Ender på eventyr

Amerikansk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En underholdende og morsom animasjonsfilm, om familie, vennskap og eventyr. Passer bra som familiefilm.

Animasjonsfilm fra 2023, av Illumination Entertainment, som blant annet har laget Grusomme meg-filmene. Vi anbefaler fra 6 år.

Handling

En liten andefamilie med mor, far og to barn lever trygt og fint i dammen sin. En dag stopper en flokk trekkfugler hos dem på veien til varmere strøk i Jamaica. De inviterer familien med seg, men faren, Mads, nekter og sier det er for farlig å dra ut på eventyr på den måten. Moren, Pia, er ikke enig, og både hun og de to barna, Nick og Gry, er skuffet. Onkel Dan derimot, er helt enig med Mads sin avgjørelse. Det fører til at Mads endrer mening, og bestemmer seg for at de skal dra likevel. På veien møter de på flere eventyr, farer og nye opplevelser, og får med seg nye venner på veien.

Ender på eventyr

Regi: Benjamin Renner
Sjanger: Animasjon, familie
Skuespillere: Carol Kane, David Mitchell, Keegan-Michael Key, Kumail Nanjiani m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 31min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Ender på eventyr er en film med mye underholdning og humor, som vil klare å holde interessen oppe hos de fleste barn. Det er få dødpunkter, om noen, og mye fart og spenning. Filmen kunne kanskje på noen punkter stoppet opp litt og latt ting synke inn, men stort sett er balansen bra. Den lille familien, med onkel Dan inkludert, havner stadig i trøbbel. Stort sett uten å mene det, men de begir seg også med vilje ut på heroiske oppdrag en gang eller to. De møter flere fiender på veien, inkludert en kokk som er veldig glad i å tilberede og spise and. Det bør kanskje påpekes at det er en viss sjanse for at barna vil nekte å spise fugl av noe slag en stund etter å ha sett denne filmen. Selv om filmen i stor grad er laget for barn, er det også humor og interesse for ungdom og voksne, og filmen passer bra som familiefilm.

Filmen har fine og sterke budskap, de viktigste er å holde sammen og å tro på hverandre. Den handler også om å ikke gi opp, å være modig og å utfordre seg selv og ikke sette livet på vent. Den viser en familiedynamikk som nok er velkjent for mange; en noe overbeskyttende forelder opp mot eventyrlystne barn som gjerne vil teste egne grenser og se mer enn den lille delen av verden de bor i. Men Mads er villig til å overkomme frykten sin for å gi barna og konen det eventyret de vil ha. Forholdene innad i familien er også veldig fine; søsken som krangler men er glad i hverandre likevel, foreldre som ikke alltid er enige om hva som er best for barna, men som klarer å finne ut av det sammen. De hjelper også stadig andre de møter på veien. For en animasjonsfilm for barn, som også er relativt kort, så har de klart å få inn mye av både handling og utvikling hos karakterene og deres forhold. Til tross for at det stadig skjer ting, så er også actionscenene med på å utvikle karakterene og forholdene i filmen, og er det ikke bare for spenningens skyld. Alt i alt en solid og gøy film, som er verdt å se.

Egnethet

Hovedfigurene er i fare flere ganger, og det er et par scener som kan bli litt mye for noen barn, spesielt når barn og foreldre skilles og ikke vet hva som skjer med hverandre. Men alt foregår i en tydelig fantasiverden og vil nok derfor ikke være like skremmende. Passer for de fleste aldersgrupper, og er et godt valg som familiefilm.

Aldersgrense med begrunnelse: 6 år

Filmen inneholder enkelte sekvenser som kan virke litt skremmende. Filmen får derfor aldersgrense 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Ender på eventyr her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Illumination Entertainment and Universal Studios