Den første julen i Skomakergata

Norsk drama, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: Basert på den klassiske tv-serien, fortelles en fin historie med et godt budskap, men filmen har også en noe middelmådig film- og fortellerteknisk kvalitet.

Den første julen i Skomakergata er basert på den klassiske adventskalender-tv-serien, men forteller en tydelig annen fortelling. Forsøket på å innføre en antagonist gikk ikke særlig bra, men andre tydelige karakterutviklinger er et eksempel på positive endringer. En teknisk kvalitet under dagens standard og litt lite fokusert tematikk gjør det vanskelig å si denne filmen er bedre tidsbruk enn lignende alternativ.

Handling

Året er 1945, og de fleste nordmenn gleder seg til første julefeiring etter krigen. Den unge jenta Stine har sneket seg med toget til Skomakergata, og er redd for å bli oppdaget. Da hun gjemmer seg i Skomaker Andersens verksted, blir hun oppdaget av skomakeren. Skomakeren forlater aldri huset sitt, og Stine klarer å overbevise ham om at hun kan bo der frem til jul om hun løper ærend for ham. Hun hevder faren hennes vil komme å hente henne innen da.

I Skomakergata bor det også flere andre mennesker. Blomsterforhandleren og kolonialeieren er forelsket i hverandre, men vet ikke hvordan de skal vise det. Skolegutten med sære foreldre har ingen venner. Sangeren med én kjent sang prøver desperat å gjenvinne relevans. I dette sosiale miljøet må Stine klare å navigere seg uten å bli oppdaget. I hvert fall frem til faren hennes kommer.

Den første julen i Skomakergata

Regi: Mikal Hovland
Sjanger: Drama
Skuespillere: Kåre Conradi, Kaya Ekerholt McCurley, Håkon Seip, Lene Kongsvik, Mathias Luppichini, Rebekka Nystabakk, m.fl.
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 35min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Rent filmteknisk ligger Den første julen i Skomakergata i grenselandet mellom NRK-serier og større norske spillefilmer. Det er tydelig at filmskaperne vet hva de gjør og sitter på mye erfaring, men samtidig er det lite som imponerer særskilt i kvalitet eller kreativitet. Musikken er fin, men ikke veldig minneverdig og historien fortelles i et litt ujevnt – men forholdsvis passende – tempo.

Noen karakterer er bedre enn andre, men alle sammen virker som om de hadde passet bedre i en klassisk NRK-serie. Både skuespill og manus gjenspeiler også dette. Karakterenes utvikling gjennom filmen er på sin side kanskje filmens beste aspekt. Disse utviklingene klarer å oppleves både naturlige og meningsfulle. Det er likevel merkbart at Skomakergata ikke var laget for en antagonist. Hovedpersonenes motstandere føles som tilleggsmomenter, og de oppfører seg ikke slik som er realistisk gitt deres situasjon.

Tema i filmen er tilgivelse og vennskap. Andersen må tilgi sin bortreiste datter, og Stine danner gode vennskapelige relasjoner med Skomakergatas innbyggere. Når Stines løgner blir oppdaget blir mange opprørte, men hun blir tilgitt fordi de rundt forstår hvorfor hun gjorde det. Pikeskolen Stine kommer fra blir gjennom filmens løp jevnlig stilt i dårlig lys. Slik forsterkes stereotypien om ubarmhjertige internatskoler.

Egnethet

Mens mesteparten av filmen er uten tydelig dramatikk, er det spesielt en scene hvor hovedpersonenes liv står i alvorlig fare. Denne scenen er satt sammen slik at faren oppleves reell. Det er også flere scener med upålitelige eller utrygge voksenpersoner.

Den første julen i Skomakergata kan også virke svakt oppmuntrende til å rømme fra institusjoner, selv om en aldri er blitt mishandlet eller utsatt for noe konkret vondt på nevnte institusjon.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Enkelte dramatiske scener kan bli litt voldsomme for enkelte av de aller yngste og gjør at denne filmen får aldersgrense 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Den første julen i Skomakergata:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Norge