Asteroid City

Amerikansk komedie, 2023, vi anbefaler for ungdom

ANMELDELSE: En filmteknisk fenomenal film med mange gode skuespillerferdigheter. Mangelen på tydelig forståelig tematikk er likevel kanskje ikke til alles smak.

I Wes Andersons Asteroid City er det ikke alltid lett å forstå hva som skjer eller hva det skal bety, men filmens filmtekniske kvalitet er ikke å benekte. Her viser både Anderson selv og alle de kjente skuespillerne godt hvorfor de er så kjente som de er. Aldersgrensen er tillatt for alle, men filmen har ungdom og voksne som målgruppe.

Handling

Regissøren Conrad Earp setter opp skuespillet «Asteroid City». Filmen går fram og tilbake mellom å vise selve skuespillet og å vise prosessen bak det.

I «Asteroid City» ankommer krigsfotografen tidlig til en oppfinnerkonkurranse i en liten by ved navn Asteroid City. Han ankommer med sin sønn, som skal være med i konkurransen, og hans tre døtre. Når bilen går kaputt blir han nødt til å ringe barnas morfar for å be ham hente dem.

I denne byen dukker det etter hvert opp flere spennende personligheter, som hver enten har eller får sine spesielle omstendigheter. Når de alle er samlet under en tale i forbindelse med konkurransen, dukker det plutselig opp et rommvesen. Hva skal dette bety?

Asteroid City

Regi: Wes Anderson
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Jason Schwartzman, Scarlett Johanson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Filmteknisk er Asteroid City en fenomenal film. Her kan filmentusisten virkelig glede seg over å analysere hver eneste scene. Wes Anderson er kjent for sin særegne stil, og den kommer tydelig gjennom i denne filmen. Musikken er for det meste amerikanske sanger fra 60- og 70-tallet. Filmen er delt opp i tre akter, men hver akt er kortere enn den forrige, så man føler aldri den trekker for langt.

Alle viktige karakterer har stor kompleksitet, men seeren får bare hint av denne. Alle fortellinger blir konkludert før handlingen blir for dramatisk. Om karakterene utvikler seg eller ikke er vanskelig å si, da det gjennom filmen er uklart om det er skuespillet «Asteroid City» eller det som skjer bak kulissene som er den primere handlingen. Likevel føles alle karakterene svært interessante. De fleste skuespillerne er velkjente fra før av, og de gjør en fenomenal jobb også her.

Hva Asteroid City egentlig handler om er ikke særlig enkelt å fastslå. Det er nok en type metafortelling om det å lage fortellinger, samt å spille i dem, men nøyaktig hva den ønsker å si om dette er uklart. En mulig tolking er at filmen viser hvordan en regisør har kommet så langt i sin kunstneriske utfoldelse at han ikke lenger klarer å se livet i sine egne fortellinger. Likevel er det mye som viser til at dette ikke kan være hele fortellingen.

Egnethet

Det er ingen scener med voldelige handliger, selv om det er en scene der det trues med å bruke en svært farlig oppfinnelse mot humane mål. Det er også noen scener med et tydelig seksuelt tema.

Filmen kan ikke sies å være skadelig foer barn, og derav aldersgrensen tillatt for alle. Men dette er ikke en film som vil la seg enkelt forstå, så den kan ikke sies å egne seg for de yngste.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder ingen skremmende eller ubehagelige scener. Den blir derfor tillatt for alle.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Asteroid City»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: 2022 Pop. 87 Productions LLC
Trailer: Universal Pictures UK