Elemental

Amerikansk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: Animasjonsfilm om fordommer, kulturforskjeller, familie og kjærlighet fortalt gjennom bruk av elementene, i en underholdende og fin historie.

En Disney Pixar animasjonsfilm fra 2023. En fin og underholdende historie som anbefales fra 6 år. Passer bra som familiefilm. Tilgjengelig med norske og engelske stemmer, og undertekster.

Handling

Tirild vokser opp i Elementby, hvor ild-, vann-, jord-, og luftfolk bor sammen. Tirild er ildfolk, og opplever ofte at de er litt utenfor resten av samfunnet og ses ned på. Men de har også sine egne fordommer om de andre elementene, og disse settes på prøve når Tirild møter vannpersonen Evann etter et uhell med rørene i farens butikk. Han jobber som inspektør, og rapporterer butikken for brudd på reglene. Tirild prøver å stoppe ham, men når hun får hans sympati er det allerede for sent, og rapporten er sendt oppover i systemet. Sammen prøver de å ta saken videre for å stoppe at butikken, som Tirild er ment å overta en dag, må legges ned.

Elemental

Regi: Peter Sohn
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 49min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Elemental er en smart og godt gjennomført film, som tar for seg problemstillinger rundt immigrering og multikulturelle samfunn på en ny måte. De fire elementene er i denne historien forskjellige folkegrupper med sine egne kulturer og verdier. Ingen av gruppene virker å være knyttet til noe spesifikk etnisitet eller gruppe i den virkelige verden, men det er nok mange som kan relatere egne eller familiens opplevelser til handlingen i denne filmen. Tirilds foreldre hadde problemer med å finne sin plass i Elementby, og holder seg mest til området ildfolk flest virker å bo. De er skeptisk til de andre elementfolkene, spesielt vann, siden vann har en tendens til å slukke eller vanne ut ild. Samtidig er de andre elementfolkene ofte redde for ildfolket, og at ilden deres vil ødelegge og skade. Det er en stadig balanse mellom å passe inn, og å bevare sin egen identitet og kultur. Forholdet mellom Tirild og Evann setter hennes forhold til familien og sin egen identitet på prøve, og Tirild begynner å lure på hva hun egentlig vil med sitt eget liv, og hvordan hun kan gjøre opp for alt foreldrene har ofret for hennes del.

Filmen har flere gode og viktige budskap. Hovedtema er multikulturelle samfunn, og det å finne en måte for kulturer å passe sammen og å overkomme fordommer. Men Tirilds utvikling og reise for å finne ut hva hun selv vil er også et godt budskap, og både Tirild og Evann er gode rollemodeller som er opptatt av å gjøre det rette og å bry seg om andre. Det gjøres også et poeng ut av å legitimere følelser og høre på dem, heller enn å undertrykke dem. Både gjennom Tirilds søken for å finne ut hvorfor hun sliter sånn med å mestre sitt eget sinne, men også at Evann får lov å være følsom og gråte når han trenger det er viktig for barn å se. Selv om det ofte er humoristisk, gjøres det likevel med varme og omtanke heller enn som noe å gjøre narr av, det får også en viktig rolle mot slutten av filmen. Det visuelle er også imponerende, og både figurer og omgivelser er fint laget og animasjonsstilen brukes bra. Historien i seg selv er ganske enkel og ligner historier man har hørt før om lignende tema. Men for målgruppen er det greit nok at det ikke kompliseres for mye, og det er også godt gjennomført. Alt de har gjort rundt historien gjør også at den likevel føles litt ny.

Egnethet

Det er noen faresituasjoner og dramatiske øyeblikk, og også en noe trist scene mot slutten. Stort sett er dette en film de fleste 6-åringer kan se. Noe av tematikken kan fort gå over hodet på yngre barn, men det er likevel mye gode budskap og underholdning for også yngre barn å få med seg.

Aldersgrense med begrunnelse: 6 år

Filmen inneholder enkelte mørke og dramatiske scener som gjør at filmen får aldersgrense 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Elemental her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser