Darkest Hour

Britisk drama, 2017, aldersgrense 9 år – vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En spennende film basert på historiske hendelser, om de store og vanskelige valgene Churchill og Storbritannia sto ovenfor under andre verdenskrig. Aldersgrense er satt til 9 år, men filmen passer kanskje best for litt eldre barn.

Film fra 2017, basert på virkelige hendelser fra andre verdenskrig, under Churchills tid som statsminister i Storbritannia.

Handling

Det er andre verdenskrig og nazistene holder på å ta over hele Europa. Storbritannia er i en vanskelig situasjon, og trenger en sterk leder for å komme seg gjennom denne krisen, og for å ta de vanskelige avgjørelsene som kommer. Churchill blir den nye statsministeren, men det er et stadig politisk spill rundt ham, og mange tviler på hans evne til å lede landet gjennom en nærmest umulig situasjon. Churchills nærmeste gjør sitt beste for å hjelpe ham gjennom situasjonen, også når han er vanskelig å ha med å gjøre.

Darkest Hour

Regi: Joe Wright
Sjanger: Drama
Skuespillere: Gary Oldman, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: England
Spilletid: 2t 5 min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Darkest Hour er en ambisiøs film som stort sett lykkes med det meste den prøver på. Selv om filmen i stor grad handler om Winston Churchill selv, så er sekretæren Elizabeth Layton også en viktig figur som vi får se både Churchill og handlingen i filmen gjennom. Et smart grep som gjør at seeren kommer inn i handlingen på en enklere måte. Filmen bruker nedtonede farger for å understreke stemningen. Til tross for en del humor og at filmens budskap egentlig er positivt og oppløftende, så er stemningen generelt noe dyster, som man kan forvente av en film fra andre verdenskrig. Det vises frem en god del mindre flatterende sider av Churchill i filmen, men mest for humorens skyld. Stort sett er han helten i historien som fortelles, og fremstilles som mer folkelig enn de andre politikerne. Det er Churchill som er opptatt av ære og moral, som står for det han tror på, og som er opptatt av å høre på hva vanlige folk ute på gaten vil at landet deres skal gjøre i krigen mot nazistene.

Det er vanskelig å si hvor historisk riktig denne filmen er, men slike filmer vil stort sett alltid ha en god del fiksjon og subjektivitet blandet inn. Denne filmen kan være en god mulighet for å ta opp nettopp dette temaet med barna, og den kan være et fint tillegg når barna har om andre verdenskrig på skolen. Historien som fortelles er kanskje noe glansbilde-aktig når det kommer til Churchill og Storbritannia generelt, og det settes opp for en mest mulig følelsesmessig reaksjon fra seerne. Men uten å gjøre det slik ville filmen manglet en fortelling som fenger, det politiske spillet alene er for kjedelig til å bli en god film. Filmen tar opp tematikk rundt hva som er rett og galt i en nærmest umulig situasjon; å veie opp verdien av menneskeliv mot viktigheten av å stå opp mot en stormakt. Selv om filmen er basert på noe som skjedde tilbake i tid, kan den også føles relevant i disse dager med den pågående krigen i Ukraina. Det er også et viktig budskap i filmen at selv om Churchill er den som må ta avgjørelsene, så trenger han støtten fra de rundt seg for å ha den styrken han trenger.

Egnethet

Filmen har fått aldersgrense 9 år av Medietilsynet. Selv om krigen stort sett bare snakkes om, og det er lite voldelige eller detaljerte bilder fra krigssituasjoner og lignende,– så er tema og stemning i filmen til tider noe mørk og dyster, og karakterene står overfor vanskelige moralske dilemma. Det politiske spillet kan også muligens være vanskelig for noen barn å sette seg inn i. Filmen passer kanskje derfor bedre fra 12-års alderen og oppover, men det er ingenting i filmen som er skadelig for 9-åringer å se. En fin film å se og diskutere sammen med barna.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med utrygg stemning og enkelte lite nærgående krigsbilder gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Darkest Hour her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Universal International Pictures