Coraline og den hemmelige dør

Filmtips til Halloween

Kanskje noen vil tilbringe Halloween med å se en litt halvskummel film? Enten samlet som familie, eller sammen med noen venner? Barnevakten gir tips til Halloween-filmer.

Noen feirer Halloween, andre ikke. Markering av dagen kan gjøres på ulike måter. Kanskje noen vil bruke kvelden på å se en litt halvskummel film? Enten samlet som familie, eller sammen med noen venner?

Vi gir her noen anbefalinger av filmer som kan passe på Halloween. Filmene passer fra rundt tiårsalderen.

Coraline og den hemmelige dør

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Aldersgrense elleve år
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på iTunes. 

Coraline oppdager en hemmelig dør, og snart befinner hun seg i en alternativ virkelighet der foreldrene har knapper til øyne og en ond heks regjerer. Dette er en skummel og original dukke-/animasjonsfilm som byr på snodige karakterer og fantasifulle scener. Filmen er meget god og har et tydelig og flott budskap. Vi blir tatt med til et særpreget og unikt eventyrunivers som både fascinerer og underholder. Flere av scenene klarer å få oss til å le, føle vemmelse, engasjement og bli litt redd – alt på en gang.
Les vår anmeldelse av filmen

Et førjulsmareritt

Amerikansk animasjonsfilm, 1994
Aldersgrense ni år 
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på iTunes, Google Play og Viaplay Store. Kan kjøpes som DVD/BluRay

Denne klassikeren er kanskje den filmen som passer best til anledningen, ettersom handlingen er lagt til Halloween-feiringen. Den er laget på samme måte og av samme regissør som Coraline-filmen over. Filmen handler om den avholdte gresskarkongen Jack Skellington, som regjerer over Halloween-byen. En dag går Jack seg vill og oppdager julebyen. Jack vil gjøre denne vidunderlige verdenen til sin egen, og derfor kidnapper han Julenissen. Filmen har både skrekk og gru, humor og spenning, med originale karakterer og en flott historie. Dette er en film som er høyt verdsatt av filmelskere og kritikere.
Les mer på Filmweb

Hotell Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense syv år
Tilgjengelig på Netflix og som kjøpe- og leiefilm på Google Play og iTunes. Kan kjøpes som DVD/BluRay

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les vår anmeldelse av filmen
Filmen har også en oppfølger fra 2015.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Gåsehud/Goosebumps

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Aldersgrense ni år
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på Viaplay Store, og som kjøpefilm på iTunes og Google Play. Kan kjøpes som DVD/BluRay

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les vår anmeldelse av filmen
Filmen har en oppfølger fra 2018:
Les vår anmeldelse av Gåsehud 2: Monsterkvelden

Corpse Bride

Corpse Bride

Amerikansk animasjonsfilm, 2005
Aldersgrense syv år
Tilgjengelig på Netflix og som kjøpe- og leiefilm på iTunes, Google Play og Viaplay Store. Kan kjøpes som DVD/BluRay

Victor virvles inn i en underverden av levende døde når en misforståelse tvinger ham til å gifte seg med makabre Corpse Bride. Han er fast bestemt på at ingenting skal holde ham adskilt fra sin sanne elskede, som er forlatt i de levendes verden. Dette er den tredje av fire filmer i denne listen som Tim Burton har hatt en hånd med i laget i. Her er han regissør, og han har laget en skummel, morsom og romantisk film. Denne filmen har syv års aldersgrense og egnethet ungdom/voksen, og er dermed fin for 10-11-åringer. Dette er også en dukke-/animasjonsfilm, og har fått terningkast fem stort sett over alt.
Les mer på Filmweb 

Frankenweenie

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense elleve år, bør ikke ses av yngre barn
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på iTunes, Google Play og Viaplay Store. Kan kjøpes som DVD/BluRay

Unge Victor vekker hunden sin fra de døde, noe som får skrekkelige og morsomme konsekvenser. Igjen er det Tim Burton som står bak en passende Halloween-film for unge. I denne filmen har manuset noen litt enkle løsninger, men få er på nivå med Burton når det gjelder blanding av skrekk og humor. Konseptet er veldig artig, med sin spesielle vri på historien om Frankenstein, en rekke sære og morsomme karakterer og et svart-hvitt univers spekket med små grøss og morsomme skumle skygger. Filmen er svært godt laget – det er en dukkefilm med flotte figurer og kulisser, der filmskaperne har gjort en utmerket jobb med å skape et særegent univers.
Les vår anmeldelse av filmen

ParaNorman

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Aldersgrense elleve år, anbefales ikke for yngre barn
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på iTunes. Kan kjøpes som DVD/BluRay

Snåle Norman snakker med spøkelser og må redde byen sin fra en fryktinngytende heks. Denne dukkefilmen har strålende animasjon, flotte figurer og et godt budskap. Dessverre henger ikke historien helt på greip, og det er så mange klisjeer at det til tider gjør vondt å se på. Men filmen har likevel en blanding av skrekk og humor som gjør den til et greit alternativ på Halloween.
Les vår anmeldelse av filmen

Bokstrollene

Amerikansk animasjonsfilm, 2014
Aldersgrense syv år, kan være litt skummel for noen syv- og åtteåringer
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på iTunes. Kan kjøpes som DVD/BluRay

De mystiske bokstrollene bor i en mørk grotte under den ærverdige gamle byen Ostebro, men de er egentlig ikke så slemme som folk vil ha det til. Dette er en ganske skummel, men også morsom dukkefilm med et godt budskap om identitet. Både den slemme Grafse og den snille Egg har et sprøtt selvbilde, og historien fremstår som en oppdagelsesreise i egen personlighet for alle karakterene. Dette er et spennende perspektiv som gir barn mye spennende å reflektere over – spesielt siden dette foregår både hos de gode og de slemme karakterene.
Les vår anmeldelse av filmen

Rom 213

Rom 213

Svensk skrekkfilm, 2017
Aldersgrense tolv år, anbefales ikke for yngre barn
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på Google Play og iTunes. Kan kjøpes som DVD

Er det et spøkelse på sommerleiren? Elvira, Meja og Bea opplever skumle ting i denne prisbelønnede skrekkfilmen som har ungdom fra tolv år som målgruppe. Filmen lykkes svært godt i å skape en stemning som er skikkelig skummel for barn fra tolv år, men samtidig er skrekkfaktoren milevis unna de langt mer urovekkende grøsserfilmene som får 15-årsgrense. Tematikken passer også godt for unge, med et fokus på vennskap, kjærlighet og frykten for det ukjente.
Les vår anmeldelse av filmen

Går man lenger bak i tid, kan Heksene være et godt valg, en film fra 1990 basert på Roald Dahl sin bok (ti års aldersgrense).

Den islandske filmen Uten dekning er også en fin skrekkfilm for barn fra ni år, men denne er for tiden ikke tilgjengelig for kjøp eller leie. Men hvis noen har en DVD liggende anbefales denne.

Aldersgrense og egnethet

Alders- og innholdsmerking av film kan du lese mer om her. I Medietilsynets filmdatabase finner du informasjon om aldersgrense på filmer som har gått på kino.

Flere tips

Hvis du vil ha flere tips til barnevennlige, men samtidig litt skumle filmer som passer godt til Halloween, anbefaler vi at du besøker nettsidene til den amerikanske organisasjonen Common Sense Media. Følgende artikkel er på engelsk, men har mange gode tips til filmer:

Scary Halloween Movies (But Not TOO Scary!)

Vil dere ikke se en skummel film?

Hvem sier at en koselig filmkveld på Halloween må være med en litt skummel film? Hvis du vil ha tips om filmer i alle sjangre kan du se våre artikler med film- og tv-tips.

Du finner også en lang rekke filmer som har vært på kino på vår side med filmanmeldelser

God Halloween! 

Bli medlem av Barnevakten