Apekongen

Amerikansk/kinesisk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En spennende og underholdende film basert på figurer fra kinesiske fortellinger, som bare mangler litt for å bli veldig god.

 

*Apekongen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Apekongen er en film inspirert av den kinesiske klassikeren Reisen mot Vest fra 1600-tallet, og da spesielt figuren Sūn Wùkōng, apekongen. Filmen er tilgjengelig med norsk tale og undertekster.

Handling

En liten ape fødes av en stein, og prøver å finne sin plass i verden uten familie. Det er lettere sagt enn gjort med hans nysgjerrige vesen og opprørske natur. Han blir utstøtt av de andre apene etter at en av hans ideer fører til at et annet apebarn blir tatt av en demon. Apen returnerer til fjellet og trener seg selv opp til å kunne slåss mot demonen. Når han blir større får han endelig sjansen til å vise hva han kan, men hans trening viser seg å ikke være nok, og han ender opp med å måtte ta seg en tur ned i sjøen til Dragekongen for å finne et våpen; en magisk stav. Han kroner seg selv til apekongen, men vil ha mer berømmelse og makt. Apekongen bestemmer seg for at han vil bli en av de udødelige, og setter ut på oppdrag for å drepe hundre demoner for retten til å bli en gud. På veien får han med seg en jente, Lin, som har sine egne grunner for å hjelpe ham.

Apekongen

Regi: Anthony Stacchi
Sjanger: Animasjon
Skuespillere: Jimmy O. Yang, Bowen Yang, Jolie Hoang-Rappaport, Jo Koy m.fl.
Nasjonalitet: Kina, Hong Kong, USA
Spilletid: 1t 32min.
Språk: Norsk tale
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Animasjonsstilen er i stor grad bra gjennomført. Selv om figurene selv er i en noe standard stil, så er alt rundt dem visuelt imponerende og artistisk gjennomført på en måte som gjør at filmen i hvert fall skiller seg litt ut. Tidvis blir deler av handlingen fortalt i en mer tegneserieaktig stil som også er veldig fin. Det brukes mye lys og farger, kanskje litt mye til tider. Det kunstneriske i stilen går av og til litt tapt i lysshow og effekter. Det er litt symbolsk på det generelle problemet i filmen; det meste overskygges av fart og spenning. Det er mye kampscener og action, og filmen blir sjelden kjedelig. Det skjer noe stort sett hele tiden. Hvis ikke det er kampscener eller spenstige oppdrag, så er det humor og sang, og filmen roer sjeldent ned.

På grunn av alt dette, så faller handlingen i seg selv dessverre litt i bakgrunnen, og det samme gjør utviklingen til karakterene. Det finnes flere følelsesladde øyeblikk, men de får ikke helt den effekten de kunne hatt hvis filmen hadde roet ned litt og vist litt mer av utviklingen i både forhold og hos individer. Apekongen er ensom og som liten desperat etter samhørighet og varme som han aldri får, og han vokser opp uten en plass i samfunnet. Dette forklarer hans ambisjoner om å bli noe større enn det han er, og å være over de som avviste ham. Men alt dette kjøres gjennom litt for fort, og gjør at den følelsesmessige delen av filmen ikke blir så godt gjennomført som den kunne vært. Dette gjør også at budskap og tema ikke blir tydelig nok. Budskapet er likevel der, og det handler om inkludering og tilhørighet, å finne sin plass i samfunnet. Å velge mellom rett og galt er også et viktig tema, og begge de to hovedpersonene må ta vanskelige valg underveis. Innimellom er det nesten på grensen til å bli for komplekse valg for en barnefilm, spesielt når filmen er såpass kaotisk, men det gjennomføres greit nok. Filmen kunne gjerne brukt litt mer tid på å forklare legenden bak filmen, og hva den bygger på.

Egnethet

Som nevnt er det en god del kampscener og action, og figurer som gjør slemme ting og oppfører seg truende, inkludert hovedpersonen. Men animasjonsstilen og den tydelige fantasiverdenen vi er i, gjør at det likevel ikke oppleves så veldig skremmende. Humor brukes også mye i disse scenene og det blir ofte mer morsomt enn skremmende. Passer fint som familiefilm.

Aldersgrense:
Apekongen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Apekongen her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser