Den 12. mann

Norsk drama, 2017, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En spennende og sterk film basert på hendelser fra andre verdenskrig, som til tider kan bli litt mye. Anbefales fra 12 år.

Norsk film fra 2017, basert på historiske hendelser fra andre verdenskrig. Anbefales fra 12 år.

Handling

Tolv menn er på sabotasjeoppdrag mot tyskerne under andre verdenskrig. De blir tatt, og elleve av dem blir torturert og drept. Den tolvte, Jan Baalsrud, klarer på mirakuløst vis å slippe unna. Han er nå på flukt, skadet og gjennomvåt i kulden. Ved hjelp av andre han møter på sin vei, begynner han ferden mot grensen til Sverige for å komme seg i sikkerhet. På veien er han stadig i fare, og er nær døden flere ganger. Men han nekter å gi opp, og gjennom hans overlevelse og pågangsmot blir han for hver dag som går uten at han blir tatt, et symbol for motstandsbevegelsen. Samtidig får vi også se fra nazistenes side hvordan hans flukt setter enkeltpersoner under press for å løse problemet med en sabotør på rømmen.

Den 12. mann

Regi: Harald Zwart
Sjanger: Action
Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen, Marie Blokhus
Språk: Norsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 15min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Filmen viser i stor grad den brutale realiteten i krig og hva folk gikk gjennom i denne perioden, og nok også hva folk går gjennom i krig i dag. Baalsruds ferd mot Sverige begynner dårlig med en allerede skadet fot, og blir bare verre. Underveis sliter han både fysisk og psykisk med det han har vært gjennom, og han har lite flaks på veien. Til tross for dette gir han aldri opp, og det gjør heller ikke de som hjelper ham fra punkt til punkt. Mot slutten blir det dessverre litt for mye, og det begynner etter hvert å føles litt som om alle forferdeligheter, skader og farer dras ut litt for lenge. Samtidig er kanskje det noe av poenget, at seeren skal føle litt på den håpløsheten og uendeligheten i venting og lidelse som Baalsrud gikk gjennom, men det går litt over grensen for hva som er nødvendig for å få frem poenget. Det er nok av dramatiske scener og spenning underveis, men det føles som om filmen kunne vært kortet ned litt og fått frem tema og handling uten å dra det så langt som den gjør.

Filmen er en historie om mot og vilje til å aldri gi opp. Dette budskapet står sterkt fra begynnelse til slutt. Men aller mest er dette kanskje en historie om medmenneskelighet og hvor viktig det er å gjøre det rette. Baalsrud er totalt avhengig av hjelp fra andre for å klare seg, og den hjelpen får han av flere han møter på sin vei. Etter filmens slutt vises en tekst som forteller oss at Jan Baalsrud alltid fremhevet de som hjalp ham som de ekte heltene, og det vises at filmskaperne har hatt fokus på å få dette frem i filmen. Dette er vanlige personer som bare prøver å komme gjennom hverdagen i et okkupert Norge, men som likevel er villige til å risikere alt de har, inkludert sine liv, for å gjøre det rette og hjelpe Baalsrud videre. Det er mye som kan læres i denne filmen, om ekte historiske hendelser og hvordan mange i Norge jobbet mot nazistene under andre verdenskrig.

Egnethet

Det er mange scener i denne filmen som er vanskelig å se på (eller høre på), selv om den ikke nødvendigvis viser alt i nærbilde. Det inkluderes både torturscener og skader som må håndteres uten medisinsk hjelp, spesielt en scene når Baalsrud oppdager koldbrann i en tå blir fort litt mye. Filmen passer definitivt ikke for barn, og også ungdommer og voksne vil kanskje ha problemer med enkelte scener. Det kan være lurt å se denne filmen sammen med barn rundt aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte scener med krigs- og voldshandlinger. Da disse er lite nærgående skildret, får filmen aldersgrense 12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Den 12. mann her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Distribusjon