Den avskyelige snømannen

Amerikansk/kinesisk animasjonsfilm, 2019, passer fra seks år

Den avskyelige snømannen

ANMELDELSE: Fargerik og frisk animasjonsfilm med mye spenning, sjarme og humor. Filmen er fint lite original, men den har fine karakterer som lærer mye om familie og hva som er viktig i livet.

Denne filmen er bare middels god, men den har to sider ved seg som trekker opp inntrykket: Karakterene har litt dybde og handlingen er lagt til Kina, et land vi ikke ser mye i barnefilmer.

Handling

Yi er en ung jente som jobber hele sommeren for å skaffe penger til drømmereisen sin; en tur på tvers av Kina som hun hadde planlagt med sin avdøde far. Derfor har hun ikke tid til resten av familien, og hun har i hvert fall ikke tid til å spille basket med nabogutten Peng eller bry seg om den selvopptatte Jin.

Men så dukker det et avskyelig vesen opp på hustaket til Yi i Beijing. En vaskekte Yeti har rømt fra fangenskap, og ender opp hjemme hos Yi. Men vesenet er ikke særlig avskyelig, faktisk er han ganske sky og koselig av seg, og det eneste han ønsker seg er å komme hjem til Himalaya.

Det skal imidlertid ikke bli lett. De slemme folkene på Burnish Industries er fast bestemt på å fange vesenet, eller Everest som Yi begynner å kalle ham, og hun tar på seg oppgaven å få ham hjem. Peng og Jin blir etter litt tilfeldigheter med på turen, og dermed starter en fantastisk og spennende tur gjennom Kinas fantastiske natur og landemerker – med de slemme leiesoldatene til en nådeløs skurk i hælene.

Den avskyelige snømannen

Regi: Jill Culton og Todd Wilderman
Sjanger: Animasjon, Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA, Kina
Spilletid: 1t 37min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Den avskyelige snømannen er en fargerik og frisk film som først og fremst byr på fart, humor og spenning for et ungt publikum. Det er en typisk animasjonsfilm som ikke overrasker på noen måte. Den følger den vanlige kommersielle malen der man ikke anstrenger seg veldig for å tilføre historien noe originalt eller nyskapende.

Men det er et aspekt med filmen som oppleves originalt. Dette er en samproduksjon mellom amerikanske DreamWorks og kinesisk/amerikanske Pearl Studio (eies av DreamWorks), og det har resultert i en historie som foregår i Kina med kinesiske hovedpersoner. Filmen byr på et lite innblikk i kinesisk natur og landskap – det er et veldig polert glansbilde, og hovedpersonene ser ikke veldig kinesiske ut – men det er likevel positivt at filmen kan vekke interesse for et land man ofte får et ensidig bilde av.

Filmen har også spennende karakterer som går gjennom en spennende utvikling. Yi har distansert seg fra familie og venner, og jobber knallhardt for å tjene penger til den turen hun skulle ta med sin avdøde far. Etterhvert som historien utspiller seg får vi gradvis innsikt i hva som ligger under at Yi er som hun er, og både Yi og vi som seere lærer noe fint om sorg, familie og fellesskap. Peng er på sin side litt lei seg for at ingen vil spille basket med ham, men vi forstår det ikke før han blir med på reisen til Himalaya og blomstrer i et helt spesielt fellesskap. Jin er på sin side en selvopptatt kis som er mest opptatt av å ta selfier og at de fine skoene hans ikke skal bli skitne. Men det endrer seg også på reisen. Dessverre drukner disse og andre spennende karakterer litt i en film som prioriterer action og humor fremfor dybde. Kontrasten til Toy Story 4 er stor, der alt som skjer er med på å underbygge budskapet. Slik er det ikke i Den avskyelige snømannen, og resultatet blir langt svakere.

Egnethet

Det er mange dramatiske og mørke scener i Den avskyelige snømannen. Filmen åpner med at Everest rømmer fra fangenskap, og allerede her blir det tydelig at dette ikke er en film for barn under aldersgrensen på seks år. Vi tror også at noen seks- og syvåringer kan oppleve deler av filmen som litt skummel, spesielt hvis de ikke har sett mange av denne typen filmer tidligere. Men samtidig er filmen veldig morsom og fargerik, og stemningen er stort sett munter og positiv, selv i de dramatiske øyeblikkene. For skolebarn er dette en fin underholdningsfilm med mye bra innhold som egner seg fint til en spennende og morsom stund foran skjermen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Den avskyelige snømannen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser