Fantasivenner

Amerikansk drama, 2024, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En fin, morsom og underholdende film om å holde fast på fantasien og barndommen når man vokser opp. Vi anbefaler fra 6 år.

Familiefilm fra 2024, regissert av John Krasinski. Filmen er tilgjengelig med engelsk tale og norsk tekst, og er også dubbet på norsk. Den passer bra som familiefilm, og vi anbefaler fra 6 år.

Handling

Bea må bo hos bestemoren midlertidig mens faren er på sykehus. Dette bringer fort tilbake minner fra tiden når moren døde og tiden før. Hun møter på bestemorens nabo, Cal, fra etasjen over, og vikles inn i hans situasjon med alle de rare fantasivennene som ikke lenger har barn som husker dem. Vanligvis kan ikke folk se dem, men Bea og Cal kan. Cal tar Bea med for å se «pensjonisthjemmet» de har laget for seg selv, og Bea bestemmer seg for å ta på seg oppdraget med å gjenforene fantasivennene med barna sine, selv om de fleste av barna nå er voksne. Samtidig må Bea takle frykten for å også miste sin far.

Fantasivenner

Regi: John Krasinski
Sjanger: Drama, Familiefilm
Skuespillere: Emily Blunt, Ryan Reynolds, Awkwafina, Matt Damon, John Krasinski, Steve Carell, Sam Rockwell, m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 47min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Dette er en film det er lett å leve seg inn i, og man blir lett glad i hovedpersonene og historien som fortelles. Det er få dødpunkter, selv om filmen ikke nødvendigvis er full av action. Det er mye humor og handlingen er stadig i bevegelse, noe som gjør at filmen sjelden blir kjedelig. Filmen har også en sjarme og en historie i bunnen som er engasjerende og lett å følge. Det er noen brister i logikken underveis, men for barna er nok ikke dette så viktig. Og dette er i stor grad en film som føles som om den er laget for barn, med fokus på både å underholde og å fortelle en god historie barna kan lære noe av. Det er nok å smile og le av, og man sitter igjen med en god følelse etter å ha sett denne filmen. Den passer bra som familiefilm, selv om mye er tilpasset litt yngre barn så er det nok til å interessere eldre barn og voksne også.

Hovedpersonen Bea er modig og eventyrlysten, samtidig som hun har behov for å rømme fra hverdagen mens faren er på sykehus. Den litt mer gretne og negative naboen Cal er en god motvekt, og de to spiller godt mot hverandre. Fantasivennene er også morsomme og fint laget, i forskjellige animasjonsstiler som fint viser at de er laget av forskjellige barns fantasi. Det eneste som mangler er litt mer fokus på Beas forhold til bestemoren, det kunne gjerne vært et par scener til mellom dem.

Filmens hovedtematikk er å vokse opp, og hvordan man kan holde på det barnlige og uskyldige i seg selv, for ikke å snakke om fantasien. Premisset er nettopp at når barn vokser opp, så glemmer de fantasivennene sine og mister mye av fantasien, gleden og drømmene de hadde som barn, også i de øyeblikkene de aller mest trenger dem. Bea, Cal og fantasivennenes oppdrag er å hjelpe voksne å finne dette igjen i seg selv. Selv om filmen stort sett er oppløftende og optimistisk, så er det likevel god mulighet for å bli litt rørt og emosjonell underveis, kanskje spesielt for voksne. Alt i alt en solid film, som både er god underholdning og en historie som sitter igjen litt etterpå.

Egnethet

Det er lite som er skremmende eller skadelig i denne filmen, men den tar for seg noen vanskelige og triste tema. Stemningen generelt er likevel positiv og håpefull. Filmen passer bra som familiefilm, og vi anbefaler fra 6 år.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: 6 år

Filmen inneholder enkelte dramatiske scener. Da disse foregår innenfor en trygg og humoristisk ramme, får filmen aldersgrense 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Fantasivenner her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser