Barbie

Amerikansk komedie, 2023, aldersgrense 6 år – vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Barbie er ikke en barnefilm, men det er en stilfull, kreativ og solid film som holder seg nyansert, underholder og legger til rette for refleksjon.

I motsetning til hva en kunne forventet fra Barbie, er ikke denne filmens målgruppe den samme som lekene. Målgruppen her er dem som lekte med Barbie når de var små, men som nå har vokst opp. Men så lenge en har kjennskap til både Barbie-dukker og kontroversene rundt dem, vil filmen være mulig å forstå deg på. Den tar for seg både utfordringen med å påvirke andre og utfordringer ved å være kvinne i dagens samfunn. Aldersgrensen er 6 år, men filmen er tydelig ment for et eldre publikum.

Handling

Vi møter Barbie, som nok en gang våkner opp i det perfekte Barbie-land. Her styrer Barbier alle samfunnsfunksjoner, mens Ken-er holder til på standa, og ellers knytter hele sine liv opp mot Barbier. Men neste morgen da Barbie våkner oppdager hun noe merkelig. Hun er ikke lenger perfekt. Og ikke nok med det. Hun tenker på døden.

Etter en prat med Rare-Barbie, finner Barbie ut at hun må dra til menneskeverden for å finne hun som har lekt med henne. Ken – som den ansvarlige kjæresten han er – henger seg på. Barbie er overbevist om at hennes eksistens har gitt menneskejentene selvtilliten til å mestre livene sine, og at menneskeverdenen nå er perfekt, men hva venter egentlig Barbie og Ken når de kommer frem?

Barbie

Regi: Greta Gerwig
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrel, Kate McKinnon, Michael Cera, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 54min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Barbies visuelle stil kan i kort fatning beskrives ved to ord: Rosa Plastikk. I Barbie-land er alt kunstig uten like, og dette blir utført på en stilfull og kreativ måte. Musikken er for det meste veldig god, selv om unntak finnes.  Tempoet i historien er noe ujevnt, men for det meste bra.

De fleste karakterene i Barbie er veldig enkle. Dette er vanligvis ikke et kompliment, men i denne filmen brukes de enkle karakterene til å illustrere hvor komplekst livet er for selv de enkleste mennesker. Utviklingen mellom starten og slutten er kanskje ikke den mest sensasjonelle, men prosessen gjør intrykk. Et utrolig godt skuespill hjelper godt på dette, og manus er urealistisk på alle de rette måtene. Det varierer hvor godt vitsene treffer, men mange av dem er gode – selv om enkelte vitser lener seg litt mye på sex-vits-apell, uten ellers å være godt oppbygde.

Tematisk er filmen todelt. For det første er Barbie en refleksjon over dukkens påvirkning på jenter. Målet var at jenter skulle kunne se opp til dukken, og få motivasjon til å bli hva de ville, slik som det fantes en Barbie til nesten ethvert tenkelige yrke. På den annen side har det vært mye kontroverser rundt hvordan Barbie-dukker setter et uoppnåelig ideal, og fører til økt objektifisering av kvinnekroppen. Dette blir reflektert rundt, og alle sider blir anerkjent underveis.

Det andre temaet handler om det å være kvinne i dag. Her virker det som om filmen kanskje er litt forvirra. Til å begynne med har filmen en ganske tyelig feministisk karakter, der det klages over hvordan menn dominerer verden. Men et godt stykke ut i filmen deler karakteren som kanskje er filmens tydeligste feminist sin frustrasjon over at kvinner nå må innfri både tradisjonelle maskuline egenskaper i tillegg til de feminine. Disse nye forventningene – som kommer fra feminismens idé om at kvinner skal kunne gjøre alt menn kan – er overveldende for denne kvinnen. Etterpå går filmen tilbake til at kvinnene aktivt skal ta tilbake kontroll over hele samfunnet igjen. Det virker nesten som om alle filmens feministiske vendinger bygger opp mot dette ene øyeblikket, men så plutselig stiller den spørsmål ved hele greia. Dette spørsmålet blir ikke tatt opp igjen senere.

Egnethet

Barbie har ingen scener av særlig voldelig eller skremmende karakter. Det er noen sex-vitser som enkelte kan finne frastøtende.

Filmen har aldersgrense 6 år, men det kommer tydelig frem at den sikter seg inn på en eldre målgruppe. Det kan være vanskelig for yngre barn å henge med på det tematiske. Vi anbefaler derfor filmen fra 12 år, selv om det ikke er noe direkte skadelig for de yngre.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Barbie»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Warner Bros