Angelas jul

Irsk/kanadisk animasjonsfilm, 2017, vi anbefaler for alle

ANMELDELSE: En liten og søt kortfilm for barn, om lille Angela som er bekymret for om Jesusbarnet i krybben fryser.

*Angelas jul er tillatt for alle på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (A).

Kortfilm fra 2017, hvor handlingen foregår i Irland på tidlig 1900-tallet. Basert på en historie av Frank McCourt. Vi anbefaler for alle aldre.

Handling

Lille Angela skal feire jul sammen med sin mor og sine søsken, og turen går til kirken for julegudstjeneste. Det er kaldt, og familien har ikke så mye å rutte med eller varme seg med. I kirken ser Angela det lille Jesusbarnet i krybben, uten klær eller teppe over seg, og er overbevist om at han fryser. Når gudstjenesten er ferdig, sniker Angela seg inn igjen for å se til Jesusbarnet, og ender opp med å stjele ham med seg for å varme ham og ta vare på ham. Dette skaper kaos både i kirken og i Angelas familie.

Angelas jul

Regi: Damien O'Connor
Sjanger: Animasjon, familiefilm
Skuespillere: Lucy O'Connell, Ruth Negga, Brian Gleeson m.fl.
Språk: Norsk tale tilgjengelig
Nasjonalitet: Irland, Canada
Spilletid: 30min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

For en så kort film, har denne historien klart å få med seg mye. Den er søt og morsom, samtidig som den har noe veldig fint og rørende ved seg. Angelas bekymring for at Jesusbarnet fryser er veldig fin, og viser hvordan barns logikk ofte fungerer, og hvordan hun overfører sine egne og familiens problemer til denne dukken hun ser i kirken. Filmen går ikke så veldig dypt inn i det kristne aspektet av handlingen, eller historien om Jesusbarnet, men kristne verdier er likevel en viktig og gjennomgående tematikk gjennom hele filmen. Det handler mye om medmenneskelighet og det å ville hjelpe andre. Tilgivelse og det å gjøre opp for seg blir også en del av tematikken. At filmen er satt til Irland på tidlig 1900-tall, gir også et historisk aspekt barna kan lære noe av. Filmen har også fokus på familiekjærlighet og at det viktigste er å ha hverandre. Hovedpersonen er også en god rollemodell for barna, og en man fort blir glad i. Selv om Angela vet at hun gjør noe hun ikke har lov til og holder det skjult, så er intensjonen hennes god, og hun vil bare hjelpe. Dette er på mange måter en noe trist fortelling om en ganske fattig familie og en stakkarslig jul, men filmen har såpass mye humor, sjarm og fine øyeblikk at man likevel blir i godt humør av å se denne. Den er noe kort for å være familiefilmen på fredagskvelden, men dette er likevel en historie som kan passe for hele familien.

Egnethet

Det er ingenting i denne filmen som er skadelig eller upassende for barn. Filmen er laget for litt yngre barn, men passer greit som familieunderholdning.

*Angelas jul er tillatt for alle på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (A).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Angelas jul her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser