De Raske & De Rå

Amerikansk/britisk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En gøy og actionfylt animasjonsfilm med racerbiler og mye fart og spenning, men ellers lite innhold. Vi anbefaler fra 6 år.

Amerikansk og britisk animasjonsfilm fra 2022, norsk premiere i 2024. Vi anbefaler fra 6 år. Tilgjengelig med norske stemmer.

Handling

Dovenlorien Zhi bor med sin bestemor i dovenlorilandsbyen, og de to snakker ofte med bildet av hans avdøde mor. Zhi drømmer om å kjøre racerbil og delta i de store løpene, men bestemoren er veldig mot dette. Zhi sliter med å finne sin plass i det veldig avslappede dovenlori-samfunnet, og få er imponert over hans triks på sykkelen eller i bilen. En dag dukker rivemaskinene opp i landsbyen, og den store onde padden, som også er en mester som racerbilsjåfør, vil rive hele landsbyen og bygge luksus for seg selv. Zhi inngår et veddemål om at hvis han kan slå ham i det neste store løpet så vil han la dem være, og trenger nå all den hjelpen han kan få for å redde bestemorens hus og hele landsbyen.

De Raske & De Rå

Regi: Ross Venokur
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA, Storbritannia
Spilletid: 1t 33min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Det er mye action og underholdning i denne filmen, med en god dose humor, gøy musikk og mye farger. Animasjonsstilen er fin å se på og fungerer bra, selv om den er ikke er så veldig unik. Men denne gang kan man kanskje unnskylde de store øynene, siden dovenlorier ser noenlunde slik ut i virkeligheten. Farger og musikk brukes bra, og selv om man skulle tro det blir noe repetitivt med et billøp som går over flere dager, så klarer filmskaperne å legge inn noe nytt for å variere dette. Som underholdning er denne filmen solid laget, og de fleste barn vil nok finne noe de synes er gøy her. Det bygges også bånd mellom de forskjellige sjåførene, og Zhi settes på prøve både når det kommer til sine ferdigheter som sjåfør, og til sin medmenneskelighet.

Dessverre er filmen aller mest underholdning, med litt plott i bakgrunnen. Zhis forhold til bestemoren er ganske viktig for historien, men blir ikke vist nok. Det samme gjelder bakgrunnen med Zhis mor og hva som skjedde med henne. Litt mer fokus på historien om hvordan Zhi endte opp med å bli oppdratt av sin bestemor, og hans forhold til landsbyen generelt hadde vært fint. Det er noe innsikt i kinesisk kultur som også gjerne kunne fått litt mer fokus, spesielt siden noe av det som han deler med sin bestemor ender opp med å bli viktig senere. Den romantiske historien føles også litt unødvendig og som om den aller mest er lagt til som et element noen har bestemt må være med. Alt blir dessverre litt for overfladisk når det kommer til forholdene mellom figurene, og det gjør at filmen aldri helt når opp til der den kunne vært, og man får ikke helt den tilknytningen til figurene som kunne vært der. Hovedfokuset til denne filmen er spenning og racerbiler, og det er for så vidt helt greit. Den klarer likevel å få til et tydelig og greit budskap om å tro på seg selv, og viktigheten av å være snill med andre, selv om dette også blir noe overfladisk. Filmen er laget mest for yngre barn, men humoren blir aldri for barnslig, og filmen passer fint som familiefilm hvis man bare er ute etter god underholdning.

Egnethet

Det er stadig action, en del slapstick-humor, farescener og noen slåsskamper som faller i kategorien tegneserievold. Men det er tydelig at alt er i et fantasiunivers og det føles ikke veldig realistisk eller alvorlig. Vi anbefaler fra 6 år.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om De Raske & De Rå her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Selmer Media