen. Det er mye underholdning og elementer som mange barn kommer til å like i denne filmen. Samtidig er den som nevnt litt vel lang, og det kan kanskje lønne seg for barna å dele filmen i to, heller enn å se den i ett.

Egnethet

Filmen totalt sett har positive budskap og man sitter igjen med en god følelse til slutt. Men den er tidvis litt mørk og skummel med en uhyggelig stemning, og med scener og kostymer som barna kan bli skremt av. Filmen har aldersgrense 6 år, men det kan være at barn i denne alderen vil føle at dette er for skummelt, spesielt siden de skremmende figurene fremstår mye mer ekte og realistisk enn animasjonsfilmer.

*Akademiet til herr Kleks har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Akademiet til herr Kleks her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser