Eternals

Amerikansk actioneventyr, 2021, anbefales fra tolv år

ANMELDELSE: De utenomjordiske superheltene The Eternals må redde jorden fra en enorm trussel i en superheltfilm med interessant tematikk.

Det som skiller Eternals positivt ut fra andre superheltfilmer er at alle karakterene, til og med de som ikke er menneskelige, har tydelige menneskelige feil og mangler som legger premissene for deres egen og verdens skjebne. Det gjør filmen hakket mer interessant enn gjennomsnittet av superheltfilmer.

Handling

The Eternals beveger seg på jorden som vanlige mennesker, men sannheten er at de er udødelige helter med superkrefter som har beskyttet jorden i tusenvis av år. Når en avviker, som er et grusomt utenomjordisk monster, dukker opp i London, markerer det starten på en stor trussel som får heltene til å samle seg på nytt.

Hundrevis av år har gått, og heltene har fått sine egne liv, men etter noen avgjørende og dramatiske oppdagelser klarer Sersi, Ikaris og resten av superheltene å finne sammen i et nytt og avgjørende oppdrag.

Eternals

Regi: Chloé Zhao
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Angelina Jolie, Salma Hayek, Kit Harrington, Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 35min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

I første del av denne filmen virker det som om The Eternals er et dårlig B-lag til Avengers (som også er Marvel-helter). Heltene er litt kjipere, kreftene ordinære til superkrefter å være og det er vanskelig å se poenget med filmen. Men så skjer det noe som endrer alt, og dermed får Eternals noen særpreg som skiller den litt fra andre superheltfilmer. Heltene i filmen, gudene i filmen, valgene som blir gjort i filmen – alt har et preg av feilbarlighet. Heltene er kanskje supre og utenomjordiske, men de har menneskelige egenskaper. Det vil si at de gjør seg skyldig i både feil og til dels ondskap, men de er også gode og har stor evne til kjærlighet.

Nå har vi selvsagt sett slike egenskaper i superheltfilmer før, men det er måten det er gjennomført på her som er interessant. Til og med gudene på nivået over The Eternals gjer feil. Faktisk er alt som skjer i denne filmen, hele jordens og karakterenes skjebne, styrt av denne miksen mellom feil, konsekvensene av ondskap og evnen til kjærlighet.

I tillegg tas mange andre spennende tema opp. Evnen til å utvikle seg utover den skjebnen andre har lagt opp til er et sentralt poeng i filmen, det samme er verdien av å ta selvstendige valg og kjempe for egen og andres rettmessige plass. Sersi er den som har dypest kjærlighet for menneskene, og hennes syn på verden blir det som konflikten spisser seg ned til. Andre tema er lojalitet, dynamikken mellom plikt og egne valg, og ikke minst spørsmålet om hvor grensen går for hvor stort et offer kan være for en større plan. Her er det mye spennende å reflektere over etter å ha filmen.

Kort sagt, filmens underliggende budskap er interessant og trekker opp, men filmen klarer aldri helt å kvitte seg med inntrykket av at dette er litt B-laget til Marvel. Som underholdning er dette vellaget, actionfylt og heftig action som mange helt sikkert vil kose seg med.

Egnethet

Voldsom action, store katastrofer og dødelige kamper gjør Eternals til en intens actionfilm. Aldersgrensen er tolv år. Egner seg fint for ungdom, frarådes barn under aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte scener med katastrofestemning, flere intense kamphandlinger samt skremmende skikkelser, gjør at filmen får aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Eternals»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: The Walt Disney Company Nordic