Filmtips: Pixar setter standarden

På en topp ti-liste over tidenes beste dataanimerte filmer vil nok Pixar Animation Studios oppta de fleste plassene.

Artikkelen er oppdatert 8. mars 2024. Den ble opprinnelig publisert 23. juni 2020.

I 1995 kom verdens første dataanimerte film på kino. Filmen het «Toy Story», og resultatet ble en fantastisk publikumssuksess og «Special Achievement Award» til regissør John Lasseter. Det er lett å forstå. Ikke bare var «Toy Story» en banebrytende teknisk bragd, det er også en hjertevarmende og strålende historie om vennskap, lojalitet og samarbeid. 

Filmstudioet som stod bak «Toy Story» var Pixar Animation Studios, et firma som vokste frem som et resultat av det målrettede arbeidet og visjonen til tre sentrale personer; animatør og filmskaper John Lasseter, vitenskapsmannen Ed Catmull og Apple-grunnlegger og investor Steve Jobs. Disney var også sentral i Pixars suksesshistorie. Disney distribuerte og markedsførte Pixars filmer, og senere, i 2006, kjøpte Disney opp studioet, men lot samtidig Pixar beholde sin egenart.

Storartet underholdning med et budskap

Resten er, som de sier, historie. Pixar har i nesten 30 år produsert en kontinuerlig rekke familiefilmer av imponerende høy kvalitet. I dag er dataanimasjonssjangeren en av de største i filmbransjen, men Pixar skiller seg fortsatt ut med sitt fokus på å formidle gode historier som ikke bare er underholdende, men som også formidler hjertevarmende, viktige og av og til utfordrende budskap. Nå lager alle de store filmstudioene dataanimasjonsfilmer, men det er ikke mange av dem som kan måle seg med Pixar sine produksjoner.  

Toy Story

Toy Story 4

Amerikanske animasjonsfilmer, 1995-2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Toy Story-filmene trenger knapt en presentasjon. De fire filmene om Woddy, Buzz og vennene deres er alle strålende familiefilmer som vekker latter, rører og er akkurat passe spennende for både store og små. Et av kjennetrekkene ved «Toy Story» er fokuset på det indre livet til karakterene. Alle filmene har «skurker», men en dypere drivkraft i fortellingene er menneskelige behov og egenskaper. Verdien av vennskap og lojalitet står sentralt, men under dette ligger det viktigere temaet om at vi alle har behov for tilhørighet, kjærlighet og en mening i livet. Få filmer skildrer dette på en like varm og god måte som Toy Story-filmene.
Les Barnevaktens anmeldelser av Toy Story 3 og Toy Story 4

Innsiden Ut

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Visste du at inne i hodene våre sitter følelsene våre ved spakene til et spillkontroll-lignende sentralbord og styrer hva vi føler? Slik er det ihvertfall i denne filmen, der de fem følelsene i elleve år gamle Riley må gjennom en lang og lærerik reise når Riley går gjennom en veldig vanskelig periode i livet. Den flotte filmen fra Pixar har et fantastisk budskap, fortalt med varme, mye humor og litt spenning – samtidig som den formidler noe viktig og innsiktsfullt om følelseslivet til oss mennesker, og ikke minst om store forandringer i livet. Her har filmskaperne tydelig hatt som utgangspunkt å formidle noe svært innsiktsfullt til barn om hva det betyr å være menneske, og bygget filmen rundt dette. Og de har lykkes til fulle.
Les Barnevaktens anmeldelse

Se opp

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

«Se opp» innledes med en fantastisk fin og rørende sekvens om livet til Carl Fredricksen. Vi blir kjent med en mann som hele livet drømte om dra på eventyr til Paradisfossen i Sør-Amerika sammen med sin kone. Men noe kom alltid i veien, og etter konens død er han blitt en grinete gammel mann. En dag blir det bestemt at Carl må flytte til et pleiehjem. Men det finner ikke Carl seg i. Den pensjonerte ballongselgeren finner frem hele lageret sitt med ballonger, fester dem til huset, blåser dem opp med gass og flyr av gårde mot Paradisfossen, og den unge villmarksspeideren Russell blir tilfeldigvis med på ferden. Og det er her eventyret virkelig starter. Se opp er fantasifull, absurd, spennende og ikke minst rørende film. Spesielt forfriskende er det at man hele tiden blir overrasket over hva som skjer. Historien er så elegant fortalt og har så mange sprøe innfall at vi til stadighet reagerer med oppriktig latter og medfølelse. Budskapet er mangesidig og rikt. For det første formidler filmen at det aldri er for seint å dra på eventyr og oppfylle en drøm. Likevel bør man ikke utsette ting, slik som Carl gjorde. Carl lærer også at det er bedre å være inkluderende og vennlig enn avvisende og grinete, hvor viktig det er å holde et løfte og at forbildene våre ikke alltid er slik som vi tror. I tillegg har filmen et tydelig budskap om miljøet. Filmskaperne illustrerer på en fin måte at ville og vakre dyr ikke bør fanges og vises frem som trofeer, men heller få leve et fritt og naturlig liv i villmarken.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wall-E

WALL-E

Amerikansk animasjonsfilm, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Flere hundre år inn i fremtiden er jorden et trist sted fylt med søppel, og det eneste som skjer ser ut til å være at en liten robot med navnet WALL-E (Wankelmotor-Avfalls-Last-Løfter-Ekspert) går rundt og samler søppel. Men så en dag dukker en annen robot opp – den blanke sonden EVA. EVA oppdager at WALL-E har nøkkelen til verdens fremtid, mens WALL-E på sin side blir forelsket. Det blir starten på en reise gjennom galaksen som etter en fascinerende og rolig start går over til å bli en fartsfylt og morsom komedie. WALL-E har et tydelig og kraftfullt miljøbudskap knyttet til forsøpling og overforbruk; dersom vi ikke gjør noe kan vi ende opp med en slik verden som vi møter i denne filmen. Det er menneskenes grådighet og mangel på gode tiltak som har skapt problemene, og vi presenteres for flere innfallsvinkler til viktige miljøspørsmål som det er nyttig å reflektere over. Filmen er for øvrig et mesterverk i animasjonssjangeren, der spesielt den første halvtimen, som nesten er uten dialog, er fantastisk godt fortalt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Småkryp

Småkryp

Amerikansk animasjonsfilm, 1998
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Når mauren Flik, som ikke er helt som de andre maurene i kolonien, ødelegger for den årlige leveransen av frø til de slemme gresshoppene, starter et eventyr for å redde kolonien. Denne klassiske animasjonsfilmen har smart humor, en svært sjarmerende gjeng karakterer og et flott budskap om mot, lagarbeid, offervilje og positiv tenking. 

Rottatouille

Rottatouille

Amerikansk animasjonsfilm, 2007
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Remy er ikke en vanlig rotte. Han vil ikke spise søppel, nei, han vil ha gourmetmat. Det fører ham til en fasjonabel restaurant i Paris, der han inngår et kaotisk kulinarisk samarbeid med unge Linguini. Fortellergleden er stor i denne festen av en film som handler om vennskap, familie, integritet og å følge drømmene sine, for å nevne noe. Og slutten av filmen rører stort.

Monsterbedriften

Monsterbedriften

Amerikansk animasjonsfilm, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Sully og Mike jobber med å samle inn skrik fra barn, men når de møter på den lille jenta Bø forandrer alt seg. Denne tidløse historien har det meste; sjarme i massevis, spenning, humor og et veldig godt budskap. Ideen med å la monstrene være livredde for den vesle jenten er glimrende og veldig morsom, og blir til et fint budskap om vennskap og mot til å møte fryktene sine.

Les også Barnevaktens anmeldelse av oppfølgeren Monsteruniversitetet.

Biler

Amerikansk familiefilm, 2007
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Mange barn har nok sett denne populære klassikeren som handler om den superraske racerbilen Lynet McQueen. Men denne filmen er så god at den kan ses om og om igjen. Lynet har en lysende karriere på gang og er på vei til California for å delta i det store mesterskapet Pistong-Cup. Men på Route 66 går det galt og han ender opp i Radiator by, et lite sted hvor livet virkelig går på tomgang. Underveis lærer Lynet å sette pris på verdien i at alle er forskjellige, og å vise integritet.

Les også Barnevaktens anmeldelser av oppfølgerne Biler 2 og Biler 3.

Rød

Amerikansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 9 år

Glimrende animasjonsfilm som ikke bare er veldig morsom og underholdende, men som også har spennende tematikk om ungdomstid, mensen, familie og venner. Historien om Mei handler først og fremst om overgangen fra barn til ungdom, og alt dette fører med seg av kroppslige og emosjonelle endringer. Forandringen til en rød panda handler åpenbart om at Mei får mensen, og alt det hun opplever er en enkel og effektiv billedliggjøring av det følelsesmessige kaoset og usikkerheten hun opplever. Forholdet til familie og venner er et annet stort tema. Egentlig handler vel historien aller mest om forholdet mellom mor og datter. Mamma Ming har aldri tatt den store praten med Mei, så Meis forandring blir et sjokk for dem begge. Det blir starten på en prosess der alle de underkommuniserte problemene mellom dem kommer frem i lyset. Filmen fremmer også kulturelt mangfold på en strålende måte, blant annet ved at hovedpersonen og familien hennes har kinesisk bakgrunn – og historiens premiss tar utgangspunkt i et østlig livssyn og fremstilles som en helt naturlig del av hverdagen. Filmen har veldig mange genuint morsomme scener som vekker latteren, samtidig som historien er hjertevarmende og rørende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Elemental

Amerikansk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Elemental er en smart, underholdende og godt gjennomført film, som tar for seg problemstillinger rundt immigrering og multikulturelle samfunn på en ny måte. De fire elementene er i denne historien forskjellige folkegrupper med sine egne kulturer og verdier. Ingen av gruppene virker å være knyttet til noe spesifikk etnisitet eller gruppe i den virkelige verden, men det er nok mange som kan relatere egne eller familiens opplevelser til handlingen i denne filmen. Hovedtema er hvordan en kan finne en måte for kulturer å passe sammen på og å overkomme fordommer. Men hovedpersonen Tirilds utvikling og reise for å finne ut hva hun selv vil er også et godt budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Luca

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Luca er en ung gutt – og et sjømonster – som lever på havets bunn utenfor en liten bygd i Italia. Når drømmen om frihet og verden utenfor fører han til å søke mot overflaten, blir det starten på et eventyr der han møter Alberto og den friske jenten Julia. De tre vennene føler seg alle litt utenfor, og når drømmen om et bedre liv knytter dem sammen påvirker de hverandre på både godt og vondt, samtidig som de både hjelper hverandre og utvikler seg til å bli selvstendige mennesker. Et annet tema som går gjennom hele filmen, og som preger personligheten og valgene til barna, er det vanskelige forholdet de har til foreldrene sine. Disse gode karakterskildringene går hånd i hånd med det som utvikler seg til å bli et sterkt budskap om inkludering og mangfold. Vi tror filmen har stort potensiale til å skape gode refleksjoner rundt viktige tema som vennskap, familie, rase, utdanning og mye mer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Sjel

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Sjel er en vakker film. Animasjonen er aldeles utsøkt, og må være noe av det aller flotteste som har vært laget i sjangeren. Det er også flott at dette er den første filmen til Pixar med en mørkhudet hovedperson, samt at jazz er viktig i filmen. Når det gjelder budskapet, så er det så rikt og godt og gjennomtenkt at det er en fryd. For å nevne noe, så formidler filmen verdien av å følge ens drøm, men enda viktigere; det er ikke sikkert det er denne som gir livet mening. Hovedpersonen Joe lærer at relasjoner, vennskap og kjærlighet er viktigere, både ovenfor familie, venner og de andre man møter i samfunnet. Han forstår også at livet ikke må tas for gitt, og at de små hverdagsøyeblikkene er minst like viktige som de store begivenhetene. Samtidig åpner filmen selvsagt for refleksjon rundt døden, og ikke minst hva som skjer etter vi dør. Disse eksistensielle temaene og mye humor gjør dette til en strålende animasjonsfilm som anbefales for barn fra seks år – og for voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Modig

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Prinsesse Merida er en egenrådig og sta jente som må vise ekte mot for å bryte en skummel forbannelse og finne sin sanne skjebne i denne flotte animasjonsfilmen som byr på spenning, humor og friske karakterer. Historien er hjertevarm og meningsfull, og skildres med dybde og troverdighet. Filmen er ganske mørk til tider, men det hele balanseres fint med humor og varme.
Les Barnevaktens anmeldelse

Coco

Coco

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Strålende animasjonsfilm som anbefales på det varmeste for alle fra seks år. Filmen er ikke redd for å ta opp alvorlige ting som svik og død, og det på en måte som stimulerer til refleksjon. Spørsmål om liv og død – og hva som skjer etter døden – står sentralt, og er noe man kan snakke med barna om i etterkant. På den annen side er musikkens kraft til å bringe livsglede like sentral, som en munter motvekt til temaet om døden. Likevel er det familie denne historien først og fremst handler om. Miguel føler seg fremmedgjort fra familien, men gjennom eventyret får han virkelig øynene opp for den grunnleggende rollen familien – både de som lever nå og de som var før oss – har i livene våre. Dette er et hjertevarmende historie presentert med en stor dose humor.
Les Barnevaktens anmeldelse

De Utrolige 2

De Utrolige 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Familien Parr, også kjent som «De Utrolige», kjemper for å gjøre superhelter lovlige igjen i denne fartsfylte, morsomme og spennende animasjonsfilmen som anbefales varmt for hele familien. Filmen har et artig budskap om skjermbruk som tar utgangspunkt i at skurken kontrollerer andre via skjermer, og det er lett å se klare sammenligninger med vår egen skjermbruk. Kjønnsroller er et annet tema som får mye plass, og her illustreres dette på en veldig morsom måte.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den første filmen i serien – De Utrolige (2004) – anbefales like varmt.

Den gode dinosaur

Amerikansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den gode Dinosaur har et nyansert og gripende budskap om frykt, mot og familie som anbefales fra seks år. Hva ville skjedd om dinosaurene ikke hadde blitt utryddet? Det er utgangspunktet for denne filmen, men det er egentlig ikke det spørsmålet som er viktigst. Filmen gir barn et nyansert innblikk i hvordan man håndterer og overvinner frykt. Det kan være alt fra at man ikke må være for tøff mot seg selv når man konfronterer egne problemer, til at det å være redd er viktig for å kunne overleve farer. Andre sentrale temaer dreier seg om familie, spørsmål om skyld når det skjer tragedier, og så videre. Samtidig er filmen full av humor og varme. Anbefales for barn fra seks år, men foreldre må være oppmerksom på at det er en rekke dramatiske og skumle scener.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lightyear

Amerikansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Opprinnelseshistorien til Buzz Lightyear er spennende og morsom, men det er først og fremst den spennende tematikken og den flotte animasjonen som gjør dette til en kvalitetsfilm. Filmens store styrke er budskapet, som fremstår interessant og gjennomtenkt. Buzz sin livsfilosofi er at han vil bety noe og gjøre en forskjell. Og filmen er ikke redd for å gå i dybden – her handler det om hvordan vi bruker tiden vi har, liv som ikke blir helt slik man tror og ikke minst hva som er aller viktigst i livet. Her er det veldig mye spennende å reflektere over, og filmskaperne er svært dyktige til å tydeliggjøre budskapet de har på hjertet, samtidig som seerne utfordres til å tenke selvstendig og se livet i en større sammenheng.
Les Barnevaktens anmeldelse

Oppdrag Dory

Amerikansk familefilm, 2016
Barnevaktens vurdering; Anbefales fra seks år

I denne oppfølgeren til «Oppdrag Nemo», blir vi bedre kjent med barndommen til Dory, den artige blå kirurgfisken med korttidshukommelse, og hvordan det hadde seg til at hun møtte klovnefiskene Marlin og sønnen hans Nemo. Og sammen drar de tre på en spennende reise over verdenshavene, på søken etter foreldrene til Dory. Som vanlig leverer Pixar en solid familiefilm. Hovedbudskapet i filmen handler om familie og samhold. Dory glemmer stort sett det meste, men det som gjør at hun har klart seg i så mange år, er det hun har fått inn i ryggmargen av mor og far. Filmen viser også på en flott måte at man ikke klarer seg uten familie – eller venner som man anser som familie. Det illustreres på en flott måte i kontrasten mellom Dory og den gretne blekkspruten Hans, som lærer verdien av å være en del av en familie. Videre er det blant annet et fint budskap om å stole på seg selv, og ikke minst kritikk av forsøpling av verdenshavene og spørsmål om måten vi behandler marine livsformer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den første filmen i serien – Oppdrag Nemo (2003) – anbefales like varmt.

 


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.