Filmtips til Halloween

Kanskje noen vil tilbringe Halloween med å se en litt halvskummel film? Enten samlet som familie, eller sammen med noen venner? Barnevakten gir tips til Halloween-filmer.

Annonse

Noen feirer Halloween, andre ikke. Markering av dagen kan gjøres på ulike måter. Kanskje noen vil bruke kvelden på å se en litt halvskummel film? Enten samlet som familie, eller sammen med noen venner?

Vi gir her noen anbefalinger av filmer som kan passe på Halloween.

Gåsehud/Goosebumps

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Aldersgrense ni år

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har en oppfølger fra 2018:
Les vår anmeldelse av Gåsehud 2: Monsterkvelden

Coraline og den hemmelige dør

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Aldersgrense elleve år

Coraline oppdager en hemmelig dør, og snart befinner hun seg i en alternativ virkelighet der foreldrene har knapper til øyne og en ond heks regjerer. Dette er en skummel og original dukke-/animasjonsfilm som byr på snodige karakterer og fantasifulle scener. Filmen er meget god og har et tydelig og flott budskap. Vi blir tatt med til et særpreget og unikt eventyrunivers som både fascinerer og underholder. Flere av scenene klarer å få oss til å le, føle vemmelse, engasjement og bli litt redd – alt på en gang.
Les Barnevaktens anmeldelse

Et førjulsmareritt

Amerikansk animasjonsfilm, 1994
Aldersgrense ni år 

Denne klassikeren er kanskje den filmen som passer best til anledningen, ettersom handlingen er lagt til Halloween-feiringen. Den er laget på samme måte og av samme regissør som Coraline-filmen over. Filmen handler om den avholdte gresskarkongen Jack Skellington, som regjerer over Halloween-byen. En dag går Jack seg vill og oppdager julebyen. Jack vil gjøre denne vidunderlige verdenen til sin egen, og derfor kidnapper han Julenissen. Filmen har både skrekk og gru, humor og spenning, med originale karakterer og en flott historie. Dette er en film som er høyt verdsatt av filmelskere og kritikere.
Les mer på Filmweb

Uten dekning

Uten Dekning

Islandsk spenningsfilm, 2007
Passer fra ni år

I denne spennende islandske barneskrekkfilmen opplever Kalli og Ellen et overnaturlig eventyr i et flott vinterlandskap på Island. Dette er en flott film for barn fra ni år, som tilbyr litt skrekk og gru, et passende budskap og et flott vinterlandskap. Filmen har også en fin tematikk, der et innledende fiendskap mellom Kalli og Ellen gradvis bedrer seg, og når de virkelige vanskeligheten begynner stiller de opp for hverandre. Merk at filmen kan være litt vanskelig å få tak i, men den er mulig å finne på DVD.
Les Barnevaktens anmeldelse

Roald Dahls Heksene

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense ni år

Den nye filmversjonen av Roald Dahls bok Heksene byr på mye mye humor, enda mer skrekk og en gruppe med djevelske hekser som hater barn! Historien har en fin miks av skrekk og humor, og et fint budskap om aldri å gi slipp på hvem du egentlig er, samt om at det ikke spiller noen rolle hvordan du ser ut – for å nevne noe. Men samtidig ble vi overrasket over hvor skummel filmen faktisk er. Heksene gjennomgår noen veldig skumle forvandlinger, der de forandrer seg fra noenlunde vanlige kvinner til menneskelignende monstre med klør og deformerte kroppsdeler – der munnvikene åpner seg i grusomme glis. Denne kampen mot en superond og djevelsk heks har ni års aldersgrense, men vi tror noen ni- og tiåringer kan oppleve filmen som litt skremmende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hotell Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense syv år

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også flere oppfølgere.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Corpse Bride

Corpse Bride

Amerikansk animasjonsfilm, 2005
Aldersgrense syv år

Victor virvles inn i en underverden av levende døde når en misforståelse tvinger ham til å gifte seg med makabre Corpse Bride. Han er fast bestemt på at ingenting skal holde ham adskilt fra sin sanne elskede, som er forlatt i de levendes verden. Dette er den tredje av fire filmer i denne listen som Tim Burton har hatt en hånd med i laget i. Her er han regissør, og han har laget en skummel, morsom og romantisk film. Denne filmen har syv års aldersgrense og egnethet ungdom/voksen, og er dermed fin for 10-11-åringer. Dette er også en dukke-/animasjonsfilm, og har fått terningkast fem stort sett over alt.
Les mer på Filmweb 

Familien Addams

Familien Addams

Amerikansk animasjonsfilm, 2019
Aldersgrense seks år

Barnevennlig uhygge og mye humor er hovedingrediensene i denne artige filmen om den velkjente familien Addams. På samme måte som i Hotell Transylvania gis filmen en frisk vri gjennom noen ganske så sære, men samtidig sjarmerende og morsomme hovedpersoner. Det fine budskapet handler om at det ikke er riktig at man må være lik alle andre for å bli akseptert, at alle må få lov til å være seg selv og at man ikke må se ned på andre fordi de er annerledes. Filmen har en ramme av uhygge, men dette er satt inn i en så humoristisk og ufarlig kontekst at historien oppleves artig og original.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en morsom og passe skummel oppfølger som vi har gitt samme karakter.
Les Barnevaktens anmeldelse av Familien Addams 2

Coco

Coco

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Strålende animasjonsfilm som anbefales på det varmeste for alle fra seks år. Filmen er ikke redd for å ta opp alvorlige ting som svik og død, og det på en måte som stimulerer til refleksjon. Spørsmål om liv og død – og hva som skjer etter døden – står sentralt, og er noe man kan snakke med barna om i etterkant. På den annen side er musikkens kraft til å bringe livsglede like sentral, som en munter motvekt til temaet om døden. Likevel er det familie denne historien først og fremst handler om. Miguel føler seg fremmedgjort fra familien, men gjennom eventyret får han virkelig øynene opp for den grunnleggende rollen familien – både de som lever nå og de som var før oss – har i livene våre. Dette er et hjertevarmende historie presentert med en stor dose humor.
Les Barnevaktens anmeldelse

Frankenweenie

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense elleve år, bør ikke ses av yngre barn

Unge Victor vekker hunden sin fra de døde, noe som får skrekkelige og morsomme konsekvenser. Igjen er det Tim Burton som står bak en passende Halloween-film for unge. I denne filmen har manuset noen litt enkle løsninger, men få er på nivå med Burton når det gjelder blanding av skrekk og humor. Konseptet er veldig artig, med sin spesielle vri på historien om Frankenstein, en rekke sære og morsomme karakterer og et svart-hvitt univers spekket med små grøss og morsomme skumle skygger. Filmen er svært godt laget – det er en dukkefilm med flotte figurer og kulisser, der filmskaperne har gjort en utmerket jobb med å skape et særegent univers.
Les Barnevaktens anmeldelse

ParaNorman

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense elleve år, anbefales ikke for yngre barn

Snåle Norman snakker med spøkelser og må redde byen sin fra en fryktinngytende heks. Denne dukkefilmen har strålende animasjon, flotte figurer og et godt budskap. Dessverre henger ikke historien helt på greip, og det er så mange klisjeer at det til tider gjør vondt å se på. Men filmen har likevel en blanding av skrekk og humor som gjør den til et greit alternativ på Halloween.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bokstrollene

Amerikansk animasjonsfilm, 2014
Aldersgrense syv år, kan være litt skummel for noen syv- og åtteåringer

De mystiske bokstrollene bor i en mørk grotte under den ærverdige gamle byen Ostebro, men de er egentlig ikke så slemme som folk vil ha det til. Dette er en ganske skummel, men også morsom dukkefilm med et godt budskap om identitet. Både den slemme Grafse og den snille Egg har et sprøtt selvbilde, og historien fremstår som en oppdagelsesreise i egen personlighet for alle karakterene. Dette er et spennende perspektiv som gir barn mye spennende å reflektere over – spesielt siden dette foregår både hos de gode og de slemme karakterene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Nattbøkene

Amerikansk grøsser, 2021
Passer for litt eldre barn

Alex blir fanget i leiligheten til en ond heks i denne Netflix-grøsseren for barn. For at heksen ikke skal drepe ham, må Alex fortelle henne en skummel historie hver eneste natt. Heldigvis er ikke Alex helt alene i leiligheten, og sammen med sine nye venner bestemmer han seg for å prøve å lure den onde heksen og komme seg i sikkerhet før hun kvitter seg med ham. Filmen har et godt budskap om samhold og å være tro mot seg selv. Netflix har satt syv års anbefalt aldersgrense på filmen. Vi tror dette er for lavt og har potensiale til å gi barn i denne alderen en negativ filmopplevelse. Når barn begynner å blir ni-ti år gamle er det mer sannsynlig at de som har sett noen litt skumle filmer før, kan se denne filmen uten at det blir for skummelt. Men også for denne aldersgruppen kan det nok bli litt skummelt til tider.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rom 213

Rom 213

Svensk skrekkfilm, 2017
Aldersgrense tolv år, anbefales ikke for yngre barn

Er det et spøkelse på sommerleiren? Elvira, Meja og Bea opplever skumle ting i denne prisbelønnede skrekkfilmen som har ungdom fra tolv år som målgruppe. Filmen lykkes svært godt i å skape en stemning som er skikkelig skummel for barn fra tolv år, men samtidig er skrekkfaktoren milevis unna de langt mer urovekkende grøsserfilmene som får 15-årsgrense. Tematikken passer også godt for unge, med et fokus på vennskap, kjærlighet og frykten for det ukjente.
Les Barnevaktens anmeldelse

Aldersgrense og egnethet

Alders- og innholdsmerking av film kan du lese mer om her. I Medietilsynets filmdatabase finner du informasjon om aldersgrense på filmer som har gått på kino.

Flere tips

Hvis du vil ha flere tips til barnevennlige, men samtidig litt skumle filmer som passer godt til Halloween, anbefaler vi at du besøker nettsidene til den amerikanske organisasjonen Common Sense Media. Følgende artikkel er på engelsk, men har mange gode tips til filmer:

Scary Halloween Movies (But Not TOO Scary!)

Vil dere ikke se en skummel film?

Hvem sier at en koselig filmkveld på Halloween må være med en litt skummel film? Hvis du vil ha tips om filmer i alle sjangre kan du se våre artikler med film- og tv-tips.

Du finner også en stor filmdatabase på vår side med filmanmeldelser

God Halloween! 

Bli medlem av Barnevakten


Hjelp til lærere