Doggy Style

Amerikansk komedie, 2023, aldersgrense 12 år – passer for eldre ungdom

ANMELDELSE: Dette er en aldeles umorsom komedie, der sexvitser og toalettvitser kombineres på en måte som gjør det umulig å skjønne hvem filmen egentlig er ment for. Det er i hvert fall ikke en film for barn.

Doggy Style (Strays) er en komedie med grov og seksualisert humor som overhodet ikke egner seg for barn. Ikke er den særlig morsom heller – vitsene er enkle og alt annet enn kreative. Filmen har i Norge fått 12 års aldersgrense, men etter vårt syn egner denne filmen seg best for eldre ungdom og voksne – men vi anbefaler den ikke.

Handling

Hunden Reggie er i et klassisk «toxic relationship» med eieren Doug. Doug hater Reggie med hele sitt vesen, men Reggie tolker all mishandlingen som tegn på kjærlighet. Etter hvert begynner de å leke en lek der Doug tar Reggie med på en lang kjøretur, kaster en tennisball og kjører tilbake hjem mens Reggie henter ballen. Denne historien handler om når denne kjøreturen ble tre timer lang.

Her møter Reggie flere andre forlatte hunder, som prøver å vise ham hvor fantastisk det er å være løshund. De tre reglene for løshunder er: Alt du tisser på er ditt, du kan ha samleie med alt og du må klare deg for deg selv. Nå som Reggie er fri til å gjøre hva han vil –  og har forstått hvor slem Doug egentlig var – setter han seg et gjevt første mål: Han skal bite av sin tidligere eiers penis.

Doggy Style

Regi: Josh Greenbaum
Sjanger: Komedie
Skuespillere: Will Ferrell, Jamie Foxx, Will Forte, Isla Fisher, Randall Park, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 33min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Visuelt gjør Doggy Style veldig lite for å skille seg fra mengden. Kameravinkler og sceneoppsett er generisk, og spesialeffektene er kompetente, men ikke eksepsjonelle. Musikken er også ganske generisk. Filmens spilletid på halvannen time føles heller ikke for lang for historien den forteller.

Men denne historien er ikke så mye å skryte av. Her er enkle karakterer som går gjennom enkle utviklinger. Skuespillet på de menneskelige karakterene er ganske stivt og dialogen leveres med varierende kvalitet. Dette er derimot ikke så uvanlig for sjangeren: fokuset er nemlig på vitsene.

Men vitsene i Doggy Style er vanskelig å forstå målgruppen for. De kan nemlig i hovedsak deles i to kategorier: sexvitser og toalettvitser. Sexvitsene blir fort upassende for dem tolettvitsene er morsomme for, og toelettvitsene blir for barnslige for dem sexvitsene er ment for – selv om disse sexvitsene er for lite kreative til å være særlig morsomme selv for dem. Her er det rett og slett ingen målgruppe som vil synes alle – eller de fleste – vitsene er passende.

Budskapet trekker heller ikke filmen opp noe særlig. Her er det noe enkelt om ikke å holde på dårlige relasjoner, men også ikke å la deg skremme til ikke å prøve å danne nye. Dette er ikke utforsket i noen særlig dybde, og det føles ikke egentlig som om filmens helhet bygger opp rundt dette budskapet.

Egnethet

Mens Doggy Style i Norge har fått 12 års aldersgrense, har den i USA fått rangeringen «R – Restricted» av MPA, som betyr at en må ha følge av en voksen for å se filmen om en er under 17. Vi mener også at ut ifra Medietilsynets «Retningslinjer – Aldersklassifisering av bildeprogrammer» kunne denne filmen vært vurdert til aldersgrense 15 år, på grunn av en scene der en mann får penisen sin bitt av.

Ellers inneholder filmen svært mange toalettvitser og sexuelle referanser av både visuell og verbal karakter som mange kan finne frastøtenede. Det er også flere scener med narkotikabruk og onani. Doggy Style er på ingen måte en film for barn. Om noen vil se den, passer den best for eldre ungdom og voksne.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen har en gjennomgående grov humor og seksualisert dialog. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Doggy Style»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Universal Pictures