Croods – En ny tid

Amerikansk animasjonsfilm, 2021, anbefales fra 6 år

ANMELDELSE: Familien Croods drar på jakt etter et nytt hjem i en sprø og fargerik film som byr på mye fart og moro for barn fra seks år.

Om man likte den første filmen med familien Croods, så har man mye å glede seg til her. Dette er en veldig underholdende film med et godt budskap, men samtidig er det veldig mange billige triks for å skape underholdning.

Handling

Den fargerike familien Croods er litt av en gjeng. «Flokken holder sammen» er deres uoffisielle motto, og det innebærer å sove i en diger haug, niks privatliv og at man gjør alle ting sammen. Det innebærer også at alle alltid passer på hverandre, og i et forhistorisk samfunn er alle fornøyd hvis ingen blir spist før lunsj.

Men for Ipp og Gard, som er nyforelskede tenåringer, er mangelen på privatliv litt plagsom.

Den store familien er på jakt etter et nytt hjem, og når de plutselig finner det som virker å være et paradis på jord bak et stort gjerde, ser det ut til at alle drømmene til familien Croods er gått i oppfyllelse. Men så møter de på familien Bedremann, som (selv mener at de) har utviklet seg et steg videre enn de primitive Croods-ene.

Familien Bedremann dyrker individualitet og egentid, og faren har til og med ordnet seg med en skikkelig mancave.

For å komplisere kulturkrasjen ytterligere, viser det seg at Gard er nært knyttet til denne familien, og det blir selvsagt forviklinger når mor og far Bedremann vil spleise Gard med datteren Sol, og Ipp samtidig blir bestevenninner med Sol.

Og hva er egentlig greien med disse bananene…?

Croods – En ny tid

Regi: Joel Crawford
Sjanger: Animasjon, komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 35min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Her er det duket for sprøtt kaos i store mengder. Croods – En ny tid er en vellaget animasjonsfilm som vet hvordan man underholder sitt publikum. Her er det ikke et kjedelig øyeblikk, og når du tror historien ikke kan bli mer sprø, så dobler filmskaperne opp galskapen. Barn og unge kommer nok til å kose seg med denne filmen.

Men for dem som ikke liker flåsete humor og billige triks for å skape humor og underholdning, så er ikke dette filmen å velge. Dette er Hollywood på sitt beste og verste; superkommersiell underholdning i flott innpakning.

Det underliggende budskapet i filmen er imidlertid veldig godt. Ipp er en flott hovedperson; en sterk, frisk og kul jente som bryter mange stereotyper. Vi liker veldig godt hvordan Opp og Sol settes opp mot hverandre gjennom forholdet til Gard. De er to helt ulike jenter som kunne havnet i konflikt, men som  ignorerer dette og umiddelbart blir bestevenninner. Konflikten er skapt av de voksne, og jentene er mer opptatt av hva som knytter dem sammen enn hva som skiller dem. Blant annet forstår Sol at det er kan være bra å få seg noen arr slik som Ipp har, og Ipp lærer at sår man ikke kan se også kan lage arr.

Vi liker samtidig at det er damene som viser seg å være de sterkeste karakterene i filmen. Mennene er kanskje velmenende, men de roter etter hvert ting til i episk skala.

Men hovedtemaet i filmen er nok balansen mellom fellesskap og individualitet, der familien Croods og Bedremann representerer to ytterpunkter. Gjennom filmen utspiller denne konflikten seg, og det er bare ved å finne et felles ståsted som fungerer for alle at freden igjen kan senke seg.

Egnethet

Coords – En ny tid har seks års aldersgrense. Handlingen er svært fartsfylt, og det skjer mange spennende ting. Spesielt siste del av filmen er dramatisk, og underveis dukker det opp mange skumle forhistoriske fantasidyr. Samtidig er filmen full av tull og tøys, og handlingen er så uhøytidelig at filmen ikke oppleves særlig skummel. Men dette er ingen film for de yngste, og vi anbefaler at aldersgrensen overholdes.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder noen nifse skikkelser og enkelte truende situasjoner. Da dette skjer innenfor et humoristisk fantasiunivers får filmen aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Croods – En ny tid»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Dreamworks Animation