Filmtips: Pixar setter standarden

På en topp ti-liste over tidenes beste dataanimerte filmer vil nok Pixar Animation Studios oppta de fleste plassene.

I 1995 kom verdens første dataanimerte film på kino. Filmen het «Toy Story», og resultatet ble en fantastisk publikumssuksess og «Special Achievement Award» til regissør John Lasseter. Det er lett å forstå. Ikke bare var «Toy Story» en banebrytende teknisk bragd, det er også en hjertevarmende og strålende historie om vennskap, lojalitet og samarbeid. 

Filmstudioet som stod bak «Toy Story» var Pixar Animation Studios, et firma som vokste frem som et resultat av det målrettede arbeidet og visjonen til tre sentrale personer; animatør og filmskaper John Lasseter, vitenskapsmannen Ed Catmull og Apple-grunnlegger og investor Steve Jobs. Disney var også sentral i Pixars suksesshistorie. Disney distribuerte og markedsførte Pixars filmer, og senere, i 2006, kjøpte Disney opp studioet, men lot samtidig Pixar beholde sin egenart.

Storartet underholdning med et budskap

Resten er, som de sier, historie. Pixar har i nesten 25 år produsert en kontinuerlig rekke familiefilmer av imponerende høy kvalitet. I dag er dataanimasjonssjangeren en av de største i filmbransjen, men Pixar skiller seg fortsatt ut med sitt fokus på å formidle gode historier som ikke bare er underholdende, men som også formidler hjertevarmende, viktige og av og til utfordrende budskap. Nå lager alle de store filmstudioene dataanimasjonsfilmer, men det er ikke mange av dem som kan måle seg med Pixar sine produksjoner.  

Toy Story

Toy Story 4

Amerikanske animasjonsfilmer, 1995-2019
Anbefales fra seks år

Toy Story-filmene trenger knapt en presentasjon. De fire filmene om Woddy, Buzz og vennene deres er alle strålende familiefilmer som vekker latter, rører og er akkurat passe spennende for både store og små. Et av kjennetrekkene ved «Toy Story» er fokuset på det indre livet til karakterene. Alle filmene har «skurker», men en dypere drivkraft i fortellingene er menneskelige behov og egenskaper. Verdien av vennskap og lojalitet står sentralt, men under dette ligger det viktigere temaet om at vi alle har behov for tilhørighet, kjærlighet og en mening i livet. Få filmer skildrer dette på en like varm og god måte som Toy Story-filmene.
Les Barnevaktens anmeldelser av Toy Story 3 og Toy Story 4

Innsiden Ut

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Anbefales fra seks år

Visste du at inne i hodene våre sitter følelsene våre ved spakene til et spillkontroll-lignende sentralbord og styrer hva vi føler? Slik er det ihvertfall i denne filmen, der de fem følelsene i elleve år gamle Riley må gjennom en lang og lærerik reise når Riley går gjennom en veldig vanskelig periode i livet. Den flotte filmen fra Pixar har et fantastisk budskap, fortalt med varme, mye humor og litt spenning – samtidig som den formidler noe viktig og innsiktsfullt om følelseslivet til oss mennesker, og ikke minst om store forandringer i livet. Her har filmskaperne tydelig hatt som utgangspunkt å formidle noe svært innsiktsfullt til barn om hva det betyr å være menneske, og bygget filmen rundt dette. Og de har lykkes til fulle.
Les Barnevaktens anmeldelse

Se opp

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Anbefales fra syv år

«Se opp» innledes med en fantastisk fin og rørende sekvens om livet til Carl Fredricksen. Vi blir kjent med en mann som hele livet drømte om dra på eventyr til Paradisfossen i Sør-Amerika sammen med sin kone. Men noe kom alltid i veien, og etter konens død er han blitt en grinete gammel mann. En dag blir det bestemt at Carl må flytte til et pleiehjem. Men det finner ikke Carl seg i. Den pensjonerte ballongselgeren finner frem hele lageret sitt med ballonger, fester dem til huset, blåser dem opp med gass og flyr av gårde mot Paradisfossen, og den unge villmarksspeideren Russell blir tilfeldigvis med på ferden. Og det er her eventyret virkelig starter. Se opp er fantasifull, absurd, spennende og ikke minst rørende film. Spesielt forfriskende er det at man hele tiden blir overrasket over hva som skjer. Historien er så elegant fortalt og har så mange sprøe innfall at vi til stadighet reagerer med oppriktig latter og medfølelse. Budskapet er mangesidig og rikt. For det første formidler filmen at det aldri er for seint å dra på eventyr og oppfylle en drøm. Likevel bør man ikke utsette ting, slik som Carl gjorde. Carl lærer også at det er bedre å være inkluderende og vennlig enn avvisende og grinete, hvor viktig det er å holde et løfte og at forbildene våre ikke alltid er slik som vi tror. I tillegg har filmen et tydelig budskap om miljøet. Filmskaperne illustrerer på en fin måte at ville og vakre dyr ikke bør fanges og vises frem som trofeer, men heller få leve et fritt og naturlig liv i villmarken.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wall-E

WALL-E

Amerikansk animasjonsfilm, 2008
Anbefales fra syv år

Flere hundre år inn i fremtiden er jorden et trist sted fylt med søppel, og det eneste som skjer ser ut til å være at en liten robot med navnet WALL-E (Wankelmotor-Avfalls-Last-Løfter-Ekspert) går rundt og samler søppel. Men så en dag dukker en annen robot opp – den blanke sonden EVA. EVA oppdager at WALL-E har nøkkelen til verdens fremtid, mens WALL-E på sin side blir forelsket. Det blir starten på en reise gjennom galaksen som etter en fascinerende og rolig start går over til å bli en fartsfylt og morsom komedie. WALL-E har et tydelig og kraftfullt miljøbudskap knyttet til forsøpling og overforbruk; dersom vi ikke gjør noe kan vi ende opp med en slik verden som vi møter i denne filmen. Det er menneskenes grådighet og mangel på gode tiltak som har skapt problemene, og vi presenteres for flere innfallsvinkler til viktige miljøspørsmål som det er nyttig å reflektere over. Filmen er for øvrig et mesterverk i animasjonssjangeren, der spesielt den første halvtimen, som nesten er uten dialog, er fantastisk godt fortalt.

Småkryp

Småkryp

Amerikansk animasjonsfilm, 1998
Anbefales fra syv år

Når mauren Flik, som ikke er helt som de andre maurene i kolonien, ødelegger for den årlige leveransen av frø til de slemme gresshoppene, starter et eventyr for å redde kolonien. Denne klassiske animasjonsfilmen har smart humor, en svært sjarmerende gjeng karakterer og et flott budskap om mot, lagarbeid, offervilje og positiv tenking. 

Rottatouille

Rottatouille

Amerikansk animasjonsfilm, 2007
Anbefales fra syv år

Remy er ikke en vanlig rotte. Han vil ikke spise søppel, nei, han vil ha gourmetmat. Det fører ham til en fasjonabel restaurant i Paris, der han inngår et kaotisk kulinarisk samarbeid med unge Linguini. Fortellergleden er stor i denne festen av en film som handler om vennskap, familie, integritet og å følge drømmene sine, for å nevne noe. Og slutten av filmen rører stort.

Monsterbedriften

Monsterbedriften

Amerikansk animasjonsfilm, 2001
Anbefales fra syv år

Sully og Mike jobber med å samle inn skrik fra barn, men når de møter på den lille jenta Bø forandrer alt seg. Denne tidløse historien har det meste; sjarme i massevis, spenning, humor og et veldig godt budskap. Ideen med å la monstrene være livredde for den vesle jenten er glimrende og veldig morsom, og blir til et fint budskap om vennskap og mot til å møte fryktene sine.

Modig

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Anbefales fra syv år

Prinsesse Merida er en egenrådig og sta jente som må vise ekte mot for å bryte en skummel forbannelse og finne sin sanne skjebne i denne flotte animasjonsfilmen som byr på spenning, humor og friske karakterer. Historien er hjertevarm og meningsfull, og skildres med dybde og troverdighet. Filmen er ganske mørk til tider, men det hele balanseres fint med humor og varme.
Les Barnevaktens anmeldelse

Coco

Coco

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Anbefales fra seks år

Strålende animasjonsfilm som anbefales på det varmeste for alle fra seks år. Filmen er ikke redd for å ta opp alvorlige ting som svik og død, og det på en måte som stimulerer til refleksjon. Spørsmål om liv og død – og hva som skjer etter døden – står sentralt, og er noe man kan snakke med barna om i etterkant. På den annen side er musikkens kraft til å bringe livsglede like sentral, som en munter motvekt til temaet om døden. Likevel er det familie denne historien først og fremst handler om. Miguel føler seg fremmedgjort fra familien, men gjennom eventyret får han virkelig øynene opp for den grunnleggende rollen familien – både de som lever nå og de som var før oss – har i livene våre. Dette er et hjertevarmende historie presentert med en stor dose humor.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ikke gå glipp av

Flere strålende familiefilmer fra Pixar:

Oppdrag Nemo (2003)

De utrolige (2004)

Biler (2006)

Biler 2 (2006) Les Barnevaktens anmeldelse

Monsteruniversitetet (2013) Les Barnevaktens anmeldelse

Den Gode Dinosaur (2015) Les Barnevaktens anmeldelse

Oppdrag Dory (2016) Les Barnevaktens anmeldelse

Biler 3 (2017) Les Barnevaktens anmeldelse

De utrolige 2 (2018) Les Barnevaktens anmeldelse

 


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.