BlackBerry

Amerikansk drama, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En god film om det kjente telefonmerket. En trenger ikke være kreativ for å fortelle en morsom historie med et viktig budskap.

BlackBerry handler om hvordan mobiltelefonen med samme navn fikk både sin start og sin slutt. Tross noe mangel på kreativitet klarer filmen å fortelle den interessante historien med både humor og drama. Budskapet om å være åpen for nye ideer mens man holder på gamle verdier er også tidløst relevant.

Handling

Året er 1996, og elektronikkprodusenten Research in Motion (RIM) – ledet av Mike Lazaridis – er på randen av konkurs, men når den nylig oppsagte forretningsmannen Jim Balsillie blir med i selskapet, begynner håpet å gnistre. RIM har nemlig – tross veldig dårlig markedsføring – et ganske bra og innovativt produkt: en mobiltelefon som kan bruke internett.

BlackBerry er basert på den sanne historien om hvordan RIM tok over mobiltelefon-markedet med modellen som deler filmens tittel. Men i etterpåklokskapen vet vi alle at dette ikke skulle vare evig. Andre halvdel av filmen er viet til utfordringene som til sist skulle føre til at RIM ble presset ut av mobiltelefon-markedet.

BlackBerry

Regi: Matt Johnson
Sjanger: Drama
Skuespillere: Glenn Howerton, Jay Baruchel, Matt Johnson, Rich Sommer, Michael Ironside, Martin Donovan, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 1min
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Med flinke skuespillere og et velskrevet manus, er BlackBerry utvilsomt et underholdende drama. Ingen av de spennende personlighetene passer med seerens forventninger til rollen de bærer. Dette gjør det imponerende når de likevel klarer å utrette det de gjør; men også desto mer skuffende når de til slutt mister det de jobbet så hardt for. Et godt manus og sceneoppsett gjør filmens to timer lange spilletid mer enn overkommelig.

De mer tekniske aspektene begeistrer ikke fullt like mye. Her er det i klassisk Hollywood-stil høy kompetanse, men lite kreativitet. Av kameraarbeid er det noen få uortodokse vinkler, men ikke nok til at dette preger filmen i noen særlig grad. Musikken på sin side består for det meste av amerikanske popsanger som er for gamle/upopulære til å bli spilt på radio.

Av mer tematisk innhold, stiller filmen noe sterkere. Her er moralen todelt. Første halvdel av filmen handler om å være åpen for nye løsninger og å være villig til å omstille seg. Når Jim Ballsillie kommer inn i selskapet, har de færreste av de ansatte tillit til ham. Det viser seg likevel etter hvert at det er hans ekspertise som trengs i RIM. Samtidig må Jim selv tilpasse seg et veldig annerledes arbeidsmiljø enn han selv er vant med. I andre halvdel av filmen er moralen at en ikke må la suksess lokke en bort fra den utvalgte stien. I førstningen var Mike Lazaridis opptatt av amerikansk produsert elektronikk av høy kvalitet. Men når suksessen begynner å slippe taket, er han plutselig villig til å gå på kompromiss med disse verdiene, i håp om å gripe den igjen. Dette ender i katastrofe.

Egnethet

Det er en del scener i filmen med stygt språk, utskjelling, skremmende voksenpersoner og utagering.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

9 år. Filmen inneholder denne flere skildringer av følelsesutbrudd.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om BlackBerry:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: IFC Films