Den vesle vampyren

Nederlandsk, tysk, dansk og britisk animasjonsfilm, 2017, passer fra seks år

ANMELDELSE: Grei animasjonsfilm om vennskap med humor og spenning. Passer fra seks år.

Denne filmen er basert på bokserien med samme navn, og byr på fin underholdning og et originalt konsept for barn i skolealder, men utover det utmerker ikke filmen seg i stor grad.

Handling

Anton er en 13 år gammel gutt som er veldig opptatt av vampyrer og skumle ting. Derfor synes han det er kjempespennende å være på ferie med mamma og pappa i Tyskland – ikke så veldig langt unna det sagnomsuste Transylvania. Og når han faktisk oppdager noen ekte vampyrer, ja, da tar ferien en ny vending.

Rüdiger, eller Rudi, som han kalles, er en vampyrgutt som snart fyller 13 år for 300. gang. Han møter Anton etter at familien hans er blitt fanget av en slem vampyrjeger, og de to blir snart venner.

Anton og Rudi tar opp kampen mot vampyrjegeren for å redde Rudi sin familie. Og snart er guttene midt i et heftig eventyr med vampyrjegere på den ene siden, Rudi sin familie på den andre, og foreldrene til Anton – som selvsagt ikke tror på vampyrer – et sted i midten. Og når Anna, søsteren til Rudi, dukker opp, blir det et flott trekløver som kjemper for en lykkelig slutt.

Den vesle vampyren

Regi: Richard Claus og Karsten Kiilerich
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland, Tyskland, Danmark, Storbritannia
Spilletid: 1t 23min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Den Vesle Vampyren er en typisk europeisk animasjonsfilm. Animasjonen er ikke på nivå med de beste amerikanske filmene i sjangeren, men historien følger den vanlige malen med en blanding av spenning, fart og humor.

Filmen er basert på den populære bokserien med samme navn, og konseptet er originalt og har stort potensiale. Ideen med å spille på alle de kjente mytene om vampyrer, men samtidig gjøre dem snille og etablere et vennskap mellom en menneskegutt og en vampyrgutt, er veldig spennende.

Dessverre preges historien i denne filmen av at man ikke bruker nok tid på å etablere universet. Vi møter vampyrene, menneskene og vampyrjegerne raskt i starten, og så braker jakten løs. Dette kan fungere fint for de som kjenner bokserien, men for andre blir det hele litt enkelt. Det samme gjelder utviklingen av historien. Det er nok av actionfylte scener underveis, men det blir lite tid til å bli skikkelig kjent med karakterene og det spennende historieuniverset.

Dette forsterkes av at budskapet også er litt enkelt. Historien handler om vennskap, og det er et tydelig og godt tema som går igjen gjennom hele filmen. Men dette budskapet er ikke forankret i noe dypere i karakterene, og filmen er ikke nærheten av dybden i for eksempel Toy Story 4.

Filmen ender dermed opp å være grei underholdning med mye fart, humor og spenning, men den mislykkes med å videreformidle det gode konseptet i bokserien i animasjonsformat.

Egnethet

Den Vesle Vampyren har aldersgrense seks år. Vampyrene kan i korte glimt være litt truende, og den slemme vampyrjegeren er rimelig nådeløs i sin jakt. Det finnes flere dramatiske scener, blant annet en der broren til Rudi blir angrepet og skadet. Filmen er for skummel for barn under aldersgrensen, og det gjelder nok også for noen barn rundt aldersgrensen, men generelt sett er dette en grei underholdningsfilm for barn i skolealder.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte nifse elementer og truende scener som kan virke skremmende på de aller yngste. Den får derfor aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Den Vesle Vampyren»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser