Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Amerikansk actioneventyr, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En god og underholdende film om passer både for dem som kjenner og som ikke kjenner til Dungeons & Dragons fra før av.

I Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves fortelles noen klassiske heltehistorier i det velkjente rollespilluniverset. Her er det tatt mye hensyn til inspirasjonsmaterialet, men det er også mye underholdning for dem som ikke kjenner til spillet. En ellers høy produksjonsverdi gjør den absolutt verdt å se.

Handling

Tyvene Edgin og Holga bryter seg ut av fengsel. De ble tyver for å forsørge Edgins datter Kira, da de ikke hadde andre talenter, og Kiras mor var drept av noen gamle fiender av Edgin. På deres siste jobb ble de forrådt av heksa de samarbeidet med, og det er derfor de havnet i fengsel.

Da Edgin og Holga ankommer deres gamle venn Forges nye residens – der han også forsørger Kira – viser det seg at han samarbeidet med heksa hele tiden, og at han har løyet til Kira om alle omstendighetene rundt farens fengsling – med mål om å ta over farsrollen. Edgin og Holga må samle et lag som kan klare å kidnappe Kira – og tømme skattkammeret i samme slengen – slik at Edgin kan leve opp til sine feil ovenfor henne.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Regi: Jonathan Goldstein, John Francis Daley
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Spesialeffektene i Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves er ikke alltid helt knirkefrie, men med hvor ambisiøst filmen bruker dem, er det imponerende hvordan de sjelden er langt ifra. Her er det snakk om både enorme monstere og store landskap. Gode filmingslokasjoner og storslagen musikk bidrar også til at fantasiuniverset rent estetisk sett føles ekspansivt og reellt.

Men når det kommer til karakterene og hendelsene er det nesten stikk motsatt. Rollespillets ofte merkelig spesifikke restriksjoner og overdrevne karaktertrekk kommer tydelig fram hele veien. Hovedpersonenes nesten tilfeldig improviserte løsninger på problemer er også et eksempel på dette. Premisset om å lage en film basert på Dungeons & Dragons, der seeren kan leve seg inn i universet, kan virke tilnærmet umulig, men de ser ut til å ha fått dette til her.

Tematisk er ikke Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves noe banebrytende kreativ, men filmen forteller noen klassiske historier på godt gjennomført klassisk vis. Tydeligst er faren som må leve opp til sine egne feil ovenfor barnet, og unggutten som må overvinne sin egen lave selvtillit for å få jenta. Interessante karakterer og god dynamikk mellom dem gjør disse fortellingene underholdende, selv om noen av actionscenene kanskje er litt lange i blandt.

Egnethet

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves inneholder en del vold, enkelte andre scener av mer skummel natur, samt enkelte scener der folk dør eller blir drept. Å rømme fra fengsel ved å utsette en uskyldig byråkrat for livsfare blir også fremstillt som litt tøft.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen inneholder enkelte scener med dramatiske kamphandlinger og actionvold, samt noen kortvarige skrekkeffekter. Samtidig har den en god del avvæpnende humor. Filmen får derfor aldersgrense 12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: SF Studios
Trailer: Paramount Pictures