Den magiske portalen

Russisk animasjonsfilm, 2021, tillatt for alle

Det er ikke mye magi i «Den magiske portalen».

Ikke la deg lure av markedsføringen om at dette «er en animasjonsfilm fra skaperen bak Toy Story». Alec Sokolow er en av de to manusforfatterne til denne filmen, og var en av åtte skribenter som er kreditert for historien/manuset til den første Toy Story-filmen.

Den magiske portalen når ikke opp til den metaforiske lilletåen til Toy Story eller noen av de andre filmene fra Pixar. Nå er terningkast to kanskje litt strengt, men det må være mulig å lage en bedre film enn dette.

Handling

Den unge delfinen Delfi er en drømmer. Han vil gjerne oppdage verden og oppleve eventyr, men det er ikke så mange som støtter ham. Men både faren hans, som har forsvunnet, og hans beste venn Zabe, har alltid oppmuntret ham til å ha tro på seg selv. Samtidig er Delfi ganske sjenert, og han blir helt stum hver gang den søte delfinjenten Mia er i nærheten.

En dag oppdager Delfi hemmeligheten bak et kraftig haleslag, og ved hjelp av dette  åpner han en gammel festning der en magisk portal skjuler seg. Ved hjelp av denne kan man forandre seg til hva som helst, og det vil ikke være bra om noen med onde hensikter får kontroll over portalen.

Men det er selvsagt det som skjer. Noen slemme mureneåler forandrer seg til digre beist som vil invadere Fiskeby og ta over makten. Da blir det selvsagt opp Delfi og vennene hans å rydde opp og redde hjembyen deres – og forhåpentligvis vinner Delfi hjertet til Mia underveis.

Den magiske portalen

Regi: Vasily Rovenskiy
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Russland
Spilletid: 1t 24min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Nå må vi først si at dette er en film barn gjerne kan se, og den byr forsåvidt på helt ok underholdning. Men underholdende er i grunn alle animasjonsfilmer for barn, og de aller fleste filmer i sjangeren vil være et bedre valg enn dette.

Filmen er ikke mange sekunder gammel før man aner at kvaliteten ikke er på topp. Det mest åpenbare er at animasjonen ikke er i nærheten av samme nivå som de beste filmene i sjangeren. Nå er det forsåvidt ikke negativt i seg selv, men når historien også svikter, da blir helhetsinntrykket svakt.

Det kan virke som om filmskaperne har prøvd å samle alle elementer som «funker» i en slik familiefilm; en forsvunnet forelder, kjærlighet, magi, nerden som blir kul, nerdene mot de kule, ekle slemminger, og så videre. Resultatet er en herlig spikersuppe av alt det man har sett mange, mange ganger før, bare fortalt på en mye dårligere måte. Det er også veldig mange ulike slemminger her, og en av dem forsvinner helt i store deler av filmen. Borgermesteren i byen er også litt snodig å forholde seg til. Hva er greien hans? En helhet i historien kan man se langt etter. Det legges bare til noen nye elementer etter hvert, litt ut av det blå, slik at det ikke blir kjedelig. Det er kanskje derfor det er så mange slemminger også – da blir det alltid noe for heltene å styre med.

Filmen har forsåvidt et godt budskap om å tro på seg selv, ikke gi slipp på drømmene sine og jobbe sammen – men dette er jo budskapet i så godt som alle slike filmer, så da bør det formidles med en smule mer overbevisning enn det gjøres her.

Vi liker ikke scenen der en av hovedpersonene aper etter og gjør narr av en gammel, klok skilpaddedame som er litt surrete. Her er det underliggende holdninger som ikke hører hjemme i familiefilmer.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle. Det finnes noen dramatiske scener med skumle figurer og litt truende scener, men dette er tydelig et eventyr for barn som ikke oppleves særlig skremmende. Men vi anbefaler ikke filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder noe dramatiske scener. Da disse foregår i et tydelig eventyrunivers og i en trygg ramme, får filmen aldersgrense tillatt for alle.

Filmtrailer:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Licensing Brands Animation Studio