Dumb Money

Amerikansk drama, 2023, vi anbefaler for ungdom og voksne

ANMELDELSE: En av de mest fascinerende historiene om forbrukermakt i nyere historie på film. Aldersgrensen er seks år, men det er tydelig at barn ikke er målgruppen.

GameStop-fenomenet var mye omtalt i nyhetsbildet i begynnelsen av 2021 – spesielt for dem aktive på sosiale media. Her tjente vanlige folk penger på aksjemillionærenes bekostning. Nå –  kun et par år senere – kommer en spillefilm om det hele. Rent filmteknisk er det lite ved denne filmen som imponerer, men historien er fascinerende og formidles på en god måte.

Handling

Keith Gill jobber som en finansanalytiker i Brockton, Massachusetts. Han er langt fra rik, men når broren er uten jobb, ser familien på Keith som suksessbarnet. Han har både kone og barn, og på fritiden lager han Youtube-videoer- og streams om aksjemarkedet. I juni 2020 legger Keith merke til at spillbutikkjeden GameStop opererer svært stabilt – til tross for at Covid-19 er mer tilstede enn noen gang. Han bestemmer seg for å investere alle sparepengene sine i selskapet, og deler dette på Youtube-kanalen sin og Reddit-siden r/WallStreetBets.

Han er likevel ikke den eneste som har tatt interesse i GameStop. Forskjellen er bare at mens Keith satser sparepengene sine på kjedens suksess, satser noen store aksjefond hundrevis av millioner på konkurs. Når dette kommer for dagens lys starter en enorm mobiliseringsprosess, der titusener av vanlige mennesker investerer sine sparepenger for å slåss tilbake mot aksjemillionærene – og kanskje tjene litt lommepenger i samme slengen.

Dumb Money

Regi: Craig Gillespie
Sjanger: Drama
Skuespillere: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D’Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, m.fl.
Språk: engelsk tale, norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 44min
Produksjonsår: 2023

Vurdering

I motsetning til hva man kanskje kan tro, prøver ikke Dumb Money å forklare de finansielle prosessene som ligger bak GameStop-fenomenet på en måte Ola Nordmann forstår. Det aller meste blir enten forklart i veldig forenklet form, eller ikke forklart i det hele tatt. Det filmen derimot prøver er å gjenfortelle historien om hvordan en haug med vanlige folk vant mot aksjemillionærene – og dette på underholdende vis. Dette er en fascinerende historie om forbrukermakt i praksis. Likevel kan man lure på om denne hendelsen kanskje er litt for fersk i minne for en spillefilm.

Vi møter mange av disse vanlige folkene – og de føles virkelig slik. Alle sammen har sine særtrekk og merkeligheter. Aksjemillionærene, derimot, er så stereotypiske som du får dem. I denne filmen funker dette perfekt, da det er lite som tilfredsstiller som å se vanlige folk vinne over stereotypiske rikinger. Karakterene utvikler seg ikke noe særlig, det er verden som endres rundt dem. Kameraarbeidet er ikke noe spesielt, musikken er for det meste popsanger og skuespillet er dugelig. Fortellingen formidles litt tregt til tider, men det utgjør ikke noe stort problem.

Egnethet

Dumb Money inneholder mye stygt og seksualisert språk, utskjelling og generelt ufine holdninger. Det er også flere instanser og enda flere referanser til narkotikabruk i filmen. Flere av sangene har grove tekster – og på dette området åpner filmen bombastisk med den beryktede «WAP».

Ut ifra at Dumb Money i tillegg til dette omhandler mer kompliserte økonomiske prosesser, samt har mange referanser til en side av internett yngre barn sjelden har noe særlig kjennskap til, ser vi det ikke som meningsfylt å anbefale filmen for barn under ungdomsalder.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Dumb Money:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF Studios / Sony Pictures Entertainment