Den siste togvognen

Meksikansk drama. 2023, vi anbefaler for eldre barn og ungdom

ANMELDELSE: En varm og rørende film om den nye gutten i landsbyen, hans venner, og lærerinnen som underviser de fattige barna i en gammel togvogn. Passer best for litt eldre barn.

*Den siste togvognen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Filmen er fra Mexico og originalspråket er spansk, men den er også tilgjengelig dubbet på engelsk og er tekstet på norsk. Filmen er til tider mørk og alvorlig, og passer derfor best for litt eldre barn.

Handling

Ikal er den nye gutten i landsbyen. Han får fort nye venner, både tobente og firbente, som han tilbringer dagene med. Landsbyens lærerinne, Georgina, overtaler foreldrene til å la ham begynne på skolen hos henne. Skolen er en gammel togvogn, og skolen har lite utstyr og ressurser. Georgina er streng men rettferdig, og opptatt av å gjøre sitt beste for de fattige barna som ikke har mange muligheter. Ikal trives etter hvert godt med sine nye venner og livet i landsbyen, og er klar for å bli værende på ett sted etter et liv på reise på grunn av farens jobb. Men livet deres er hardt, til tross for store drømmer og mye kjærlighet og lojalitet mellom ham og hans nærmeste, og ting går ikke alltid som de håper.

Den siste togvognen

Regi: Ernesto Contreras
Sjanger: Drama
Skuespillere: Adriana Barraza, Kaarlo Isaacs Barria, Diego Montessoro, Blanca Guerra m.fl.
Språk: Spansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Mexico
Spilletid: 1t 35min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Den siste togvognen er en varm og rørende film, som finner det fine i mennesker midt oppi alt det vanskelige og vonde de går gjennom. Forholdene mellom personene, både familie og vennskap, er hva denne filmen bygger på. Filmen er laget som et utsnitt av livet til Ikal og de rundt ham i denne perioden, med Georginas skole som midtpunkt. Den klarer likevel å unngå å bli kjedelig, selv om det er relativt lite action og spenning. Til tross for at filmen har mye varme og glede i seg, så er det likevel en noe dyster og melankolsk film til tider. Det er mye realisme, og filmen skildrer et liv i fattigdom i et land og i en tid hvor det å være en arbeiderklassefamilie er veldig vanskelig. Likevel sitter man igjen med en følelse av optimisme. Dette er en historie om personer som bryr seg om hverandre og tar vare på hverandre, og gjør sitt beste ut av det de har, uten at det blir for sentimentalt.

Handlingen er ganske hverdagslig til tider, selv om det er en annerledes hverdag enn hva norske barn er vant til. Likevel er det en veldig fin historie, som gir innblikk i historie og kultur fra Mexico. Det finnes mange fine samtaler man kan ha med barna rundt denne filmen, om en annen kultur, fattigdom generelt og viktigheten av å vise omsorg og empati for andres situasjon. Budskapet om å bry seg og ta vare på hverandre står sterkt gjennom hele filmen, og ligger bak det aller meste som skjer. Filmen skildrer fine og sterke forhold både mellom barn, og mellom voksne og barn. Visuelt er filmen bra laget, og naturen og omgivelsene vises frem. Dette er en film hvor man bør følge med underveis for å forstå alt som skjer, siden den ikke alltid forklarer hva som foregår.

Egnethet

Selv om filmen har 7 års aldersgrense på Netflix, passer nok denne bedre for litt eldre barn og ungdom. Voksne bør kanskje helst se den sammen med yngre barn. Stemningen generelt er litt dyster og til tider mørk. Selv om filmen ikke viser detaljert vold eller død, er det enkelte ting barn kanskje vil reagere på. Det er blant annet en scene tidlig i filmen hvor barna finner et lik i vannet, og hint om voksne som mishandler barn, uten at noe vises i detaljer. Det er generelt også mye fattigdom, håpløshet og dødsfall som noen barn kanskje vil trenge litt forklaring eller trøst rundt.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

(Trailer er bare tilgjengelig på spansk.)

Les mer om Den siste togvognen:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto:Alejandro López Pineda/Netflix
Trailer: Netflix