Familien Addams – (u)hyggelig familiefilm

Amerikansk animasjonsfilm, 2019, anbefales fra seks år

Familien Addams

ANMELDELSE: Animasjonsfilmen om familien Addams er en «skrekkelig» og morsom historie med et fint budskap for barn fra seks år.

Barnevennlig uhygge og mye humor er hovedingrediensene i denne artige filmen som passer fint for hele familien. Men den når ikke opp til Tim Burtons klassiker fra 1991.

Handling

Gomez og Morticia har alltid drømt om å finne et skrekkelig og fryktelig sted der de kan leve i (u)lykke og oppdra barna sine. Når de finner et nedlagt asyl på toppen av en utilgjengelig høyde, hjemsøkt og omhyllet av dyster tåke, da er de sikker på at de har kommet til drømmehjemmet. Barna Wednesday og Pugsley blir født, og i 13 år stortrives familien.

Problemer begynner imidlertig idet en iherdig tv-dame som driver med ekstrem oppussing på direktesendt tv slår seg ned i den nærliggende byen. Hun vil friske opp 50 hus og tjene penger på boligsalg etterpå, og da tar det seg dårlig ut med en sær familie i et uhyggelig hus like utenfor stuevinduet.

Samtidig forbereder familien Addams seg på Pugsley sin inntreden blant de voksne i slekten, noe som markeres med at han må fremføre familiens tradisjonelle sabelmasurka. Treningen til dette går langt fra knirkefritt, og når Wednesday i tillegg begynner på den lokale ungdomsskolen, da baller komplikasjonene fort på seg og hverdagen blir noe kaotisk – selv for de konfliktglade Addamser.

Familien Addams – (u)hyggelig familiefilm

Regi: Greg Tiernan og Conrad Vernon
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 26min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Familien Addams er i utgangspunktet en helt vanlig og familievennlig animasjonsfilm, men på samme måte som i Hotell Transylvania gis filmen en frisk vri gjennom noen ganske så sære, men samtidig sjarmerende og morsomme hovedpersoner. Filmen har en ramme av uhygge, men dette er satt inn i en så humoristisk og ufarlig kontekst at det hele bare oppleves artig og originalt.

Filmen har et flott budskap for både unge og voksne. Historien følger tre linjer; først og fremst historien om tv-damen som vil jage bort familien, men også Pugsley og Wednesday sine ungdommelige utfordringer. Felles for dem alle er temaet – her handler det om at det ikke er riktig at man må være lik alle andre for å bli akseptert, at alle må få lov til å være seg selv og at man ikke må se ned på andre fordi de er annerledes. Alle karakterene bidrar til å illustrere denne tematikken på ulike måter, og samlet får man et tydelig budskap som forhåpentligvis kan skape refleksjon og bevissthet hos seerne. Det nærmer seg grensen til klisjeaktig helt på slutten av filmen, men det tilgir vi ettersom intensjonen er god.

Egnethet

Familien Addams er en litt skummel og merkelig gjeng, og noen av figurene kan nok virke litt nifse for de yngste. Det oppstår også noen ganske dramatiske situasjoner underveis. Aldersgrensen er derfor seks år. Samtidig er familien både morsom og sjarmerende, og alt som skjer er i komediens ånd. Av filmer vi har sett som er litt skumle er Familien Addams blant de mest barnevennlige. Vi anbefaler filmen fra seks år, med forbehold om at noen barn i seks- og syvårsalderen kan synes at noen scener er litt skumle. Filmen egner seg også godt for voksne – den har blant annet flere morsomme referanser til klassiske skrekkfilmer for voksne, så dette er en film hele familien kan more seg med.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder nifse skikkelser og situasjoner, og enkelte kraftige effekter. Da filmen har en humoristisk grunntone og de skumle scenene er kortvarige og avløses av komiske elementer, antas filmen å ikke være skadelig for 6-åringer. Filmen får derfor 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Familien Addams»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser